Knutbyförsamlingen 2013 JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Rättegången mot Knutbypastorerna

Ledare: Pingströrelsen behöver haverikommission

Opinion Rättegången i Knutby, hybridkrigsföring och budgetbråk i riksdagen är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Elisabeth Sandlund: Pingst behöver tillsätta en haverikommission

Opinion Redan i samband med mordutredningen 2004 krävde den kristna tidningen Dagen en haverikommission inom den frikyrkliga Pingströrelse med anledningen av församlingen i Knutby. Det kravet återupprepas nu av Elisabeth Sandlund efter att tre tidigare pastorer ställts inför rätta för bland annat misshandel. ”Lärdomar från det extrema kan om de tas till vara på ett konstruktivt sätt hjälpa sammanhang som håller sig inom gränserna för det normala och sunda att utvecklas i rätt riktning.”

Sakine Madon: Varje form av sekterism behöver motverkas

Opinion Knutby påminner oss om hur långt det kan gå inom sektliknande församlingar, skriver UNT:s Sakine Madon. Hon ger exempel på andra typer av sekterism, bland annat de svenskar som har rest för att ansluta sig till IS i Syrien, den våldsamma incel-rörelse som har växt fram på nätet och hederskultur där de som avviker från normen bestraffas. ”Sekterism behöver motverkas – vilken form den än dyker upp i.”

Anders Gustafsson: Annekteringen av Krim får inte falla i glömska

Opinion Det var ”mycket bra” av utrikesminister Ann Linde (S) att i sitt första uttalande på försvarskonferensen Folk och Försvar varna för att Rysslands annektering av Krim med tiden har börjat sjunka på den internationella dagordningen, skriver BLT:s Anders Gustafsson. ”Ryssland önskar inget hellre än att världen ska glömma den olagliga, folkrättsvidriga, annekteringen av Krim-halvön.”

Jacob Sidenvall: Hybridförsvar behövs

Opinion Sverige måste bli bättre på att möta den nya tidens hybridkrigsföring och så kallade gråzonshändelser, skriver Smålandspostens Jacob Sidenvall. Han berömmer därför rikspolischefen Anders Thonbergs utspel på tisdagen om att polisen borde få större möjlighet att ta hjälp av Försvarsmakten vid den typen av händelser.

Som man röstar får man regera

Opinion Moderaterna gör något som ”aldrig gjorts förut” när partiet lägger fram en extra budgetändring med miljardsatsningar på kommunerna och rättsväsendet. Det skriver Jönköpings-Postens ledarredaktion. Att regeringen numera utsätts för påtryckningar från både höger och vänster är en konsekvens av att ”januariavtalet fokuserar på sakpolitiska frågor och lämnar ideologin därhän”, menar tidningen.

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Scott Morrison. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Australien: Vi har fått rådet att förbereda för pandemi

Allt tyder på att utbrottet av det nya coronaviruset är på väg att bli en pandemi, säger Australiens premiärminister Scott Morrison enligt flera medier.

Morrison meddelade tidigt på morgonen att Australien har inlett en krisplan för att hantera virusutbrottet, trots att WHO inte klassar utbrottet som en pandemi än.

– Råden vi har fått i dag är att allt tyder på att vi snart kommer att träda in i en pandemisk fas, säger premiärministern.

2 tim
Sydkoreanska myndigheter sanerar sektens kyrka i Daegu den 19 februari. HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nästan hälften av testade sektmedlemmar smittade

Omkring 45 procent av de medlemmar i den sydkoreanska Shincheonji-sekten som testats för Wuhanviruset är smittade. Nyhetsbyrån Yonhap skriver att 1 848 sektmedlemmar har lämnat prover och att 833 av dem har varit positiva.

Viruset spreds i sekten sedan en 61-årig medlem gått till åtminstone fyra gudstjänster innan hon fick diagnosen. I en intervju säger en tidigare medlem att det är oacceptabelt att missa gudstjänster och att medlemmar måste stämpla in och ut med ett särskilt kort.

– Kulturen var att du kommer in på söndagar, även om du är sjuk. Om du är så sjuk att du inte kan komma på söndag så kommer du på måndag eller tisdag, säger han till CNN.

3 tim
Illustrationsbild. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dansk tv-reporter först i landet att smittas

Danmark har fått sitt första fall av det nya coronaviruset, rapporterar TV2. Det är en av tv-kanalens egna reportrar som smittats efter en skidsemester i Italien.

Reportern Jakob Tage Rymlyng kom hem i måndags och började få symptom på onsdag förmiddag. Hans fru och son har testat negativt.

Rymlyng var på arbetet under en kort tid på onsdagen. Flera anställda på tv-kanalen riskerar nu att sättas i karantän, säger chefen Søren Brostrøm.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Sjuksköterskor utanför ett sjukhus i Grekland. SAKIS MITROLIDIS / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Överläkaren: Okontrollerad spridning som sker i Europa

Det är dags att Folkhälsomyndigheten betraktar nya coronaviruset som en pandemi, tycker infektionsläkaren Björn Olsen.

– Folkhälsomyndigheten har tassat runt det här länge nu och inte vågat kalla det för vad det är, säger han till Aftonbladet.

I går kväll konstaterades att en man i 30-årsåldern smittats av viruset under en resa i norra Italien. Statsepidemiolog Anders Tegnell sa till tidningen att detta var väntat efter många svenskar besökt Italien under sportlovet, men står fast vid att det inte rör sig om en pandemi.

1 tim
Illustration.  TT
undefined

Nytt fall av coronaviruset i Sverige – person i Göteborg har smittats i norra Italien

En man i 30-årsåldern i Göteborg har testats positivt för det nya coronaviruset. Den smittade personen har varit i norra Italien och insjuknade tre dagar efter hemkomsten till Sverige.

– Patienten mår efter omständigheterna väl, säger Lars Magnus Andersson, verksamhetschef för infektionskliniken vid en presskonferens.

Bedömningen är att han har smittats i Italien och inte hemma i Sverige. Just nu arbetar myndigheterna med att spåra närkontakter och andra personer som skulle kunna ha utsatts för smittan.

Fallet i Göteborg är det andra bekräftade fallet i Sverige.

Igår 17:52
Sahlgrenska i Göteborg. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndigheten står fast vid sin riskbedömning

Trots att en person i Göteborg har testats positivt för det nya coronaviruset står Folkhälsomyndigheten fast vid att risken för en smittspridning i Sverige är låg. Det skriver man i ett pressmeddelande.

– Den smittade personen är en man i 30-årsåldern som under omständigheterna mår bra, säger Lars Magnus Andersson, verksamhetschef för infektionskliniken.

Mannen bedöms ha smittats i Italien och inte hemma i Sverige. Sahlgrenska har påbörjat en kontaktspårning för att se vilka andra personer som kan ha blivit exponerade.

Fallet i Göteborg är det andra bekräftade fallet i Sverige.

Igår 19:07
Läs mer om Coronaviruset
Tungt beväpnad polis patrullerar gatorna i Delhi Rajesh Kumar Singh / TT NYHETSBYRÅN
Medborgarlagarna i Indien

Dödssiffran i Indien stiger – 32 personer döda i Delhi

Sammanlagt 32 personer har nu dött i de senaste dygnens våldsamheter i Indiens huvudstad Delhi, uppger polisen på torsdagen enligt AFP.

Den senaste natten beskrivs dock som relativt lugn efter att tungt beväpnad polis patrullerat stadens nordöstra delar. Personerna som dött sedan i går hade alla ådragit sig sina skador under måndagen eller tisdagen då våldsamheterna mellan hinduer och muslimer eskalerade.

Våldet har sin grund i den hindunationalistiska regeringens nya medborgarskapslag. Den gör det lättare för icke-muslimer från Indiens grannländer att få medborgarskap. Kritiker anser att den är diskriminerande mot muslimer och att den undergräver Indiens sekulära ideal.

1 tim
Protester i Indien.  DIBYANGSHU SARKAR / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Kritiserade lagen passar regeringens agenda

Den nya och hårt kritiserade medborgarlagen i Indien passar väl in i regeringspartiet BJP:s ambitioner om att skapa en hinduisk nation. Det skriver Suparna Chaudhry i en analys i Washington Post i samband med att nya dödliga våldsamheter skakar landet.

Lagen är till att för att underlätta för religiösa minoriteter från Indiens grannländer att bli medborgare, men gör undantag för muslimer. Chaudhry menar att den kritiserade lagen bara utgör en del av en större förändring som pågått de senaste åren.

Mukul Kesavan skriver i The Guardian att det skett religiöst motiverat våld från både de som är för och emot den nya lagen, och att BJP-företrädare i vissa fall triggat våldet.

Han menar att situationen kan urarta om mer våld provoceras fram, och att det är något som skulle kunna gynna premiärminister Narendra Modi, som då kan ta till allt tuffare metoder.

Igår 15:51
Bild från New Dehli.  Dinesh Joshi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen i Indien anklagas för att bidra till dödliga våldet

Samtidigt som våldsamheterna i Indien nu kostat 24 människor livet vittnar människor ur den muslimska befolkningen om att polisen inte gör tillräckligt när områden där många muslimer bor attackeras, skriver AFP.

En video som cirkulerat på sociala medier, och som verifierats av nyhetsbyrån, uppges visa hur människor bland annat vandaliserat en moské. Vittnen säger att de ringde polisen, som i vissa fall började slå folk i stället för att hjälpa till.

– Polisen hjälpte oss inte över huvud taget, säger en person.

Igår 15:08
Läs mer om Medborgarlagarna i Indien
Coronaviruset Dagens börs
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Dagens börs

Kortvarig lättnad: Nya tapp på Stockholmsbörsen

Det svänger snabbt på börsen just nu. Efter ras och en efterföljande mäktig rusning på onsdagen dyker återigen de ledande indexen i torsdagens börsöppning.
• OMXSPI: –2,0 procent
• OMXS30: –1,9 procent
Alla storbolag i OMXS30 står på klara minus. Även Europas storbörser backar ordentligt. Samtidigt är de initiala nedgångarna inte fullt så stora som befarades under den tidiga morgonen. USA-terminerna har hämtat sig något efter att de skickades ner rejält i samband med president Donald Trumps presskonferens om det nya coronaviruset som skulle lugna allmänhet och marknad, men verkade göra motsatsen.

Bland morgonens rapportbolag fortsätter de senaste dagarnas fall för Powercell och aktien är ner 13 procent i öppningen.

Texten uppdateras.

8 min
Illustrationsbild.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt motvind i Asien – Tokyo rasar 2 procent

Tokyobörsen fortsatte att ta täten för nedgångarna på Asienbörserna under torsdagen. Vid 05.30-tiden svensk tid låg indexen som följer:
• Nikkei: −2,1%
• Shanghai: +0,6%
• Shenzhen: +1,0%
• Hang Seng: −0,7%
• Kospi: −0,8%

Under natten meddelade USA:s president Donald Trump att vicepresident Mike Pence leder Vita husets insatser mot coronaviruset, men att risken för att smittan ska spridas i USA är fortsatt låg. Det motsäger den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, som snarare anser att ett utbrott i USA är en tidsfråga.

Under natten bekräftades också ett nytt virusfall i Kalifornien, hos en person som inte har varit utomlands. Därmed kan fallet vara det första av inhemsk smitta i USA, rapporterar New York Times.

Tisdagen var den första dagen då fler nya fall registrerades utanför Kina än i Kina. Hälften av de nya fallen rapporterades från Sydkorea, vars centralbank på torsdagsmorgonen något oväntat valde att lämna styrräntan oförändrad med motiveringen att det är för tidigt att bedöma den totala inverkan som viruset kommer att få på ekonomin.

3 tim
undefined

Wall Street tappade efter den inledande kraftiga rekylen

Huvudindexen steg klart i den inledande handeln men efter 18 mattades uppgångarna på Wall Street av och en dryg timme senare var S&P under noll. Vid stängning var utvecklingen:
• S&P 500: -0,4%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: -0,4%
Bakom vändningen och nedgången stod ytterligare virusoro. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA bedömer att coronaviruset är på väg att utvecklas till en pandemi, enligt Bloomberg.

Sämst av Dow-bolagen gick Disney. Aktien tappade över 3 procent sedan Bob Iger meddelat att han av går som vd för underhållningsjätten.

Oljepriserna backade över 2 procent vilket fick jättarna Exxon och Chevron att tappa.

Räntan på tioåriga amerikanska statsobligationer föll till en ny bottennotering strax över 1,30 procent men återhämtade sig något mot stängning.

Igår 18:42
Läs mer om Coronaviruset
Ulf Kristersson/Gui Minhai TT
Fallet Gui Minhai

Ulf Kristersson: Tillsätt Gui Minhai-kommission

Opinion Regeringens strategi för att få Gui Minahi fri har inte fungerat, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson för M, på Expressen debatt.

Därför vill de nu att Sverige ökar trycket på Kina och söker samarbete med andra länder.

”Vi måste agera tillsammans med resten av EU, och tillsammans med USA och Kanada”, anser Kristersson och Wallmark.

De vill också tillsätta en kommission som ska gå igenom vad Sverige har gjort i ärendet.

”Vänsterpartiet har tidigare ställt sig positiva och vi utesluter inte en bred parlamentarisk uppslutning bakom en genomlysning av en så nationell angelägenhet som detta är”, argumenterar de.

2 tim
Angela Gui. Arkivbild. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Angela Gui: Är världen villig att sätta press på Kina?

Domen mot Gui Minhai var ett ”väldigt tungt besked”, säger hans dotter Angela Gui i en intervju med Expressen.

Angela Gui kallar Kinas påstående att Gui Minhai avsagt sig sitt svenska medborgarskap ”fruktansvärt fult” och säger att hon hoppas att hennes pappa inte blir bortglömd. Hon undrar dock om världen är villig att göra vad som krävs för att få honom fri.

– Det blir väldigt svårt att försöka sätta riktig press på Kina om man samtidigt inte är villig att ge upp någonting, säger hon.

4 tim
Merkel och Macron.  Rafael Yaghobzadeh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Merkel och Macron har båda lyft Gui Minhai-fallet”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den franske presidenten Emmanuel Macron har båda tagit upp Gui Minhai-fallet i kontakter med ledningen i Kina, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) till Sveriges Radio.

Regeringen har fått kritik från flera håll för att man inte sökt tillräckligt stöd från andra länder, men enligt Dahlgren har regeringen etablerat internationell kontakt.

– Utrikesministern har gjort det och jag har själv varit i kontakt med mina kollegor i medlemsländerna, som redan har agerat, säger han till radion.

Igår 14:44
Läs mer om Fallet Gui Minhai

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund