Hem
Johan Pehrson (L). Christine Olsson/TT

Ledare: L:s opinionskris är inget skäl att införa euro

Ensamma män, krisande partier och engelskans makt över skolor och universitet. Dagens ledarsvep har något för alla.

Dagens Nyheters Arvid Åhlund skriver med anledning av L-ledaren Johan Pehrsons utspel om euron att det finns flera starka skäl till att införa valutan i Sverige – men att vända Liberalernas opinionskris är inte ett av dem.

Att debatten blossat upp i Sverige just nu menar Åhlund beror mer på en svag kronkurs än att världen delas in i stormaktsblock. Och det är inte så lyckat det är en debatt om de ”långa politiska linjerna” vi behöver.

”Som den vise sa: Bara dårar rusar in”, skriver Åhlund.

Expressen ondgör sig över hur det engelska språket sprider sig ”som en skogsbrand” på svenska lärosäten. Ledarsidan pekar på en studie som visar att resultaten var betydligt sämre och andelen avhoppare betydligt fler bland dem som läste en programmeringskurs på engelska.

Vi har inte råd att bli dummare bara för att föräldrar och skolpolitiker ”har en känsla av att det är smart with lots of English”, skriver ledarsidan.

Slutligen. Aftonbladets Ingvar Persson skriver om det 40 sekunder långa handskaket mellan Vladimir Putin och Kim Jong-Un. Mötet var enligt honom tänkt att sätta världen i skräck, men fick i stället motsatt effekt.

”Bilden av Putin och Kim på en robotbas i Sibirien är bilden av isolering, ingenting annat”, skriver Persson.

Annons

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons