isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska jobben

Arbetslösheten steg under januari – är nu 7 procent

Den säsongsjusterade arbetslöshetstalet var 7 procent i januari, enligt färska siffror från SCB.

Andelen arbetslösa var 7,5 procent, vilket är en ökning med 1,0 procentenheter jämfört med samma period förra året. Bland kvinnor var siffran 7,0 medan män såg en ökning med 1,8 procentenheter till 8,0 procent i januari.

Den totala arbetskraften ökade också jämfört med 2018.

Läs mer färsk statistik från SCB

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska fallen
Rick Bowmer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare vill masstesta för att rädda svensk ekonomi

Testa alla som är osäkra på om de har covid-19 och som inte kan gå till jobbet eller konsumera olika varor. Den åtgärden skulle kunna vara värd 50 miljarder kronor, skriver ekonomiforskare från flera universitet i en ny rapport enligt SVT.

Forskarna vill att regeringen ska ta hjälp av bolag som tillverkar medicinsk utrustning och snabbt få igång en stor produktion.

Testerna krävs för Sveriges ekonomi att återgå till ”något slags normalläge”, säger nationalekonomen Daniel Spiro till SVT.

– Så att vi inte tvingar folk att vara hemma när de egentligen tagit sig igenom smittan, säger Daniel Spiro, nationalekonom vid Uppsala Universitet.

Idag 08:08
Migrationsverket.  Adam Wrafter/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Migrationsverket pausar delar av sin verksamhet

En anställd på Migrationsverket i Sundbyberg misstänks vara smittad av coronaviruset, rapporterar Expressen. Enligt tidningens uppgifter vårdas personen på sjukhus.

Myndigheten kommer nu att pausa muntliga utredningar i olika asylärenden i två veckor. Även ytterligare åtgärder kommer att utredas, enligt presschef Per Ek.

Myndigheten har tidigare kritiserats både av asylrättsadvokater och personal för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder.

Igår 21:09
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Ministrarna Damberg, Hallengren och Löfven på presskonferens med Folkhälsomyndighetens Johan Carlson. Giesecke. Arkivbilder TT
Coronaviruset Röster om viruset

Epidemiologen: ”Vi har fått lite för stor makt”

Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog och nu rådgivare åt Världshälsoorganisationen (WHO), anser att hans politikerna låtit hans egen yrkesgrupp fått för stort inflytande under coronakrisen. I en intervju med TT konstaterar han att både de norska och danska folkhälsomyndigheterna avrådde från att skolorna skulle stängas men att regeringarna där gick emot rekommendationerna.

Giesecke menar att den svenska regeringen fattade rätt beslut i just skolstängningsfrågan men att man i övrigt lyssnat för mycket på experterna.

– Jag kan tycka att vi epidemiologer har fått lite för stor makt, säger han till TT.

Li Bennich Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, upplever inte att regeringen övergett makten under coronakrisen.

– Som jag ser det så fungerar det som det alltid har gjort, med en fördelning av makten mellan politiker och myndigheter. Jag tycker att regeringen tar ansvar, säger hon till TT.

6 min
Busshållplats i Gårdsten/Stefan Löfven. TT
undefined

BBC: Svenska livsstilen kan vara räddningen i krisen

Svenskarnas sociala koder kan hjälpa oss att stävja coronakrisen, enligt ett långt reportage från BBC. ”Det är norm att undvika att sitta nära andra i kollektivtrafiken och ovanligt att småprata med främlingar i affärer och på kaféer”, står det bland annat.

Författaren Lola Akinmade Åkerström är en av de intervjuade.

– När det kommer till att hålla avståndet gav svenskarna varandra mängder med fysiskt utrymme redan långt före coronapandemin slog till, säger hon.

Sveriges strategi för att minska virusets spridning har varit ett ämne för diskussion även i andra internationella medier på senaste tiden. I en intervju med TV4 kommenterar statsminister Stefan Löfven debatten:

– Jag tror att vi ska avvakta med utvärderingarna av allt detta tills det är över.

3 tim
Illustrationsbilder från Tyskland och Storbritannien.  TT
undefined

Utländska medier: Svenska strategin är inspirerande – men också experimentell

Sveriges strategi för att minska coronavirusets spridning fortsätter att förundra i internationella medier. I en analys för Bloomberg skriver Lionel Laurent att Sverige är ett av världens friaste länder och att de politiskt oberoende myndigheternas ord väger tungt när de säger att karantän inte krävs. Laurent menar att det är en inspirerande men riskfylld strategi.

”Vissa svenskar verkar mer oroade över att ordningen ska braka samman om skolor stängs. (...) Man har tillit till regeringen, men också till att andra medborgare ska göra det rätta”, skriver han.

I ett reportage i Financial Times i veckan kallas den svenska strategin ”experimentell” och man betonar kritiken från experter som professor Joacim Rocklöv.

Idag 06:09
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Bolund: Ansvarslöst med aktieutdelning i detta läge

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) gav ett tydligt besked till företag som tar emot stöd från statskassan för permittering av personal i Ekots lördagsintervju: Stoppa aktieutdelningen.

– Det skulle vara direkt ansvarslöst. Om företagen inte skulle lyssna får vi se om vi kan ändra regelverken.

Han poängterar även att det statliga stödet är avsett för företag i kris.

– Om man kan göra utdelningar i miljardklassen då kanske man inte är i en utsatt ekonomisk situation.

Bolund menar också att det finns resurser i statskassan för att både stötta ekonomin i den akuta krisen och för att genomföra nödvändiga satsningar framgent, framförallt tack vare den låga statsskulden.

– Sverige ligger på i storleksordningen 30 procent i statsskuld och det finns i vår omvärld som ligger på betydligt högre nivåer, 120 procent och däröver. Där vill vi inte hamna men vi har marginaler, säger han.

21 min
Poliser vid Öresundsbron.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Halverade knarkbeslag riskerar leda till fler brott

Antalet narkotikabeslag vid Öresundsbron har halverats efter att Danmark stängt sina gränser i samband med coronakrisen. Det visar statistik från Tullverket som TV4 rapporterar om. När tillgången på narkotika minskar växer efterfrågan och priserna stiger.

Manne Gerell, lektor i kriminologi vid universitetet i Malmö, varnar för att de högre priserna i sin tur kan leda till både konflikter och ökad brottslighet. Missbrukarna kommer att tvingas dra in mer pengar för att finansiera sitt beroende – vilket ofta sker genom att begå nya brott, menar Gerell.

5 tim
Liverpools Mohamed Salah och Sadio Mané. DAVID KLEIN / BILDBYRÅN
undefined

Krav på att stryka årets Premier League-säsong

Det var året Liverpool stormade fram mot sin första Premier League-titel på 30 år. Förra veckan kom beskedet från ligan att det fanns en enighet bland alla klubbar att spela klart årets säsong. Men nu höjs röster från flera klubbar om att den ska strykas utan att utse ett segrande lag.

– Det finns ingen plats för idrott just nu, säger en högt uppsatt Premier League-källa till The Athletic.

Sportsajten har pratat med ordföranden, klubbchefer och andra högt uppsatta personer i flera klubbar. En av dem beskriver den officiella hållningen som ”pinsam” och ”orimlig”.

Idag 08:44
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
En ambulanssjukvårdare visar upp ett provtagningskit/Ambulans i Stockholm. Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Uppgift: Läkare smittad av coronaviruset – vårdas i respirator i Stockholm

En läkare som arbetar i en akutläkarbil i Stockholm har smittats av coronaviruset, enligt uppgifter till Aftonbladet. Enligt tidningen har mannen drabbats allvarligt och vårdas just nu i respirator.

Även flera ambulansanställda misstänks ha drabbats av viruset.

Arbetsgivaren Capio läkarbilar, som arbetar på uppdrag av Region Stockholm, har inte bekräftat uppgifterna.

3 tim
Stefan Löfven. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Löfven: Är inte aktuellt nu, men vi kan inte utesluta att sätta Stockholm i karantän

Det är i nuläget inte aktuellt att sätta Stockholm i karantän, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TV4 Nyhetsmorgon.

– Det är inget som diskuteras, men man kan aldrig utesluta det om det skulle bli en väldigt svår situation, säger Löfven i intervjun.

– Det kan komma en sådan situation. Eller andra geografiska områden, fortsätter han.

En sådan bestämmelse skulle vara oerhört svår att efterleva, enligt Löfven. Samtidigt menar han att han har ”full respekt” för det beslut som Finland har fattat, som handlar om att spärra av regionen Nyland där Helsingfors ligger.

5 tim
Thomas Wahlberg/fältsjukhus i Göteborg.  TT.
undefined

Smittskyddsläkare: Nu har vi chans att minska smittan

Göteborgarna får inte slappna av och tro att det bara är i Stockholm coronasituationen är illa, enligt Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

– Med tanke på hur snabbt det kan gå, i Stockholm till exempel, tänker vi: Är det någon gång vi verkligen ska slå så hårt vi kan för att alla ska ta ansvar för att undvika att sprida smittan (...) är det nu, säger han till GP.

Samtidigt menar han att restriktionerna inte kan fortgå ”månad ut och månad in” men att det är nu chansen att minska smittspridningen finns.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Desinficering i Moskva. ALEXANDER NEMENOV / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Arbetsfri vecka” – men ingen pratar om epidemi

Under helgen har Ryssland inlett en så kallad arbetsfri vecka som bland annat innebär att samtliga affärer och restauranger i landet stängts. De enda butiker som håller öppet är apotek och livsmedelsbutiker. Planen är att de åter ska öppna om en vecka men ryska myndigheter har i uttalanden börjat antyda att nedstängningarna kan förlängas, rapporterar BBC.

Över 1 000 ryska medborgare har bekräftats vara smittade av det nya coronaviruset men Kremls talespersoner vill inte använda ord som epidemi för att beskriva spridningen.

Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén skriver hur ekonomen Sergej Guriev och andra ryska akademiker i utlandet riktat hård kritik mot hur landet hanterar virusspridningen och i stället efterlyser hårdare karantänsregler.

1 tim
Pedro Sánchez/bild från veckans toppmöte. TT
undefined

Källor: Splittring i Europa – toppmötet ett av de mest dramatiska i modern tid

Torsdagens EU-toppmöte om coronavirusets spridning var ett av de mest dramatiska toppmötena i modern tid. Den bilden målar flera källor upp för den spanska tidningen El País, som med hjälp av källorna har återskapat de hätska samtalen som ägde rum.

Det var ett mycket splittrat Europa som träffades under en videokonferens. På ena sidan stod Spanien och Italien, som krävde mer långtgående åtgärder. Ytterligare sju länder, däribland Frankrike, stod på deras sida.

Bland kritikerna stod Tysklands Angela Merkel i första ledet. Tidningen skriver att den spanske premiärministern Pedro Sánchez hotade att lämna mötet efter att de presenterade åtgärderna varit otillräckliga och oacceptabla. ”Du har fel”, svarade Merkel, som enligt tidningen blev märkbart irriterad.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Boris Johnson. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Viruset drabbar alla samhällsklasser”

Beskedet att Storbritanniens premiärminister testats positivt för coronaviruset visar tydligt hur den pågående pandemin drabbar alla nationer och alla samhällsklasser. Det skriver Tom McTague i The Atlantic.

Han ondgör sig också över att många politiker jämfört kampen mot viruset med ett krig – som till sin natur inte är universella. ”Det här är en medicinsk utmaning som kräver vetenskaplig briljans, kvickt handlande, smart regerande och allmänhetens samarbete”, skriver han.

Boris Johson ska fortsätta regera via länk, men den som verkligen behöver hålla sig frisk för att regeringen ska kunna fortsätta fungera är finansminister Rishi Sunak. Det skriver DN:s Katrine Marçal. På en månad har han blivit något av en landsfader och är enligt henne bättre än Johnson på att hitta ”rätt emotionell ton på presskonferenserna”.

Att folk verkar oroa sig mer för konsekvenserna av en sjuk finansminister ”än en sjuk premiärminister säger något om den nuvarande brittiska regeringen”, skriver hon.

Igår 21:48
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Illustrationsbilder.  TT.
Coronaviruset Svenska vården

Läkare tvingades köpa overaller på byggvaruhus

Den akuta bristen på skyddsutrustning inom vården har lett till många mer eller mindre kreativa lösningar. Läkaren Jonas Mehra och sjuksköterskan Kremena Skarleva på Södersjukhuset i Stockholm har på eget initiativ beställt målaroveraller från byggvaruhus och regnrockar från nätet, berättar de i ett långt reportage i SvD.

I takt med att vården blivit allt hårdare pressad av alla coronasmittade har vården minskat på skyddsnivån för vårdpersonalen. Jonas Mehra är kritisk.

– De släpper på kriterierna successivt. (...) På den lägst prioriterade avdelningen med stabila coronapatienter går personalen helt utan skydd.

1 tim
Infektionskliniken i Kalmar och Uppsala. TT
undefined

Skyddsutrustningens krav sänkta i landets regioner

Landets regioner har sänkt kraven på den skyddsutrustning som används när covid-19-sjuka patienter vårdas, rapporterar Ekot. Personalen ska nu i princip ha samma utrustning som vid vård av influensasjuka.

Andningsskydd ska användas vid vissa tillfällen, som när man suger en patients luftvägar. Enligt SR misstänker många att det är bristen på utrustning som ligger bakom ändringen.

– Om det är så att det skulle finnas helt obegränsat med skyddsutrustning (...) skulle inte den här diskussionen om ändrade riktlinjer kommit upp, säger sjuksköterskan Mia Lehtonen, som också är förtroendevald för Vårdförbundet.

2 tim
Andningsmasker.  ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skyddstillverkaren: ”Panik – folk ringer och gråter”

Företaget Mölnlycke Benelux som distribuerar bland annat andningsmasker och skyddsmasker till sjukhus världen över larmar om högt tryck i spåren av coronautbrottet, rapporterar Expressen.

Företaget har ökat sin produktion men enligt vd:n Niclas Holmquist försvåras leveranserna av EU-ländernas nya exportrestriktioner.

– Jag får 15 samtal om dagen från olika sjukhus. Folk ringer och gråter. Det är panik, säger han.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
Emma Frans, Agnes Wold och Johan von Schreeb.  TT
Coronaviruset Fakta om smittan

Experterna guidar: Hur ska man leva i dessa virustider?

Hur ska man leva sitt liv i dessa coronatider? Flera medier guidar till vanliga vardagssituationer.

Epidemiologidoktorn Emma Frans och professorn Agnes Wold säger till Expressen att man kan gå till gymmet, men att man bör hålla avståndet till andra. Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten menar att man kan byta om hemma.

Att handla, äta på restaurang och besöka frisören fungerar bra, framför allt för friska och unga personer som inte tillhör en riskgrupp. Men rådet lyder fortsatt att hålla avstånd till andra människor och stanna inne för den som har symptom. Experterna menar att det är gränsfall att åka i kollektivtrafiken.

Även SVT ger flera råd i en guide. Jobba hemifrån om möjligt, hälsa inte på äldre och sjuka, tvätta händerna noga och vidrör inte ditt eget ansikte i onödan.

Var och en måste prioritera kring vad som är viktigt i livet och ta sitt ansvar. Det säger Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, i DN:s guide.

– Som ung och frisk individ så är ens stora uppgift att skydda de gamla, sammanfattar han.

3 tim
WHO
undefined

En halv miljon människor nu smittade av viruset – över 23 000 döda världen över

Efter totalt 46 484 nya konstaterade coronafall det senaste dygnet är den officiella siffran på antalet smittade uppe i 509 164, visar WHO:s senaste dygnsrapport. De flesta som har smittats har tillfrisknat eller är bara lindrigt sjuka.

23 335 personer har dött i sjukdomen världen över, vilket är en ökning med 2 501 personer under det senaste dygnet.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 27 mars. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades 28 mars klockan 06.10.

Idag 05:12
Läs mer om Coronaviruset