Marie Linder. TT
Röster om regeringen

Hyresgästföreningen: Svårt att förstå C- och L-kraven

Opinion Hyresgästföreningen ser med oro på Centerpartiets och Liberalernas krav på fri hyressättning i nyproduktion. Det skriver intresseorganisationens representanter Marie Linder och Jonas Nygren på debattplats i Dagens Samhälle.

”Det som är svårt att förstå är varför frågan dyker upp när det inte finns någon folkvilja att införa marknadshyror”, skriver duon.

Debattörerna menar att hyresgäster och medborgare i allmänhet är nöjda med dagens situation.

”Politikerna är helt enkelt inte i takt med väljarna och det är anmärkningsvärt om man säger sig företräda de samma och kalla sig folkvald”, skriver Linder och Nygren.

Om debattörerna

Opinion Marie Linder är förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Jonas Nygren är förbundschef för Hyresgästföreningen.

Läs mer

Toppnyheter

Klassrum. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
OECD:s lärarrapport

Var tionde lärare i Sverige ångrar sitt yrkesval

Den internationella undersökningen Talis, som fokuserar på lärares och rektorers arbete, visar att var tionde lärare ångrar sitt yrkesval, skriver TT.

Undersökningen visar samtidigt att de flesta svenska lärare fortfarande skulle välja att bli lärare om de fick välja om på nytt.

Lärarförbundet framhåller att svenska lärare fortfarande har en väldigt hög arbetsbelastning, samtidigt som undervisningstiden ökar utan att tiden för planering gör det. Enligt förbundet tycker 90 procent av lärarna att yrket har låg status.

22 min
Anna Ekström (S) Lisa Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekström om lärarrapport: ”Mer behöver göras”

Enligt OECD-undersöknigen Talis som kom i dag är svenska lärare nöjda med sina jobb. Fler lärare anser också att deras yrke har hög status jämfört med tidigare år. Det är glädjande besked, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) i ett pressmeddelande.

Men hon ser fortfarande möjlighet till förbättringar.

– Det är positivt, även om mer behöver göras för att vi ska ta oss tillbaka till världens bästa och mest jämlika skola, säger hon.

16 min
Klassrum. Arkivbild. Alexander Olivera/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska lärare överlag nöjda med sitt jobb

Över 90 procent av svenska lärare är nöjda med sina jobb, rapporterar TT. Det visar den internationella undersökningen Talis, som fokuserar på lärares och rektorers arbete.

Svenska lärare byter dock ofta arbetsplats, vilket Skolverket tycker är bekymmersamt eftersom det inte gynnar elevers lärande.

Omsättningen på lärare beror dels på lärarbrist som gör det lätt att byta jobb – vilket också är ett sätt för lärare att få upp sin lön.

3 tim
Läs mer om OECD:s lärarrapport