Unga uppmanas ta det lugnt med surströmmingen
Ungdomar uppmanas, precis som gravida och barn, att ta det lugnt med surströmmingen, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Anledningen är att fisken kan innehålla höga halter av dioxin och PCB, trots det får strömmingen säljas i Sverige så länge myndigheten informerar om riskerna.
De unga som tänker äta fisken bör därför undvika fet fisk fångad i Östersjön resten av året, skriver myndigheten.
bakgrund
Surströmming
Wikipedia (sv)
Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning. Den tvättade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingen genom autolys, det vill säga genom egna enzymer, och tillsammans med bakterier bildar starkt luktande syror som propansyra, smörsyra och ättiksyra ur enkla sockerarter i fisken. Det bildas också svavelväte. Strömmingen läggs sedan på konservburkar för att efterjäsa. Surströmming är en svensk, framförallt norrländsk specialitet som i industriell skala främst produceras utmed Höga kusten.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen