Partiledarna under partiledardebatt i Göteborg. Mikael Damberg (S).  TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Damberg (S): Bjud inte in populister – bryt blocken

Ett klokare alternativ än att glänta på dörren för nationalister och högerpopulister är att bryta blockpolitiken och samverka på mitten, skriver närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) i en debattartikel i Expressen.
Han skriver att det är ”hög tid för Centerpartiet och Liberalerna att bli tydligare.”
”För det är i mitten, inte på den yttersta högerkanten, ni kan göra en insats för att Sverige ska utvecklas och villkoren för ekonomi och företagande ska stärkas.”

Läs mer

Toppnyheter

Valet 2018 Talmansvalet
Anders Ygeman på dagens pressträff. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansvalet

S röstar på V:s kandidat till andre vice talman: ”Björn Söder är inte lämplig”

Socialdemokraterna kommer att rösta på Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve till posten som andra vice talman. Det beskedet ger gruppledaren Anders Ygeman på en pressträff, bara en halvtimme före uppropet i Sveriges riksdag. Sannolikt betyder det att SD:s Björn Söder inte blir vald.
Ygeman kritiserar SD för att försöka rangordna människor.
– Ett sådant parti och en sådan person är inte lämplig att vara talman. Vi kommer inte att bidra till detta.
Ygeman säger också att S ”envist” försökt upprätthålla praxis i talmansvalet men att M brutit mot den genom att välkomna SD:s stöd i valet av Alliansens kandidat till talmansposten, Andreas Norlén (M).
– Man kan inte räkna med att bli vald utifrån principer man inte själv följer, säger Ygeman.

38 min
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansvalet

Jimmie Åkesson: ”Jag ser det som en bestraffning”

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att han ”beklagar” Socialdemokraternas beslut att rösta för V-kandidaten Lotta Johnsson Fornarve till posten som andre vice talman i riksdagen. Han säger också att han hoppas att de borgerliga fortsätter att upprätthålla praxis.
– Socialdemokraterna säger alltid att de står upp för praxis, men nu verkar inte praxis passa dem. Jag beklagar det. Jag ser det som en bestraffning, sa han enligt nyhetsbyrån Direkt.

5 min
Riksdagen.se
Valet 2018 Talmansvalet

Just nu: Följ uppropet i Sveriges riksdag

I dag väljs talman och tre vice talmän i riksdagen. Uppropet inleddes klockan 11.00. Beatrice Ask (M) höll öppningsanförandet i egenskap av ålderspresident.
– Det är vårt uppdrag att ta tillvara på förtroendet som väljarna har gett oss, sa hon.
Alliansens kandidat Andreas Norlén väntas bli vald till talman. Socialdemokraterna meddelade under förmiddagen att partiet ska rösta på Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve som andre vice talman, vilket innebär att SD:s kandidat Björn Söder sannolikt inte blir vald.
Följ omröstningen via länkarna nedan.

10 min
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Röster om valet
Björn Söder.  Per Groth / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Analys: En markering mot både SD och Alliansen

Socialdemokraterna kommer att rösta på Vänsterpartiets kandidat till posten som andre vice talman framför Sverigedemokraternas Björn Söder. Det meddelade Anders Ygeman före uppropet i riksdagen.
Enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein innehåller budskapet två markeringar.
– Det är en markering mot SD:s kandidat och det är en markering mot att Alliansen bryter praxis, sa hon i SVT:s sändning inför beskedet.

18 min
Jonas Sjöstedt Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Sjöstedt: ”Maktens ord kan ge mer rasism på gatan”

Opinion Vänsterpartiet lade fram sin egen kandidat till posten som andre vice talman i strid med rådande praxis. Det för att stoppa SD:s kandidat Björn Söder från att bli kvar på posten.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt skriver på Twitter att ”maktens ord kan leda till mer rasism på gatan”. Han fortsätter:
”Rasistiska partier får sällan politisk makt av egen kraft. Nästan alltid lyfts de in på maktpositioner av den traditionella högern. Det är ett val, det behöver inte göras.”
Samtidigt skriver V:s partisekreterare Aron Etzler att SD har rätt att försöka vinna en majoritet för sina åsikter men att ”det vore också anständigt om de kunde acceptera att det är majoritetens rättighet att inte vilja se dem på maktpositioner”.

1 tim
Partiledarna i debatt inför valet. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

”Ta väl vara på de fyra åren – folket förväntar sig det”

Opinion Det svåra parlamentariska läget och talmansvalet lyfts på ledarsidorna i dag – men några höjer också blicken mot utmaningar som väntar under mandatperioden.
Sydsvenskans ledare vill se ett mindre konfrontativt politiskt klimat framöver. På hemmaplan får den nya riksdagen och regeringen ta itu med skolan, bostadsbristen och skattesystemet. Samtidigt hägrar ett nytt presidentval i USA under mandatperioden och Vladimir Putin fortsätter att så splittring, skriver ledaren som avslutar med en hälsning till de nya ledamöterna i riksdagen: ”Ta väl vara på de fyra åren. Svenska folket, det folk varifrån all er makt utgår, förväntar sig det.”
Folkbladets Widar Andersson skriver i en ledare att S fixering vid SD är ”osund”. Han är kritisk till hur ”plakataktivism” i V och MP lett till att partierna vill kuppa bort en talman från SD. ”Det vore bedrövligt om S - eller för den delen C och L - visade det dåliga omdömet att ansluta till plakateriet.”

3 tim
Läs mer om Valet 2018
Abdulla Yamin vid en vallokal i går. AHMED SHURAU / AFP
Valet i Maldiverna

Maldivernas president erkänner sig besegrad

Efter oppositionens skrällseger i Maldiverna erkänner sig landets sittande president Abdulla Yamin besegrad.
– Jag erkänner nederlaget och kommer att se till att övergången blir smidig, säger Yamin i ett tv-sänt tal enligt AFP.
Oppositionens kandidat Ibrahim Mohamed Solih tog hem 58,3 procent av rösterna.
Den hårdföra presidenten Yamin väntades behålla makten och internationella valorgan varnade för valfusk. Sedan han tog makten 2013 har han fängslat flera politiska motståndare.

30 min
Ibrahim Mohamed Solih.  ASHWA FAHEEM / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Maldiverna

Valskräll i Maldiverna – oppositionen segrade

Ibrahim Mohamed Solih, oppositionens gemensamma kandidat, vinner överraskande valet i Maldiverna. Efter att 92 procent av rösterna räknats har Solih fått 16 procent fler röster än den sittande presidenten Abdulla Yamin, skriver Reuters.
Resultatet är något av en skräll. Den hårdföra presidenten Yamin väntades behålla makten sedan internationella valorgan varnat för valfusk. Sedan han tog makten 2013 har han fängslat flera politiska motståndare och så sent som i går gjorde polisen ett tillslag i oppositionens kampanjhögkvarter.
Ibrahim Mohamed Solih uppmanar nu Yamin att acceptera valresultatet.
– Jag ber Yamin att respektera folkets önskan så att vi kan få en fredlig och lugn maktövergång, säger han i ett tv-sänt segertal enligt AFP.

Igår 19:22
Valarbetare räknar rösterna.  ASHWA FAHEEM / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Maldiverna

Hårdför ledare tros behålla makten i Maldiverna

Vallokalerna har nu stängt i det omstridda presidentvalet i Maldiverna, där den hårdföre Abdulla Yamin väntas behålla makten.
Oppositionen och internationella valorgan har lyft risken för valfusk och pekat på upprepade tillslag mot Yamins motståndare.
På lördagskvällen gjorde polisen ett tillslag i oppositionens kampanjhögkvarter. Tillslaget fick valkommissionen att förlänga valet med tre timmar – och enligt valmyndigheterna var röstdeltagandet i dag högt.
Mot presidenten står oppositionens gemensamma kandidat Ibrahim Mohamed Solih.
– Låt röstandet avslutas fredligt och låt folket avgöra vad det vill ha. Folket hungrar efter förändring, sa han på lördagen.
Ett preliminärt valresultat väntas vid 21-tiden svensk tid.

Igår 16:12
Läs mer om Valet i Maldiverna
Brexit Storbritanniens framtid
Paul Grover / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Hög press på May om att komma med ”plan B”

Theresa Mays misslyckade försök att få igenom sin brexitplan bland EU-ledarna sätter press på Storbritanniens premiärminister att komma med en ”plan B”, skriver Al Jazeera.
När Mays kabinett träffas i dag väntas flera medlemmar kräva att hon tar fram en ny plan.
Flera ledande brexitförespråkare trycker på för att få May att släppa sitt så kallade Chequers-förslag och i stället gå vidare med ett nytt frihandelsavtal, skriver The Guardian.
Migrationen väntas bli en av huvudfrågorna under mötet och May förväntas argumentera för hårda kontroller.

1 tim
Jeremy Corbyn, Labours partiledare (mitten). HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Motvillig Labourledning öppnar för nyval om brexit

Det brittiska oppositionspartiet Labour väntas öppna för ny folkomröstning om brexit, skriver Reuters. Detta efter att ha gett bifall åt en motion som ”lämnar alla alternativ på bordet” efter fem timmars debatt på söndagskvällen.
Motionen är dock inget som i grunden ändrar Labourledaren Jeremy Corbyns hållning. Han vill helst ha en allmän folkomröstning i form av ett nyval om regeringsmakten snarare än en brexitomröstning.
– Där kan en bred debatt äga rum och därefter kan ett parti väljas att sköta förhandlingarna, säger Labours andreman John McDonnell till Sky News.

1 tim
Läs mer om Brexit
Arkiv. FREDERIC J. BROWN / AFP
Frihandelns framtid

Upptrappningen i tullkriget fullbordades imorse

President Donald Trumps tullar mot kinesisk import för 200 miljarder dollar aktiverades klockan 05 i morse, svensk tid. En minut senare trädde också de kinesiska hämndtullarna mot amerikanska varor till ett värde av 60 miljarder dollar i kraft. Det rapporterar Reuters.
”Jag ser ingen klar slutpunkt för tullkriget”, skriver Rob Carnell, chefsekonom för investmentbanken ING:s Asienfilial i ett kundbrev.
Tilltagen innebär en klar upptrappning av tullkriget, då tidigare tullar utgjordes av 50 miljarder dollar vardera.

24 min
JIM WATSON / AFP
Frihandelns framtid

Pompeo om handelskriget: ”Vi kommer att vinna”

USA kommer att gå segrande ur den upptrappade dispyten om världshandeln med Kina, säger utrikesminister Mike Pompeo i en intervju med Fox News. Han använder själv ordet handelskrig för att beskriva Kinas agerande i konflikten.
– Vi kommer att vinna det, säger han dagen innan nya strafftullar på kinesiska varor för 200 miljarder dollar träder i kraft.
– Vi vet så här mycket: Kinas handelskrig mot USA har pågått i åratal. Skillnaden med USA:s nya regering är att vi, i den mån det här kan kallas ett är handelskrig, är fast beslutna att vinna.

Igår 14:58
Geng Shuang.  Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Frihandelns framtid

Kina slår tillbaka mot Trump: Visa oss respekt!

Kina krävde på onsdagen att Washington visar regimen ”respekt” och slog tillbaka mot tidigare anklagelser om att Peking har blandat sig i det amerikanska mellanårsvalet genom att rikta sina hämndtullar mot Donald Trumps väljarbas. Det skriver AFP.
Kommentarerna följer efter veckans upptrappning i den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina, där båda två har lovat att införa nya tullar mot varandra med start nästa vecka.
– Alla som har någon som helst kunskap om Kinas diplomati vet att vi inte lägger oss i andra länders interna angelägenheter, säger utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang vid en presskonferens, enligt nyhetsbyrån.

19 sep
Läs mer om Frihandelns framtid

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Illustrationsbild.  Fernando Vergara / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Amnestys bankrapport

Analyschef: ”Bluff med hållbarhetsstämpel”

Trots förändringar i regelverken går det fortfarande inte att lita på att fonder med ordet ”hållbarhet” i namnet faktiskt är hållbara. Det konstaterar fondtjänsten Morningstars analyschef Jonas Lindmark efter morgonens Amnesty-rapport.
– När fonder har ”hållbarhet” i sitt namn så är det huvudsakligen en bluff, säger han till Expressens Dina pengar.
Syftet med ”bluffen” menar Lindmark är att dölja fondbolagens höga avgifter och haltande konkurrenskraft.

1 tim
Efter Shells oljekatastrof i Nigeria. RON BOUSSO / TT NYHETSBYRÅN
Amnestys bankrapport

Svenska banker investerar i svartlistade bolag

Svenska banker har fortsatt investera i företag som kränker mänskliga rättigheter och står för allvarlig miljöpåverkan, skriver Amnesty i en rapport.
Bland annat finns oljejätten Shell och fordonstillverkaren Renault på den listan: Shell för att inte ha tagit ansvar för en miljökatastrof och Renault för användning av råvaror från barnarbete i Afrika.
De svartlistade företagen fanns i 62 sparfonder som förvaltas av de sju svenska storbankerna. Mest investerade Nordea och Swedbank.
Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar och Swedbank hade dessutom något av bolagen i sina etiska fonder.

4 tim
Svenska storbanker. TT
Amnestys bankrapport

”Bankerna har svårt att leva upp till sina löften”

Samtliga svenska storbanker pekas ut för att investera i svartlistade företag i Amnestys och initiativet Fair Finance Guide. Svenska sparares pengar investeras således i verksamheter som bidrar till nedsmutsning av miljö och brott mot mänskliga rättigheter.
– Bankerna har fortsatta problem med att leva upp till sina hållbarhetslöften. Spararna måste kunna lita på att deras pengar förvaltas ansvarsfullt, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter.
Enligt granskningen har Danske Bank och Nordea varit mest passiva i sitt påtryckningsarbete mot bolagen som svartlistats. De banker som visat bäst påtryckningsarbete är Swedbank, SEB och Skandia.

4 tim
Läs mer om Amnestys bankrapport