Knutbyförsamlingen 2013 JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Knutbyfallet

Ledare: Pingströrelsen behöver haverikommission

Opinion Rättegången i Knutby, hybridkrigsföring och budgetbråk i riksdagen är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Elisabeth Sandlund: Pingst behöver tillsätta en haverikommission

Opinion Redan i samband med mordutredningen 2004 krävde den kristna tidningen Dagen en haverikommission inom den frikyrkliga Pingströrelse med anledningen av församlingen i Knutby. Det kravet återupprepas nu av Elisabeth Sandlund efter att tre tidigare pastorer ställts inför rätta för bland annat misshandel. ”Lärdomar från det extrema kan om de tas till vara på ett konstruktivt sätt hjälpa sammanhang som håller sig inom gränserna för det normala och sunda att utvecklas i rätt riktning.”

Sakine Madon: Varje form av sekterism behöver motverkas

Opinion Knutby påminner oss om hur långt det kan gå inom sektliknande församlingar, skriver UNT:s Sakine Madon. Hon ger exempel på andra typer av sekterism, bland annat de svenskar som har rest för att ansluta sig till IS i Syrien, den våldsamma incel-rörelse som har växt fram på nätet och hederskultur där de som avviker från normen bestraffas. ”Sekterism behöver motverkas – vilken form den än dyker upp i.”

Anders Gustafsson: Annekteringen av Krim får inte falla i glömska

Opinion Det var ”mycket bra” av utrikesminister Ann Linde (S) att i sitt första uttalande på försvarskonferensen Folk och Försvar varna för att Rysslands annektering av Krim med tiden har börjat sjunka på den internationella dagordningen, skriver BLT:s Anders Gustafsson. ”Ryssland önskar inget hellre än att världen ska glömma den olagliga, folkrättsvidriga, annekteringen av Krim-halvön.”

Jacob Sidenvall: Hybridförsvar behövs

Opinion Sverige måste bli bättre på att möta den nya tidens hybridkrigsföring och så kallade gråzonshändelser, skriver Smålandspostens Jacob Sidenvall. Han berömmer därför rikspolischefen Anders Thonbergs utspel på tisdagen om att polisen borde få större möjlighet att ta hjälp av Försvarsmakten vid den typen av händelser.

Som man röstar får man regera

Opinion Moderaterna gör något som ”aldrig gjorts förut” när partiet lägger fram en extra budgetändring med miljardsatsningar på kommunerna och rättsväsendet. Det skriver Jönköpings-Postens ledarredaktion. Att regeringen numera utsätts för påtryckningar från både höger och vänster är en konsekvens av att ”januariavtalet fokuserar på sakpolitiska frågor och lämnar ideologin därhän”, menar tidningen.

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Trumps USA 4th of July-firandet
Donald Trump vid Mount Rushmore Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA 4th of July-firandet

”Våra barn får lära sig att hata sitt land i skolan”

President Donald Trump tjuvstartade firandet av USA:s självständighetsdag med ett tal vid Mount Rushmore i South Dakota på fredagskvällen.

Inför 7 000 anhängare gick Trump till angrepp mot de demonstranter som vill ta bort sydstatssymboler i USA och menade att de försöker radera USA:s historia.

– Den här vänsterkulturrevolutionen är skapad för att omkullkasta den amerikanska revolutionen, sa Trump och fortsatte:

– Våra barn får i skolan lära sig att hata sitt eget land.

Talet följdes av ett enormt fyrverkeri, vilket är kontroversiellt eftersom något sådant, av miljöskäl, inte ägt rum vid minnesmärket sedan 2009. En annan fråga som väckt uppmärksamhet är att det inte krävts munskydd eller social distansering vid evenemanget.

3 tim
Kroganställda i Pennsylvania vill att barerna öppnas igen. Keith Srakocic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nationaldagen firas viralt utan ölservering och bad

USA:s nationaldagsfirande på lördagen kommer inte att vara sig likt på grund av coronapandemin, konstaterar flera medier.

Reuters noterar att det är förbjudet att lägga sig på stränderna i södra Florida och södra Kalifornien och att den traditionella läsningen ur USA:s självständighetsförklaring som undertecknades den 4 juli för 244 år sedan kommer att sändas på nätet i år.

Fox News konstaterar att flera delstater tvingar krögare att fortsätta hålla sina barer stängda under nationaldagsfirandet. I Pennsylvania förbjöds först alkohol helt, men beslutet ändrades efter massiv kritik, skriver kanalen.

Igår 20:49
Fjärde juli i Washington DC förra året. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump vill se fyrverkerier under firandet – får kritik

Medan många delstater stänger ner verksamheter igen har Donald Trump talat sig varm för fest och fyrverkerier vid lördagens nationaldagsfirande i Washington DC, skriver ABC News. Detta har borgmästare Muriel Bowser opponerat sig mot på grund av smittorisken.

Själv flyger presidenten till Mount Rushmore där varken social distansering eller ansiktsmasker kommer att krävas – även det ett kritiserat beslut, rapporterar CNN.

Igår 20:49
Läs mer om Trumps USA