Forskare varnar: ”Det är köttet som är problemet”
På 20 år har Sveriges köttkonsumtion ökat med 40 procent, rapporterar SVT. Livsmedelsverkets rekommendation är att vi äter ett halvt kilo rött kött i veckan, vilket motsvarar ungefär fyra måltider, men trots det äter tre av fyra män och varannan kvinna mer än så.
Nu varnar forskare för vår livsstil. Även om användandet av fossila bränslen skulle upphöra, så räcker det inte för att nå klimatmålen.
– Det är just den höga konsumtionen av kött som är problemet. Det skulle vara väldigt svårt att nå de miljömål vi har satt upp med den konsumtionen, säger SLU-forskaren Elin Röös till SVT.
En FN-rapport slog nyligen fast att den totala köttproduktionen i världen står för drygt 14 procent av alla utsläpp från växthusgaser. Den siffran är jämförbar med den andel som alla bilar, båtar, flyg och resten av hela transportnäringen står för.