Lars Adaktusson. Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Abortdebatten inom KD

Lars Adaktusson har röstat emot abort 22 gånger i EU

Lars Adaktusson, KD:s utrikespolitiske talesperson, har röstat emot abort 22 gånger under sina fyra år som Europaparlamentariker, skriver DN.

EU-parlamentarikern har vid 29 tillfällen röstat om aborträtten. 22 gånger har han tryckt nej, fyra gånger tryckte han ja och vid tre tillfällen la han ner sin röst. Samtidigt har M, L, C, S, MP, V och Fi röstat ja 29 av 29 gånger. SD har röstat för tolv gånger och emot en, samt lagt ner sina röster i 16 fall.

Vid ett tillfälle röstade Adaktusson som enda svensk emot ett fördömande av Paraguay som nekat en 10-årig flicka, som våldtagits, abort.

– Om medlemsländerna i EU har rätt att själva utforma sin abortlagstiftning är det rimligt att även länder utanför unionen har den rätten, säger han till tidningen.

Toppnyheter

Trumps USA Relationen Iran-USA
Donald Trump efter att ha skrivit under ordern om nya sanktioner mot Iran / Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. TT
Trumps USA Relationen Iran-USA

Iran: Diplomatiska samtal omöjliga efter sanktionerna

USA:s beslut att rikta sanktioner mot Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei stänger möjligheten för diplomatiska samtal mellan länderna permanent, skriver Abbas Mousavi, talesperson för Irans utrikesdepartement, på Twitter. Det rapporterar Reuters.

”Trumps desperata administration förstör de etablerade internationella strategierna för att bibehålla fred och säkerhet i världen”, skriver han.

2 tim
FN:s säkerhetsråd. Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Enigt säkerhetsråd vill se samtal – attacker fördöms

FN:s säkerhetsråd uppmanar på måndagskvällen till dialog för att trappa ner läget i konflikten mellan USA och Iran, rapporterar AFP.

I ett uttalande fördömer rådet attackerna på oljefartyg i Hormuzsundet. Säkerhetsrådet kallar attackerna ”ett hot mot världens energiförsörjning och internationell fred och säkerhet”.

Tidigare under kvällen har Irans FN-ambassadör sagt att det just nu inte finns några förutsättningar för samtal med Iran.

Igår 21:15
Donald Trump och  Ayatollah Ali Khamenei. TT.
undefined

USA:s nya sanktioner riktar sig mot Irans högste ledare

USA inför nya hårda sanktioner riktade bland annat mot Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei, som svar på att Iran sköt ner en amerikansk drönare i förra veckan, skriver flera medier. Enligt USA:s finansminister kommer sanktionerna att blockera tillgångar värda miljarder.

– Vi kommer att fortsätta att öka pressen på Teheran tills dess att regimen upphör med alla farliga handlingar, inklusive ambitionerna att skaffa kärnvapen, sa president Donald Trump i samband med att han skrev under ordern om sanktionerna.

USA, Storbritannien, Saudiarabien och Förenade arabemiraten uppmanar också i ett gemensamt uttalande till diplomatiska lösningar på den upptrappade krisen i Iran, skriver AFP.

Igår 16:19
Läs mer om Trumps USA
Arkivbild  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Polisens vändning – vill ha stöd av ordningsvakter

Tidigare har polisen i Göteborg sagt nej till stöd av fler patrullerande ordningsvakter på stadens gator. Men nu vänder myndigheten, skriver GP.

Anledningen till att man tidigare har ratat förslaget uppges vara att lagstiftningen inte hängt med och att det därför är svårt för polisen att använda vakter som en permanent lösning. Nu säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg, att vakterna kan ta över vissa arbetsuppgifter från polisen.

– Jag ser det som en jättemöjlighet att anställa vakter som en stödjande resurs till spaningsuppdrag, bevakning av personer som sitter gripna på sjukhus och så vidare, säger han.

1 tim
Arkivbild.  EVA-MARIE TÖRNSTRÖM / SKL
undefined

Polisens topsningar ökar: ”Det är jättepositivt”

Under de första månaderna av 2019 har polisen sett en ökning av antalet personer som topsas, efter att antalet sjunkit under flera år. Det rapporterar Ekot.

Under årets fem första månader har antalet topsningar ökat med 16 procent jämfört med förra året. Håkan Wall, enhetschef på Noa, polisens nationella operativa avdelning, säger att det ökar polisens förmåga att klara upp brott.

– Det är jättepositivt, det känns som om vi har fokus på rätt saker nu och gör det vi ska. Det känns jätteskönt, säger han till SR.

2 tim
Säpochefen Klas Friberg. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Säpochefen vill straffa de som ser terrorpropaganda

Opinion Regeringen bör utreda om det ska bli straffbart att inneha och att titta på terrorpropaganda, skriver Säkerhetspolischefen Klas Friberg på DN Debatt.

Terrorgruppen IS har enligt Friberg en ”Hollywoodliknande propagandamaskin” där de gör påkostade produktioner med budskap om terror för att bland annat attrahera nya sympatisörer, stärka anhängarna och få människor att göra terrorattentat.

Säpochefen menar att det är mycket vanligt att personer som sympatiserar med våldsbejakande islamist också har terrorpropaganda.

”Sverige har mycket att vinna på att stoppa terrorpropagandan. Inte minst är det ett sätt att arbeta långsiktigt och strategiskt för att minska tillväxten i extremistmiljöerna och skapa ett säkrare Sverige.”

Igår 19:16
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson.  Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Johnson undviker frågor om bråket: ”Orättvist”

Boris Johnson undviker fortfarande frågor om det uppmärksammade bråket i hans hem. I en intervju med BBC säger Johnson, som är favorit att ta över Tories, att det är ”orättvist” att man drar in hans nära och kära i den politiska debatten.

Det under natten till fredagen som polisen kallades till den lägenhet i London som Johnson delar med flickvännen Carrie Symonds, efter att grannarna larmat om bråk.

I intervjun pratar han också om det brexitavtal som Theresa May förhandlade fram, hur debatten kring ett EU-utträde har förändrats och hur den svåra frågan om gränsen mot Irland ska kunna lösas.

42 min
Boris Johnson. Ben Birchall / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Johnson: Goda chanser att förhandla med EU om brexit

Favoriten till att ta över som ny brittisk premiärminister, Boris Johnson, är övertygad om att det finns goda möjligheter att förhandla om det avtal som Theresa May slöt med EU. Det säger han i en intervju med BBC.

Han säger att det politiska landskapet har förändrats mycket både i Storbritannien och i resten av EU sedan avtalet förhandlades fram.

– Jag tror att det på båda sidor av Engelska kanalen finns en helt annan syn på vad som behöver göras, säger Johson.

EU har vid upprepade tillfället uteslutit att avtalet kan förhandlas om.

Igår 22:18
Boris Johnson. Hannah Mckay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Donator pressar Johnson: ”Vi har rätt till förklaring”

Taximogulen John Griffin, en av de största donatorerna till det konservativa Torypartiet i Storbritannien, sällar sig nu till dem som kräver att Boris Johnson förklarar vad som hände när polis kallades till hans hem efter ett bråk tidigare i veckan. Han säger att det är ”mycket oroande” att Johson inte svarar på frågor.

– Vi har rätt till en förklaring och han behöver hantera detta på ett korrekt sätt. Han kan inte räkna med att vi ska stå bakom honom om han inte redogör för alla detaljer, säger Griffin till The Guardian.

Boris Johnson är huvudfavorit att ta över som partiledare och premiärminister.

Igår 14:47
Läs mer om Brexit
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Christine Sinclair / Lindahls räddning.  Bildbyrån / TT
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Bytte straffskytt – i sista stund: ”Känner mig dum”

Sverige är vidare till kvartsfinal i fotbolls-VM efter ett mål av Stina Blackstenius – och en otrolig straffräddning av Hedvig Lindahl. Många reagerade på att det var den unga Janine Beckie som la Kanadas straff, i stället för veteranen och lagkaptenen Christine Sinclair.

Till Sportbladet säger Sinclair att hon skulle ha tagit den, men valde att erbjuda den till Beckie som sa ja till att slå den. Anledningen var att Lindahl räddat Sinclairs straff när Sverige och Kanada möttes i Algarve Cup tidigare i år.

– Jag känner mig dum som ens frågade henne men jag har all tillit i världen till henne. Jag frågade henne efter matchen om hon placerade den där hon skulle och hon sa ja. Då kan du inte göra mer. Målvakten gjorde en världsklassräddning, säger Sinclair.

3 tim
Hedvig Lindahl/Stefan Löfven. TT/Bildbyrån
undefined

Lindahls magiska räddning hyllas av Löfven och Solo

Petad och ratad i Chelsea under hela året. I kväll tog Hedvig Lindahl revansch när hon ledde Sverige till kvartsfinal med sin fantastiska räddning på Janine Beckies straff.

– Det är skönt att få göra en sådan här insats efter mitt år, säger Lindahl till TV4 efter matchen.

VM:s officiella Twitterkonto har lagt ut en bild på Lindahls räddning med texten ”overkligt”. Den svenska målvakten hyllas av USA:s förra målvakt Hope Solo som också skickar en passning till de som vill ha mindre målburar för damerna.

”Vilken räddning! Om bara målen var mindre, eller vad säger ni?” twittrar hon.

Statsminister Stefan Löfven var på plats i Paris och fick en pratstund med Lindahl efter matchen.

– Jag sa till henne ”hur kunde du ta den där, hur bär du dig åt?” säger Löfven till Radiosporten.

Igår 21:35
Hedvig Lindahl jublar medan Janine Beckie deppar. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

”Vilken otrolig räddning, en hel karriär i en tusendel”

Ett utdömt Sverige har motbevisat belackarna och har återupprättat sin heder, skriver Expressens Tomas Pettersson efter segern mot Kanada. Efteråt gick förbundskapten Peter Gerhardsson runt och såg överlycklig ut.

”Och det ska han vara – alla som ifrågasatte hans coachning och bänkande av startspelare mot USA fick något att tänka på i kväll.”

Sportbladets Simon Bank lyfter fram flera svenska spelare, däribland Nilla Fischer och Fridolina Rolfö. Men starkast lyste Hedvig Lindahl och hennes räddning på Janine Beckies straff.

”Det var en otrolig räddning, ett definierande ögonblick, en hel karriär i en tusendel. VM kräva dessa ögonblick”, skriver Bank.

Igår 22:28
Läs mer om Fotbolls-VM
Fotbolls-VM Slutspelet
Janine Beckie grät när matchen var över.  KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Fotbolls-VM Slutspelet

Kanada: ”Sverige hade tur när bollen gick in”

Sverige hade tur, säger Kanadas Janine Beckie efter åttondelsfinalen i VM där Sverige slog Kanada med 1–0, skriver Expressen.

Kanada spelade bollen fel när Sverige kontrade och Kosovare Asllani avancerade tätt följd av det kanadensiska försvaret.

– Backlinjen gör det bra som jagar i kapp, sen i den kollisionen som uppstår kan bollen hamna var som helst. Sverige hade tur att den gick in i mål, säger Beckie.

När Stina Blackstenius fick bollen la hon Sveriges mål.

1 tim
Stefan Löfven och Sveriges målvakt Hedvig Lindahl TT
undefined

Löfvens krav till Fifa: Mer resurser till kvinnorna

Statsminister Stefan Löfven (S) har framfört krav till både Uefa och Fifa om mer resurser till damfotbollen, säger han till SVT Sport.

– Den underhållningen vi bjuds på här är av hög kvalité och det är verkligen, verkligen bra fotboll. Man måste successivt se till att föra över mer resurser så att kvinnor och tjejer får samma möjligheter som män. Inget annat duger, säger han på plats i på Parc des Princes i Paris.

Han ska ha vänt sig både till Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och till högt uppsatta personer inom både Uefa och Fifa med sina synpunkter om att fördelningen måste bli jämnare mellan män och kvinnor.

2 tim
Megan Rapinoe BERNADETT SZABO / BILDBYRÅN
undefined

Pressat USA till kvarten efter Rapinoes straffmål

USA är klart för kvartsfinal i fotbolls-VM efter att ha besegrat Spanien med 2–1. De regerande världsmästarna blev oväntat hårt pressade av spanjorerna men avgjorde med ett straffmål i andra halvlek.

Matchen rivstartade med två mål på tio minuter. Megan Rapinoe gjorde 1–0 för USA på straff sedan Maria Leon fällt Tobin Heath. Men bara några minuter senare gjorde Spanien 1–1 genom Jennifer Hermoso, USA:s första insläppta mål i turneringen.

I andra halvlek avgjorde Rapinoe efter att Rose Lavelle fällts i straffområdet. Efter VAR-granskning pekade domaren på straffpunkten och Rapinoe satte den återigen säkert vid stolpen.

I kvartsfinalen blir det ett riktigt tungviktsmöte när USA ställs mot hemmanationen Frankrike i Paris.

Igår 18:08
Läs mer om Fotbolls-VM