TT
Klimatförändringarna

Findus skickar torsken till Kina för att fileas

Findus uppger att man har hållbarhet i fokus men skickar ändå torsk, sej, Alaska pollock och hoki till fabriker i Kina för filéproduktion, skriver Expressen. En av orsakerna till de långa transporterna är det lägre löneläget i Kina.

– Genom att förlägga en del av vår filéproduktion till Kina kan vi fortsätta erbjuda produkter till bra kvalitet till konkurrenskraftiga priser, säger Maria Svantemark, nordisk hållbarhetschef på Findus.

WWF:s fiskexpert Karin Glaumann säger att det vore bättre klimatmässigt om fisken kunde tas om hand om i Sverige, också på grund av den större användningen av förnybar el på hemmaplan.

Samtidigt säger hon att transporterna står för en mindre del i livsmedelsbranschens klimatpåverkan. Viktigast enligt henne är hur själva fisket bedrivs, att det sker på ett hållbart sätt och att man värnar om den biologiska mångfalden, säger hon.

Toppnyheter

Annika Andersson, Vilhelminas kommunalråd. Vilhelmina kommun/TT
Kommunernas intäkter

Kommunen tvingas låna miljoner för att betala löner

Vilhelminas ekonomi är i botten och nu vill kommunstyrelsen låna cirka 60 miljoner för att klara årets löpande utgifter, som till exempel att betala ut anställdas löner, skriver Dagens Samhälle.

Det är en mycket stor summa i en liten kommun med endast 6 700 invånare.

– Det är fruktansvärt. Jag trodde aldrig att vi någonsin skulle hamna i en sådan situation, säger kommunalrådet Annika Andersson (C) till Dagens Samhälle.

Efter flera goda år, bland annat tack vare bidrag från staten för flyktingmottagning, rasade kommunens ekonomi 2018. Några av Vilhelminas stora kostnader finns inom utbildningsnämnden och inför nästa kommunfullmäktige föreslås att flera skolor läggas ner.

31 min
Illustration. CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ge kommuner ekonomiska incitament att gå samman”

Opinion Det kommer bli svårt att erbjuda god kommunal välfärd i hela Sverige om inte kommuner med svag ekonomi ges incitament att gå ihop. Det skriver Niklas Karlsson (S), ordförande i den kommunutredning som under onsdagen lämnas över till regeringen, på DN Debatt. Karlsson ser det som en lösning som kan stärka kommunernas verksamheter.

Han ser en ökad polarisering mellan Sveriges kommuner, med en alltmer ansträngd ekonomi på många håll. Utan stora förändringar på området kan ojämlikheten mellan kommunerna bli större, skriver han.

Han listar flera punkter som särskilt viktiga i utredningen. Det handlar bland annat om att man vill inrätta en kommundelegation som i samråd med kommuner och landshövdingar ska föra dialog om hur kommuner kan gå samman.

Igår 21:27
Läs mer om Kommunernas intäkter

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund