Joerg Sarbach / TT NYHETSBYRÅN
Nöje & kultur

”Jimmie Åkessons värsta mardröm come true”

Bandet The Knife och konstgruppen Ful satte i går kväll upp en antinationalistisk kabaré direkt efter Jimmie Åkessons tal i Almedalen. Anna Hellgren kallar den i en krönika på Expressens kultursida för ”Jimmie Åkessons värsta mardröm come true”. Själv kände hon sig ”lite mer som en människa” efter föreställningen som i första hand handlade om EU:s migrationspolitik. Lisa Bergström och Naila Saleem på Sveriges Radios Kulturnytt beskriver hur de pendlade mellan att vara ”väldigt berörda” av innehållet och underhållna av musiken.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Illustrationsbild från Frankrike.  TT
Coronaviruset Globala spridningen

WHO-expert: Restriktioner kan behövas till nästa vår

Restriktionerna som införts runt om i världen till följd av coronaviruset kan behöva kvarstå fram till nästa vår, tror WHO-epidemiologen Richard Peabody.

– Tills dess att det finns ett vaccin behövs fortfarande de åtgärder som olika länder infört för att se till att viruset inte börjar spridas igen, säger han i en intervju i SVT:s Agenda.

Peabody tror också att de låga antikroppssiffrorna som synts på olika håll innebär att vi kan vänta oss en andra smittovåg.

3 tim
Surfare gör sig redo för att inta Bondi Beach i Sydney den 28 april. Rick Rycroft / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sex miljoner har virusappen – har hjälpt en enda gång

Sex miljoner australiensare har under våren laddat ner smittspårningsappen ”Covidsafe” efter återkommande uppmaningar från landets styrande politiker. Antal gånger som appen faktiskt har gjort någon nytta? En gång. Det skriver The Guardian.

Tanken med appen är att användare ska kunna skriva in om de blir sjuka. Data om hur den insjuknade personen har rört sig under de senaste tre veckorna är sparad i appen, och andra personer kan då varnas.

Premiärminister Scott Morrisson beskrev appen som helt nödvändig för att samhället skulle kunna återgå till det normala. Hälsoministern Greg Munt uppmanade invånarna att ladda hem den.

Igår 15:38
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Södertälje sjukhus.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Dubbelt så mycket övertid som normalt i Södertälje

Personalen på sjukhuset i Södertälje har under april månad jobbat mer än dubbelt så mycket övertid som samma tid förra året, rapporterar SVT.

– Det vittnar om den enorma insats som våra medarbetare har gjort i den här krisen, säger vd:n Christophe Pedroletti.

Sjukhuset har sedan tidigare sparkrav på sig och de extra övertidstimmarna innebär en extra ekonomisk börda på tre miljoner kronor.

26 min
Illustrationsbild. TT
undefined

Gravida oroliga för att nekas kejsarsnitt i krisen

Bara två regioner har blivit mer restriktiva med att bevilja kejsarsnitt på grund av förlossningsrädsla under coronakrisen, enligt en enkät som Ekot gjort. Men bland många gravida kvarstår oron för att inte få planerat kejsarsnitt.

Sarah Sundström i Skellefteå har fått ett beslut med reservation, vilket innebär att hon med kort varsel kan nekas snitt.

– Det är väldigt stressigt och otryggt att inte ha kunnat få ett fast beslut.

Dalarna har stoppat i princip alla snitt på förlossningsrädda. Verksamhetschefen för kvinnosjukvården säger att man valt canceroperationer framför onödiga kejsarsnitt.

3 tim
Illustrationsbild.  TT
undefined

Hoppade in i vården – såg dödsångest andra passet

Undersköterskan Julia Moback hade skaffat ett nytt jobb på hotell men valde i samband med coronakrisen att gå tillbaka till vården, skriver SvD i ett långt reportage. Nu vet hon inte hur länge till hon orkar.

– Jag ville hjälpa till men känner mer och mer att jag måste tänka på mig själv. Vi får se.

Redan under sitt andra pass på covidintensiven i Södertälje mötte hon en patient som bad om att få dö och efter en månad plågas hon av mardrömmar efter den pressade arbetssituationen.

Igår 08:49
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild.  isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Folkhälsomyndighetens råd: Tillfälligt sex en risk

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina råd om sex i coronatider. Under sektionen med frågor och svar om viruset finns sedan i fredags en fråga om hur man ska tänka kring sexuella relationer. Myndigheten konstaterar att närhet främjar välbefinnandet och att sex inte är något hinder för symptomfria personer i fasta relationer.

”Dejting och tillfälliga sexuella relationer med nya partner utgör däremot en risk för att bli smittad eller smitta andra.”

26 min
Illustrationsbild/Yngve Gustafson.  TT
undefined

Professor: ”Överdödlighet av frikostig palliativ vård”

Bara 10 procent av de 1 739 människor som dött till följd av covid-19 på äldreboenden fick sjukhusvård, enligt statistik som SVT:s Agenda presenterar.

I stället har många fått palliativ vård, lindrande åtgärder i livets slutskede. Det har varit ett problem i svensk äldrevård länge, menar geriatrikprofessor Yngve Gustafson.

– Vi har haft en överdödlighet på grund av frikostig palliativ vård, sa han i studion.

Men enligt Socialstyrelsen finns inget större systemfel, svarade Thomas Lindén, avdelningschef på myndigheten.

2 tim
Arkivbild. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

1 100 personer samlades för bilträff trots smittan

Trots rekommendationer om social distansering under coronakrisen samlades runt 1 100 personer och 300 bilar till bilträff i Östersund på lördagen, rapporterar P4 Jämtland. Egentligen skulle den årliga träffen Springmeet arrangerats, men den ställdes in på grund av smittan.

Polisen var på plats men valde att inte avbryta tillställningen. Däremot upprättades en anmälan som troligen kommer att rubriceras som brott mot ordningslagen.

Igår 14:19
Läs mer om Coronaviruset
Larsson, illustrationsbild TT
Kungsbackapolitikerns sexköp

Analys: ”Så dumt – M borde tacka sin lyckliga stjärna”

Opinion GP:s Arne Larsson skriver i en analys om beskedet att Kungsbackapolitikern Hans Forsberg (M) avgår efter att ha åkt fast för sexköp. Att köpa sex är aldrig okej och att göra det i svallvågorna av Paolo Robertos fall är ”så obeskrivligt dumt att Moderaterna borde tacka sin lyckliga stjärna för att bli av med den politiker som ens tänker tanken”, skriver Larsson.

Expressens krönikör Fredrik Sjöshult är inne på samma linje. Han konstaterar att Moderaterna i en debattartikel förra veckan krävde fängelsestraff för den som köper sex av människohandelsoffer, något han menar gör Forsbergs beslut än mer anmärkningsvärt.

”Att han trots allt vågade ta steget innanför dörren på en lägenhetsbordell i Göteborg i lördags är helt obegripligt.”

16 min
Hans Forsberg. Kungsbacka kommun/TT
undefined

Toppolitiker i Kungsbacka erkänner sexköp – fast i insats mot lägenhetsbordell

Kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, Hans Forsberg (M), misstänks för sexköp efter en insats mot en utpekad lägenhetsbordell, skriver GP. I ett pressmeddelande bekräftar Moderaterna uppgifterna och meddelar att Forsberg lämnar alla politiska uppdrag.

– Det som han har gjort är oacceptabelt. Även om detta är en personlig tragedi för en partikollega och vän, så är vi helt överens om att Hans måste lämna alla de politiska uppdrag han har för vårt parti, säger förbundsordförande Mikaela Waltersson.

Hans Forsberg själv erkänner händelsen.

– Efter det som hänt har jag inte längre förtroende i partiet och är beredd att ta konsekvenserna. Jag är väldigt ångerfull, men beredd att stå för mitt misstag, säger han i pressmeddelandet.

Igår 17:46
Mikaela Waltersson. TT/Moderaterna
undefined

Hallands M-topp: Hans har gjort en olycklig grej

Hans Forsberg (M) har varit ordförande för kommunstyrelsen i Kungsbacka men väljer nu att hoppa av sedan han ertappats med att köpa sex vid en polisinsats mot en misstänkt lägenhetsbordell.

– Hans har gjort en olycklig grej under helgen som vi som parti givetvis inte kan acceptera. Med anledning av det lämnar Hans nu sina uppdrag, säger Mikaela Waltersson (M), förbundsordförande Hallandsmoderaterna, till TT.

Hon kallar vidare hans agerande ”förkastligt” och att det går emot partiets värdegrund. Partiet kommer nu att arbeta med att ta fram en efterträdare, vilket Waltersson tror kan vara klart om några veckor.

Igår 18:22
Läs mer om Kungsbackapolitikerns sexköp
Coronaviruset Ekonomiska effekterna
Torbjørn Røe Isaksen: ”Många har blivit arbetslösa, det slår socialt skevt.” Berit Roald/TT
Coronaviruset Ekonomiska effekterna

Norsk minister: Risk för en ny permanent underklass

Norge har den högsta arbetslösheten på 75 år och landet står inför en ”extrem situation”. Det säger Norges arbets- och socialminister Torbjørn Røe Isaksen i en intervju med Dagens Nyheter.

Nu varnar han för att landet kan får en ny permanent underklass.

– Ingenjörer och ekonomer har också förlorat jobbet, men det är den ensamstående mamman som jobbar i handeln som får det svårast, säger han till DN.

1 tim
Kevin P. Coughlin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare: USA behöver 184 000 smittspårare

USA behöver anställa minst 184 000 personer till att arbeta med smittspårning om ekonomin ska kunna återstartas på ett säkert sätt. Det menar forskare på George Washington-universitetet, skriver Wall Street Journal.

Jobbet går bland annat ut på att kartlägga vilka personer en coronasmittad person har varit i kontakt med under sjukdomstiden, och försöka att isolera potentiella smittspridare.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo har redan flaggat för att 17 000 smittspårare kommer att anställas i delstaten under de närmaste månaderna. 150 000 personer anmälde sig till en onlineutbildning som startade i mitten av maj, varav 20 000 tog sig igenom den och certifierades.

2 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nationalekonom: Krisen öppnar för viktiga reformer

Nationalekonomen Tore Ellingsen, verksam vid Handelshögskolan i Stockholm, efterlyser en diskussion om vilka långsiktiga krisåtgärder som behövs för att ta Sverige genom coronakrisen. För han är en av dem som anser att en kris innebär en chans till förändring och pekar i en intervju med TT bland annat på Lindbeckskommissionen.

– Vad som behöver förändras är en demokratisk fråga, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det kommer att finnas utrymme för intressanta diskussioner framöver, särskilt om transporter, infrastruktur och energi.

Igår 19:30
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Tegnell, illustrationsbild av motion TT
Coronaviruset Röster om viruset

”Tegnell borde ge råd om värre hot än pandemin”

Opinion Turismen i Europa och svenska folkets motionsvanor är några ämnen på dagens ledarsidor.

Promenader har blivit vanlig motion under coronakrisen, konstaterar Dagens Industris PM Nilsson. En positiv trend eftersom få kommer upp till den internationella normen på minst 150 minuters fysisk aktivitet om dagen. Folkhälsomyndigheten borde ge råd om ett folkhälsohot som är ”större än den nuvarande epidemin”:

”Tänk om Tegnell skulle säga så här: Tvätta händerna, håll avståndet, stanna hemma när du är sjuk och gå en rask promenad 30 minuter varje dag”, skriver Nilsson.

I Aftonbladet skriver Pernilla Ericson om reaktionerna på att Cypern i sommar stoppar direktflyg från Sverige med hänvisning till smittorisken. Ericson konstaterar att Sverige får nöja sig med beskedet att Cyperns direktiv kommer att förändras i takt med att coronaläget ändras.

”Mest förvånande är kanske ändå att så många vill resa utomlands mitt i en global pandemi”, skriver hon.

43 min
Illustrationsbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Valfriheten i välfärden bör öka efter coronakrisen”

Opinion Kampen mot coronapandemin ska inte användas som ett tyst verktyg för att på sikt begränsa valfriheten i samhället, skriver fem entreprenörer på DN Debatt. I stället bör samhället satsa på ökat företagande och stärkt valfrihet, anser de.

De föreslår bland annat att lagen om valfrihet (LOV) blir obligatorisk inom välfärdssektorn i hela landet.

”Vi menar att det är marknadsekonomin som skapat vårt välstånd och att denna bygger på en grundläggande frihet såväl hos den som levererar en tjänst som hos den som nyttjar tjänsten”, skriver debattörerna.

Igår 20:29
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Kol i svenska jordar – nytt sätt att klimatkompensera

Hur ska vi klimatkompensera i framtiden? Måste det ske genom trädplantering i ökenområden? 2020 blir ett pilotår för svensk kolinlagring som ett alternativ, rapporterar Lantbrukets Affärstidning som skriver om ett initiativ från företaget Miljömatematik.

Projektet som kommer pågå i tre år går ut på att klimatkompensera för den koldioxid vi tar upp ur jorden på hemmaplan, och har bland annat knutit till sig hamburgerkedjan Max och havredrycksproducenten Oatly som finansiärer.

– Om man kan lagra kol i marken så blir det ju en ny produkt som jordbruket kan sälja. Nu köper vi kolinlagring i Afrika, varför ska man inte kunna köpa svensk? säger Jessica Johansson, omställningskonsult på Miljömatematik, till tidningen.

Tanken är att få till en plattform där man kopplar ihop de som vill klimatkompensera med jordbrukare som genomför åtgärder som bidrar till att binda kol i jordbruksmark, skriver Miljö & Utveckling.

Kolinlagring är också något som regeringen lyfter som en av de åtgärder som ska främjas i sitt klimatpolitiska handlingsprogram. I februari tillsatte man en ny utredning som ska se över hur det svenska jordbruket ska bli helt fossilfritt och kolinlagring nämns som något som har stor potential.

Samtidigt ska utredaren Helena Johansson titta på hur konkurrenskraften inom det svenska jordbruket ska öka. Kanske är det just kolinlagring som blir den nya produkten att marknadsföra för svenska bönder?

2 tim
Illustrationsbild. Shutterstock.
Coronaviruset Passion I Framtidens mat

Coronakrisen kan avgöra digitala matkassens framtid

Coronavirusets spridning över världen har fått näthandeln att blomstra, inte minst när det gäller mat. Allt fler väljer att handla matvaror på nätet istället för i en fysisk affär och e-handelsbutiker satsar på erbjudanden och rabatter för att locka till merköp. Men kommer trenden att avta när krisen är över, eller är mat på nätet framtiden?

Rusningen till e-butikerna skapar på sina håll digitala köer, lagren tar slut och leveranstiderna blir länge, rapporterar bland annat Expressen och Tech Crunch.

Det avgörande för om kunderna kommer stanna online även när krisen är över är hur shoppingupplevelsen funkar, skriver The Spoon.

Coronakrisen är en extrem situation men det finns ändå lärdomar att dra från de problem som uppstått om man vill att kunderna ska fortsätta handla när pandemin är över, menar sajtens skribent.

Företagen har nu ett guldläge att se över teknologi, supportsystem och personalisering av sina hemsidor. Bland annat finns det utrymme för utveckling när det gäller att föreslå matvaror på samma sätt som musik eller böcker föreslås i andra e-handlar.

”Vegankunden som alltid köper bönor och tahini kommer säkerligen att uppskatta att få ett förslag på kryddor från Mellanöstern som precis kommit in”, skriver The Spoon.

Igår 04:30
Matleverans i New York. JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Förändrade matvanor i städer kan ge radikala resultat

Om invånarna i New York och Minneapolis skulle slopa köttet och i stället få sitt protein från linser och baljväxter så skulle det ge 34 procent mindre växthusgaser och vattenförbrukningen skulle minska med 24 procent. Det visar en ny studie som bland andra Science Daily skriver om. Lika stor skillnad skulle det göra om man äter fågel och fläsk istället för nötkött.

– Det jag tycker är verkligt utmanande, men också användbart, är hur snabbt vi i USA hakar på den senaste mattrenden, säger Dana Boyer, en av forskarna bakom studien på Princeton University, till New Food Magazine.

Boyer har tillsammans med kollegan Anu Ramawami analyserat hur livsmedelsystemen fungerar i Delhi och Pondicherry i Indien samt i New York och Minneapolis i USA. Man ser dels stora skillnader i köttkonsumtion mellan de två länderna men också inhemska skillnader.

I de två indiska städerna skulle det göra stor skillnad att byta ut ris till vete i sin basdiet, risodlingen bidrar stort till växthusgaser i landet. Boyer menar att det i Indien jämfört med USA är ett större ingrepp att göra stora ändringar i folks diet, eftersom maten i högre grad är en del av kulturen och mattraditionen.

Tanken är att forskningen ska vara till nytta när man uppskattar hur stor miljöpåverkan en stads livsmedelsystem har och utvärderar vilka politiska åtgärder som behöver vidtas.

Förutom möjligheten att förändra hur folk äter och hur man hanterar matavfall ser man också en potential i att minska mänsklighetens koldioxidavtryck genom att främja urban odling och ändra sättet man lagar mat på, skriver New Food Magazine.

23 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat