Kan labbodlade sjögurkor vara framtidens superkost?
Odlad sjögurka kan bli vår nya supermat. Forskare vid Sintef Oceans Sea Lab i norska Trondheim undersöker nu om det är möjligt att föda upp sjögurkor i stor skala för den kommersiella marknaden, rapporterar Food Navigator.
Man hoppas på att det tiotal sjögurkor som finns i labbet ska föröka sig under 2020 och sneglar på hur produktionen går till i Asien. Arterna är relativt lika och förökar sig på samma sätt som fisk.
– Planen är att få dem att leka genom att utsätta dem för olika former av stress, säger forskaren Jan Ove Evjemo i ett uttalande.
Vattendjuret äts i torkad eller konserverad form i Asien men tros ha potential att slå sig fram på den västerländska matmarknaden som superkost. Sjögurkor innehåller många ämnen som är bra för människor: vitaminer, mineraler och fettsyror. Dessutom innehåller de en hög mängd protein, och på senare år har forskning även visat att de innehåller antibakteriella och antiinflammatoriska ämnen.
Utgångspunkten för forskarna är att det kommer gå snabbare för sjögurkorna att fortplanta sig i en kontrollerad miljö på land än i vatten, där de oftast blir omkring en halvmeter långa.
Även vid Göteborgs universitet pågår det försök med sjögurkor och med tanke på att arten är så pass hotad att det råder fiskeförbud på dem i vissa delar av världen ser man en potential för export av odlade sjögurkor på sikt, skriver Fiskejournalen.
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en nysatsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis även ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Ämnet som vi nu tar oss an är “Framtidens mat”, där vi under två veckors tid tittar närmare på vilken mat vi kommer att äta i framtiden, hur den ska produceras och hur sättet vi äter påverkar vår omvärld. Har du tips, idéer eller andra tankar om Omni Passion? Mejla redaktion@omni.se