Gabriel Davidovich. JUAN MABROMATA / AFP
Utrikes

Argentinas chefsrabbin misshandlad i sitt hem

Argentinas chefsrabbin Gabriel Davidovich har förts till sjukhus efter att ha blivit svårt misshandlad i sin bostad i Buenos Aires, skriver flera medier.

Sju män ska mitt i natten ha trängt sig in i hans bostad och misshandlat honom. Männen tog dessutom pengar och andra föremål.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fördömer händelsen och kallar den för en antisemitisk attack, skriver BBC.

Toppnyheter

Trumps USA Relationen Iran-USA
Donald Trump efter att ha skrivit under ordern om nya sanktioner mot Iran / Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. TT
Trumps USA Relationen Iran-USA

Iran: Diplomatiska samtal omöjliga efter sanktionerna

USA:s beslut att rikta sanktioner mot Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei stänger möjligheten för diplomatiska samtal mellan länderna permanent, skriver Abbas Mousavi, talesperson för Irans utrikesdepartement, på Twitter. Det rapporterar Reuters.

”Trumps desperata administration förstör de etablerade internationella strategierna för att bibehålla fred och säkerhet i världen”, skriver han.

31 min
FN:s säkerhetsråd. Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Enigt säkerhetsråd vill se samtal – attacker fördöms

FN:s säkerhetsråd uppmanar på måndagskvällen till dialog för att trappa ner läget i konflikten mellan USA och Iran, rapporterar AFP.

I ett uttalande fördömer rådet attackerna på oljefartyg i Hormuzsundet. Säkerhetsrådet kallar attackerna ”ett hot mot världens energiförsörjning och internationell fred och säkerhet”.

Tidigare under kvällen har Irans FN-ambassadör sagt att det just nu inte finns några förutsättningar för samtal med Iran.

Igår 21:15
Donald Trump och  Ayatollah Ali Khamenei. TT.
undefined

USA:s nya sanktioner riktar sig mot Irans högste ledare

USA inför nya hårda sanktioner riktade bland annat mot Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei, som svar på att Iran sköt ner en amerikansk drönare i förra veckan, skriver flera medier. Enligt USA:s finansminister kommer sanktionerna att blockera tillgångar värda miljarder.

– Vi kommer att fortsätta att öka pressen på Teheran tills dess att regimen upphör med alla farliga handlingar, inklusive ambitionerna att skaffa kärnvapen, sa president Donald Trump i samband med att han skrev under ordern om sanktionerna.

USA, Storbritannien, Saudiarabien och Förenade arabemiraten uppmanar också i ett gemensamt uttalande till diplomatiska lösningar på den upptrappade krisen i Iran, skriver AFP.

Igår 16:19
Läs mer om Trumps USA
Fotbolls-VM Slutspelet
Stefan Löfven och Sveriges målvakt Hedvig Lindahl TT
Fotbolls-VM Slutspelet

Löfvens krav till Fifa: Mer resurser till kvinnorna

Statsminister Stefan Löfven (S) har framfört krav till både Uefa och Fifa om mer resurser till damfotbollen, säger han till SVT Sport.

– Den underhållningen vi bjuds på här är av hög kvalité och det är verkligen, verkligen bra fotboll. Man måste successivt se till att föra över mer resurser så att kvinnor och tjejer får samma möjligheter som män. Inget annat duger, säger han på plats i på Parc des Princes i Paris.

Han ska ha vänt sig både till Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och till högt uppsatta personer inom både Uefa och Fifa med sina synpunkter om att fördelningen måste bli jämnare mellan män och kvinnor.

25 min
Megan Rapinoe BERNADETT SZABO / BILDBYRÅN
undefined

Pressat USA till kvarten efter Rapinoes straffmål

USA är klart för kvartsfinal i fotbolls-VM efter att ha besegrat Spanien med 2–1. De regerande världsmästarna blev oväntat hårt pressade av spanjorerna men avgjorde med ett straffmål i andra halvlek.

Matchen rivstartade med två mål på tio minuter. Megan Rapinoe gjorde 1–0 för USA på straff sedan Maria Leon fällt Tobin Heath. Men bara några minuter senare gjorde Spanien 1–1 genom Jennifer Hermoso, USA:s första insläppta mål i turneringen.

I andra halvlek avgjorde Rapinoe efter att Rose Lavelle fällts i straffområdet. Efter VAR-granskning pekade domaren på straffpunkten och Rapinoe satte den återigen säkert vid stolpen.

I kvartsfinalen blir det ett riktigt tungviktsmöte när USA ställs mot hemmanationen Frankrike i Paris.

Igår 18:08
Läs mer om Fotbolls-VM
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Christine Sinclair / Lindahls räddning.  Bildbyrån / TT
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Bytte straffskytt – i sista stund: ”Känner mig dum”

Sverige är vidare till kvartsfinal i fotbolls-VM efter ett mål av Stina Blackstenius – och en otrolig straffräddning av Hedvig Lindahl. Många reagerade på att det var den unga Janine Beckie som la Kanadas straff, i stället för veteranen och lagkaptenen Christine Sinclair.

Till Sportbladet säger Sinclair att hon skulle ha tagit den, men valde att erbjuda den till Beckie som sa ja till att slå den. Anledningen var att Lindahl räddat Sinclairs straff när Sverige och Kanada möttes i Algarve Cup tidigare i år.

– Jag känner mig dum som ens frågade henne men jag har all tillit i världen till henne. Jag frågade henne efter matchen om hon placerade den där hon skulle och hon sa ja. Då kan du inte göra mer. Målvakten gjorde en världsklassräddning, säger Sinclair.

2 tim
Branden i hyreshuset skedde tidigare i juni.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Familjer får nya hyreskontrakt efter Malmö-branden

Tolv av de familjer som fick sina hus förstörda i branden på Fågelbacken i centrala Malmö har nu nya förstahandskontrakt på gång, skriver Sydsvenskan. Fem familjer har meddelat att de vill söka nytt boende på egen hand.

Vid en brand kan hyreskontrakt upphöra direkt och fastighetsförvaltaren har egentligen ingen skyldighet att varken säga upp hyresgästen eller lösa situationen. Men i det aktuella fallet försöker fastighetssägaren Franshill att lösa situationen för alla drabbade.

Vad som orsakade branden är ännu okänt.

6 min
Hedvig Lindahl/Stefan Löfven. TT/Bildbyrån
undefined

Lindahls magiska räddning hyllas av Löfven och Solo

Petad och ratad i Chelsea under hela året. I kväll tog Hedvig Lindahl revansch när hon ledde Sverige till kvartsfinal med sin fantastiska räddning på Janine Beckies straff.

– Det är skönt att få göra en sådan här insats efter mitt år, säger Lindahl till TV4 efter matchen.

VM:s officiella Twitterkonto har lagt ut en bild på Lindahls räddning med texten ”overkligt”. Den svenska målvakten hyllas av USA:s förra målvakt Hope Solo som också skickar en passning till de som vill ha mindre målburar för damerna.

”Vilken räddning! Om bara målen var mindre, eller vad säger ni?” twittrar hon.

Statsminister Stefan Löfven var på plats i Paris och fick en pratstund med Lindahl efter matchen.

– Jag sa till henne ”hur kunde du ta den där, hur bär du dig åt?” säger Löfven till Radiosporten.

Igår 21:35
Läs mer om Fotbolls-VM
Arkivbild.  EVA-MARIE TÖRNSTRÖM / SKL
Svenska brottsbekämpningen

Polisens topsningar ökar: ”Det är jättepositivt”

Under de första månaderna av 2019 har polisen sett en ökning av antalet personer som topsas, efter att antalet sjunkit under flera år. Det rapporterar Ekot.

Under årets fem första månader har antalet topsningar ökat med 16 procent jämfört med förra året. Håkan Wall, enhetschef på Noa, polisens nationella operativa avdelning, säger att det ökar polisens förmåga att klara upp brott.

– Det är jättepositivt, det känns som om vi har fokus på rätt saker nu och gör det vi ska. Det känns jätteskönt, säger han till SR.

1 tim
Säpochefen Klas Friberg. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Säpochefen vill straffa de som ser terrorpropaganda

Opinion Regeringen bör utreda om det ska bli straffbart att inneha och att titta på terrorpropaganda, skriver Säkerhetspolischefen Klas Friberg på DN Debatt.

Terrorgruppen IS har enligt Friberg en ”Hollywoodliknande propagandamaskin” där de gör påkostade produktioner med budskap om terror för att bland annat attrahera nya sympatisörer, stärka anhängarna och få människor att göra terrorattentat.

Säpochefen menar att det är mycket vanligt att personer som sympatiserar med våldsbejakande islamist också har terrorpropaganda.

”Sverige har mycket att vinna på att stoppa terrorpropagandan. Inte minst är det ett sätt att arbeta långsiktigt och strategiskt för att minska tillväxten i extremistmiljöerna och skapa ett säkrare Sverige.”

Igår 19:16
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Presidentkandidaten Bernie Sanders till vänster.  J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Primärvalen 2020

Sanders: Stryk studielånen – Wall Street får betala

Presidentkandidaten Bernie Sanders föreslår att 45 miljoner amerikaners studielån ska strykas – något som skulle kosta 1,6 biljoner dollar, skriver Reuters.

Detta skulle istället finansieras med skatter på Wall Street – bland annat på aktier och obligationer. Den nya skatten skulle skulle ge 2,2 biljoner dollar på 10 år, menar Sanders enligt Reuters.

– Det amerikanska folket räddade Wall Street. Nu är det dags för Wall Street att hjälpa det här landets medelklass, säger Sanders.

2 tim
Bernie Sanders / Joe Biden / Kamala Harris TT
undefined

Mest på spel för Joe Biden när debatterna drar igång

I veckan väntar de första stora debatterna mellan de demokratiska kandidaterna till presidentposten. Framför allt riktas ljuset mot den tidigare vicepresidenten Joe Biden, som haft starkast stöd i opinionsmätningar.

Han kommer bland annat att ställas mot Bernie Sanders, Pete Buttigieg och Kamala Harris i den andra av två debatter, som hålls natten till fredag svensk tid.

Den kommande veckan blir den då mest står på spel för Bidens kampanj, skriver Bloomberg. Detta eftersom han har möjlighet att bekräfta sin position som den ledande kandidaten, men också riskerar att bli av med ledartröjan om han trampar snett.

– Han har en benägenhet att begå misstag utan att be om ursäkt för dem, och att inte kunna förklara var han står i olika frågor, säger den demokratiska rådgivaren Mary Anne Marsh till nyhetsbyrån.

Igår 10:48
Joe Biden, Hillary Clinton och Donald Trump.  TT
undefined

Trump: Jag möter hellre Biden än Clinton i valet

Donald Trump tror att det blir lättare att besegra den tidigare vicepresidenten Joe Biden i ett kommande val än det var att vinna över Hillary Clinton. Det säger han i en intervju med NBC.

– Hillary Clinton var en utmärkt kandidat. Hon var väldigt smart och tuff. Biden är trött, Hillary var inte trött. Jag möter faktiskt hellre Biden är någon annan, säger Trump.

I intervjun säger han också att han räknar med att Mike Pence kommer att vara hans vicepresidentkandidat även i det kommande valet.

Joe Biden leder just nu striden om att bli demokraternas presidentkandidat

23 jun
Läs mer om Primärvalen 2020