Fotgängare i Tokyo passerar tavlor med aktiekurser. KAZUHIRO NOGI / AFP
Dagens börs

Viss optimism på Asiens börser efter turbulens

Signalen från Federal Reserve att centralbanken kan sänka takten på räntehöjningarna nästa år fick Tokyobörsen att stänga fredagens handel på plus.

Veckan har varit turbulent, med stora svängningar. Bland osäkerhetsfaktorerna finns oljepriset, handelssamtalen mellan USA och Kina och kommande amerikanska jobbsiffror.

Strax före stängning låg så väl Hongkong som de kinesiska fastlandsbörserna kring nollan, medan koreanska Kospi hade klättrat något.

• Nikkei: +0,8%
• Shanghai: +-0%
• Shenzhen: +-0%
• Hongkong: +-0%
• Kospi: +0,3%

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

EU-valet Svenska valrörelsen
Lars Adaktusson. Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

Lars Adaktusson har röstat emot abort 22 gånger i EU

Lars Adaktusson, KD:s utrikespolitiske talesperson, har röstat emot abort 22 gånger under sina fyra år som Europaparlamentariker, skriver DN.

EU-parlamentarikern har vid 29 tillfällen röstat om aborträtten. 22 gånger har han tryckt nej, fyra gånger tryckte han ja och vid tre tillfällen la han ner sin röst. Samtidigt har M, L, C, S, MP, V och Fi röstat ja 29 av 29 gånger. SD har röstat för tolv gånger och emot en, samt lagt ner sina röster i 16 fall.

Vid ett tillfälle röstade Adaktusson som enda svensk emot ett fördömande av Paraguay som nekat en 10-årig flicka, som våldtagits, abort.

– Om medlemsländerna i EU har rätt att själva utforma sin abortlagstiftning är det rimligt att även länder utanför unionen har den rätten, säger han till tidningen.

37 min
Arkivbild. Valbås.  PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

Fler svenskar förtidsröstar: ”Har ökat val för val”

Fler svenskar har förtidsröstat till EU-valet i år jämfört med samma period förra året.

Drygt 7,9 procent av de röstberättigade hade förtidsröstat när det var åtta dagar kvar till EU-valet, vilket kan jämföras med 2014 då knappt 6,7 procent hade förtidsröstat vid samma tid, skriver TT.

– Förtidsröstandet har ökat val för val. Och det totala valdeltagandet har också ökat under de senaste tre EU-valen som jag har undersökt, säger Richard Svensson vid Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet, som sammanställer siffror om förtidsröster från Valmyndigheten.

Däremot går det inte att slå fast att fler förtidsröstare också kommer att innebära ett högre valdeltagande, enligt Richard Svensson.

Idag 05:59
Löfven på kampanjmöte i Trollhättan. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

Stefan Löfvens råd till osäkra: ”Gå på magkänsla”

Gå på magkänsla. Det rådet ger statsminister Stefan Löfven (S) till osäkra väljare inför helgens EU-parlamentsval.

– Det blir plötsligt så stora krav att man ska kunna så mycket om EU, säger Löfven till TT och förespråkar att väljare håller den kurs man har slagit in på i andra val.

Valdeltagandet i EU-val är betydligt lägre än i svenska riksdagsval och väljare är av tradition mindre partilojala. Men Löfven tror att Socialdemokraterna kan dra in mer än de drygt 24 procent som partiet fått i de senaste EU-parlamentsvalen.

– Jag hoppas att vi gör ett bättre val. Det är det vi sliter för.

Idag 06:13
Läs mer om EU-valet
Peter Lundgren. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Lundgren

Lundgren polisanmäld för sexuellt ofredande efter tafsskandalen inom SD

En polisanmälan om sexuellt ofredande har kommit in mot SD:s EU-kandidat Peter Lundgren, rapporterar Ekot.

Nu kommer en åklagare att utreda om det finns anledning att inleda en förundersökning mot Lundgren som tagit en partikollega på brösten.

Både Lundgren och kvinnan som utsatts har tonat ner händelsen. Men eftersom det kan vara sexuellt ofredande att ta en kvinna på brösten mot hennes vilja kan det falla för allmänt åtal – alltså att vem som helst kan välja att polisanmäla händelsen, skriver DN.

3 tim
Ebba Busch Thor/Annie Lööf/Peter Lundgren. TT
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Kritiken mot SD: ”Sänder väldigt märkliga signaler”

Flera partiledare ifrågasätter hur SD-ledaren Jimmie Åkesson hanterat skandalen kring EU-kandidaten Peter Lundgren.

KD-ledaren Ebba Busch Thor tycker att det är märkligt att kvinnan som larmar får gå, medan mannen som erkänner att han tagit på en kvinnas kropp får vara kvar.

– Det sänder väldigt märkliga signaler om vilka värderingar som gäller och hur man får bete sig i partiet, säger hon till DN.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är också kritisk.

– För mig framstår det som att de är ett parti där karlarna klappar varandra på ryggen och kvinnorna på baken, säger hon till Expressen.

”Om dessa uppgifter stämmer är det helt vedervärdigt”, twittrar C-ledaren Annie Lööf. V-ledaren Jonas Sjöstedt ifrågasätter varför den kvinna som slår larm straffas. ”Jimmie Åkesson måste kliva fram och ta ställning till det som nu sker i hans parti”, twittrar han.

4 tim
Peter Lundgren. Dominique HOMMEL
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Peter Lundgren ställer in flera debatter: ”Behöver lugn och ro med familjen”

EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) hoppar av Sveriges Radios slutdebatt och Aftonbladets toppkandidatsdebatt inför söndagens EU-parlamentsval, skriver Aftonbladet. Han har även ställt in medverkan i SVT:s Aktuellt och Malou efter tio i TV4.

SD:s presschef Henrik Gustafsson säger till flera medier att politikern behöver några dagar i lugn och ro med familjen för att fylla på batterierna. På torsdag väntas han återgå till sitt kampanjschema.

– Det har varit några betungande och intensiva dagar för Peter, där sömn och mat fått stå åt sidan, säger Gustafsson.

Lundgren har medgett att han tagit på en kvinnlig partikollegas bröst – mot hennes vilja – på en fest förra året. SD har släppt en video där kvinnan och Lundgren säger att de har lagt händelsen bakom sig.

6 tim
Läs mer om Anklagelserna mot Lundgren
Brexit Storbritanniens framtid
Theresa May under tisdagens tal.  POOL / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Theresa May öppnar för en andra brexitomröstning

Storbritanniens premiärminister Theresa May öppnar för en ny folkomröstning om brexit.

Beskedet kom under ett tv-sänt tal i samband med att May presenterade ett nytt förslag på brexit-avtal som ska läggas fram för omröstning i det brittiska parlamentet. Om parlamentet röstar igenom Mays förslag kommer ledamöterna också att få rösta om en ny folkomröstning, meddelade premiärministern.

De brittiska parlamentsledamöterna ska rösta om det nya avtalet i juni. Det blir fjärde gången May försöker få igenom ett brexit-avtal.

Nyheten får pundet att stiga mot andra valutor.

2 tim
Andrea Leadsom och Theresa May.  TT
Brexit Storbritanniens framtid

May ska ge nya detaljer om ”djärvt” avtal

Storbritanniens premiärminister Theresa May ska under tisdagen ge nya detaljer om avtalet för att lämna EU, rapporterar Sky News.

På tisdagen debatterade regeringen det nya förslaget som May tidigare sagt ska innehålla ”ett nytt, djärvt förslag till parlamentsledamöterna”.

Underhusets ledare Andrea Leadsom varnar May att hennes ledamöter inte kommer ställa sig bakom ett nytt förslag om det öppnar för en gemensam tullunion med EU, skriver The Guardian.

Samtidigt säger oppositionspartiet Labours talesperson i frågan, Emily Thornberry, att partiet kommer att rösta emot om avtalet inte är ”radikalt annorlunda”.

5 tim
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
EU-valet Europa röstar
Farage. Scott Heppell / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Fransk minister: Farages framgång är en huvudvärk

Det är oroväckande att Nigel Farages nya parti Brexitpartiet leder i opinionsmätningarna inför EU-parlamentsvalet i Storbritannien. Det säger Frankrikes finansminister Bruno Le Maire enligt Reuters.

Enligt Le Maire kommer en seger för Brexitpartiet skapa ”en huvudvärk” för resten av unionen. Frankrike har länge tryckt på för att britterna ska lämna EU så fort som möjligt men flera länder, däribland Tyskland, fick sin vilja igenom och sköt upp brexitdatumet till den 31 oktober.

– När en separation tar för lång tid hindrar den parterna från att bygga upp sitt liv på nytt. Det gäller för både människor och nationer, säger Le Maire.

2 tim
Italiens vice premiärminister Matteo Salvini kampanjar i Milano. ALESSANDRO GAROFALO / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

EU-valet kan ge eurorally – om populister får stryk

Euron är nära tvåårslägsta mot dollarn och analytiker från UBS tror på ett eurorally om resultatet från EU-parlamentsvalet går emot kontinentens populistpartier och visar att deras framgångar har nått ett topp. JP Morgans analytiker är inte lika övertygade och anser att euron fortfarande har fallhöjd, skriver Bloomberg.

JP Morgan menar att en koalition bland högerpopulister kan se dagens ljus och att den i så fall skulle kunna arbeta för mer nationellt oberoende. Det skulle i sin tur påminna investerare om att valutaunionen en dag kan bryta samman, varnar bankens analytiker.

Valframgångar för Italiens styrande populistkoalition skulle kunna uppmuntra ett ökat motstånd mot EU:s budgetregler, menar James Athey, förvaltare vid Aberdeen Standard.

Idag 11:49
Jeremy Corbyn.  TT
EU-valet Europa röstar

”Ingen sida i konflikten om brexit litar på Corbyn”

Labours partiledare Jeremy Corbyn har nu lyckats ena båda sidor i konflikten om brexit i en fråga – ingen litar på honom inför EU-valet. Det skriver Zoe Williams i en krönika i The Guardian.

”Labour befinner sig i en absurd position där ”lämnare” tror att partiet stödjer att Storbritannien ska vara kvar i EU, medan ”stanna”-sidan tror att partiet är fast beslutet att verkställa ett utträde”, skriver hon.

När Storbritannien tvingades delta i EU-valet, eftersom brexitförhandlingarna återigen brakade samman, har Labour drivit en kampanj som syftat till att tilltala båda sidor.

Idag 10:54
Läs mer om EU-valet