Margot Wallström och Ann Linde. TT
Utrikesdeklarationen

Ledare: Bra att Wallströms plakatpolitik nu är borta

Opinion Det spretar friskt på dagens ledarsidor, men DN och Expressen fokuserar båda på att utrikesminister Ann Linde i går läste upp sin första utrikesdeklaration. Föregångaren Margot Wallströms plakatpolitik är borta och har ersatts av grundläggande svenska intressen som har politisk samsyn, skriver DN.

Expressen tycker det är positivt med en ”nyktrare, mer realistisk utrikespolitik”. Den viktigaste skillnaden är att Linde, likt försvarsminister Peter Hultqvist, betonar att Sverige bygger säkerhet ihop med andra.

”För ett litet land, uppe i norra periferin, är det klokt att välja sina vänner med omsorg och sedan knyta täta band till dem”, skriver tidningen.

Dagens Industris PM Nilsson fokuserar i stället på rånen mot unga. Rånen går tydligt att koppla till den stora invandringen från svårt härjade länder i Mellanöstern och Afrika, skriver Nilsson, som i brotten ser ”klara inslag av rasistiska hatbrott mot ’svenskar’”.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Opinion Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Bostadsminister Megan Woods. TT
undefined

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

1 tim
En kvinna i Caracas, Venezuela, testas för covid-19 Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet: Miljöförstöringen kommer leda till nya smittor

Utan åtgärder för att skydda vilda djur och växter och förhindra miljöförstöring så kommer sjukdomar, som likt covid-19, sprider sig från djur till människor att bli vanligare. Den varningen kommer från en ny FN-rapport, rapporterar flera medier.

– Det senaste århundradet har vi upplevt åtminstone sex utbrott av nya coronavirus, säger Inger Andersen vid FN:s miljöprogram till BBC.

Förutom Covid-19 är Ebola och Sars exempel på sjukdomar som startat hos djur och spridit sig till människan.

Delia Grace, en av författarna bakom rapporten, säger till The Guardian att åtgärderna mot covid-19 framförallt sett sjukdomen som en ekonomisk utmaning eller en medicinsk utmaning.

– Men dess ursprung finns i miljön, livsmedelssystemen och i djurhälsan.

Inger Andersen menar att vetenskapen är tydlig:

– Om vi fortsätter att utnyttja naturen och förstöra våra ekosystem så kan vi vänta oss att se en stadig ström av den här typen av sjukdomar.

Igår 20:39
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbild: Jordgubbsodling Bøe, Torstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Estniskt jordgubbskrig är över – regeringen vänder

Arbetskraft från länder utanför EU kommer att få komma in i Estland och jobba. Det beslutar den estniska regeringen efter en u-sväng, rapporterar det estniska public servicebolaget ERR.

Beskedet kommer efter att regeringen pressats att lösa arbetskraftsbrist, inte minst inom jordbrukssektorn inför skördetiden.

Klagomål har bland annat kommit från bönder som larmat om att jordgubbar lämnas att ruttna på fälten, och den politiska striden har kallats för jordgubbskriget av inhemska medier enligt Reuters.

Igår 15:39
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar och professor Lars Calmfors Fredrik Sandberg/TT och Anders Wiklund/TT
undefined

AF anställer – ska hjälpa arbetslösa under pandemin

Arbetsförmedlingen rekryterar 400 personer tillfälligt för att hjälpa dem som blivit arbetslösa under pandemin.

– Det är ett utmanande läge för alla parter på arbetsmarknaden och vi kommer att behöva jobba hårt för att tackla den här krisen. För att vi ska klara vår del i att ta Sverige ur krisen behöver vi fler händer, säger Maria Mindhammar, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Beskedet är väntat, enligt ekonomiprofessor Lars Calmfors, som ser flera utmaningar för Arbetsförmedlingen.

– Omstöpningen blir ännu mer problematisk med tanke på den situation vi befinner oss i nu. Det är omvittnat svårt att få ut folk med anställningsstöd i arbete exempelvis, säger Calmfors till tidningen Fokus.

Igår 19:58
Läs mer om Ekonomiska effekterna