Labbkött eller alger? Så kan vi äta i framtiden
I nederländska Wageningen formas framtidens mat. Här försöker forskarna lösa de stora frågor som världens matsystem står inför, bland annat genom att utveckla växtbaserade alternativ till kött och utveckla ”vertical farming”, odling som sker inomhus och i stadsmiljö, skriver The Guardian.
Om befolkningsökningen på jorden fortsätter i nuvarande takt kommer vi år 2050 att vara 9,7 miljarder människor, enligt World Resources Institute. Det kräver att vi producerar 56 procent mer mat än vad vi gör i dag. I den ekvationen ska klimatförändringar med bland annat sämre skördar som resultat också räknas in.
Forskaren Louise Fresco, rektor vid universitet i Wageningen och en stark röst i debatten, tror inte att det är en rimlig lösning att vi skippar köttet helt, men vi kommer att äta mindre av det.
– Ungefär tre fjärdedelar av världens kött är processat, skulle man ersätta en tredjedel av det med växtprotein skulle de flesta konsumenter inte märka något, sa Fresco vid en föreläsning vid City Food Lecture i London tidigare i år, enligt Food Navigator.
Hon flaggar dock för att det finns många frågetecken kring de växtbaserade burgarna som blir allt fler på marknaden. Fresco menar att de dels inte är optimala ur näringssynpunkt eftersom de är processade, dels bidrar tillverkningsprocessen till utsläpp av växthusgaser.
Av de alternativ till kött som det snackas om just nu är alger och sjögräs mer intressanta än insekter och kött framtaget i labb, menar matforskaren.
– Jag tror inte att vi kommer att äta kött varje dag i framtiden. Men att göra oss av med kött och djur helt och hållet vore fel väg ur hälsomässig och miljömässig synpunkt, sa Fresco.
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en nysatsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis även ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Ämnet som vi nu tar oss an är “Framtidens mat”, där vi under två veckors tid tittar närmare på vilken mat vi kommer att äta i framtiden, hur den ska produceras och hur sättet vi äter påverkar vår omvärld. Har du tips, idéer eller andra tankar om Omni Passion? Mejla redaktion@omni.se