Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) spelar boule under ett besök hos PRO i Handen. Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”Valet kommer handla om vården – en våt dröm för S”

Opinion Vårdpolitik, tystnadskultur och Svenska Akademien är några av ämnena på dagens ledarsidor. Aftonbladets Anders Lindberg skriver att ett skifte håller på att ske i politiken – att migrationsfrågan sjunker undan och att alla partier verkar tro att valet kommer att handla om välfärden. Det skulle vara en hemmamatch för finansminister Magdalena Andersson (S), konstaterar han. ”Varje socialdemokrats våta dröm är att gå till val på miljardlöften till sjukvården, skolan och polisen – helst i konflikt med moderater som vill sänka skatten”.

GP:s Aleksandra Boscanin reagerar på uppgifterna om en tystnadskultur på Trafikverket, där anställda vittnar om hur kritik mot prestigeprojektet Västlänken i Göteborg kan leda till förstörda karriärmöjligheter. ”Att inte våga lyssna på kritiska röster kan bli kostsamt – både ekonomiskt och när det kommer till förtroende”, skriver hon.

Nerikes Allehandas Lars Ströman skriver om krisen i Svenska Akademien och uppmanar kungen att frånsäga sig sin makt. ”Det är inte förenligt med demokratin att en person som ärvt sitt ämbete har den yttersta makten över den institution som till exempel utser Nobelpristagaren i litteratur.”

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Barometern (moderat):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Hallands Nyheter (centerpartistisk):

Nerikes Allehanda (oberoende liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Upsala Nya Tidning (liberal):

Om ledarsvepet

Opinion Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Annie Lööf i dag. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Uppgifter: Stämningen blev sämre ju längre tiden gick

De fyra partier som förhandlade om ett regeringssamarbete står längre ifrån varandra nu än tidigare, enligt uppgifter till DN. De fem dygn långa förhandlingarna inleddes lovande men ju längre tiden gick desto sämre blev stämningen, enligt källorna.

Centerledaren Annie Lööfs agerande ifrågasätts av företrädare för de olika riksdagspartierna, efter dagens besked att hon säger nej till S-samarbete.

– Det är svårt att avgöra om det här är ett spel som ska landa i något annat eller inte, säger en källa.

Igår 22:14
Annie Lööf, talman Andreas Norlén och Stefan Löfven. TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Analyser: Mittenregering är fortfarande en möjlighet

Trots dagens besked om de strandade samtalen mellan S och C går det inte att utesluta att parterna hittar tillbaka till förhandlingsbordet, skriver Ekots Tomas Ramberg i en analys.

Centern har egentligen bara två alternativ: Att släppa fram Ulf Kristersson (M) och därmed bryta mot löftet att inte göra sig beroende av SD. Eller att gå till extraval. Lööfs förhoppning om att S ska göra upp med en Kristerssonledd regering är lika orealistisk nu som förr, skriver Ramberg.

”Det ska därför inte uteslutas att förhandlingarna med Socialdemokraterna kan återupptas.”

SVT:s Mats Knutson är inte lika övertygad om att samtalen kan komma igång igen. Det var inte bara på grund av oenigheten som C valde att säga nej till Stefan Löfven, skriver han.

”Det handlar också om att allt fler centerpartister börjat fundera en extra gång på vad ett samarbete vänsterut långsiktigt skulle innebära för partiet.”

Igår 17:53
Lööf, Kristersson, Busch Thor. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Ledare: Lööf gjorde rätt, hon är välkommen tillbaka

Opinion S kunde inte gå med på C:s krav på stora skattesänkningar och uppluckrad arbetsrätt. Och Annie Lööf kunde inte acceptera ett samarbete där Vänsterpartiet var med och ställde krav. Dagens besked var därför rimligt, skriver DI:s PM Nilsson i en ledare och tillägger att Lööf nu bör släppa fram Ulf Kristersson som statsminister.

”Lööf insåg på sin resa i vänsterkretsen att hon inte hörde hemma där, varken i sakfrågorna eller kulturellt. Tilliten saknades. Välkommen tillbaka.”

Dalademokratens ledarskribent Robert Sundberg håller med om att det var omöjligt för S att acceptera att föra en politik som inte ens Alliansregeringen 2006–2014 förmådde genomföra. Han uppmanar nu de fem partier som är emot Löfven som statsminister – C, L, KD, M och SD – att ta ansvar för att en regering kommer på plats.

Expressen anser att dagens besked öppnar upp för en S+M-regering.

”I en tid som kräver handling skulle en reforminriktad regering med socialdemokrater och moderater kunna se till att saker och ting blir gjorda.”

Igår 13:31
Läs mer om Valet 2018
Trumps USA Gränspolitiken
Religiösa ledare grips vid gränsen mot Mexiko.  Rebecca Blackwell / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Gränspolitiken

Religiösa ledare gripna vid gränsprotest i San Diego

32 personer har gripits vid en demonstration för migranters rättigheter vid den amerikanska gränsen i San Diego i Kalifornien, USA. Många av dem är religiösa ledare.

Demonstranterna vid gränsen mot Mexiko kräver att kvarhållande och utvisning av migranter ska upphöra och att USA ska släppa in de människor som anlände till Tijuana i Mexiko i november, i en så kallad migrantkaravan.

Bland de mer än 400 demonstranterna fanns företrädare för kyrkor, moskéer, synagogor och ursprungsbefolkningars organisationer. Med sånger och böner tog de sig framåt i rader bestående av fyra till sex personer. Några av deltagarna bar tröjor med texten ”Kärleken känner inga gränser”.

1 tim
USA:S gräns i San Diego.  Gregory Bull / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Gränspolitiken

ICE: 170 anhöriga till barn i förvar har gripits

USA har gripit 170 personer som har trätt fram för att ta hand om migrantbarn som befinner sig i regeringens förvar. Runt 80 procent av de personer som har hört av sig för att ta hand om migrantbarn, och som kontrollerats mellan juli och november i år, var i USA olagligt meddelar den amerikanska migrations- och tullmyndigheten ICE.

Av de som gripits bedöms 61 vara kriminella medan de andra 109 enbart har brutit mot immigrationslagar, uppger myndigheten.

Människorättsorganisationer anser att myndigheternas agerande avskräcker föräldrar eller släktingar från att ta hand om några av de 14 000 barnen som är i förvar.

President Donald Trump har beslutat om kraftigare åtgärder för att avskräcka immigranter från att komma till USA.

1 tim
Läs mer om Trumps USA
Stamkos och Hedman firar ett mål.  Chris O'Meara / TT NYHETSBYRÅN
NHL 18/19

Ny Tampaseger – och nya poäng för Victor Hedman

Storspelande Tampa Bay leder ligan och har gjort minst fem mål i sex av de sju senaste matcherna. I mötet med New York Rangers i natt fortsatte trenden – och matchen slutade med 6–3-seger på hemmaplan.

Svenskbacken Victor Hedman stod för två assist, vilket innebär att han samlat tolv poäng på de senaste tretton matcherna. På frågan om det här är det mest kompletta laget han spelat i så säger han att det är svårt att svara på, men att den nuvarande uppsättningen är speciell.

– Kärnspelarna har varit på plats i tre–fyra år, och vi har så klart fått tillskott i år och förra året som gör att vi uppenbarligen ligger rätt, säger han till journalister efter matchen enligt TT.

1 tim
NHL 18/19

Nytt hattrick för Stamkos: ”Det är ganska galet”

Med två nya assist i 6–3-hemmasegern mot Rangers har Tampa Bays Victor Hedman tolv poäng på de senaste tretton matcherna. Men kvällens stora stjärna var lagkaptenen Steven Stamkos.

Stamkos, som passerade 700 poäng, stod för NHL-karriärens nionde hattrick. Kvällens andra mål lyckades kanadensaren skjuta samtidigt som han föll omkull.

Stamkos själv säger att det är ganska galet med poängskörden och åren i NHL.

– Det har varit en del upp och ned och definitivt en del ogynnsamma tillfällen. Men det finns ingenstans jag hellre skulle göra det än inför våra fans, säger han direkt efter matchen till Fox.

41 min
Elias Pettersson (mitten). Jeff Curry / TT NYHETSBYRÅN
NHL 18/19

Pettersson veckans stjärna i NHL efter poängregnet

20-årige Ångesonen Elias Pettersson har utsett till ”veckans stjärna” i NHL, skriver flera medier. Vancouverrookien gjorde hela fem poäng i söndagens match mot St Louis, ett mål och fyra assist.

Under veckan blev det totalt åtta poäng för svensken, som leder rookiespelarnas poängliga.

Tampa Bays målvakt Louis Domingue utsågs till veckans andra stjärna och Calgary Flames forward Johnny Gaudreau blev den tredje stjärnan.

Igår 19:04
Läs mer om NHL 18/19

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund