Flygbild över översvämningen vid Klockarevägen i Getinge med Suseån i bakgrunden, augusti 2014.  Anders Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatmötet i Madrid

Ledare: Kustkommuner måste följa klimatmötet

Opinion Elbilssubventioner, klimatförändringar och SD:s skolförslag är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Anders Gustafsson: Kortslutning för elbilssubventionerna

Opinion Det är väl ändå inte meningen att de tusentals elbilar som svenska skattebetalare har subventionerat ska exporteras ut ur landet? Det frågar sig Anders Gustafsson i BLT. Han menar att politiker verkar tycka att det är viktigare att ge sken av handlingskraft snarare än vilka resultat som faktiskt uppnås.

Elisabeth Sandlund: Vårdkris kräver en besk medicin

Opinion Höjd skatt är bättre än tokbesparingar inom vården, skriver Elisabeth Sandlund i Dagen. Hon menar att man temporärt bör höja landstingsskatten, där intäkterna är öronmärkta som omställningsbidrag. Inte så populärt, spår hon, men konstaterar samtidigt att medicinen ibland måste vara besk för att göra nytta.

Maria Haldesten: Halland ligger illa till om det blir klimatkaos

Opinion Kustkommuner har många skäl att ta klimatfrågan på allvar och noga följa utvecklingen på klimattoppmötet i Madrid skriver Maria Haldesten i Hallands Nyheter. ”I våra halländska län kan både privatpersoners och kommuners önskemål att bygga i havsnära läge krocka med klimatförändringarnas bistra realitet”, skriver hon.

Henrik Barvå: Oseriöst om skolan av SD

Opinion Det är svårt att se hur Sverigedemokraternas åtgärdspaket för ordning och reda i skolan ska kunna uppnås, skriver Henrik Barvå i NWT. Han menar att partiets förslag om hur elever som stör ordningen ska kunna omhändertas och placeras i statliga utbildningsinstitutioner inte ger ett seriöst intryck.

Peter Franke: Kulturellt mörker hotar

Opinion Sverigedemokraterna vill använda kulturen som murbräcka för att forma om det svenska samhället i nationalistisk riktning, skriver Peter Franke i Värmlands Folkblad. Han menar även att det finns oroväckande tecken på att Moderaterna och Kristdemokraterna går med på detta i de kommuner där partierna styr tillsammans.

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD).  TT
Opinionsläget

Förtroendelista toppas av Åkesson – Löfven rasar

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson toppar listan över vilken partiledare som har högst förtroende bland väljarna för första gången, enligt en opinionsmätning från SVT/Novus. Första platsen är delad med Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, som backar med 4 procentenheter. 31 procent av de svarande uppger att de har ganska stort eller mycket stort förtroende för Åkesson respektive Busch Thor.

Samtidigt tappar statsminister Stefan Löfven (S) mest av alla partiledare. Han faller 6 procentenheter och får en siffra på 23 procent.

I botten finns Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund samt Liberalernas Nyamko Sabuni.

2 tim
Stefan Löfven samtalar med poliser/arkiv.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven kopplar raset till gängvåld: ”Jag är lika arg”

Statsminister Stefan Löfven (S) tappar förtroende bland väljarna enligt en opinionsmätning från SVT/Novus. Han menar att resultatet inte är ”så märkligt” med tanke på gängvåldet i form av senaste tidens skjutningar och sprängningar. Löfven tror att det finns en ilska bland befolkningen.

– Jag är lika arg på den organiserade kriminaliteten, gängen som tar sig de här rättigheterna. Då är det inte märkligt att det är det parti som sitter i regeringen som den ilskan riktas mot, säger Stefan Löfven till SVT.

Löfven förlorar mest förtroende av alla partiledare. Han faller 6 procentenheter och får en siffra på 23 procent.

2 tim
Läs mer om Opinionsläget
Trumps USA Riksrättsprocessen
Donald Trump. TT
Trumps USA Riksrättsprocessen

Riksrättsrapport offentlig – krav på Trumps avgång

Representanthusets justitieutskott har släppt hela rapporten som har lett fram till att USA:s president Donald Trump kan ställas inför riksrätt, rapporterar NBC.

”Han har missbrukat sin makt för att pressa en sårbar utländsk nation i syfte att påverka presidentvalet", skriver justitieutskott i rapporten.

I rapporten på 658 sidor står det också att Trump har förverkligat USA:s grundlagsfäders värsta mardröm. Utskottets ordförande Jerry Nadler som lett utredningen kräver att Trump avgår.

1 tim
Mitch McConnell, arkivbild. TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Senaten försöker avvärja strategikrig med Vita huset

Republikanska politiker i senaten försöker undvika en öppen konflikt med Vita huset om strategi i riksrättsfrågan, skriver politiksajten The Hill.

Oenigheter råder om allt från synen på vittnen, hur länge rättegången bör vara och om senatorerna borde vänta till januari med att starta den.

I en intervju med Fox News-programmet Hannity, som Trump ofta refererar till, tonade majoritetsledaren Mitch McConnell häromdagen ner uppgifterna om en klyfta.

– Det kommer inte finnas någon skillnad mellan presidentens och vår syn på hur det här ska hanteras.

Trumps riksrätt kan vara bara veckor bort men enligt McConnell är det uteslutet att presidenten döms, vilket skulle kräva 67 av 100 röster i den republikanskt dominerade senaten.

Igår 16:20
Donald Trump TT/New York Times
undefined

NYT:s ledarredaktion tar ställning om riksrätten

Nu tar även ledarskribenter på New York Times ställning i huruvida Donald Trump ska åtalas i riksrättsprocessen. Efter att justitieutskottet röstat igenom åtalspunkterna menar redaktionen att han ska åtalas. I en text med rubriken ”Impeach.” (väcka riksrättsåtal mot, reds. anm.) argumenteras för att ledamöterna i representanthuset måste fundera över om de tycker att en president oavsett politisk färg får bete sig på det här sättet.

Representanthuset väntas rösta igenom åtalet på onsdag.

Igår 10:39
Läs mer om Trumps USA
Arkivbilder  TT
Svenskt mottagande

Inga av regeringens beslut om utvisning har verkställts

Inget av de fall där regeringen under de senaste 15 åren har beslutat om utvisning med hänvisning till att personen utgör ett allvarligt säkerhetshot har gått att verkställa vid ett senare tillfälle. Det visar en granskning gjord av Ekot.

Anledningen till att utvisningarna inte kan verkställas är ofta att personernas säkerhet hotas i hemländerna. Så länge beslutet om utvisning i Sverige kvarstår har dock Säpo rätt att använda tvångsmedel i form av anmälningsplikt hos polisen.

En av dem som omfattas av detta är en tjetjensk man som enligt Säpo riskerar att begå terroristbrott. På grund av risk för tortyr kan han inte utvisas till Ryssland och har nu anmält sig hos polisen fem dagar i veckan i över sex års tid.

4 min
Nyamko Sabuni. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

L vill införa snabbspår för ogrundade asylansökningar

Asylansökningar från personer som kommer från säkra länder borde kunna hanteras i ett snabbspår för att inte ta resurser från personer med skyddsskäl. Det föreslår Liberalerna. I en intervju med DN säger partiledaren Nyamko Sabuni att en sådan lista över säkra länder borde antas av Sverige.

Partiet vill också att preskriptionstiden för personer som fått avslag förlängs. Om dagens gräns på fyra år utökas kan det innebära att fler återvänder till sina hemländer, enligt Sabuni.

Igår 22:20
Läs mer om Svenskt mottagande
En Fridays for future-demonstration i Madrid vid klimatmötet.  Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
Klimatmötet i Madrid

EU besviket på klimatmötet – klarar inte Parisavtalet

EU-länderna och EU-kommissionen är besvikna över det nyss avslutade klimatmötet i Madrid, enligt ett gemensamt skriftligt uttalande. Det rapporterar Ekot.

I uttalandet uttrycker man ”djup oro” över att de mål som är överenskomna i Parisavtalet inte kommer att uppnås med dagens miljöåtgärder.

”Samtidigt som utvecklade länder måste ta täten är det avgörande att alla parter åtar sig och kommunicerar ambitiösa insatser som en del av en globalt respons, med beaktning till den bästa tillgängliga forskningen”, skriver parterna.

Vid mötets avslut i går hade parterna inte kommit överens om konkreta åtgärder för att uppfylla Parisavtalet.

4 tim
Illustrationsbild. Klimatdemonstration i New York. Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Enorm press på Johnson inför nästa möte”

Det fanns inga förväntningar om några stora genombrott om nya utsläppsmål på klimatmötet i Madrid, men man hoppades att samarbetsvilja och handlingskraft skulle lägga grunden till högre ambitioner vid nästa års möte i Glasgow. I stället gick det inte ens att enas om mindre frågor – även dessa sköts på framtiden, skriver The Guardians Fiona Harvey i en analys. Ambitionen var egentligen att bordet skulle ha rensats så att nästa möte kunde fokusera på utsläppsminskningar.

SVT:s Calle Elfström skriver i en analys att kollapsen var en hårsmån bort. Nu höjs förhoppningarna inför nästa års förhandlingar. ”Men ju mer luft man blåser in i ballongen, desto större risk är det att det slutar med en smäll och att alla går hem ledsna från kalaset”, skriver Elfström.

BBC:s Roger Harrabin skriver att pressen på Boris Johnson blir ”enorm” vid nästa års konferens i Skottland. Miljöexperter har redan varnat för att den brittiske premiärministern kommer ”förnedras” om han försöker ta ledartröjan internationellt samtidigt som det egna landet misslyckas med att möta sina klimatmål.

Igår 21:09
Finlands miljöminister Krista Mikkonen, Carolina Schmidt, John Kerry/Jennifer Morgan, Greenpeace/urfolksrepresentanten Sonia Guajajara/Greta Thunberg/Laurence Tubiana/Antonio Guterres. TT
undefined

Urvattnat men inte total besvikelse – så reagerar nyckelaktörer på mötet

Resultatet av klimatmötet i Madrid blev urvattnat då länderna inte kunde enas om synen på utsläppshandel. Däremot uteblev det totala fiaskot eftersom man kom överens om att klimatlöften ska skärpas löpande i stället för att bara förnyas.

BBC har sammanställt reaktioner från några av det utdragna mötets nyckelaktörer. En av dem som uttrycker besvikelse är FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

– Det internationella samfundet gick miste om en viktig möjlighet att visa höjda ambitioner kring begränsning, omställning och finansiering när det gäller klimatkrisen, säger han i ett uttalande.

Chiles miljöminister och klimatmötets ordförande Carolina Schmidt säger att nya generationer förväntar sig mer. Laurence Tubiana, en av arkitekterna bakom Parisavtalet, anser att tunga aktörer inte levt upp till förväntningarna vid mötet. Hon tillskriver de framgångar som ändå skett till ”en progressiv allians” bestående av små önationer och europeiska, afrikanska och latinamerikanska länder.

Igår 15:53
Läs mer om Klimatmötet i Madrid