Juno Blom och Nyamko Sabuni. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas landsmöte

Ledare: Partioerfaren men livserfaren duo är rätt för L

Opinion Liberalernas framtid, lokala företagares snuskostnader och ett maktfullkomligt Kina är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Widar Andersson: Nyamko Sabuni och Juno Blom har tagit över

Opinion Liberalerna styrs av partiledare Nyamko Sabuni och partisekreterare Juno Blom – två ”partiledningsoerfarna men livserfarna kvinnor”, skriver Folkbladets Widar Andersson efter helgens landsmöte. Han var på plats på mötet i Västerås och han gillade vad han såg. ”Liberalerna har något bra på gång”, skriver han.

Maria Abrahamsson: IS-barnen är utan skuld

Opinion Barn till svenskar som har stridit för terrorgruppen IS är oskyldiga, skriver Maria Abrahamsson i Barometern. ”Dagens debatt är som ett kusligt eko till den svenska likgiltigheten 73 år tidigare för de tyska barnens öden i det besegrade Tyskland”, skriver hon.

Marcus Åsling och Emma Høen Bustos: Smygbeskattar Lars Isacsson (S) Avestas handlare?

Opinion Det är dyrt för handlare som vill sälja snus i Avesta, skriver Marcus Åsling och Emma Høen Bustos i DT. Sedan den 1 november måste alla som vill sälja tobak ansöka om tillstånd hos sin kommun, och ansökningsavgifterna skiljer sig väsentligt mellan kommunerna. Duon tycker att detta väcker liv i en större fråga: de avgifter svenska kommuner tar ut av lokala företagare.

Demonstranter i Hongkong. Achmad Ibrahim / TT NYHETSBYRÅN

Christian Dahlgren: Tyranniet kräver underkastelse

Opinion Hongkongs sak är vår, skriver Christian Dahlgren i Corren. Han menar att omvärldens stöd inte har varit tillräckligt i protesterna mot ”det maktfullkomliga kommunistväldet” i Kina. ”Realpolitiken och krassa affärsintressen väger tyngre”, skriver Dahlgren.

Ta täten för tillträdesförbudet

Opinion Kristdemokraterna gör rätt som vill runda regeringen och införa ett tillträdesförbud för personer som exempelvis stjäl i butiker, skriver NWT. Tidningen tycker att regeringen inte gör tillräckligt. ”Det är inte ett prioriterat område, det är knappt ett område alls”, skriver ledarsidan.

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Europa
Arkivbild: Stena Line-färja. Larsen, Håkon Mosvold / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Resebolagen är nöjda när svenskar slipper karantän

Tysklands besked att släppa in svenska resenärer utan krav på karantän igen applåderas av resebolagen, skriver TT.

– Det här beskedet är naturligtvis välkommet för vår tyska verksamhet, säger Stena Lines presschef Erik Lewenhaupt till nyhetsbyrån.

Färjebolaget har tvingats lägga ner sträckan Trelleborg-Sassnitz helt och Göteborg-Kiel och Trelleborg-Rostock har i stort sett bara transporterat gods de senaste månaderna.

Snälltåget, som brukar ha avgångar till Berlin, välkomnar det tyska beskedet även om årets sommarsäsong för Tysklandsresorna ställts in. Och SJ tror att de nu kan få fler resenärer till Skåne, skriver TT.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Blodprover som ska analyseras för covid-19–antikroppar. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Stockholm fortsätter med gratis antikroppstester

Region Stockholm kommer fortsatt att erbjuda kostnadsfria antikroppstester till alla invånare, skriver DN. Detta trots att avtalet med Werlabs nu har löpt ut.

Claes Ruth, som är ansvarig för provtagningen i regionen, menar att kapaciteten till och med kommer öka under den här veckan och nästa. Under tiden som Werlabs har utfört tester har regionen byggt upp en egen kapacitet. Dessutom har ett nytt samarbete inletts med de privata företagen Kry och Doktor.se.

Tester utförs på 80 ställen i regionen och bokningen görs genom 1177.

4 tim
PONTUS LUNDAHL / TT / / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Antikroppar kan vara skäl för besök på äldreboenden

Antikroppar kan vara skäl att få göra inomhusbesök på äldreboenden, uppger Socialstyrelsen. Verksamheten ska säkerställa testresultatets tillförlitlighet.

– Det är viktigt att man har ett tillförlitligt test och att det inte är äldre än sex månader, säger Katrin Westlund, rättssakkunnig på Socialstyrelsen.

Hon betonar att det inte är ett klartecken för att alla med antikroppar fritt ska göra inomhusbesök på boenden, utan att dessa fortfarande ska vara motiverade. I första hand rekommenderar Socialstyrelsen att besök på äldreboenden görs utomhus.

Bedömningen om ett besök är möjligt behöver ta hänsyn till ”både den boendes behov av ett fysiskt besök och verksamhetens förmåga att genomföra det på ett säkert sätt”, skriver Socialstyrelsen.

Råden har uppdaterats för att i större utsträckning ta hänsyn till äldres behov av sociala kontakter.

6 tim
Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare nio döda med covid-19 i Sverige

Nio nya dödsfall har rapporterats in senaste dygnet, rapporterar Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 545 personer med covid-19 dött i Sverige.

Antalet bekräftade sjukdomsfall i landet är 76 001.

– Vi har en omfattande situation i landet och det är långt ifrån över, även om det pekar i rätt riktning, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten vid dagens pressträff.

Hon kommenterar även de senast siffrorna om att antalet personer som behöver intensivvård minskar.

– I snitt är det nu två personer som läggs in på IVA om dagen i landet.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset