Greta Thunberg och prins Charles. CLARENCE HOUSE / TT NYHETSBYRÅN
Toppmötet i Davos 2020

”Vilken nytta gör rikedom vi bara kan se brinna?”

Klimatförändringarna och hoten mot den biologiska mångfalden är de största utmaningarna som mänskligheten någonsin stått inför. Det sa den brittiska tronföljaren prins Charles när han i dag framträdde vid Världsekonomiskt forum i Davos, rapporterar Sky News.

Prinsen, som anlände till mötet i en eldriven Jaguar, uppmanade till nya ekonomiska modeller för att möta klimathotet.

– Tänk efter ett ögonblick, vilken nytt gör den extra rikedom vi kan tjäna genom att fortsätta som vanligt om det enda vi kan göra med den är att se den brinna? sa prinsen under sitt tal.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska fallen
Österrikiska skidorten Grafenberg.  Halvard Alvik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar på väg hem efter karantän: ”Väldigt glada”

57 svenskar som suttit i karantän i österrikiska Tyrolen i två veckor är nu på väg hem till Sverige, rapporterar DN.

Svenskarna, varav de flesta är säsongsarbetare på olika skidorter, har varit fast sedan alla i området uppmanades att sätta sig i hemmakarantän. Nu har dock UD lyckats bussa hem alla som vill och under söndagen kommer gruppen anlända till Trelleborg.

– Stämningen är jättehärlig, alla är väldigt glada, säger Viktor Nyqvist från Göteborg.

6 tim
Kerstin Behrendtz. NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sveriges Radios Kerstin Behrendtz död i covid-19

Sveriges Radios mångåriga musikredaktör Kerstin Behrendtz har dött av coronaviruset, 69 år gammal, rapporterar GP. Dottern Emma Berendtz bekräftar dödsfallet för tidningen.

På sin Facebooksida uppmanar nu Emma Behrendtz alla att ta smittan på allvar.

"Till alla er som fortfarande skämtar, viftar bort, pratar ekonomiska kriser och funderar på varför just NI måste avboka eventuella fjällenresor eller besök till Östermalmshallen, DET HÄR ÄR PÅ RIKTIGT!!! Det handlar om liv och död”.

Igår 21:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Spanien
Bilder från Spanien.  TT
Coronaviruset Smittan i Spanien

Spanska läkares panikdrag – gör skydd av sopsäckar: ”Står nakna inför viruset”

Spaniens sjukhus svämmar över av coronasmittade patienter som ligger på golven. Samtidigt har personalen i många fall helt slut på skyddsutrustning och tvingas använda sopsäckar, skriver The Guardian.

– Vi har ingenting. Vi står nakna inför viruset, säger läkaren Ana Giménez på Infanta Leonor-sjukhuset i Madrid.

I veckan kom också rapporter om att soldater som hjälpt till att desinficera äldreboenden hittat övergivna och döda gamla i sina sängar. Många i landet har reagerat med bestörtning efter nyheten. Yolanda Cumia är en av dem. Hon förlorade nyligen sin far i smittan och säger till tidningen att ”generationen som överlevt både inbördeskriget och Francoregimen nu dör ensamma.”

Enligt nya siffror på söndagen har 838 spanjorer dött det senaste dygnet.

1 tim
En man med ansiktsmask bakom ett galler i centrala Madrid. Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN
undefined

I dag röstar Spanien om den historiska begränsningen

Senare i dag förväntas Spanien rösta igenom de nya hårda restriktionerna som meddelades i går, skriver El País. De nya reglerna innebär att majoriteten av landets 47 miljoner spanjorer sätts i fullständig karantän för att förhindra coronavirusets fortsatta spridning.

Premiärminister Pedro Sánchez medgav att åtgärderna är ”extraordinärt tuffa” när han talade till folket i går kväll. I talet sa han också att EU-samarbetet står inför sin största utmaning någonsin.

– Viruset har penetrerat Europa genom en slumpmässig väg. Och på samma sätt som den här katastrofen sätter hela världen på prov så sätter den det europeiska projektet på prov på ett mycket speciellt sätt.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Bild från ett tillfälligt sjukhus med 2 000 sängar i Irans huvudstad Teheran. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Irans ledare: Vi måste väga människoliv mot ekonomin

Samtidigt som det nya coronaviruset tagit ett hårt grepp om Europa fortsätter det att skörda dödsoffer i Iran. På söndagen meddelades ytterligare 123 dödsfall, vilket innebär att totalt 2 640 iranier har dött i covid-19, skriver AFP.

Landets president Hassan Rouhani slog i dag tillbaka mot den kritik hans regering har fått för hanteringen av viruset, skriver AP. Rouhani sa att landet måste väga krisåtgärderna så att de inte helt slår ut ekonomin, som redan är hårt ansträngd bland annat till följd av USA:s tuffa sanktioner.

– Vi måste lägga ihop de två principerna för att nå ett slutgiltigt beslut, säger Rouhani.

– Det här är inte rätt tidpunkt för ett politiskt krig, fortsätter han.

1 tim
Nunna i Ecuador iförd ansiktsmask och plasthandskar.  Dolores Ochoa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Global skyddsbrist ett hot – tillverkare släpar efter

Världshälsoorganisationen WHO har kallat den ”kroniska globala bristen på personlig skyddsutrustning” för ett av de största hoten i kampen mot coronaviruset.

Världens största tillverkare av skyddshandskar till vården, det malaysiska företaget Top Glove, bekräftar underskottet i en intervju med Reuters.

– De beställer hundra procent mer, men vi kan bara öka produktionen med tjugo procent, säger grundaren Lim Wee Chai.

Vårdpersonal i Sverige har upprepade gånger slagit larm om bristen på utrustning för att hantera coronasmittade.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Karin Tegmark Wisell.  TT
Coronaviruset Smittan i Norden

”För tidigt att säga om Sveriges strategi lyckas”

Det är för tidigt att säga om Sveriges strategi i hanteringen av coronaviruset är lyckosam eller inte, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten i en intervju med P1:s ”Godmorgon, världen!”.

Hon säger att smittan särskilt i Stockholmsregionen nått de sårbara grupperna i samhället – vilket gör att Sverige haft fler dödsfall än exempelvis Norge och Finland.

– Om det beror på att de har lyckats bättre går inte att säga ännu. Tiden får utvisa om de lyckas skydda de sårbara äldre eller inte.

2 tim
Coronatest. TT
undefined

Norge kopierar taktiken på Island – testar symptomfria

Island har testat 6 163 symptomfria personer för det nya coronaviruset för att få en uppfattning om hur stor andel av befolkningen som är smittad. Av de testade i den gruppen hade 52 personer smittats med covid-19, rapporterar NRK.

Masstesterna görs för att kunna planera strategin. Om testerna hade visat att hälften av befolkningen redan var smittad så hade det inte längre funnits någon mening med att försöka hindra spridningen.

– Du vet inte vad du ska begränsa om du inte har information om hur viruset sprider sig i samhället, säger forskaren Karí Stefánnson.

Norge har tagit inspiration av sin nordiska granne och man har nu ett liknande projekt på gång. I veckan meddelade också Folkhälsomyndigheten att en slumpmässigt utvald grupp på omkring 1 000 personer ska testas för att bättre förstå var Sverige befinner sig på coronakurvan.

4 tim
Isoleringsavdelningen på Ullevåls sjukhus i Oslo. Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Färre vårdas på sjukhus i Norge – ”Är intressant”

För första gången sedan coronaviruset fick fäste i Norge minskar antalet smittade patienter som vårdas på sjukhus från ett dygn till ett annat, rapporterar NRK.

Under lördagen låg 291 personer inlagda på sjukhus jämfört med 303 under fredagen.

– Det är intressant, antalet inlagda är viktigare än antalet smittade, säger Espen Rostrup Nakstad vid norska Helsediretoratet.

Han är dock tydlig med att det ännu inte går att dra några slutsatser.

Igår 15:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Godsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild. TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Socialstyrelsen: Nej till 300 liksäckar till Uppsala

Region Uppsala har skickat in en lista till Socialstyrelsen med saker man behöver för att hantera coronapandemin, skriver P4 Uppland. Bland annat ber man om 300 liksäckar.

– Vi vill kunna ta hand om de som avlider på ett värdigt sätt, säger Malin Sjöberg Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande, till radion.

Men Socialstyrelsen, som fått i uppdrag att samordna krisberedskapen i Sverige när det gäller coronaviruset, säger nej till Uppsalas begäran. Skälet är att regionen inte drabbats lika hårt som exempelvis Stockholm.

1 tim
Illustrationsbild.  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kerstin, 88, får ingen hjälp att handla: Svälter väl

Kerstin Björkström, 88, i Partille har inte fått någon hjälp med att handla mat, trots att hon tillhör en riskgrupp och avråds från att ge sig ut i butikerna, rapporterar SVT Nyheter Väst. Hon har frysvaror och konserver i sitt hem för uppåt två veckor, men vad som händer efter det kan hon bara sia om.

– Då dör jag väl svältdöden, något ska man ju dö av. Det är mindre plågsamt än corona, tror jag.

Kerstin Björkström har vänt sig till kommunen för att få hjälp utan resultat. SVT får dock till svar att man försöka sprida informationen om frivilliginsatser bland äldre.

2 min
Illustrationsbilder.
undefined

Bårhus och kylcontainrar redo för stort antal döda

Fler nya bårhus öppnar ifall många svenskar skulle dö av covid-19 samtidigt, rapporterar TT.

I Stockholm öppnar ett vid Bromma sjukhus och ett vid Dalens sjukhus. Om behovet visar sig vara större än så finns även kylmoduler vid Huddinge sjukhus, enligt Region Stockholm.

Inom Svenska kyrkan har flera församlingar förberett upphandling av kylcontainrar och på andra håll kan avlidna komma att förvaras i ishallar.

– Man måste säkerställa för det fall att det värsta inträffar, säger Eva Årbrandt Johansson, nationell begravningssamordnare hos Svenska kyrkan.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Statsminister Stefan Löfven, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och EU:s Charles Michel. TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Analyser: Nytt läge väntar – i Sverige, i Norden och i EU

Coronakrisen kommer att förändra svensk politik, skriver Expressens Viktor Barth-Kron i en analys. Han spår att ekonomin, beredskapen och utrikesfrågorna snart seglar upp i topp på den politiska dagordningen.

”2010-talet är definitivt slut”, skriver han.

Altingets Johan Manell breddar utblicken till hela Norden. Han menar att den svenska hanteringen av coronaviruset skapar huvudbry i våra grannländer, och han tror att relationen kan få en törn av krisen.

”Det är svårt att påstå att Norge och Finland står Sverige närmare än någonsin”, skriver Manell.

EU-journalisten Ylva Nilsson zoomar ut ytterligare genom att fokusera på EU-politiken och splittringen mellan länderna. På sajten Om Europa skriver hon att Angela Merkel inte agerar särskilt EU-mässigt. Nilsson tycker att Tyskland agerar ännu mer hårdhänt nu än under finanskrisen, då tyska intressen också räddades ”på bekostnad av andra länder”.

3 tim
Anders Ygeman. TT
undefined

Ygeman positiv till att följa svenska påskresor via data

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) är positiv till att följa coronavirusets tänkbara spridning genom att granska svenskars anonymiserade mobildata, rapporterar Ekot. Geodatan skulle exempelvis kunna ge en uppfattning om hur många som lämnar Stockholm i påsk.

Pirate Bay-grundaren och aktivisten Peter Sunde är kritisk. Han menar att det kan leda till konsekvenser som är ”farligare än smittan”.

Bakgrunden är att EU-kommissionen har kontaktat Telia och sju andra mobiloperatörer med en förfrågan om att samla in sådan data för att kunna följa rörelsemönster. I går sa Folkhälsomyndigheten till SVT att den lösningen inte är aktuell i Sverige.

Idag 04:30
Sabuni, Lövin, Löfven, Lööf. Arkivbilder. TT
undefined

Analys: ”Kanske har de fått sitt gemensamma projekt”

När coronakrisen är över kommer det förmodligen under flera år behövas stora stimulanspaket för att ekonomin åter ska få fart, anser Ekot politiske kommentator Tomas Ramberg. Han konstaterar att fokus i den politiska debatten samtidigt kommer att flyttas och att sysselsättning, företagsklimat och ekonomisk fördelning åter blir centrala frågor:

”Kanske har regeringen, Centern och Liberalerna nu fått det gemensamma projekt som en del har efterlyst: att ta Sverige upp ur den ekonomiska kris som coronaviruset har orsakat”, skriver han.

Svenska Dagbladets politiske kommentator Göran Eriksson menar i en analys att Sveriges ”icke-auktoritära” tradition är en förklaring till att åtgärderna för att minska smittspridningen kommit senare och varit mindre drastiska jämfört med andra länder.

”Om Sverige ska stängas ska svenskarna hinna växa in i det nya läget”, skriver han.

Igår 15:24
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Greta Thunberg under en klimatdemonstration i Davos. Gian Ehrenzeller / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Livet utan resor och handel – var det så roligt?

Opinion Återigen tar sig de svenska ledarsidorna an den globala pandemin. Smittspridningen har gett oss möjlighet att testa livet utan konsumtion och flygande som många har efterlyst i skolstrejker och på Facebook, skriver SvD:s Tove Lifvendahl.

”Det är ett sämre liv, ur alla tänkbara aspekter. Låt oss hoppas att vi snart kan återgå till det bättre samhället”, skriver hon.

DN:s Lena Andersson menar att ”en sorts diktatur” har införts i stora delar av Europa när land efter land infört mycket tuffa restriktioner.

”Det är mer ofattbart än att fysiskt försvagade människor dör av ett virus. Ändå görs det. Är det värt det?” frågar hon sig.

Grupptryck är bättre än tvång, tycker Aftonbladets Anders Lindberg, som gillar den svenska metoden med rekommendationer över regler. Han konstaterar att det inte heller finns någon lag som hindrar någon från att äta flugsvamp, men att ingen gör det ändå.

6 tim
Anders W Jonsson och Sofia Jarl. TT
undefined

C: Pandemin slår extra hårt mot kvinnorna och barnen

Opinion Sexualbrotten mot barn ökar under coronakrisen och en liknande utveckling är att vänta med kvinnovåldet, skriver Centerpartiets Anders W Jonsson och Sofia Jarl på Aftonbladet Debatt.

Partiet vill bland annat höja straffsatsen för grov kvinnofridskränkning, att polisen prioriterar utredningar av sexualbrott och att det ska bli lättare att säga upp personal som begår sexuella övergrepp.

”Ingen ska behöva vara rädd i sitt eget hem”, skriver de.

Idag 04:56
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
911-central, arkivfoto//New York i veckan TT
Coronaviruset Smittan i USA

New Yorks nödnummer överbelastat: ”Är livrädd”

Nödnumret 911 har blivit överbelastat under coronavirusets framfart i New York, rapporterar New York Times. Stadens larmcentral tog på torsdagen emot 7 000 samtal, nästan dubbelt så många som en normal dag och en mängd som inte förekommit sedan terrorattackerna den 11 september 2001.

På grund av mängden samtal måste personalen ta snabba beslut som gäller liv och död. Ambulanssjukvårdaren Phil Suarez, som har arbetat i staden i 26 år, har åkt ut till familjer i trånga lägenheter som alla verkar ha drabbats av viruset.

– Ärligt talat vet jag inte om jag kommer att överleva. Jag är livrädd för vad jag kanske redan fått med mig hem, säger han.

4 tim
Donald Trump och Manhattan på lördagen. TT
undefined

Trump backar: New York slipper coronakarantän – stark reseavrådan utfärdas

Det blir ingen karantän för New Yorks storstadsregion, skriver president Donald Trump på Twitter. Tidigare på lördagen lyfte han idén och sa att han ”hade velat se New York i karantän eftersom det är en smitthärd för det nya coronaviruset”.

Efter samtal med guvernörerna i respektive delstat, samt Vita husets coronainsatsgrupp, har han kommit fram till att det inte är nödvändigt. I stället kommer den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC att utfärda en stark reseavrådan.

Under natten kom nya siffror som visade att dödssiffran i landet fördubblades på två dygn från drygt 1 000 till över 2 000.

Idag 03:33
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
MINISTRY OF PRESIDENTIAL AFFAIRS / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Krisen får företag att ställa om – H&M gör skyddskläder

Flera svenska företag ställer om sin verksamhet för att överleva den ekonomiska krisen som coronaviruset skapat och samtidigt hjälpa sjukvården, skriver TT.

Ett 15-tal anställda på Scania jobbar nu med att säkerställa att leveranserna av skyddsutrustning ska fungera. Getinge som tillverkar respiratorer har vidtagit åtgärder för att öka produktionen med 60 procent och flera kemiföretag har börjat tillverka handsprit.

H&M har sett till att det tillverkas skyddsutrustning som de i ett första skede kommer att donera.

1 tim
Illustrationsbilder. TT.
undefined

Expert om dejtingboomen: Risk byta saliv med okänd

Fler medlemmar strömmar till dejtingtjänster i spåren av coronaisoleringen och även en ökad aktivitet syns i apparna, skriver SvD i ett reportage.

Relationsexperten Jacqueline Joo säger till tidningen att hon märkt en ökad uppdelning bland singlarna; de som mer än någonsin vill hitta någon att ha vid sin sida i kristider och de som absolut inte vill dejta just nu. Hon tror också att det är lättare att lyckas få en dejt nu för att folk är uttråkade. Skulle attraktion uppstå tänker man inte ändå på Folkhälsomyndighetens råd, säger hon.

– Men man tar ju ändå en risk om man byter saliv med en människa som man har känt i tre timmar.

3 tim
Finansminister Magdalena Andersson (S).
undefined

Bankerna: Arbetslöshet och nollinflation väntar Sverige

Flera storbanker har släppt prognoser kring hur coronaviruset kommer att slå mot den svenska ekonomin – och bankerna målar upp en rätt mörk bild.

Danske Bank släppte en prognos i fredags där de spådde att arbetslösheten kan ligga på 10 procent i slutet av året. BNP kommer att falla med 5 procentenheter under första halvåret, spår banken vidare. Danske Bank antar också att Sverige är på väg mot recession och att inflationen kommer närma sig noll i sommar.

Swedbank förväntar sig en global recession under 2020 men tror på en återhämtning under andra halvåret. Bankens ekonomer tror på en arbetslöshet på närmare 10 procent och att Sveriges BNP ska minska med 4,2 procent i år. I senaste Ekonomiekot Extra sa bankens chefsekonom Andreas Wallström att Europas ekonomier är fritt fall – så även den svenska.

Den 20 mars uppdaterade SEB sina prognoser på grund av coronaviruset. De förutspådde i huvudscenariot att Seriges BNP-tilllväxt skulle bli minus 2‚7 procent i år och att den svenska arbetslösheten kommer stiga till 10 procent.

”Nedstängningar runt om i världen gör att en djup ekonomisk nedgång i närtid nu är oundviklig”, skriver SEB:s prognoschef Håkan Frisén.

Handelsbankens ekonomer skrev i en makrokommentar den 11 mars att de räknade me att Sverige skulle få se en nolltillväxt i år.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset