Illustrationsbild. Shutterstock.
Coronaviruset Passion I Framtidens mat

Blir coronakrisen en game-changer för havremjölken?

Coronapandemin i världen får människor att bunkra varor för att försäkra sig om mat under en eventuell karantän. Men det är inte bara sådant som handsprit och skyddsmasker som konsumenter vill ha i lager hemma. Även försäljningen av växtbaserade produkter har ökat, något som inte minst syns i säljsiffrorna för havremjölk.

Under de första två månaderna av coronavirusutbrottet i USA rusade försäljningen av havremjölk med 40 procent, skriver New York Times med hänvisning till researchfirman Nielsen. Andra produkter som fått ett försäljningsuppsving är till exempel torkade bönor, ris och energidrycker.

En anledning till det kan vara att växtbaserade produkter ofta har längre hållbarhet än sina animaliska motsvarigheter, menar The Spoons skribent Catherine Lamb. Det lockar den som vanligen skulle ha köpt komjölk men som vill försäkra sig om att produkten håller länge.

På den amerikanska marknaden vinner havremjölken allt mer mark, tidigare har växtdryckindustrin främst bestått av mandel-, soja- och kokosmjölk, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Nu har stora aktörer som Starbucks och Nesquick börjat tillverka dryck av havre. Andy Coyne, som jobbar med matindustrin på analysbyrån Global Data, berömmer den svenska tillverkaren Oatly som tog sig in på USA-marknaden 2016.

– Det verkar finnas ”buzz” kring havremjölk, särskilt i USA, som inte finns kring annan växtbaserad mjölk, säger han till AFP.

Läs om havredryck i Sverige

Detta är Omni Passion

Omni Passion är en nysatsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis även ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.

Ämnet som vi nu tar oss an är “Framtidens mat”, där vi under två veckors tid tittar närmare på vilken mat vi kommer att äta i framtiden, hur den ska produceras och hur sättet vi äter påverkar vår omvärld. Har du tips, idéer eller andra tankar om Omni Passion? Mejla redaktion@omni.se

Toppnyheter

Vladimir Putin/Demonstranter i Minsk. TT
undefined

Analys: Protesterna kan leda till rysk intervention

Situationen i Belarus kan leda till att Ryssland ser sig tvunget att ta till militära åtgärder. Det skriver Keir Giles, expert på ryska säkerhetsfrågor, i en analys i Politico.

”För Ryssland handlar det inte bara om att förlora Belarus [...] Moskva vill inte se sina medborgare följa exempel och hitta mod att stå upp mot politiskt bedrägeri och kravallpolis”, skriver han.

Giles menar att Ryssland därför har ett direkt incitament att ingripa.

Michael Winiarski skriver i DN att omvärldens kritik mot valfusket och våldet i Belarus ”saknar spets”.

”När den kommer från länder som Polen och USA blir känslan att de kastar sten i glashus. Även där försöker makthavarna manipulera val, och även där möts demonstranter av statens våld”, skriver han.

President Aleksandr Lukasjenko, ”Europas siste diktator”, kämpar nu för sitt politiska liv, skriver Andrew Higgins i New York Times.

”Även om han ännu inte visar några tecken på att vika ner sig har han förlorat auran hos en odödlig ledare”, skriver han.

1 tim
Fabriksarbetare protesterade i Minsk på fredagen. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fabriksarbetare lämnade i protest mot Lukasjenko

Hundratals arbetare samlades utanför Belarus största traktorfabrik MTZ i Minsk i protest mot valresultatet, rapporterar flera medier. Arbetarna hotar med strejk om inte ett nytt och rättvist val hålls i landet.

– Vi vägrar gå tillbaka till arbetet. Folket vägrar den här presidenten. Han är illegitim, säger fabriksarbetaren Sergej Drilevskij till New York Times.

Bilder på liknande protester bland transportarbetare, vid ett oljeraffinaderi och textilfabriker har spridits i sociala medier.

2 tim
Läs mer om Presidentvalet i Belarus
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Lind. Arkiv. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Lind om fotbollspublik: ”Går att hitta lösningar”

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har förhoppningar om att publiken snart ska kunna återvända till fotbollsarenorna.

– Det är uppenbart när man tittar sig runt här att det skulle gå att hitta lösningar där man tar in publik under coronasäkrade former, säger Lind till Dplay enligt TT.

Besked om eventuell ny gräns för hur många människor som får samlas samtidigt väntas komma inom de närmaste veckorna.

35 min
Finer, Damberg. Arkivbilder. TT
undefined

Sarah Dawn Finer begärde samtal med Damberg

Artisterna Sarah Dawn Finer och Rickard Söderberg har haft egna samtal med inrikesminister Mikael Damberg (S) för att diskutera hur kulturen drabbas i coronakrisen. Finer hade begärt ett sådant möte i ett mejl som hon skickade till regeringskansliet i onsdags, skriver Aftonbladet.

Samtalet med ministern ägde rum dagen därpå.

På Instagram skriver Finer:

”Mycket tacksam för att jag fick möjligheten att lyfta våra frågor, önskemål och behov”.

– Att när möjlighet finns lyssna på och samtala med medborgare, näringsidkare, kulturutövare och organisationer är en naturlig del av statsrådens uppdrag, säger Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg till Aftonbladet.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
TUIS:s fartyg Mein Schiff ute på Scenic View med en timmes stopp i Stockholm.  BIRGITTA NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Smittans effekter

”Coronasäkra” fartyg vänder i Stockholms hamn

2020 förväntades bli en rekordsäsong för internationella kryssningspassagerare i Stockholm med upp mot 300 planerade fartygsanlöp. Pandemin ändrade på detta men under den senaste veckan har ändå tre kryssningsfartyg anlänt till staden – utan att besättning och passagerare fått gå i land. Det skriver TT.

– Det är kryssningsfartyg som smygstartar lite, med extrema säkerhetsåtgärder. Man är ute på ’scenic view’ och njuter av vyerna, får se staden, men går inte i land överallt. Det är också betydligt färre passagerare ombord, säger Ingrid Hansson vid Stockholms hamnar till TT.

1 tim
Illustrationsbild TOBIAS RÖSTLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pandemin gör ny influensa svår att bedöma

Osäkerheten kring hur coronapandemin kommer att utvecklas under hösten gör det svårare att förutse vilka konsekvenser den kommande säsongsinfluensan kommer att få. Det säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till SVT Nyheter.

– Säsongsinfluensan är en orsak till många svåra sjukdomsfall (...) det är därför viktigt att man inte glömmer bort den i planeringen framöver, säger hon.

Folkhälsomyndigheten gör samtidigt bedömningen att efterfrågan på influensavaccin troligen kommer vara högre än tidigare, eftersom många antas vilja undvika att söka vård i onödan.

2 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rea på systemet får kritik – äldre tros dricka mer

Det finns signaler från andra länder om att den isolerade gruppen 70+ dricker mer alkohol under coronapandemin. Samtidigt rear importörer ut vinlager via Systembolagets webbshop och det statliga bolagets ledning borde ”ta sig en funderare”, säger Barbro Westerholm, Liberalernas talesperson i folkhälsofrågor, till SvD.

– Det som oroar mig är att nu, under covid-19, så handlar det om större volymer, säger hon till tidningen.

Jacob Lundberg, vd för tankesmedjan Timbro som vill avskaffa alkoholmonopolet, tycker i sin tur att det är bra att vinimportörer kan sälja viner som annars skulle slängas. Och Socialdemokraterna uppger för SvD att vinreorna inte är en fråga för politiker.

Idag 06:37
Läs mer om Smittans effekter
Coronaviruset Smittan i Norden
Tomt klassrum på Bygdøy skole i Oslo. Arkivfoto Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Norska FHI: Barn smittar lika mycket som vuxna

Norska Folkhälsoinstitutet FHI svänger i sin syn på barns roll i spridandet av covid-19. Detta med hänvisning till en uppdaterad rapport från EU-myndigheten ECDC, som betonar att utbrott i skolor förekommer, även om relativt få av dem har registrerats.

– Rapporten visar att barn med symptom sprider viruset i samma mängder som vuxna och kan smitta andra på samma sätt som vuxna, säger assisterande hälsodirektör Espen Nakstad till Dagbladet.

3 tim
Linda Johansen med familj på besök i värmländska Töckfors. TT
undefined

Få norrmän i Värmland: ”Råder lite Sverigeskam”

Gränshandeln i Värmland fick inte den anstormning som handlarna hade befarat inför att norska myndigheter återigen rödlistar regionen, skriver TT.

– Det är känsligt att åka hit, det råder lite Sverigeskam hemma, säger norska Linda Johansen på besök i Töcksfors.

Det är andra gången under coronapandemin som Norge stänger gränsen till Värmland. När den öppnade 25 juli ringlade köerna långa utanför butiker och systembolag på värmländska orter.

Från och med natten till lördag blir det återigen krav på karantän för norrmän som besökt Värmland och flera andra svenska regioner.

Idag 11:01
Läs mer om Coronaviruset