Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringen

Analys: Kommer ge en expansiv finanspolitik

Uppgörelsen mellan S, MP, C och L innehåller mycket positivt, skriver den samhällsekonomiska kommentatorn Johan Schück på sin blogg. Han ser det som att förslagen innebär att en expansiv ekonomisk politik väntar, men undrar var pengarna ska komma från.

”Till sist gäller det ändå att klara både allt detta och att dessutom kunna möta en framtid där många andra hål ska fyllas”, skriver Schück.

Även SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tycker att förslaget är expansivt och framhåller på Twitter att det kan stötta den svenska tillväxten om recessionen slår till i ett läge där Riksbanken inte kan stimulera ekonomin.

SvD Näringslivs Birgitta Forsberg breddar perspektivet ytterligare och konstaterar att oenigheten, ekonomiskt räknat, mellan partierna är minimal. Skillnaden mellan övergångsbudgeten och budgeten från KD och M uppgår till 25 miljarder av statsbudgetens totala 1 000 miljarder.

Med tanke på de stora problem Sverige står inför uppmanar Forsberg därför nästa regering att inte ”strössla lite gullpengar här och där”.

”En ny regering behöver ta ett omtag”, skriver hon.

Toppnyheter

Överlevare efter cyklonen. SIPHIWE SIBEKO / TT NYHETSBYRÅN
Cyklonen Idai

FN: Nästan två miljoner har drabbats av cyklonen Idai

Nästan 1,9 miljoner människors liv har påverkats av cyklonen Idai i sydöstra Afrika. Det slår FN:s samordningsorgan för nödhjälp (OCHA) fast.

– Vissa är i kritiska, livshotande situationer. Några har sorgligt nog förlorat sitt uppehälle, vilket är en tragedi men inte omedelbart livshotande, säger OCHA:s koordinatör Sebastian Rhodes Stampa enligt Reuters.

FN vädjar om 282 miljoner dollar i extra nödhjälp för att hjälpa Moçambique med återuppbyggnad de kommande tre månaderna, skriver AP.

Landet har drabbats hårdats men även i Zimbabwe och Malawi är konsekvenserna av de stora vattenmängderna omfattande. Totalt uppges minst 686 människor ha dött men siffran kan stiga.

12 min
Phill Magakoe / TT NYHETSBYRÅN
Cyklonen Idai

Farlig tid för barn tar sin början i cyklonens spår

900 000 barn har blivit föräldralösa, skilts från sina föräldrar, blivit hemlösa eller på annat sätt påverkats av cyklonen Idai som dragit fram i Moçambique, Zimbabwe och Malawi, enligt uppskattningar från myndigheterna. Det rapporterar AP.

Ännu vet ingen hur många människor som dött. Henrietta Fore vid Unicef säger till nyhetsbyrån att 2 600 klassrum har förstörts i staden Beira i Mozambique och att 11 000 hus totalförstörts.

– Det här kommer att få allvarliga konsekvenser för barns utbildning, tillgång till vård och mentalt välbefinnande, säger hon.

Igår 12:24
En kvinna köar för att få mat efter cyklonen i Moçambique.  TT
Cyklonen Idai

Dödssiffran stiger efter cyklonen – nära 700 döda

Dödssiffran efter cyklonen Idais framfart i sydöstra Afrika fortsätter att stiga. I Moçambique har en minister nu bekräftat 417 dödsfall, skriver Reuters.

Tidigare har 259 människor bekräftats döda i Zimbabwe, vilket betyder att den totala siffran nu närmar sig 700.

– Vi kommer att behöva vänta tills vattnet drar sig tillbaka innan vi kan slå fast siffran för Moçambique, säger Sebastian Rhodes Stampa vid FN:s samordningsorgan för nödhjälp (OCHA), till nyhetsbyrån.

23 mar
Läs mer om Cyklonen Idai
Julia Reda. Pressbild
EU-striden om upphovsrätten

Timmarna inför beslutet: Kamp på nätbarrikaderna

Förespråkare och kritiker ägnade de sista timmarna inför omröstningen om upphovsrättsdirektivet i EU-parlamentet åt att mobilisera opinion på nätet, rapporterar Politico.

Flera delar av reformen har redan slagits fast men striden står bland annat om artikel 13, som kritiker anser kommer att förändra internet för gott. Förespråkarna anser att kreatörer och upphovsrättsinnehavares rättigheter stärks.

Inom parlamentet går den tyska ledamoten Julia Reda från Piratpartiet i bräschen för att utkastet till lagen ska förändras innan ett beslut tas. EU-parlamentskollegan Tiemo Wölke från tyska socialdemokratiska SPD är också kritisk.

– Protesterna är en tydlig signal om att unga européer inte står bakom den här reformen, säger han enligt politiksajten.

2 tim
Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-striden om upphovsrätten

SD: Internet som vi känner det kan snart vara borta

Opinion Om de nya upphovsrättsreglerna röstas igenom av EU-parlamentet i dag kommer internet i sin nuvarande form på sikt vara ett minne blott. Det skriver SD-duon Kristina Winberg och Jessica Stegrud i en debattartikel på Altinget.

De menar att förslagen som ligger skulle leda till en ”effektiv nedmontering av den uppkopplade yttrandefriheten”. Sverigedemokraterna kommer därför att rösta nej i parlamentet.

”Vi hoppas att alla övriga partier tar sig en lång funderare kring om dessa förändringar verkligen är för de europeiska folkens bästa. Innan det är för sent”, skriver Winberg och Stegrud.

2 tim
Jasenko Selimovic (L) och Jytte Guteland (S). TT
EU-striden om upphovsrätten

Censur eller avgörande – svenska politiker är oense

De flesta svenska EU-parlamentarikerna kommer i dag att rösta nej till de nya upphovsrättslagarna. De mest omdiskuterade delarna är artikel 11 och 13 som flera vänder sig emot. För SVT utvecklar de sina resonemang.

– Det innebär censur och övervakning på ett oacceptabelt sätt, säger Jasenko Selimovic (L), som kommer att rösta nej om inte de två artiklarna omarbetas.

Han får medhåll av parlamentariker från alla politiska läger, bland annat Fredrick Federley (C), Kristina Winberg (SD) och Soraya Post (Fi). Några av socialdemokraterna går dock mot strömmen.

”De nya reglerna är avgörande för att musiker, låtskrivare, författare och andra kulturskapare och journalister ska kunna försörja sig och få rättvis ersättning”, skrev S-duon Jytte Guteland och Marita Ulvskog på SvD Debatt i går.

5 tim
Läs mer om EU-striden om upphovsrätten

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund