Finansminister Magdalena Andersson (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överskottsmålet

Ledare: Obegriplig kritik mot överskottsmålet

Opinion De migrationspolitiska samtalen, Magdalena Anderssons överskottsmål och H&M-toppens kritik mot köpskam. Det är några av de ämnen som tas upp på svenska lokaltidningars ledarsidor under torsdagen. Nedan har Omni samlat några av dagens mest intressanta ledartexter.

Daniel Braw: Alla ska med är fel modell för migrationspolitiken

Opinion Migrationskommitténs samtal kommer inte leda till något konkret menar Barometerns ledarsida. Partierna är för splittrade: C vill inte ens uppge någon gräns för kvotflyktringar. ”Artiga samtal kan säkert föras, men det kommer inte att bli något resultat”, skriver Daniel Braw.

Peter Franke: Strama inte åt, gasa på

Opinion S bör inte nöja sig med ett nej från C och L gällande ambitionen om ett överskottsmål på 0,3 procent, skriver Värmlands Folkblads ledarsida. Peter Franke menar att det är värt att spräcka januariavtalet för att se till att de satsningar som Sverige behöver genomförs.

Christian Dahlgren: Hurra för Magdalena Andersson!

Opinion Även Correns ledarsida lyfter Magdalena Andersson och anser att hon har rätt om överskottsmålet. ”Överskottsmålet i statsbudgeten har tjänat ut. Det påpekade nationalekonomen Assar Lindbeck redan 2008”, skriver Christian Dahlgren. Han tycker att det är obegripligt att de borgerliga partierna inte går henne till mötes.

Olof Jonmyren: C justerar migrationspositionen

Annie Lööf. FERNVALL LOTTE/Aftonbladet/TT / IBL Bildbyrå / TT NYHETSBYRÅN

Opinion Det finns en spricka mellan C och M gällande migrationspolitiken skriver SN:s Olof Jonmyren. Han menar att Annie Lööf nu försöker förbättra C:s förhandlingsposition mot andra partier i och med tillsättningen av Johnny Cato som migrationspolitisk talesperson.

Sofie Eriksson: ”De verkliga klimatförnekarna”

H&M Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Opinion Den värsta sortens klimatförnekare är inte de som förnekar att den sker utan de som erkänner den men ändå inte agerar. Det menar Västerbottens Folkblads Sofie Eriksson och skriver om H&M:s vd Karl-Johan Perssons ord i förra veckan om att det kommer få stora konsekvenser att skambelägga konsumtion.

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Michael Bloomberg, Elizabeth Warren och Bernie Sanders under debatten. John Locher / TT NYHETSBYRÅN
Primärvalen 2020

Bloomberg under attack – kallad ”arrogant miljardär”

Michael Bloomberg, miljardär och tidigare New York-borgmästare, stod i centrum när han i natt deltog i sin första demokratdebatt.

– Vi tar en stor risk om vi ersätter en arrogant miljardär med en annan, sa Massachusettssenatorn Elizabeth Warren från scenen i Las Vegas och syftade på president Donald Trump.

En annan fråga där det hettade till var när hon lyfte anklagelserna om sexism som riktats mot Bloomberg. Warren krävde, tillsammans med Joe Biden, att företagsledaren ska riva upp de tystnadsavtal som slutits med flera kvinnor i hans bolag.

Bloomberg avfärdade kritiken och höll en relativt låg profil under debatten. På lördag är det dags för Demokraternas nomineringsmöten i Nevada.

35 min
Elizabeth Warren. Matt York / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trots motståndet – Warren får pengar från ”super pac”

Inför nomineringsvalet i delstaten Nevada kommer Elizabeth Warren att få ekonomiskt bidrag från en så kallad ”super pac”, trots att hon tidigare sagt sig vara emot insamlingar av det slaget. Det skriver Reuters.

Elizabeth Warrens kampanj för att bli Demokraternas presidentkandidat i höst har bland annat kretsat kring motstånd mot pengars inflytande över amerikansk politik. Hon har anklagat miljardären Michael Bloomberg för att försöka köpa sig en plats i primärvalet.

”Super pacs” fungerar dock som självständiga organisationer. Dessa får samla in och spendera hur mycket pengar de vill – så länge som man inte direkt samarbetar med en kandidats kampanj.

Igår 18:47
Bernie Sanders och hans supportrar. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sanders i klar ledning för att bli presidentkandidat

Vermontsenatorn Bernie Sanders har nu en klar ledning över sina rivaler i kampen om att bli Demokraternas kandidat i höstens presidentval i USA. Detta enligt en opinionsundersökning som gjorts på uppdrag av Washington Post.

Stödet för Bernie Sanders på nationell nivå ligger nu på 32 procent. Förre vicepresidenten Joe Biden har 16 procents stöd, miljardären Michael Bloomberg ligger på 14 procent och Elizabeth Warren på 12 procent.

Pete Buttigieg, som legat hack i häl med Bernie Sanders i nomineringsvalet i Iowa och primärvalet i New Hampshire, ligger nationellt på femte plats.

Igår 15:04
Läs mer om Primärvalen 2020
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps benådningar

Analyser: Donald Trump hotar USA:s rättsapparat

USA:s president Donald Trump har benådat elva korrupta politiker och affärsmän som dömts till kännbara fängelsestraff. Presidenten visar därmed att han har rätten att benåda dömda brottslingar, menar DN:s Michael Winiarski.

Det skickar enligt honom också en signal om att Trumps vänner som dömts för mened och korruption kan vänta sig samma sak, så länge som de är lojala och inte vittnar mot presidenten. Winiarski tror därför att Roger Stone, Michael Flynn och Paul Manafort, samtliga dömda för brott med koppling till Rysslandsanklagelserna kring förra presidentvalet, kommer benådas.

Stephen Collinson på CNN menar att Donald Trump genom alla sina benådningar försöker ta kontrollen över rättsapparaten. Om han benådar fixaren Roger Stone och kampanjchefen Paul Manafort kommer presidenten på riktigt hota den självständighet som rättsapparaten har åtnjutit i 250 år.

Igår 21:34
Blagojevich skriver autografer när han lämnar fängelset. Trump när han berättar om frigivningen. TT
undefined

Dömd guvernör friges av Trump: ”En fin människa”

Den tidigare guvernören Rod Blagojevich har släppts ur fängelset på order av president Donald Trump, rapporterar amerikanska medier.

Blagojevich försökte sälja Barack Obamas senatorspost efter att denne blivit vald till president 2008. Han dömdes till 14 års fängelse för bland annat försök till utpressning och bedrägeri 2011.

– Han avtjänade åtta år i fängelse, en lång tid. Han verkar vara en mycket fin person, jag känner inte honom, säger Donald Trump enligt CNN.

Igår 06:52
Läs mer om Trumps benådningar
FRA/generaldirektör Björn Lyrvall TT
Terrorhotet mot Sverige

FRA: Nya cyberattacker mot Sverige varje dag

Sveriges utsätts för nya cyberattacker varje dag, uppger Försvarets radioanstalt (FRA) enligt TT. Det osäkra omvärldsläget gör att regeringen, försvaret, Säpo och polisen begär allt mer information från myndighetens signalspaning, bland annat om militär verksamhet i Sveriges närområde och internationell terrorism, skriver FRA i sin årsrapport.

Även information om så kallad ickelinjär krigföring – till exempel påverkansoperationer, cyberhot och desinformation – har blivit mer efterfrågad.

– Det har skett en väsentlig ökning vad gäller antalet aggressiva attacker mot svensk kritisk infrastruktur, säger generaldirektör Björn Lyrvall till TT.

Igår 20:31
Försvarets radioanstalt Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FRA bedömer terrorhotet mot Sverige som allvarligt

Försvarets radioanstalt bedömer att det internationella terrorhotet mot Sverige är allvarligt. Förra året stöttade FRA Säpo i "ett antal större operationer", säger generaldirektör Björn Lyrvall till TT.

Samarbetet mellan de två myndigheterna handlar både om den övergripande utvecklingen av internationell terrorism, men också hur specifika terroristnätverk planerat attacker mot svenska mål.

– Där har vi bistått med, som jag tror, värdefull information som har kunnat stoppa den här typen av attacker, säger Lyrvall som inte vill säga vilka nätverk det rör sig om eller vilka mål som varit aktuella.

Igår 20:50
Läs mer om Terrorhotet mot Sverige

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund