Annie Lööf.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Annie Lööfs varning: M kan inte köra sitt eget race

Centerpartiets partiledare Annie Lööf är öppen för blocköverskridande överenskommelser på flera områden men är tydlig med att hon vill se en alliansregerering. Det säger hon i en intervju med Sydsvenskan där hon också varnar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson för att föra egna samtal med Socialdemokraterna om migrationen.
– I Alliansen formar vi politiken tillsammans och tar därefter initiativ till blocköverskridande samtal med S, säger hon och tillägger:
– Moderaterna kan inte köra ett eget race. I så fall lämnar man den alliansregering man varit med och bildat.
Lööf säger att hon vill att migrationspolitiken ska vara förutsägbar och långsiktig och säger att det är viktigt att få ett slut på de tillfälliga lagar som införts på området under den gångna mandatperioden.

Tidigare rapportering

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Mikael Damberg.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Damberg: Det finns ingen tydlig plan B för Alliansen

Näringsminister Mikael Damberg (S) säger att det var väntat att Stefan Löfven skulle röstas ned av riksdagen. Till Expressen säger han att sprickan i Alliansen blivit påtaglig.
– Man lyckades enas om att fälla statsministern, men man hade ingen plan för en ny regering från de borgerligas sida.
Samtidigt har han ”stor respekt” för att Centerpartiet och Liberalerna är så tydliga med att de ”inte vill bygga makt och inflytande” på Sverigedemokraterna.
– Trots allt är det 82 procent som inte har röstat på SD, och jag tror svenska folket förväntar sig att vi ska kunna komma överens och hitta en lösning i mitten av svensk politik, säger han till Expressen.

22 min
SVT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

MP:s invit till C och L: Alla måste öppna nya dörrar

Gustav Fridolin (MP) ser möjligheter för en regering där S, MP, L och C alla ingår, säger han i SVT:s Agenda. Ett sådant samarbete skulle förvisso kräva kompromisser – men även Alliansen har behövt kompromissa för att få ihop sin politik, fortsätter han, och lyfter bland annat att KD och grupperingar inom M kan tänka sig att regera med stöd av SD.
– Är man beredd att hålla ihop i grunden olika ideologiska strömningar som liberaler och konservativa? frågar han sig.
På frågan om han tror att L och C kan tänka sig att driva sin politik med stöd av V svarar Fridolin att man behöver definiera stöd – och uppmanar alla parter att ”öppna andra dörrar än de vi traditionellt haft öppna”.

Igår 21:21
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Källa: M-falang vill dumpa C och L och samtala med SD

Enligt uppgifter till Expressen driver en grupp inom Moderaterna på för att partiet ska lämna Centerpartiet och Liberalerna – och i stället satsa på samtal med Sverigedemokraterna.
En M-ledamot säger att uppfattningen om att C och L ägnar sig åt ”dubbelspel” är utbredd inom partiet.
– I dag fick vi se Stefan Löfven falla – och sedan kollapsade Alliansen, säger en annan M-källa till Expressen.
Även Aftonbladet har pratat med källor inom Alliansen som vittnar om att de interna stridigheterna blir allt svårare.
– Spricker Alliansen är det framför allt Liberalernas fel, säger en källa till tidningen.

Igår 18:04
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Röster om valet
Annie Lööf och Ebba Busch Thor.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Analys: Voteringen över – pressen ökar på Alliansen

I morgon inleder den nya talmannen Andreas Norlén jakten efter en statsministerkandidat som kan bilda regering. Inom bara några veckor kan han ha en kandidat klar – och då blir det problematiskt för Alliansen, säger SR:s inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.
– Pressen kommer först nu. Det som har hållit samman Alliansen var votering där man skulle avsätta Löfven, nu har man gjort det, och nu blir det svårare, säger han till den egna kanalen.
SvD:s politiska kommentator Göran Eriksson är inne på samma spår. Liberalernas Jan Björklund var i går tydlig med att han inte tänker ingå i en Alliansregering som tar stöd av Sverigedemokraterna. Hans besked kom strax efter att KD-ledaren Ebba Busch Thor öppnat för en Alliansregering med stöd från SD.
”Stämningen mellan Allianspartierna kunde vara mycket bättre. Det återstår att se om den bilden förändras, när den ordinarie talmansrundan inleds på torsdag”, skriver Eriksson.

27 min
 Partiledare Stefan Löfven (S) finansminister Magdalena Andersson, försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström i Hågelbyparken under Botkyrkadagen.  Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Ledare: Släpp inte fram en Löfven II-regering

Opinion Dagens ledarsidor domineras inte helt oväntat av regeringsbildningen, efter att statsminister Stefan Löfven (S) röstades bort på tisdagen.
”Släpp inte fram en Löfven II-regering”, är rubriken från Dagens Industris Tobias Wikström. Han menar att statsministeromröstningens resultat tydligt visar att riksdagens balanspunkt finns till höger.
”Vi har haft två reformlösa mandatperioder, Reinfeldt II och Löfvenregeringen. Låt det inte bli en till”, skriver han.
Det blir ingen Alliansregering, är Hallands Nyheters Mathias Grimpe övertygad om. Sprittningen kring Sverigedemokraterna är för djup – Ulf Kristersson kan bara bli statsminister med hjälp av SD:s erkännande och stöd för budgeten, tillägger han.
Även DN:s ledarsida spekulerar kring vem som ska bli Sveriges nästa statsminister och listar tre möjliga kandidater: Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M) eller Annie Lööf (C). Vem det än blir väntar stora politiska kompromisser, skriver ledarsidan som påpekar att det nödvändigtvis inte behöver vara dåligt.
Västerbottens Folkblads ledarskribent Linda Westerlind skriver att man ännu inte ska räkna ut Löfven. Hon tror att S kan försöka bilda regering med Centern och Liberalerna. ”Ja du hörde rätt – Löfven är fortfarande med i matchen”, skriver hon.

1 tim
TT
Valet 2018 Röster om valet

M + KD? S, C, L? – Så ser talmannens alternativ ut

På torsdag inleder den nye talmannen Andreas Norlén (M) sina talmansrundor – och flera medier går igenom de olika regeringsalternativ han kan välja att fokusera på.
Dagens Nyheter ser fyra alternativ: En Alliansregering, en M+KD-regering med stöd från SD, en blocköverskridande regering med S, C, L och en ren S-regering. Inget av alternativen får egen majoritet och risken för svekdebatter är överhängande i flera fall – särskilt bland högerpartierna, konstaterar man.
Inte heller när SVT går igenom de tre mest troliga statsministerkandidaterna – Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C) – framstår något alternativ som givet.
– Ett samarbete mellan S, C och L i riksdagen är möjligt men då gäller det ju för Stefan Löfven att kunna erbjuda Centerpartiet och Liberalerna sakpolitiska eftergifter, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein, som menar att en för tydlig högersväng skapar risk för en svekdebatt även inom S.

Igår 20:46
Läs mer om Valet 2018
Safet Makas. Bengt Löfgren/Uppdrag granskning/SVT
Familjemorden i Gårdsten

Ett år efter tragedin i Gårdsten: Safet Makas berättar om familjemordet

I juli förra året hittas en kvinna och tre barn livlösa i en lägenhet i Gårdsten i Göteborg och pappan i familjen misstänks för morden. Men det visar sig att det är frun som dödat barnen, tänt eld på lägenheten och sedan tagit sitt eget liv.
I SVT:s ”Uppdrag granskning” berättar pappan Safet Makas för första gången sin historia.
– Jag såg min äldsta son ligga på gräsmattan. De försökte då återuppliva honom. Och då började jag gråta högt och polisen tog mig, berättar han i programmet.
Trots 130 000 kronor i hyresskulder och fem orosanmälningar fick Safet Makas aldrig kännedom om familjens problem då frun kunde hemlighålla det ifrån honom, visar reportaget.

2 tim
Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Familjemorden i Gårdsten

Socialtjänst självkritisk efter familjetragedi

Socialtjänsten i Angred lex Sarah-anmälde sig själva efter familjetragedin i Gårdsten, där en kvinna tog livet av sig själv och sina tre barn. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, granskade socialtjänstens hantering, men ansåg inte att det behövdes någon åtgärd.
Men socialtjänsten är självkritisk, mer borde ha gjorts, anser man.
– Vår brist är att vi inte ansträngde oss tillräckligt mycket, säger Maria Sjödahl, områdeschef för socialtjänsten i Angered, till Uppdrag granskning som undersökt fallet.
Bland annat anser socialtjänsten att mer borde ha gjorts för att få tag på pappan i familjen, som trots hyresskulder på över 100 000 kronor och flera orosanmälningar, hölls ovetande om familjens problem.

35 min
Läs mer om Familjemorden i Gårdsten
Chuck Grassley, ordförande för senatens juridiska utskott.  Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kavanaughs HD-kandidatur

Åklagare tas in för förhöret: ”Vill komma åt sanningen”

Republikanerna i senaten har valt att låta Arizona-åklagaren Rachel Mitchell hålla i utfrågningen av professor Christine Blasey Ford, som anklagar domarkandidaten Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp. Det rapporterar amerikanska medier.
Mitchell beskrivs ha lång erfarenhet av sexualbrottsärenden och var ett namn som rekommenderades av både republikaner och demokrater i den kommitté som hanterar domarnomineringarna till Högsta domstolen. Washington Post noterar att beslutet att ta in Mitchell är ovanligt, men skriver att kommittén själv – som består av elva män – därmed slipper ställa de potentiellt integritetskränkande frågorna.
”Målsättningen är att avpolitisera processen och komma åt sanningen, i stället för att låta senatorerna sola sig i mediernas strålkastarljus eller ge dem möjlighet att sjösätta sina presidentkampanjer”, säger kommitténs ordförande Chuck Grassley enligt ett uttalande, skriver tidningen.

41 min
Demonstrationer utanför Kapitolium mot nomineringen av Brett Kavanaugh.  Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kavanaughs HD-kandidatur

Dokument: Fyra personer styrker vittnesmålet

Professor Christine Blasey Fords advokater uppges ha fått in edsvurna dokument från fyra personer som alla styrker hennes vittnesmål om domarkandidaten Brett Kavanaugh. Det rapporterar USA Today, som har tagit del av dokumenten som skickats in till senatens juridiska kommitté.
En av personerna är Blasey Fords make och de övriga tre är vänner som säger att hon berättat för dem om att Kavanaugh försökte förgripa sig på henne under en fest på 1980-talet.
Både Blasey Ford och Kavanaugh ska frågas ut i senaten på torsdagen. Kavanaugh nekar till alla anklagelser.

18 min
Brett Kavanaugh Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kavanaughs HD-kandidatur

Senaten tar ställning till Brett Kavanaugh på fredag

Den amerikanska senatens juridiska kommitté kommer att rösta om Brett Kavanaugh som är kandidat till posten som domare i Högsta domstolen klockan halv tio på fredag morgon, lokal tid, rapporterar Politico.
När kommittén beslutat om den kan rekommendera Kavanaugh eller inte kommer sedan senaten i som helhet att rösta, skriver AFP.
Beskedet innebär att omröstningen sker mindre än 24 timmar efter det att Kavanaugh och en av de kvinnor som anklagat honom för sexuella övergrepp, Christine Blasey Ford, har vittnat inför senaten.
Demokratiska politiker har tidigare krävt att omröstningen ska skjutas upp på grund av anklagelserna mot Kavanaugh.

Igår 22:54
Läs mer om Kavanaughs HD-kandidatur
Arkivbild: Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Nytt försök med dom mot morddömde Peter Madsen

I dag återupptas förhandlingarna mot morddömde Peter Madsen i den danska motsvarigheten till svenska hovrätten, Østre Landsret, som kommer att avgöra vilket straff han får. Den tidigare förhandlingen för ett par veckor sedan fick avbrytas på grund av att en lekmannadomare plötsligt insjuknade.
Madsen har tidigare dömts till livstids fängelse av tingsrätten för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Att det straffet fastställs är ett av tre möjliga utfall av dagens förhandlingar, skriver TT. De övriga två alternativen är tidsbestämt fängelsestraff eller förvaring – ett tidsobestämt straff som reserveras för landets farligaste kriminella.
Åklagarsidan vill se ett tidsobestämt straff, medan försvaret arbetar för en mildare påföljd, enligt nyhetsbyrån.

2 tim
Østre Landsret i Köpenhamn, där hovrättsförhandlingarna återupptas i dag.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Jurist tror inte på kortare fängelsestraff för Madsen

I tingsrätten dömdes Peter Madsen till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Det är inte särskilt troligt att Østre Landsret – den danska motsvarigheten till svenska hovrätten – kortar det straffet, menar brottsmålsjuristen Mette Grith Stage.
Hon tror snarare att dagens förhandlingar leder till ett beslut om så kallad förvaring – ett tidsobestämt fängelsestraff som delas ut till landets farligaste kriminella och som i genomsnitt sträcker sig över 15 års tid. Genomsnittstiden för ett livstidsstraff i Danmark är ungefär lika lång.

2 tim
Läs mer om Mordet på Kim Wall

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Brexit Storbritanniens framtid
Demonstrationer i samband med Labours partikongress i Liverpool på tisdagen.  Peter Byrne / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Labourtopp efter beslutet: Respektera folkets vilja

En knapp majoritet av det brittiska folket röstade för att Storbritannien skulle lämna EU vid omröstningen för drygt ett och ett halvt år sedan. Det resultatet bör respekteras, säger Labourtoppen Hilary Benn till SR:s Ekot – trots att partiet på tisdagen öppnade för att hålla en andra folkomröstning om saken.
Däremot menar han att folkomröstningen inte innefattade några bestämmelser kring hur den ekonomiska relationen med EU ska se ut efter utträdet, varför den frågan fortfarande är öppen.
Benn anser, i enlighet med partiets linje, att Storbritannien bör arbeta för att gå ur EU, men fortfarande vara en del av både tullunion och den inre marknaden.

1 tim
Jack Taylor / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

May varnar motståndare: Storbritannien kan splittras

Det vore bättre att Storbritannien lämnade EU utan ett avtal än på det sätt radikala brexitförespråkare argumenterar för. Det anser premiärminister Theresa May, enligt Sky News.
Bland annat har den tidigare brexitministern David Davies föreslagit att Storbritannien ska försöka emulera frihandelsavtalet mellan EU och Kanada. Enligt May skulle en sådan lösning riskera att splittra Storbritannien.

Igår 19:41
Partiledaren Jeremy Corbyn reagerar på en omröstning under Labours kongress. Corbyn har ett förflutet som EU-motståndare. HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Labour antar brexitplan: Öppnar för ny omröstning

Det brittiska oppositionspartiet Labour öppnar upp för en ny folkomröstning om brexit. Det står klart efter att partiets kongress klubbat en ny plan för hur det ska hantera frågan om det brittiska utträdet.
Labours nya linje i frågan är att en ny folkomröstning ska vara ett möjligt alternativ om premiärminister Theresa May inte lyckas få stöd i parlamentet för en eventuell uppgörelse med EU. Folket ska då få en chans att säga sitt, anser Labours kongress.
– Ingen utesluter att ”stanna kvar” ska vara ett alternativ, sa Labours brexittalesperson Keir Starmer om förslaget tidigare.
En klar majoritet på kongressen röstade för den nya linjen.

Igår 17:04
Läs mer om Brexit