Familj som flytt Myanmar. Dar Yasin / TT NYHETSBYRÅN
Förtrycket mot rohingyer

FN: Id-korten underlättar för de som vill åka hem

Syftet med att över 250 000 rohingyer registrerats och fått id-kort av bangladeshiska myndigheter är att underlätta för dem som vill återvända till Myanmar i framtiden, menar FN:s flyktingorgan UNHCR.

Dessutom underlättar det för polisen att bekämpa människohandel.

– Över en kvarts miljon rohingyer som flytt från Myanmar har nu registrerats och fått id-kort av bangladeshiska myndigheter och UNHCR, säger FN:s talesperson Andrej Mahecic till AFP.

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Trumps tidigare pressekreterare Sarah Sanders och president Donald Trump.  JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Trumps ex-medarbetare: ”Underskatta inte Sanders”

Vita husets tidigare pressekreterare Sarah Sanders varnar republikaner för att underskatta den demokraten Bernie Sanders.

När hon gästade Fox-programmet ”Justice with Judge Jeanine” på lördagskvällen underströk hon vikten av att alla republikaner röstar i presidentvalet i november så att Trump blir återvald.

– Bernie Sanders ser ut som den troliga demokratiska presidentkandidaten just nu. Republikaner måste vara väldigt försiktiga. Vi kan inte ta någonting för givet, insatsen har aldrig varit högre, säger hon i programmet.

Vermontsenatorn Bernie Sanders, som inte är släkt med Sarah Sanders, tog med bred marginal hem segern i nattens nomineringsmöte i delstaten Nevada.

41 min
Bernie Sanders och hustrun Jane Sanders.  Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bernie Sanders tar hem segern i delstaten Nevada

Vermontsenatorn Bernie Sanders ser ut att vinna nomineringsmötet i Nevada med en bred marginal, rapporterar flera internationella medier.

När nästan hälften av distrikten rapporterat sina resultat samlar Sanders 47 procent av väljarstödet mot den tidigare vicepresidenten Joe Biden som har stöd av 21 procent. Indianaborgmästaren Pete Buttigieg hamnar på tredje plats med 15 procent.

Flera olika väljargrupper i Nevada ser ut att ge Sanders sitt stöd. Månaderna innan nomineringsmötet har hans kampanj kraftsamlat i delstaten och genomfört en stor dörrknackningskampanj.

– Ingen annan kampanj har en gräsrotsrörelse som vi har, det är därför vi kommer att vinna det här valet, sa Sanders i ett tal under natten.

6 tim
Joe Biden.  Ethan Miller / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Joe Biden tvåa – hävdar att han gjort comeback

Joe Biden ser ut att sluta på andra plats efter nattens nomineringsmöte. Resultatet är en klättring från katastrofvalen i delstaterna Iowa och New Hampshire där den före detta vice presidenten slutade på fjärde och femte plats.

Trots att gapet till vinnaren Bernie Sanders är stort var Biden segerviss när han i natt höll tal och hävdade att hans kampanj gjort comeback.

– Medier är snabba på att deklarera att någon är död, men vi lever och vi har kommit tillbaka och ska vinna, sa han i talet.

5 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA
Coronaviruset Globala spridningen
Moon Jae-in på en presskonferens.  Lee Jin-wook / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Högsta beredskap mot coronavirus i Sydkorea

Efter de senaste dagarnas snabba spridning av coronaviruset i Sydkorea höjer landet nu sin varningsnivån för virussjukdomen till den högsta, uppger landets president Moon Jae-in enligt nyhetsbyrån AFP.

– Händelserna med covid-19 har lett till en allvarlig vändpunkt, de kommande dagarna kommer att bli avgörande, sa presidenten på en presskonferens.

Sydkorea är nu uppe i 556 fall av coronaviruset, vilket är den högsta siffran utanför Kina om man bortser från antalet fall ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess i Japan.

2 tim
Donald Trump/Fartyget Diamond Princess. TT
undefined

Fjorton smittade flögs till USA – Trump rasande

14 amerikaner som konstaterats bära på det nya coronaviruset flögs hem till USA från Japan tidigare i veckan. Beslutet som fattades utan Donald Trumps godkännande gjorde presidenten ”rasande”, eftersom han försäkrats om att smittade personer skulle sättas i karantän i Japan, skriver Washington Post.

Beskedet om att de 14 personerna bar på viruset kom när de redan satt och väntade på det chartrade flyget till USA och beslutet att de skulle få följa med till USA fattades på tjänstemannanivå utan att presidenten tillfrågades.

Total har 35 personer bekräftats vara smittade av viruset i USA, skriver Fox News. En amerikansk medborgare i Kina har dött.

Igår 22:33
Människor med ansiktsmasker som skydd mot virussmitta i Hongkong. VIVEK PRAKASH / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Moskva avvisar anklagelser om virusdesinformation

Ryssland slår nu tillbaka mot anklagelser från USA om att konton på sociala medier med koppling till landet sprider desinformation om det pågående coronavirusutbrottet, skriver AFP.

Maria Zakharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement, säger att anklagelsen är ”medvetet missvisande”.

– Det här är ett medvetet falskt påstående säger, säger Zakharova.

Bland de konspirationsteorier som sprids finns uppgifter om att CIA ligger bakom utbrottet.

Igår 21:27
Läs mer om Coronaviruset
Helg Långläsning
En skugga av Donald Trump faller över den amerikanska flaggan. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Helg Långläsning

Vad händer om Trump vägrar lämna Vita huset?

Gång på gång har Donald Trump och hans vänner skämtat om att han ska vara president för alltid. Att han aldrig ska lämna Vita huset. Men vad händer om han faktiskt menar det han säger? frågar sig Atlantic i ett reportage.

Samma sekund som en annan president tillträder blir Trump en vanlig privat medborgare. Han förlorar rätten att styra över militären och den federala polismyndigheten. Makten över institutionerna går genast över till den nyvalda presidenten, vilket gör det mycket svårt att inte respektera resultatet.

Det närmaste en president kommit till att hålla kvar vid makten var Franklin D Roosevelt, som trotsade traditionen att bara vara president i åtta år. Han vann valen 1932, 1936, 1940 och 1944.

Läs hela reportaget via länken nedan.

1 tim
En kvinna framför en jurta på den mongolska stäppen. Petr David Josek / SCANPIX
undefined

Därför älskar mongoler mjölk – fast de inte tål det

I Mongoliet är mejeriprodukter gjorda på mjölk från kor, getter, får, hästar och jakar en grundsten i matkulturen sedan årtusenden. Under sommarmånaderna kan hälften av många mongolers totala kaloriintag komma från mejeriprodukter. Detta trots att 95 procent av befolkningen på grund av sitt dna faktiskt är laktosintoleranta och inte kan bryta ner mjölk.

Popular Science följer i ett längre reportage forskaren Christina Warinner på en resa till den mongoliska stäppen i jakten på svar kring landets märkliga relation till mjölk.

Det hon hittar kan både skriva om historien om hur människan en gång började dricka mjölk och ge en varning om vad som kan gå förlorat när vi överger våra traditionella matkulturer.

4 tim
Nordkoreansak soldatera patrullerar. Arkivbild. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oväntade vännernas plan: Fly Nordkorea tillsammans

En oväntad vänskap med en fångvaktare gjorde att en kvinnlig fånge vid Onsong-fängelset i Nordkorea kunde fly i juni 2019. I ett ambitiöst reportage berättar BBC om fången Kim och fångvaktaren Jean Gwang-Jin och hur de planerade sin flykt.

Hon avtjänade ett straff för att ha hjälpt familjer som flytt att upprätthålla kontakten med släktingar som är kvar i diktaturen. Han hade planer på en karriär inom polisen – planer som krossades eftersom han inte hade pengar nog för mutor.

Genom viskningar knöt de ett band till varandra och drömde om ett annat slags liv.

– Mitt hjärta slog galet vilt. Aldrig någonsin i Nordkoreas historia hade en fånge och en vakt flytt tillsammans, berättar Kim.

Läs hela reportaget via länken nedan.

4 tim
Läs mer om Helg
Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei  enei.ir / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Iran

Iran: Coronarapportering bakom lågt valdeltagande

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei anklagar utländsk media för att ha försökt använda utbrottet av coronaviruset för att försöka avskräcka iranier från att rösta i fredagens parlamenstval.

– Den negativa propagandan började för ett par år sedan och växte sig starkare ju närmare valet vi kom. De senaste dagarna har medier inte missat en chans att avskräcka människor från att rösta, sa Khamenei enligt nyhetsbyrån AFP.

Två dagar innan fredagens val började den smittsamma virussjukdomen att spridas i Iran och sjukdomen har sedan dess lett till fem dödsfall.

Valdeltagandet har varit lågt, vilket tros bero på att tusentals reformistiska kandidater hindrades från att ställa upp.

3 tim
En iransk kvinna med ett porträtt på ayatollorna Khamenei och Khomeini. ATTA KENARE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Khamenei kan tvingas tömma giftbägaren

Allt pekar på att det blir en konservativ storseger i gårdagens parlamentsval i Iran. Ett sådant resultat vore en bakläxa för de politiker i landet som förespråkat mer öppenhet mot väst och lär begränsa landets utrikespolitiska alternativ framöver, skriver The Guardians Patrick Wintour.

Resultatet skulle också kunna innebära att president Rouhani, som tillhör den politiska mitten, kan stå inför en besvärlig tid fram till presidentvalet nästa år.

Reuters Parisa Hafezi skriver i en analys att de konservativa förvisso driver en anti-västpolitik, men att de ekonomiska sanktionerna mot landet till sist ändå kan göra att de blir tvungna att samtala med USA.

Hon skriver att landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei, som de konservativa falangerna i parlamentet står nära, kan bli ”tvungen att tömma giftbägaren”, ett uttryck som användes när Khameneis företrädare ayatolla Ruhollah Khomeini gick med på en vapenvila i kriget mellan Iran och Irak.

Igår 20:10
Läs mer om Valet i Iran
Flygtornet på flygplatsen i Gran Canaria BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
Sandstormen på Gran Canaria

Plan från Gran Canaria tros kunna lyfta vid lunch

Enligt SAS har 360 passagerare som var på väg till Arlanda fått övernatta på flygplatsen på Gran Canaria. Flygbolagets norska presschef uppger att det för närvarande inte finns några tillgängliga hotellrum för passagerarna, skriver TT.

Även hundratals svenskar som skulle flyga med Ving, Norwegian och Tui drabbades av stormen som förde med sig sand från Sahara till Kanarieöarna.

På söndagsmorgonen har SAS dessutom ställt in tre flyg till Las Palmas – från Stockholm, Oslo och Köpenhamn.

Enligt TT väntas de första planen kunna lyfta från Gran Canaria vid lunch igen.

5 tim
Flygplatsen är insvept i sand. BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”De säger att de aldrig har sett något liknande”

Anna Larsén är en av alla svenskar som just nu sitter fast på Gran Canaria på grund av den våldsamma sandstorm som gör att flygplatsen kommer att hållas stängd åtminstone fram till midnatt.

Hon berättar för SvD hur en gulaktig, tung dimma på några timmar drog in över ön.

– Alla som jobbar här säger att de aldrig sett något liknande, säger hon.

Kaj Burman berättar för Aftonbladet hur gatorna har tömts på folk.

– Det har gått ut varningar om att man inte ska vara ute, säger han.

Igår 20:21
Läs mer om Sandstormen på Gran Canaria
SVT-huset i Stockholm. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om public service

Ledare: De som kritiserar SD:s kulturpolitik måste komma med egna förslag

Opinion Det bör dras mer långtgående slutsatser om medie- och kulturpolitiken av SD:s vilja att kalla in public service-cheferna, skriver Tove Lifvendahl på SvD:s ledarsida. SD-aktionen leder till ett självspelande piano av reaktioner och stärker sannolikt stödet hos väljarna.

Hon går även in på finansieringen av public service och konstaterar att de som kritiserar SD:s kultur- och mediepolitik är skyldiga att svara på en fråga: Finns det andra modeller som gör kulturen och medierna mer robust skyddade mot politiska nycker som kan hota deras frihet att verka?

GP:s Karin Pihl skriver om den pressade situationen för anställda inom hemtjänsten och beskriver ”grava felprioriteringar” av Göteborgs kommun.

”Det är bra att hushålla med resurserna. Men det är inte bra att vara dumsnål”, skriver hon.

På Expressens ledarsida skriver Anna Dahlberg om Magdalena Anderssons sågning av Liberalernas argument om att sänkta skatter på jobb och företag är det bästa sättet att minska klyftorna. ”Tönterier”, sa Andersson.

”De trötta harangerna om alliansens skattesänkningar visar att Socialdemokraterna har kört slut på sig själva som politisk kraft”, skriver Dahlberg.

2 tim
SVT:s Morgonstudion var ett av programmen som SD ville kritisera. Till höger: Lars Nord. SVT & Mittiuniversitetet.
undefined

Expert: SD-försöket att kalla upp chefer unikt

Det är unikt att ett parti vill kalla SVT:s och SR:s chefer till kulturutskottet, säger medieforskaren Lars Nord vid Mittuniversitetet i Sundsvall till TT. Det är lätt att hitta motioner om att det är fel på tv-programmen, med svordomar och vänstervridet innehål, säger han.

– Men den här metoden, att kalla till sig tv- och radiochefer för att diskutera innehållet i enskilda program, det kan jag inte dra mig till minnes att vi har sett tidigare.

Politisk påverkan på medier riskerar att leda till ett tillrättalagt innehåll, säger han.

2 tim
Stefan Löfven. Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven om SD-kravet: ”Ska råda armlängds avstånd”

Statsminister Stefan Löfven kritiserar nu Sverigedemokraterna efter att partiet velat kalla cheferna för public service-bolagen till riksdagens kulturutskott.

”Det ska råda armlängds avstånd mellan politiker och innehållet i media, inklusive public service”, skriver Löfven på Instagram.

SD ville att cheferna skulle svara på frågor om partiskhet men förslaget att kalla till sig cheferna avslogs av utskottet.

”Sverigedemokraterna har visat var de står. Det går inte att understryka hur viktigt det är att public service inte tystas eller upplever sig hotade av politiska makthavare”, skriver Löfven.

SD:s kulturpolitiske talesperson sa under fredagen att kritiken mot partiet att de vill se politisk styrning och censur är ”en billig attack från desperata meningsmotståndare”.

Igår 16:48
Läs mer om Debatten om public service
Svenska backen Gustav Lindström deppar efter att Patric Hörnqvist gjort mål mot Detroit. Gene J. Puskar / TT NYHETSBYRÅN
NHL 19/20

Red Wings fiasko fullbordat – sämsta laget på 25 år

Detroit Red Wings är NHL:s sämsta lag på 25 år. Med 19 matcher kvar av grundserien står det nu klart att fiaskolaget missar slutspel. För att hitta ett lag som matematiskt var uträknat redan efter 63 omgångar får man gå tillbaka till Ottawa Senators tunga säsong 1995–1996, skriver Sportsnets statistikkonto på Twitter.

– Det finns inget att säga om det. Jag har inga kommentarer, sa lagets stjärna Dylan Larkin när slutspelsmissen blev ett faktum, enligt Sportbladet.

Red Wings ligger överlägset sist i den östra konferensen. Laget har bara vunnit 15 av 63 matcher och har den mindre smickrande målskillnaden minus 108.

1 tim
David Ayres stod för åtta räddningar. NHL
undefined

Här får ismaskinsföraren stå i mål – blir matchhjälte

Den 42-årige ismaskinsföraren och Toronto-bon David Ayres blev osannolik hjälte för Carolina Hurricanes i natt när de togs emot av Toronto Maple Leafs.

Efter en period och 4–1 till Carolina hade de båda Hurricanes-målvakterna tvingats kliva av isen skadade. Då fick Ayres, arenans ”nödlägesmålvakt” som alltid måste vara redo, klä om för match.

Ayres fick dock en tuff start och släppte in de två första skotten till 4–3. Men därefter stängde han igen och tack vare Ayres åtta räddningar kunde Carolina till slut vinna med 6–3.

4 tim
undefined

I natt lossnade det för Ovetjkin – gjorde 700:e

Washington Capitals Aleksandr Ovetjkin har haft svårt att hitta nätet den senaste tiden när han har jagat det efterlängtade 700:e målet. Men i tredje perioden mot New Jersey Devils lossnade det för ryssen.

Nu sällar han sig till en exklusiv skara spelare som klarat samma bedrift, men han har en bit kvar till Wayne Gretzkys rekord på 894 NHL-mål.

Trots milstolpen hade Ovetjkin svårt att njuta efter matchen, som slutade 3–2 till Devils.

– Vi måste fokusera på annat och det är poäng. I morgon blir en viktig match för oss, säger han.

Capitals ligger just nu fyra i ligan och tvåa i sin division.

3 tim
Läs mer om NHL 19/20

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund