Malmbanan. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ekonomi

EU-projekt ger 430 miljoner kronor till Malmbanan

EU-kommissionen vill ge anslag på 430 miljoner kronor till Malmbanan, skriver SVT.

Medlen kommer från Fonden för ett sammanlänkat Europa (FSE). Denna har sedan tidigare föreslagit att sammanlagt 548 miljoner kronor ska fördelas på fem svenska infrastrukturprojekt, och nu står det alltså klart att lejonparten går till Malmbanan.

Pengarna ska användas till att utrusta Malmbanan med ett europeiskt trafikledningssystem som ska underlätta den gränsöverskridande trafiken till Norge.

Malmbanan är nästan 50 mil lång och sträcker sig mellan Boden och Riksgränsen och vidare till Narvik i Norge – den största fraktgränsövergången i Europa, skriver TT.

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Bernie Sanders  MARIO TAMA / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Sanders siktar på revansch i Nevada: ”Vi har knackat på hundratusentals dörrar”

Vermontsenatorn Bernie Sanders har en klar ledning i mätningar inför dagens nomineringsmöte i delstaten Nevada, rapporterar Fox News.

Delstaten har en större demografisk spridning än Iowa och New Hampshire och blir ett första bevis på vilka väljargrupper de olika kandidaterna lockar.

I valrörelsen 2016 förlorade Sanders i Nevada, mycket tack vare att hans demokratiska motståndare Hillary Clinton hade ett starkt stöd bland svarta och latinamerikanska väljare. Nu fyra år senare har Sanders kampanj gjort en verklig ansträngning för att nå ut till dessa väljargrupper.

– I Nevada har vi volontärer som har knackat på hundratusentals dörrar, sa en segerviss Sanders i ett tal på fredagen.

4 min
Bernie Sanders möter väljare. RINGO CHIU / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sanders ska ha varnats för att Ryssland hjälper honom

Bernie Sanders har fått information från amerikanska myndigheter om att Ryssland försöker hjälpa hans presidentkampanj i syfte att störa det amerikanska valet, rapporterare Washington Post med hänvisning till källor.

Det är oklart på vilket sätt landet har försökt påverka. Sanders säger i ett uttalande att han inte bryr sig om vem Putin vill se som president, men att Ryssland ska ”hålla sig borta från amerikanska valet”.

CNN skriver också att ledamöterna i representanthuset vid ett möte den 13 februari informerades om att Ryssland försöker påverka valet till Donald Trumps fördel.

Igår 21:32
Bloombergs budskap syns nu över Las Vegas. MARK RALSTON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloombergs nya attack på Trump: ”Fuskar i golf”

Miljardären Michael Bloomberg väljer att angripa Donald Trump på ett annorlunda sätt i sitt försök att bli Demokraternas presidentkandidat, skriver Fox Business.

På stora reklamtavlor i Phoenix och Las Vegas, där Trump inom kort ska kampanja, visas just nu nedsättande budskap om presidenten – allt betalt av Bloomberg.

”Donald Trump fuskar i golf” och ”Donald Trump äter brända stekar” är ett par av budskapen.

– Amerikanska folket förtjänar att veta att Trump fuskar i golf och blev ruinerad genom att driva ett kasino, säger Bloombergs talesperson Galia Slayen.

Igår 20:31
Läs mer om Presidentvalet i USA
Coronaviruset Globala spridningen
Människor i munskydd på apotek.  MIGUEL MEDINA / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Två dödsfall i Italien – allmänna platser stängs

Ytterligare en person som har smittats av coronaviruset har dött i Italien, rapporterar den italienska nyhetsbyrån ANSA.

Den döda är en kvinna som var bosatt i regionen Lombardiet i norra Italien där även en 78-årig man i går dog i sjukdomen.

Under fredagen meddelande landet att skolor, barer och andra allmänna platser i tio norditalienska städer har stängts av för att förhindra att viruset sprids. Över 50 000 människor i området har ombetts att stanna hemma och evenemang som fotbollsmatcher, gudstjänster och karnevaler har ställts in.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte säger att regeringen upprätthåller ”en extremt hög försiktighetsnivå”.

39 min
 WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus  TT
undefined

WHO: Snart för sent att stoppa virusets spridning

Världshälsoorganisationen (WHO) känner oro över att fall av det nya coronaviruset covid-19 har dykt upp utanför Kina utan att det finns någon tydlig koppling tillbaka till landet. Det sa WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens under fredagen, skriver AFP.

Han påpekade dock att fallen utanför Kina fortfarande var relativt få och att det fortfarande finns en möjlighet att stoppa spridning över världen, men att det fönstret håller på att stängas, skriver DN.

I Kina har nu över 75 500 personer smittats och över 2 200 dött. I resten av världen har drygt 1 100 personer smittats i nära 30 länder. De senaste länderna att bekräfta smitta är Libanon och Israel, rapporterar al-Jazira.

Igår 15:59
Zoryana Skaletska / några av de evakuerade på en buss TT
undefined

Minister ska tillbringa 14 dagar med evakuerade

Ukrainas hälsovårdsminister Zoryana Skaletska kommer att tillbringa de kommande två veckorna tillsammans med 72 personer som sitter i karantän efter att i går ha evakuerats från corona-epicentret Wuhan i Kina.

Tilltaget är ett försök att lugna ner situationen efter att demonstranter kastat stenar och tänt eldar för att hindra bussar med de evakuerade att ta sig till sjukhuset i Novi Sanzhary i centrala Ukraina. Demonstranterna fruktar att de evakuerade bär på viruset och säger att de inte vill att området ska bli en isolerad zon.

”Jag hoppas att min närvaro kan lugna dem”, skriver Skaletska i ett inlägg på Facebook.

Igår 19:53
Läs mer om Coronaviruset
Rösträkning pågår i Iran.  WANA NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Iran

Rösterna räknas ännu – konservativa går mot seger

De konservativa ser ut att gå mot seger när rösterna i gårdagens parlamentsval i Iran nu räknas, rapporterar Reuters.

Trots att inget officiellt valresultat ännu har presenteras förutspår lokala medier med kopplingar till landets konservativa krafter en jordskredsseger för sina kandidater.

Landets valmyndighet uppger att man på lördagsförmiddagen räknat omkring en miljon röster från 41 valkretsar i hela landet.

– Vi ska försöka presentera det slutgiltiga resultatet i kväll eller i morgon om det tar för lång tid, säger valmyndighetens talesperson.

1 tim
En kvinna lägger sin röst. WANA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Väljare: Valet är viktigt i kampen mot våra fiender

Inför dagens parlamentsval i Iran uppmanade landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, alla väljare att utnyttja sin rösträtt. Men valdeltagandet tros ändå bli lågt.

En som valde att inte röst är 18-årige studenten Amir Bahador Marzpour.

– Jag röstade inte för politikerna bara lovar saker de inte inte håller, säger han till AFP.

Tjänstemannen Ali Javanrodi, 35, tänker tvärt om.

– Valet är mycket viktigt för vår nation, i kampen mot våra fiender i EU – Frankrike, Storbritannien och Tyskland – och USA, säger han till al-Jazira.

Igår 21:57
Väljare lägger sina röster. WANA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vallokalerna i Iran höll öppet flera timmar extra

Vid midnatt lokal tid stängde slutligen vallokalerna i parlamentsvalet i Iran, sex timmar efter utsatt tid, skriver AFP. Stängningen försköts om och om under kvällen med hänvisning till att alla skulle hinna rösta.

Landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei inledde valdagen med att lägga den allra första rösten och samtidigt uppmana folket att utnyttja sin röst.

Ändå såg valdeltagandet ut att bli lågt, vilket anses gynna de konservativa krafterna i landet.

Resultatet väntas presentas på söndag.

Igår 21:25
Läs mer om Valet i Iran
Pojke klättrar ut från sitt hem som skadats i en attack i december 2019.  Rahmat Gul / TT NYHETSBYRÅN
Våldet i Afghanistan

Afghaner hoppfulla: ”Gyllene tillfälle för fred”

Under natten till lördagen inleddes den veckolånga nedtrappningen av våldet i Afghanistan som USA och talibanerna kommit överens om, rapporterar AFP.

Det tillfälliga vapenstilleståndet ger civilbefolkningen i landet andrum från det blodiga kriget som enligt FN:s beräkningar kostat mer än 100 000 människoliv under det senaste decenniet.

Flera afghaner har uttryckt en försiktig hoppfullhet på sociala medier. En av dem är privatpersonen Abu Mahmood. ”Det är ett gyllene tillfälle för Afghanistan att skapa fred”, skriver han på Facebook.

5 tim
Amerikanska soldater i Afghanistan. THOMAS WATKINS / AFP
undefined

Expert: Ett viktigt steg mot ett större fredsavtal

Att USA och talibanerna enats om att våldet i Afghanistan ska trappas ner under en vecka visar att båda sidor har tänkt om. Det säger talibanexperten Rahimullah Yusufzai till AFP.

Han menar att beskedet är ett stort och viktigt steg mot ett större fredsavtal.

Andrew Watkins, analytiker på International Crisis Group, anser dock att beskedet bara är ett första steg mot nödvändiga samtal mellan de olika interna parterna i Afghanistan.

– Sådana samtal kommer att vara mycket besvärliga, men är den bästa vägen mot en fredlig lösning på konflikten i Afghanistan, säger han.

Igår 15:12
Amerikansk soldat i Afghanistan. NOORULLAH SHIRZADA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Avtal om USA:s uttåg kan skrivas under nästa vecka

Om den nya överenskommelsen om en veckolång nedtrappning av våldet i Afghanistan efterlevs kan USA och talibanerna redan 29 februari skriva under ett avtal som banar väg för att amerikanska trupper helt lämnar landet, skriver AFP.

Ett sådant avtal vore en historisk vändpunkt i konflikten och skulle kunna innebära att den 18 år långa amerikanska närvaron i landet slutligen upphör.

Exakt vad dagens avtal om en veckas uppehåll i våldet innebär är dock oklart. En talibankälla uppger för AFP att han har fått order om att helt lägga ned vapnen, medan en annan säger att han bara fått besked om att inte attackera större städer och vägar.

Igår 15:03
Läs mer om Våldet i Afghanistan

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Helg Intervjuer
Författaren Hilary Mantel.  HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Mantel: ”Roas när folk tror jag har skrivkramp”

När den brittiska författaren Hilary Mantel för 15 år sedan skrev den historiska romanen Wolf Hall anade hon inte att hon påbörjat arbetet med en trilogi.

Mantel är nu aktuell med den avslutande boken ”The Mirror and the Light” och i en intervju med The Guardian berättar hon om hur nya historier hela tiden vecklade ut sig under researcharbetet vilket gjort att boktrilogin spänner över nära 2000 sidor.

– Jag roas när andra tror att jag har skrivkramp. I själva verket arbetar jag som i en fabrik.

Läs hela intervjun via länken nedan.

1 tim
Roland Emmerich och Greta Thunberg. TT
undefined

Storregissören: Häpnar över att Thunberg behövs

Hollywood-regissören Roland Emmerich ligger bland annat bakom ”Day after tomorrow”, som kom för 15 år sedan och handlar om hur klimatförändringar leder till en global katastrof. I en intervju med Screenrant ger han sin syn på dagens klimatdebatt.

Han anser att världen trots alla varningar fortfarande inte förstått budskapet i hans film.

– Jag häpnar över hur Greta, en 16-årig tjej från Sverige, behövs för att påminna världen, säger Emmerich bland annat.

Att världssamfundet trots alla varningar inte agerar starkare gör att han är mycket pessimistisk, säger Emmerich vidare.

Läs hela intervjun via länken nedan.

5 tim
Oprah Winfrey och Phil McGraw. Arkivbild. Evan Agostini / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Doktor Phil: Ville lyfta ”de tysta epidemierna i USA”

Tv-psykologen Phil McGraw har fått en stjärna på Hollywoods Walk of Fame. För Variety berättar han om vägen från inhoppen i Oprah Winfreys succéprogram till en egen talkshow och hur han byggde sitt imperium. Ambitionen när programmet ”Dr. Phil” började sändas var att ta upp de ”tysta epidemierna” i USA, ämnen som det råder beröringsskräck kring.

– Vi ville att psykisk hälsa och ohälsa skulle bli något som var okej att prata om och få bort stigmat kring det, säger McGraw till Variety.

Läs hela intervjun via länken nedan.

5 tim
Läs mer om Helg