Riksdagen.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksdagsvalrörelsen

Analys: Migrationsfrågan klibbar fast som flugpapper

Partierna valde att fokusera på sina respektive kärnfrågor under partiledardebatten i riksdagen på onsdagen, men utan att leverera några stora vallöften. Det skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

Eriksson skriver att pengarna antagligen ”bränner i Stefan Löfvens ficka” men att S-ledningen verkar ha bestämt sig för att vänta tills efter sommaren med att leverera sina stora vallöften.

DN:s Ewa Stenberg konstaterar att Löfven gjorde allt han kunde för att fokusera på välfärd och föra bort debatten från migrationspolitiken, men att frågan ändå klistrar sig fast ”som ett flugpapper på honom”. Hon skriver att de borgerliga partierna håller ihop ”på ytan” men att det är tydligt att de har olika prioriteringar.

Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach säger att S försöker måla upp bilden av att partiet står för ett starkare samhälle, medan M och SD står för ett svagare samhälle. Samtidigt försöker M i stället ge sken av att debatten handlar om vilket parti som är mest regeringsdugligt, säger han.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

1 tim
Bostadsminister Megan Woods. TT
undefined

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

2 tim
En kvinna i Caracas, Venezuela, testas för covid-19 Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet: Miljöförstöringen kommer leda till nya smittor

Utan åtgärder för att skydda vilda djur och växter och förhindra miljöförstöring så kommer sjukdomar, som likt covid-19, sprider sig från djur till människor att bli vanligare. Den varningen kommer från en ny FN-rapport, rapporterar flera medier.

– Det senaste århundradet har vi upplevt åtminstone sex utbrott av nya coronavirus, säger Inger Andersen vid FN:s miljöprogram till BBC.

Förutom Covid-19 är ebola och sars exempel på sjukdomar som startat hos djur och spridit sig till människan.

Delia Grace, en av författarna bakom rapporten, säger till The Guardian att åtgärderna mot covid-19 framförallt sett sjukdomen som en ekonomisk utmaning eller en medicinsk utmaning.

– Men dess ursprung finns i miljön, livsmedelssystemen och i djurhälsan.

Inger Andersen menar att vetenskapen är tydlig:

– Om vi fortsätter att utnyttja naturen och förstöra våra ekosystem så kan vi vänta oss att se en stadig ström av den här typen av sjukdomar.

Igår 20:39
Läs mer om Coronaviruset