En kvinna passerar en tavla av Rysslands president Vladimir Putin iförd ishockeyutrustning på ett museum i Moskva på onsdagen. YURI KADOBNOV / AFP
Opinion

Ledare: Rysk långsinthet kan få konsekvenser

I värsta fall kan beskedet att USA flyttar sin Israelambassad från Tel Aviv till Jerusalem leda till mer våld. Det skriver Aftonbladets Ingvar Persson, som får inleda torsdagens ledarsvep. USA betalar ett högt pris i form av minskat inflytande och uppretade allierade, resonerar han. ”Men priset i Mellanöstern är ännu högre.”
DN:s ledarsida tycker också att det är fel att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Utan en tvåstatslösning väcks frågan om Israels framtid, skriver tidningen. ”Evig ockupation och annektering av Västbanken innebär en palestinsk majoritet utan rösträtt. Så överlever inte en demokrati på ett meningsfullt sätt.”
Idrott är dagens andra ämne. Sydsvenskan/HD tycker att det var rätt av IOK att ta det drastiska steget att stänga ute Ryssland från vinter-OS i Pyeongchang, samtidigt som det var rätt att släppa fram de enskilda ryska idrottare som är dokumenterat rena. ”Det är inte de som ska straffas utan de ytterst ansvariga fuskarna.”
DI:s Frida Wallnor konstaterar att det finns anledning för omvärlden att vara på sin vakt när vi nu går in i ett viktigt år för Rysslands president Vladimir Putin, med presidentval och värdskap för fotbolls-VM. Risken finns att rysk långsinthet får utrikespolitiska konsekvenser, skriver hon.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Arbetarbladet (socialdemokratisk):

Blekinge Läns Tidning (oberoende liberal):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dala-Demokraten (socialdemokratisk):

Dagen (obunden på kristen grund):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Vestmanlands Läns Tidning (liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) generaldirektör Dan Elisasson och statsminister Stefan Löfven (S) lämnar en lägesinformation med anledning av de pågående skogsbränderna.   Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

MSB: ”Största bränderna kommer inte gå att släcka”

– Det här är den allvarligaste och svåraste situation som svensk räddningstjänst befunnit sig i, säger MSB:s generaldirektör Dan Eliasson om skogsbränderna under en presskonferens i Rosenbad.
Han säger att de största bränderna inte kommer gå att släcka innan vädret slår om, och det kan dröja veckor.
– Vi måste göra hårda prioriteringar just nu.
Statsminister Stefan Löfven (S) säger att läget är extremt. Insatserna följer den ordinarie ordningen, förklarar han, men påpekar att Sverige också får hjälp från flera länder med brandflyg och helikoptrar. När släckningsarbetet är över kommer regeringen att arbeta för att höja beredskapen.
– Jag bedömer redan nu att vår beredskap kommer att behöva stärkas ytterligare på grund av extremt väder, säger Löfven.

2 tim
Arkivbild. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Alla fyra brandflyg dirigeras om till Ljusdal

Alla de fyra brandbekämpningsflygplan som finns tillgängliga sätts i dag in i Gävleborgs län för att bekämpa bränderna i Ljusdalstrakten, rapporterar SVT Nyheter. Därmed blir Jämtland utan brandflyg under dagen.
– Bedömningen är att planen gör mest nytta nu i Gävleborgs län, säger Irene Christensson på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till SVT.
I går kväll anlände de två franska brandfygplanen som tillskott till de två italienska plan som redan finns i landet. Under dagen väntas även två tyska helikoptrar och en från Litauen, skriver TT.
Sverige har som partnerland också möjlighet att begära hjälp från Nato, men så han ännu inte skett, rapporterar Ekot.

3 tim
Bild från bränderna i Ljusdal tidugare i veckan. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Nya bränder blossar upp – 52 eldar rasar

Antalet bränder är nu uppe i 52 efter att ha varit nere i 45 stycken under natten. Det rapporterar TT med hänvisning till SOS Alarms senaste sammanställning.
Ekots reporter Erik Jerdén befinner sig i Lassekrog i den hårt drabbade kommunen Ljusdal i Hälsingland.
– Här ligger brandröken ganska tung, det är kraftig lukt från de här bränderna, säger han.
I Ljusdal bekämpade helikoptrar branden från luften fram till midnatt, sedan tog markpersonal över. Uppemot 95 personer från räddningstjänst och hemvärnet har försökt släcka bränderna i natt.

3 tim
Läs mer om Skogsbränderna i Sverige
Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias Bonnier-affär

Analys: Så kan politikerna stoppa Telias förvärv

Politiker över hela det politiska spektrumet ser principiella problem med att staten via Telia blir ägare till TV4, som tillsammans med SVT är den som sänder marksänd tv i Sverige. Det finns två möjligheter för politikerna att agera och stoppa affären, skriver SvD:s Mikael Törnvall.
Den första är att staten, som ägare till drygt 37 procent av aktierna i bolaget, begär att styrelsen kallar till en extrastämma. Den andra är att dra in TV4:s sändningstillstånd, vilket skulle göra TV4 i stort sett värdelöst.
DN:s Hasse Eriksson skriver att båda bolagen har sina egna skäl att genomföra affären och att det för tidigt att säga om och hur det kommer att påverka tittarna.

44 min
Arkivbild: Näringsminister Mikael Damberg (S).  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias Bonnier-affär

Damberg om köpet: Tror inte sista ordet är sagt

Näringsminister Mikael Damberg (S) har kallat till sig Telias styrelse för ett möte i eftermiddag, med anledning av teleoperatörens aviserade köp av Bonnier Broadcasting. Till DI säger han att han inte är ”särskilt imponerad” av förvärvsplanerna.
– Jag tror inte sista ordet är sagt, säger han och tillägger att det nu vidtar diskussioner om bland annat konkurrensfrågor och ”statens roll som medieaktör”.
Svenska staten äger 37 procent av Telia Company och är även huvudman för public service-bolagen SVT och Sveriges Radio.

3 tim
Arkivbilder. TT
Telias Bonnier-affär

Klart: Telia köper hela Bonniers tv-verksamhet

Telia köper hela Bonnier Broadcasting för 9,2 miljarder kronor plus en eventuell tilläggsköpeskilling på upp till 1 miljard. I affären ingår varumärkena TV4, Cmore och finska MTV, framgår det av ett pressmeddelande.
Det har tidigare förekommit uppgifter om att Bonnier ville en kontrollpost på 10–20 procent och att prislappen skulle ha vara 10–12 miljarder kronor.
Enligt Resumé har en hake i förhandlingarna varit en oro från Telias sida om att Bonnier skulle starta en ny konkurrerande tv-verksamhet. Enligt tidningen ska Telia ha fått tillräckliga garantier för att de inte kommer att göra det.
Det har också förekommit diskussioner om det lämpliga i att staten med sitt ägande på 37 procent i Telia nu får ökat inflytande över media.

5 tim
Läs mer om Telias Bonnier-affär
Vänster. Väggmålning föreställande Venezuelas president Nicolas Maduro. Till höger: Väggmålning av Daniel Ortega, Nicaraguas president.  TT
Oroligheterna i Nicaragua

Analys: Maduro och Ortega använder samma metoder

Det finns många likheter mellan kriserna i Nicaragua och Venezuela, konstaterar analytiker som AFP pratat med. Landets presidenter, Daniel Ortega och Nicolas Maduro, har bland annat tacklat den växande oppositionen med liknande metoder.
– Inte vid valurnorna men genom falska eller olagliga beslut från domstolar eller valmyndigheter. Ortega gjorde så i valet 2016 och Maduro kopierade honom 2018, säger Luis Salamanca, politisk analytiker i Venezuela.
De båda ledarna har censurerat media samt stärkt sin makt genom att göra sig av med handlingar om ländernas finanser, tillägger Salamanca. I båda länderna används också regeringsvänliga paramilitära grupper för att slå ner på demonstranter.
– Det ser ut som att de agerar på egen hand och är klädda som civila, men är en del av regeringens säkerhetsapparat, säger Diego Moya-Ocampo vid analysföretaget IHC i London.

2 tim
Nicaraguas president Daniel Ortega talar i Managua  under firandet av 39-årsdagen av sandinisternas revolution.    MARVIN RECINOS / AFP
Oroligheterna i Nicaragua

Ortega: Satanister, USA och biskopar bakom krisen

Nicaraguas president Daniel Ortega anklagar ”satanistiska brottslingar”, de katolska biskoparna och USA för ligga bakom oroligheterna i landet.
Demonstranterna är finansierade av ”det nordamerikanska imperiet”, hävdade Ortega när han talade inför anhängare i huvudstaden Managua. Han gick även till attack mot de katolska biskopar som försökt medla i konflikten och anklagade dem för att vara kuppmakare.
Oppositionen kallade han för satanister.
– Satanisterna måste drivas ut. Det har varit en smärtsam kamp, smärtsam eftersom vi har konfronterats med en väpnad sammansvärjning finansierad av både inre och yttre krafter, sa presidenten.
Konflikten i landet började med demonstrationer mot ett förändrat pensionssystem, som snart övergick i bredare protester mot Ortega och hans regering. Totalt tros runt 300 personer ha dödats de tre senaste månaderna.

2 tim
Läs mer om Oroligheterna i Nicaragua
Illustrationsbild. TT.
Extremvärmen

Överläkare: Kommer att få se konsekvenser av värmen

Akutsjukhusen i Stockholms län förbereder sig just nu för hur man ska hantera följderna av det extremt varma vädret, rapporterar Stockholm Direkt.
Enligt Therese Djärv, biträdande överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, har man bland anat tagit fram extra kylaggregat. Än så länge har dock akutsjukhusen inte drabbats av ett extra högt patienttryck.
– Men om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi kommer se konsekvenser av det, säger Djärv till tidningen.

2 tim
Arkivbild. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Extremvärmen

Fågelungar brinner upp och igelkottar svälter

Hettan gör att fåglar och djur saknar både mat och vatten. Den torra marken gör att igelkottar, som inte kommer åt att äta mask, blir hårt drabbade.
– Igelkottar kommer inte alls åt föda i den utsträckning de behöver, och de har ungar just nu. De behöver hjälp, säger biologen Jan-Åke Hillarp till TT och råder människor att ställa ut skålar med kattmat och vatten.
Bränderna i skog och mark leder också till att djur dör, rapporterar SvD.
– De som har svårt att röra sig har det värre. Fågelungar i bon brinner upp, så är det, säger Carl-Fredrik Yri, vilthandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

2 tim
Läs mer om Extremvärmen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund