Ebba Witt-Brattström.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Ebba Witt-Brattström: ”Horace var inget geni”

Kvinnor kan både vara medaktörer och medbrottslingar till att stötta patriarkatet. Det säger Ebba Witt-Brattström i en stor intervju med SvD om sin nya bok ”Historiens metoovrål”. Hon beskriver sig själv som ”hjärntvättad” när hon 1997 försökte skydda den nu våldtäktsdömde kulturprofilen Jean-Claude Arnault.

Witt-Brattström är trött på att få frågor om exmaken Horace Engdahl men i intervjun pratar hon om honom själv.

– Horace var inget geni när jag träffade honom. Han var bara nörd. Han var en väldigt söt nörd, säger hon.

Hon beskriver hur exmakarna nyligen möttes på Centralbron i Stockholm och hur Horace Engdahl gick över körbanan för att slippa passera henne.

– Jag tänkte att nu går det för långt. Vi kommer ju få barnbarn.

Om intervjuer

Under rubriken ”Intervjuer” rekommenderar Omni-redaktionen under helgen några intressanta intervjuer med personer från flera vitt skilda branscher.

Om Omni-helg

Intervjuerna är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.

Läs mer

Toppnyheter

Bild från platsen där två unga män rånades, en av männen dog. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anhållna för rånmordet har samtliga drogproblem

De tre unga personerna som sitter anhållna för inblandning i rånmordet i Göteborg har samtliga missbruksproblem, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det kanske är en av anledningarna till att det blivit som det blivit, säger åklagaren Thomas Willén, till tidningen.

En av de 21-åriga männen har tvångsvårdats för missbruk, och den andra har dömts för narkotikabrott fyra gånger sedan 2015. Även den 17-åriga kvinnan har omhändertagits för missbruk för ett par år sedan.

När de frihetsberövades kunde inte förhör genomföras för att de var så drogpåverkade. Hittills har ingen av de gripna gjort några medgivanden.

Igår 17:42
illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Överläkare: Allt fler som vårdas för knivskador

Rånmordet på en 18-årig kille i Göteborg har gett bränsle till debatten om knivvåld. Enligt en kartläggning som SVT Nyheter har gjort fick 828 personer sjukhusvård efter knivangrepp förra året jämfört med de 158 personer som skadats av skott. Detta enligt siffror från Socialstyrelsens patientregister.

– Det har skett en klar ökning om man tittar från början av 2000-talet till i dag, säger Louis Riddez, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna där knivskadorna ökat med 40 procent på två år.

5 tim
Läs mer om Misstänkta rånmordet i Göteborg
Peter Hultqvist och Penny Mordaunt. TT/AP
Försvarets framtid

Sverige och Storbritannien planerar nytt stridsflyg

Sveriges regering har beslutat att inleda ett samarbete med Storbritannien för att utveckla ett nytt stridsflyg, rapporterar SVT Nyheter. Respektive försvarsminister har signerat ett avtal om saken, vilket offentliggjordes i dag.

– Det kan handla om att vi utvecklar nuvarande plan, det kan handla om ett nytt plan, det kan handla om att vi på olika sätt hjälper varandra med teknologier, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT.

Överenskommelsen gäller i tio år och nästa höst ska parterna besluta om nästa steg i processen.

2 tim
JONATHAN NACKSTRAND / AFP
undefined

Saab har inte fått någon order för nya stridsplanen

Sverige och Storbritannien har kommit överens om att gemensamt utveckla nya stridsflygplan men Saab har än så länge inte fått någon order som gäller det nya avtalet, meddelar försvarsbolaget.

”Saab och brittisk industri står redo att bistå de svenska och brittiska regeringarnas önskemål och målsättningar”, skriver Saab i ett pressmeddelande.

Sveriges nuvarande Jas-projekt kommer att leva fram till 2040, det nya avtalet gäller vad som händer efter det, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT. Saab skriver att de tror att det nya avtalet kommer att främja den pågående långsiktiga utvecklingen av befintliga plattformar, inklusive Gripen.

1 tim
Läs mer om Försvarets framtid
Släckningsarbetet vid animationsstudion Kyoto Animation som utsattes för en mordbrand. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Misstänkt mordbrännare: ”De plagierade mig”

41-åringen som misstänks ha anlagt en brand i en animationsstudio i Kyoto i Japan ska vid gripandet ha sagt: ”De plagierade mig”, enligt ett vittne till CNN. Polisen har dock inte kunnat förhöra den misstänkte gärningsmannen än på grund av att han behövt vårdas för brännskador efter branden.

Enligt animationsstudions vd ska man nyligen ha tagit emot flera dödshot. Det är ännu oklart om de har något med torsdagens mordbrand att göra.

4 tim
En brandman talar till pressen.  Hiromi Tanoue / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dödssiffran stiger – man gripen för att ha tänt på

Minst 33 personer har dött efter vad som tros vara en anlagd brand i en animationsstudio i Kyoto i Japan, rapporterar flera medier. Polisen har gripit en 41-årig man som ska ha skrikit ”dö” samtidigt som han hällde ut vad som tros vara bensin runt byggnaden. Enligt tv-kanalen NHK ska mannen ha erkänt, men det finns inga uppgifter om hans motiv.

Fler än 35 personer har också skadats i branden, varav tio allvarligt.

Japans premiärminister Shinzo Abe har twittrat sina kondoleanser och skrivit att han är mållös och ber för dem som omkommit.

Igår 15:04
Läs mer om Misstänkta mordbranden i Japan
Carl Risch på väg för att träffa Asap Rocky i Kronobergshäktet i Stockholm. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gripandet av Asap Rocky

Amerikansk toppdiplomat i möte med Asap Rocky

I dag träffar den amerikanske toppdiplomaten Carl Risch företrädare för Utrikesdepartementet, UD, och den häktade rapparen Asap Rocky, rapporterar TT. Detta sker samma dag som åklagaren begärt att få behålla Asap Rocky i Kronobergshäktet i Stockholm ytterligare en vecka.

”Risch kommer bland annat att träffa företrädare för UD:s konsulära enhet respektive Justitiedepartementet, samt i rollen som konsulärchef närvara vid ett av USA:s ambassads sedan tidigare schemalagda besök till de tre häktade amerikanska medborgarna”, skriver UD i ett mejl till SVT.

3 min
Asap Rocky. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Advokaten om målet kring Asap Rocky: ”Ser mörkt ut”

Ytterligare två personer ur rapparen Asap Rockys entourage är häktade misstänkta för misshandeln i Stockholm. Åklagarens begäran om förlängning, som meddelades på fredagsmorgonen, gäller också dem, skriver DN.

”Min klient är i total chock över det här beslutet”, skriver advokat Elin Tennert, som företräder en av männen, i ett uttalande till tidningen.

Tennert skriver också att ”det ser mörkt ut” och menar att hela rättegångsprocessen blivit politiserad.

2 tim
Läs mer om Gripandet av Asap Rocky