Woody Allen. MIGUEL MEDINA / TT NYHETSBYRÅN
Helg Recensioner

”Lätt att förstå kritikerna – men det är rolig läsning”

När Woody Allens memoarer nu når bokhandlarna efter kontroversen om de överhuvudtaget ska ges ut rynkar flera recensenter på näsan åt filmregissörens brist på självinsikt. DN:s Johan Hilton skriver att ”Apropos of nothing” är i stort behov av en redaktör men att den ändå är ”genuint rolig läsning”. Hilton skriver att beskrivningarna av Scarlett Johansson och även av Soon-Yi Previn präglas av en kladdig förtjusning.

Hynek Pallas skriver i Expressen att det är lätt att förstå de kritiker som avfärdar Allen på grund av dessa beskrivningar av kvinnor inom filmen.

”Vad kritikerna inte berättar är att han tar upp deras övriga förtjänster som skådespelare – och att man som läsare förstår att detta är odelbart för Allen”, skriver Pallas.

Den som letar efter en bekännelse blir besviken, pusslet Woody Allen-Mia Farrow förblir olöst, skriver Deadlines Peter Bart. I boken prisar regissören sin exhustrus prestationer samtidigt som han ger detaljer om hennes beteende mot sina barn.

”Inget i Woodyland är enkelt”, skriver Bart.

Svenska recensioner

Internationella recensioner

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Statsminister Stefan Löfven. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förtroendet för regeringen och myndigheterna dyker: ”Något är på väg att hända”

Opinion Förtroendet för regeringen sjunker med elva procentenheter till 48 procent i en ny Sifo-mätning, skriver Expressen.

Men det är inte bara regeringen som minskar i förtroende – tappet syns även hos myndigheter. Folkhälsomyndighetens siffror minskar från 78 till 70 procent.

– Det här är en ny signal – något är på väg att hända, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, som anser att det här kan vara ett tecken på att krisens första fas nu är över, vilket innebär att man inte sluter upp bakom ledarna på samma sätt som tidigare.

Undersökningen bygger på 700 intervjuer gjorda mellan 21 och 27 maj.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Personal i äldrevården rädda för att gå till jobbet

På över 40 äldreboenden i Stockholm har personal sjukskrivit sig eller avbokat sina arbetspass på grund av rädsla för smitta. Det rapporterar Ekot med hänvisning till en enkät som Smittskydd Stockholm gjort bland chefer på länets boenden.

”Det har varit kaotiskt. Majoriteten av personalen har varit skräckslagna, livrädda för att de själva ska dö, eller att de ska ta med smitta hem”, skriver en verksamhetschef.

I en liknande enkät som gjorts inom Region Sörmland framkommer det att personal inom äldrevården känt liknande oro över arbetet.

Idag 04:14
Läs mer om Coronaviruset
CNN:s reporter Omar Jimenez. Skärmdump CNN
Polisvåldet i USA

CNN:s journalister gripna vid protester i Minneapolis

CNN:s reporter Omar Jimenez har tillsammans med sin producent och fotograf gripits av polis när de rapporterade från protesterna i Minneapolis, Minnesota, rapporterar CNN.

Gripandet skedde när teamet var i direktsändning och Jimenez försattes med handfängsel och fördes bort. Filmkameran, som var igång, fortsatte att filma under själva gripandet.

Protesterna efter att George Floyd dödades efter ett polisingripande i måndags har eskalerat, både i Minneapolis och resten av landet.

3 min
Protester i Minneapolis, Minnesota. Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stormad polisstation i brand – protesterna eskalerar

Protesterna i tvillingstäderna Minneapolis och St. Paul i delstaten Minnesota eskalerar – sent på torsdagskvällen, lokal tid, har minst 170 verksamheter plundrats och flera bränder anlagts, rapporterar St. Paul Pioneer Press.

Demonstranter, som protesterar mot polisvåldet efter George Floyd, har dessutom stormat en polisstation i Minneapolis. Bilder visar hur polisstationen brinner.

Protesterna mot polisens övervåld sprider sig dessutom över landet. I ​Louisville, Kentucky, har sju personer blivit skjutna under en demonstration för Breonna Taylor, som sköts ihjäl av polisen i mars.

5 tim
Protester i Louisville, Kentucky, efter att Breonna Taylor sköts ihjäl av polisen. Jada W. / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Minst sju personer skjutna under protest mot polisvåld

Minst sju personer har blivit skjutna i samband med en demonstration mot polisvåld i Louisville i amerikanska delstaten Kentucky. En av dem uppges vara kritiskt skadad, rapporterar AP. Det är oklart vad som hände och ingen av poliserna på plats avlossade sina tjänstevapen, enligt polisens presstalesperson Lamont Washington.

Demonstrationerna handlar om Breonna Taylor, som sköts ihjäl i sitt hem av polisen i mars. Protesterna mot polisvåldet har eskalerat över hela USA efter att en svart man, George Floyd, dog under ett våldsamt polisingripande i Minnesota.

4 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA
Coronaviruset Smittans effekter
Amanda Lind/Djurgården firar SM-guld TT
Coronaviruset Smittans effekter

Svenska elitidrotten får klartecken att starta i juni

Allsvenskan och andra elitidrotter som sker utomhus får klartecken att starta upp igen från 14 juni, meddelar idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

Alla matcher och andra evenemang ska dock genomföras utan publik.

Med på pressträffen är även inrikesminister Mikael Damberg, som understryker att det är fortsatt viktigt att vara försiktig.

– Beslutet ska inte ses som en allmän lättnad av restriktioner, säger Damberg (S).

När publiken kan återvända till arenorna är oklart, men det lär sannolikt dröja.

– Det ligger långt framåt. Jag räknar nog med att den här begränsningen på 50 (personer) kommer att gälla över sommaren, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

5 tim
Daniel Nannskog SVT
undefined

Spel med tomma läktare: ”Svårare att tagga igång”

Beskedet om att elitidrotten får klartecken att starta igen i juni är välkommet, säger SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog.

– Då får vi inte situationen där man får se klubbar gå i graven, säger han i SVT:s direktsändning.

Beslutet innebär bland annat att allsvenska matcher spelas utan publik, vilket blir tuffare för spelarna.

– Man får svårt att tagga igång, publiken gör oerhört mycket. Här handlar det om vilka karaktärer du har i ditt lag, det blir viktigare än någonsin. De som kan elda upp sig utan publik och är starka i det mentala spelet, det blir intressant att se.

Sportbladets Simon Bank skriver i en krönika att beslutet kan ses som en livlina för en bransch bland många. ”Jag tycker att de (Folkhälsomyndigheten) till slut agerar logiskt och följdriktigt, men varken du eller jag avgör om det är rätt beslut.”

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Shutterstock.
Passion I Framtidens mat

Etiketten kan skvallra om att matvaran blivit dålig

I framtiden kan en etikett på förpackningen skvallra om ifall matvaran du tänkt köpa verkligen har förvarats i rätt temperatur. Det är åtminstone vad forskare vid Korea Research Institute of Chemical Technology hoppas på, skriver sajterna New Atlas och Foodprocessing.

Enkelt beskrivet fungerar klisterlapparna som en timer. Etiketterna består av polymera nanofiber och så länge omgivningen är kall syns inte den hemliga bilden. Uppgår temperaturen till över 10 grader under en viss tidsperiod så ”smälter” fibrerna. Då framträder bilden som fortsätter att vara synlig även om livsmedlet kyls ner igen.

– Det betyder att det praktiskt taget inte finns plats för någon manipulation, säger forskaren Oh Dongyeop till Foodprocessing.

Tekniken beskrivs som lämplig för temperaturkänsliga livsmedel som kött, fisk och grönsaker och de koreanska forskarna tror att det finns en potential för märkningen även inom läkemedelsbranschen, där viss medicin och utrustning måste hållas kall.

– Eftersom marknaden för att leverera matvaror växer snabbt kommer även efterfrågan på den här teknologin att öka, säger Oh Dongyeop.

Idag 04:30
Marsvin i Peru. Martin Mejia / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Marsvin ersätter nötkött i Peru – mer miljövänligt

Jakten på klimatsmarta proteinkällor har lett till att det återigen blivit populärt att äta marsvin i Peru, skriver The Guardian. Under flera år minskade marsvinsätandet i landet, delvis eftersom turister problematiserat rätten. Men nu ser man ett uppsving för marsvin som föds upp på ekologiskt vis och som marknadsförs som ett alternativ till fågel och rött kött.

– I Peru ser man marsvinsuppfödningen som ett sätt att minska sin påverkan på miljön. Till skillnad från boskap så bidrar de inte till regnskogsskövling. De har heller inte lika mycket avföring som boskap vilket gör att det blir mindre växthusgaser, säger Lionel Vigil, chef för World Neighbors, en organisation som jobbar med att bekämpa fattigdom i isolerade byar i Latinamerika, Afrika och Asien.

Man hoppas också på att marsvinsuppfödandet ska ge kvinnor på landsbygden i Peru större ekonomisk frihet. Samtidigt är det en rätt som omvärlden ser med skepsis på, i många delar av världen fungerar marsvin som sällskapsdjur och älskade familjemedlemmar.

I höstas vållade det uppmärksamhet när glass med marsvinssmak började säljas i Ecuadors huvudstad Quito. Glassbutiksägaren María del Carmen Pilapaña lyckades utvinna smaken genom att göra en paté av marsvinskött, mixa det med mjölk och sedan frysa det till glass, rapporterar NBC News. Efter nytillskottet i glassdisken såg hon ett uppsving i försäljningen. Att glassen blev populär är inte konstigt menar Carolina Páez, chef över den antropoligiska institutet på det katolska universitetet i Quito.

– Marsvin är en väldigt viktig och uråldrig maträtt i Anderna, på grund av deras höga innehåll av protein. Det är inte alls konstigt att ecuadorianer äter dem, även som glass, säger Páez till NBC.

Igår 04:30
Illustrationsbild. Shutterstock
Passion I Framtidens mat

Nya bakterien gör matavfall till nya förpackningar

Svenskarnas matavfall ska halveras till 2030, men kan det som blir kvar omvandlas till hållbar plast? Det tror i alla fall Tech Crunch, som besökt kanadensiska Scarborough där företaget Genecis utvecklar en metod där en ny typ av bakterie omvandlar kolbaserat organiskt avfall till organiska syror.

Vd:n Luna Yiu berättar för nyhetssajten om processen som består av två steg: Den första gruppen av bakterier bearbetar matavfallet och producerar fettsyror som den andra gruppen av bakterier livnär sig på när de tar upp kolatomerna och omvandlar dem till bioplast.

Satsningen har fått stöd av den kanadensiska regeringen och förhoppningen på sikt är att skala upp två goda effekter: minska plastavfallet i världen samtidigt som växthusgaserna minskar. Jämfört med traditionell plasttillverkning ger den här typen av förpackningstillverkning 80 procent mindre växthusgaser.

Produktionen är ännu småskalig och kan inte tävla prismässigt med petroleumplast om oljepriserna är låga, men man ser en framtid i att tillverka bioplast för matförpackningar, material till 3D-skrivare och inom medicinsektorn.

– Med mer genteknik och med förbättring av våra bakteriekulturer skulle vi potentiellt kunna få ner kostnaderna och i framtiden bli en verklig konkurrent till plastartiklar, säger Yiu till sajten Fast Company.

27 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat
Trumps USA Primärvalen 2020
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Primärvalen 2020

Ännu en Trump-tweet får varning: ”Glorifierar våld”

Ännu ett inlägg på Twitter av USA:s president Donald Trump får en varningsmarkör. Det är en tweet om protesterna mot polisvåld i Minneapolis, Minnesota, som ”glorifierar våld”, enligt sociala medier-jätten.

I inlägget står bland annat att ”när plundringen börjar, så börjar skjutandet”.

Den nya varningsmarkören kommer efter att Donald Trump under torsdagen skrev under en presidentorder om att ändra sociala medier-lagarna. Tidigare i veckan satte Twitter för första gången en varning på en Trump-tweet om poströstning.

3 tim
Donald Trump Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Trump kan inte ”stänga ner” sociala medier

USA:s president Donald Trump har inte makten att reglera eller ”stänga ner” sociala medier, uppger juridiska experter för AP och Reuters. Presidentordern han skrev under i går kommer därför inte att påverka de lagliga förutsättningarna för sociala medier-företag som Facebook och Twitter.

Enligt Jack Balkin, juridikprofessor på Yale-universitet, är det inte ens poängen utan Trumps syfte är att skrämmas. Daphne Keller, expert på internetjuridik, säger till Reuters att presidentordern är ”95 procent politisk teater”, en retorik utan juridisk grund och utan juridisk påverkan.

2 tim
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Donald Trump vill ändra i sociala medier-lagarna

Donald Trump har skrivit under en presidentorder om sociala medier rapporterar Reuters.

Ordern går ut på att sociala medier-bolagen inte ska ha något skydd mot rättsliga påföljder – vilket betyder att de skulle bli juridiskt ansvariga för vad användarna publicerar på deras plattformar.

Detta efter att Twitter faktagranskat president Donald Trumps twitterinlägg. Presidenten har kallat faktakollen som techjätten gjort för ”politisk aktivism”.

Igår 20:32
Läs mer om Trumps USA