Hem
Grisar på ekogård i Skåne. (Johan Nilsson/TT)

Krav: Minskad sårbarhet med ekomat i krig och kris

Ökad ekologisk produktion skulle minska sårbarheten i det svenska livsmedelssystemet, skriver Emma Rung, vd på organisationen Krav, på DN Debatt.

”I dagsläget är vi självförsörjande till endast 50 procent”, skriver hon.

Regeringen måste fråga sig vilken riktning livsmedelsproduktionen ska ta för att vid krig eller kriser kunna försörja befolkningen med mat, då man inte kan förlita sig på import, menar Rung.

Ekologisk produktion har flera fördelar i det perspektivet, skriver hon. En av dem är att djurens foder odlas på gården och har mer jordbruksmark, något som ökar möjligheten till självförsörjning.

Debattören

Emma Rung, vd, Krav

Läs mer

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen