Hem
Champinjoner. Arkivbild. (Mark Earthy/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Champinjoner kopplas till cancer: ”Råden når inte ut”

Ät inte mer än hundra gram champinjoner i månaden. Så lyder Livsmedelsverkets senaste rekommendation efter att forskning på möss visat samband mellan champinjoner och cancer. Det skriver Aftonbladet.

– Gränsen är satt efter de känsligaste grupperna, där barn ingår, säger Victoria Öhrvik, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket, till tidningen.

Det är ämnet fenylhydraziner i champinjonerna som kan vara cancerogena, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida. Nordiska ministerrådet, som är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan, går steget längre än Livsmedelsverket och råder människor att alltid tillaga champinjoner innan de äts, då högst andel av fenylhydraziner finns i färska champinjoner.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen