Illustrationsbild. Renata Brito / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Granskning: EU-pengar går till slavliknande läger

Stora summor av de pengar som EU ger till Libyen för att hantera migranterna som vill ta sig till Europa går till personer som driver slavliknande läger och ägnar sig åt människohandel. Det framgår av en granskning som nyhetsbyrån AP gjort.

När EU slöt avtalet med Libyen lovade unionen att villkoren för migranterna i det afrikanska landet skulle förbättras. Granskningen visar att så inte har skett.

AP skriver att pengar som ska gå till mat åt migranterna i stället går till milismän som äger lägren. Ofta tvättas pengarna i grannlandet Tunisien för att sedan hamna i milismännens fickor.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Stefan Löfven/Infektionsklinik i Kalmar. TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Löfven om virusutbrottet: Krishanteringsråd kallas in

Statsminister Stefan Löfven (S) säger till TT att regeringskansliets krishanteringsråd kallats in på måndag in ”för att informera sig om hur myndigheter krishanterar och samverkar med anledning av coronavirusets spridning”.

Han säger att regeringen har hög beredskap:

– Regeringen är beredd att fatta fler beslut och vidta extraordinära åtgärder om så skulle behövas, säger Löfven utan att konkretisera vilka åtgärder det kan bli tal om.

Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att drygt 500 svenskar hittills har testats för smittan.

4 min
Arkivbild/Infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg. TT
undefined

Virussmittad man reste med tåget till Göteborg

Mannen som smittats av nya coronaviruset under en resa i norra Italien reste med tåg mellan Stockholm och Göteborg efter att han återvänt med flyg till Sverige, skriver GP. Han bedöms då ha varit smittsam.

Nu kartlägger smittskyddsläkare mannens rörelser på tåget och vilka han kan ha exponerat för smittan.

– Grundregeln är att man kontaktar personer som sitter intill eller runtom, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

2 tim
Sjukårdare utanför sjukhuset i Piacenza i norra italien. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Varför reagerar inte Sverige på WHO:s signal?

Opinion De drygt 500 svenska intensivvårdsplatserna kommer inte att räcka vid ett större utbrott av det nya coronaviruset, skriver Benjamin Kalischer Wellander, läkare och liberal debattör i en gästkrönika på GP:s ledarsida.

Han pekar på att Italien får kritik från WHO för att de inte haft strängare karantän av inresande från Kina:

”Varför reagerar inte den svenska staten på denna signal?”

Även Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson skriver om nya coronaviruset men riktar fokus på hotet mot jobben i svenska industrier när insatsvaror från Kina börjar ta slut. Han nämner den utredning av statligt stöd för att företag ska slippa säga upp folk, till exempel i en situation som denna. Men det tar tid för förslaget att bli verklighet.

”När det är klart kan en hel pandemi ha hunnit dra förbi. Och en väldig massa jobb ha försvunnit”, skriver Persson och uppmanar statsminister Stefan Löfven till handlingskraft och få igenom förslaget i en extra budget.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Lagos Wikimedia
undefined

Man i Nigeria är första virusfallet söder om Sahara

En italiensk man som jobbar i Nigeria har bekräftats smittad av coronaviruset, uppger nigerianska myndigheter enligt BBC.

Mannen behandlas på ett sjukhus i storstaden Lagos, dit han flög från Milano den 25 februari. Myndigheterna uppger att hans symtom inte är allvarliga och att hans tillstånd är stabilt.

Världshälsoorganisationen, WHO, har tidigare varnat för att Afrikas bräckliga sjukvårdssystem gör att virushotet är större än på andra kontinenter.

28 min
Flygplan från Iran Air / Kvinna med skyddsmask i Teheran. Wikimedia/TT
undefined

Myndighet: Ingen anledning att stoppa flygen till Iran

Direktflygen mellan Sverige och Iran fortsätter att gå som vanligt – trots att Folkhälsomyndigheten ser utbrottet i Iran som det mest oroande, skriver Aftonbladet.

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten säger att det inte finns någon anledning att stoppa resor mellan länderna.

I nuläget är det viktigare att informera om riskerna och om vikten att höra av sig till svensk sjukvård om man upplever symtom. Han utesluter dock inte att det i framtiden kan bli ett stopp för flygresor till Iran.

– Men då måste vi ha mer på fötterna. Vi kan inte göra det utifrån rykten om att myndigheterna inte ger hela bilden.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Flyktingar i Edirne i Turkiet nära grekiska gränsen / Delar av ett över 10 kilometer långt stängsel vid grek-turkiska gränsen TT
Syrienkriget

Grekland förstärker gräns efter nya uppgifterna

Grekland förstärker sin gräns mot Turkiet efter uppgifterna om att Turkiet inte längre kommer att hindra flyktingar från att ta sig till Europa, uppger grekisk polis enligt AFP.

Antalet gränspatruller har dubblerats och en uppmaning om förhöjd beredskap har gått ut till alla berörda, uppger en poliskälla för nyhetsbyrån.

– Allt är under kontroll, det finns ingen anledning till oro, säger källan till AFP.

1 tim
Turkisk militär avfyrar en missil mot syriska regeringsmål. Ghaith Alsayed / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Turkiet kräver flygförbud över Idlibregionen i Syrien

Turkiet uppmanar det internationella samfundet att införa ett flygförbud över Idlibregionen i Syrien, skriver Fahrettin Altun, kommunikationschef vid presidentkansliet, på Twitter.

Kravet kommer efter att syriska regimstyrkor uppbackade av ryskt flyg sedan december återtagit delar av regionen, vilket tvingat nästan en miljon människor på flykt, skriver AFP.

Natos beslutande organ håller i dag, på Turkiets begäran, ett extrainkallat möte om situationen i nordvästra Syrien. På torsdagen dödades minst 33 turkiska soldater i ett luftangrepp i området.

1 tim
Turkiets president Erdogan.  TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgift: Turkiet tänker inte stoppa flyktingar till Europa

Turkiet kommer inte längre hindra syriska flyktingar från att ta sig in i Europa. Det uppger en högt uppsatt turkisk befattningshavare för nyhetsbyrån Reuters.

Bakgrunden är striderna som just nu pågår i Idlib i nordvästra Syrien, varifrån många syrier nu väntas fly. Tidigare har Turkiet lovat att hindra syriska flyktingar med löften från EU om ett miljardbistånd.

Uppgifterna har än så länge inte bekräftats från annat håll.

Igår 22:00
Läs mer om Syrienkriget
Coronaviruset Dagens börs
TT
Coronaviruset Dagens börs

Stockholmsbörsens nya ras: ”Total härdsmälta”

Stockholmsbörsens ledande index rasar på nytt och alla storbolagen i OMXS30 är ner 2 procent eller mer vid 10.50-tiden på fredagsförmiddagen.
• OMXSPI: –3,5 procent
• OMXS30: –3,3 procent
Från den senaste toppen som nåddes så sent som 19 februari har indexen nu fallit en bra bit över 10 procent. Även på Europas storbörser är fallen djupa på fredagsmorgonen – Frankfurtbörsens Dax-index noteras ner hela 4,4 procent.

”Total härdsmälta”, skrev daytradern Ekka Lundin innan öppningen.

New York-börserna kollapsade under sista timmen i gårdagens handel och breda S&P 500 stängde på minus 4,4 procent – den största dagsnedgången för indexet sedan augusti 2011. Någon uppåtrekyl antyds inte från USA, tvärtom. Nattens terminshandel indikerar i stället nya nedgångar på över 2 procent.

2 tim
Bild från New York i går. Craig Ruttle / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Historien visar att börserna hämtar sig på fyra månader

Börsras likt det pågående har inträffat 26 gånger sedan andra världskriget. I snitt har det tagit fyra månader för marknaden att återhämta sig, rapporterar CNBC. Nyhetskanalen har kollat på alla korrigeringar, tapp på 10 procent från toppen, som Wall Streets breda index S&P-500 varit med om.

Men om fyramånaderslöftet ska inträffa måste fallet upphöra. Om börsen fortsätter att rasa kan den gå in i en björnmarknad, ett tapp på över 20 procent. Det har inträffat tolv gånger sedan andra världskriget – och sådana djupdykningar har i snitt tagit två år att återhämta sig från.

4 tim
Illustrationsbild.  KIM HONG-JI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftiga börsfall i Asien: ”Rädsla för en pandemi”

Coronaviruset och oro för sjukdomsutbrottet skapar rejäla börsnedgångar i Asien under fredagsmorgonen. Vid 05.15-tiden, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: –4,0 %
• Shanghai: –3,7 %
• Shenzhen: –4,4 %
• Hang Seng: –2,5 %
• Kospi: –2,9 %
Rädsla att viruset ska få en kraftig spridning globalt ligger bakom säljtrycket, enligt CNBC.

– Jag tror att det som händer just nu är att investerare är oroliga att epidemin förmodligen ska bli en global pandemi, säger Chetan Seth, aktiestrateg på Nomura, till CNBC.

Även Wall Street såg stora börsnedgångar i går och de amerikanska huvudindexen föll över 4 procent.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund