Hem
InrikesTidslinje

Jätteövningen i Sverige – så kommer fiktivt krig trappas upp

Den förra försvarsövningen Aurora 17 på Gotland med militär från Sverige, USA, Frankrike, Finland och Estland. Bilden: Svenska luftvärnsförband ska försvara sig mot attacker från amerikanska stridshelikoptrar. Tomas Oneborg/SvD/TT

Det inleds smygande. Mindre sabotage i samhället, sedan kanske en mobilmast sprängs. Så småningom står det tydligt att Sverige är i krig – och ett meddelande om mobilisering går ut i P4.

När jätteövningen Aurora 23 nu startar är det den största försvarsövning som genomförs i Sverige på 30 år. Även om det inte var planerat så sker det dessutom i skuggan av ett pågående krig i närområdet.

Här är några nedslag i vad som sker under de närmsta veckorna.

17 april: Aurora startar – USA:s marinkår anländer

700 amerikanska marinsoldater anländer till Jämtland via Norge. Bataljonen ska förstärka den svenska 2:a brigaden i Skövde. Totalt kommer 13 länder för att delta i övningarna.

26 000

Så många personer deltar i Aurora 23

I övningen sätts scenarier igång. Det börjar som småsabotage på infrastrukturen – sedan eskalerar situationen successivt. Marcus Nilsson, kommunikationschef Södra skånska regementet, berättar för Omni om upplägget.

– Det händer olika saker, radar och mobilmaster går sönder, i vissa fall kanske de sprängs. Man börjar se påverkansoperationer mot samhället, desinformation av olika slag. Det inträffar större strömavbrott och man ser att det är någon som vill Sverige illa.

– Och fiktivt från i dag så höjer Sverige beredskapen, om några dagar kommer Sverige vara i krig.

Brigadgeneral Stefan Andersson som är övningsledare för Aurora 23 på en pressträff 17 april. Han understryker övningens betydelse inför ett Natointräde och säger till GP att han kallar Aurora för ”den viktigaste träningsmatchen vi genomför innan vi går in i alliansen”. Pontus Lundahl/TT

24 april: Sverige i krig – inkallelseorder i P4

Som ett led i att göra övningen realistisk kommer ett mobiliseringsmeddelande sändas ut via Sveriges Radio P4 över hela landet.

”Du som har fått en inkallelse till krigsförbandsövning (KFÖ) med start den 24 april, ska nu så snart som möjligt inställa dig på den plats som anges i inkallelseordern”, lyder delar av meddelandet.

Det är första gången i modern tid som ett mobiliseringsmeddelande sänds via radio inför en övning, uppger Försvarsmakten.

– Då har en fiende luftlandsatt bland annat här i Skåne med fallskärmar och annat, och det räknas som att Sverige hamnat i krig, säger Marcus Nilsson vid Södra skånska regementet.

I samma skede träder även krigslagar i kraft och försvaret kommer exempelvis att öva på att köpa varor direkt över disk på så kallad rekvisition.

– Det kan vara mat eller att man behöver köpa ett däck, eller en skiftnyckel på Biltema. Vi ska testa om instruktioner och annat finns på plats för att det ska funka, säger Marcus Nilsson.

27 april – 30 april: Patriot-luftvärn över Stockholm

Luftvärnssystemet 103/Patriot flyttas från Halmstad till Stockholm under några dagar. Det innebär bland annat stora transporter av militära fordon i området med militär personal i civila områden.

– Vi märker att det finns ett jättestort intresse från allmänheten och vi kommer synas betydligt mycket mer än vad vi brukar göra, säger Marcus Nilsson.

Överbefälhavare Micael Bydén får en förevisning av systemet Patriot under övningen Aurora 17. Försvarsmakten

Stora militära förflyttningar kommer ske på flera håll i landet vilket även beräknas störa trafiken bitvis. Försvaret uppmanar trafikanter att vara uppmärksamma och hålla avstånd för att undvika olyckor.

13 andra nationer deltar

Utöver Svenska försvaret deltar: USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Polen, Finland, Norge, Danmark, Estland, Lettland, Litauen och Österrike.

Finland har ett omfattande deltagande med en skyttebataljon på runt 1 000 soldater. De har även en luftvärnsenhet, tolv stycken stridsflyg (F 18 Hornet och Hawk-flygplan), ett minröjningsfartyg och större antal stridsbåtar.

Polen bidrar bland annat med ett fallskärmskompani (ca 120 soldater), sex stridsflyg och ett amfibiefartyg.

Storbritannien är på plats med ett kompani på 100 soldater, ett amfibiefartyg och flera stridsflyg.

24 april – 3 maj: Arméns stora övningar i Skövde

De mest intensiva stridsövningarna för armén kommer ske i Skövde med omnejd. Dit kommer bland annat den amerikanska bataljonen ha transporterats.

Förutom att öva med andra länders försvarsmakter är flera delar av det civila Sverige med i övningarna.

28 april kommer exempelvis Skövde kommun att öva med Försvarsmakten, Räddningstjänsten Skaraborg och Polisen. Ett scenario är att det rapporteras om skottlossning i centrala Skövde och att en äldre person hittat något som liknar en handgranat.

Förband ur Skaraborgs regemente övar med ett amerikanskt förstärkt pansarskyttekompani som ett led i förberedelserna inför inför försvarsövningen Aurora 17, i september 2017. Björn Larsson Rosvall/TT

24 april –11 maj: Flygövningar

I ett stort område i södra och mellersta Sverige kommer det hållas flygövningar under perioden, som kan ske alla tider på dygnet.

Flygövningsområdet är främst i södra och mellersta Sverige och gäller dygnet runt från den 24 april till 11 maj.

Flygövningsområde under Aurora. Bild från Försvarsmakten. Försvarsmakten

1 – 11 maj: Polen och Storbritannien på Gotland

På Gotland övar brittiska och polska amfibieförband både till havs och på marken.

Aurora 23 sammanfaller med en stor polsk militärövning som heter Anakonda. Sverige och Polen ska därför turas om att agera angripare mot varandra – så polska stridsflygplan kommer göra angrepp mot svenska luftförsvaret i närheten av bland annat Gotland.

27 april – 10 maj

Stridsbåtar kommer vara verksamma i Stockholms skärgård utmed hela kuststräckan, framförallt i och kring ordinarie övningsområden.

24 april – 11 maj: Fienden gör landstigning i Skåne

Under hela perioden 24 april – 11 maj kommer skarpskjutning pågå på Ravlunda skjutfält och 7–9 maj skriver Försvarsmakten att det finns risker för förhöjda ljudvolymer.

Någon gång under den här perioden kommer fienden att landstiga längs den skånska kusten. Det är också i Skåne som övningen avslutas.

Soldater vid övningen Våreld på P7 Revingehed. i maj förra året. Johan Nilsson/TT

– Successivt kommer Försvarsmakten ha samlat styrkorna runt Skövdetrakten, och sedan ta sig ner till Skåne och kasta ut fienden i havet, säger Marcus Nilsson.

Han påpekar att övningen visserligen var planerad redan innan Rysslands invasion av Ukraina i fjol men att det märks på de svenska soldaterna att omvärldsläget ger den ett större allvar.

– Den här övningen är så nära verkligheten vi kan komma.

Vill du läsa mer?

Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons