Tobé. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Svenska brottsbekämpningen

M: Betald utbildning ska locka fler att bli poliser

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé har presenterat nya förslag för att göra polisyrket mer attraktivt.
Moderaterna vill vända utvecklingen med att allt fler poliser lämnar yrket, säger de på pressträffen. Totalt vill de göra satsningar på 5,6 miljarder kronor för fler polisanställda och en mer attraktiv polisutbildning:
Bland förslagen:
• Riktad lönesatsning. Moderaterna höjer anslagen med 1,1 miljarder kronor under nästa mandatperiod för att möjliggöra en höjning av polisernas löner med i snitt 3 000 kronor per månad
• Den som blir polis ska få sina studielån avskrivna. Under de första fem åren som polis skrivs en femtedel av lånet av varje år.
• Polisutbildningen ska anpassas med särskilda inriktningar mot utredningsverksamhet och ingripandeverksamhet.
• Personer med erfarenhet från andra områden, som IT-specialister, psykologer, beteendevetare och ekonomer ska anställas i högre grad.

Toppnyheter

TT
Nordkoreakrisen

Omvärlden oroas – manar till fortsatt fredlig dialog

Den ryske presidenten Vladimir Putin beklagar att Donald Trump har ställt in det planerade mötet med Kim Jong-Un och hoppas att ett möte mellan länderna fortfarande kan bli av. Det sa han på torsdagen vid en gemensam presskonferens med den franske presidenten Emmanuel Macron, som även han beklagade beslutet.
– Vi hade hoppats på tydliga steg mot avspänning på den koreanska halvön och en början på kärnvapennedrustning, sa den ryske presidenten enligt AFP.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uttrycker ”djup oro” över utvecklingen. Sveriges utrikesminister Margot Wallström manar båda parter till att visa återhållsamhet och fortsätta dialogen: ”Diplomati är den enda vägen framåt för att nå en fredlig lösning”, skriver hon på Twitter.

Igår 21:50
Arkivbild Kim Kyung-hoon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Nordkoreakrisen

Sydkorea om inställda mötet: ”Djupt beklagligt”

Sydkoreas president Moon Jae-in beklagar att USA:s möte med Nordkorea är inställt, rapporterar AFP
– Kärnvapennedrustningen på den koreanska halvön och en varaktig fred är en historisk uppgift som inte kan ges upp eller fördröjas, sa presidenten vid ett nationellt säkerhetsmöte på torsdagen.
Sydkorea, som har varit delaktigt i att få till stånd ett möte mellan USA och Nordkorea, tycktes oförberett på Donald Trumps beslut på torsdagen att ställa in det planerade mötet. Det skriver Washington Posts Tokyo-korrespondent Anna Fifield på Twitter.

Igår 16:04
Montage TT
Trumps USA Nordkoreakrisen

Donald Trump ställer in möte med Kim Jong-Un

Donald Trump ställer in mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, rapporterar flera medier. Den amerikanske presidenten har skickat ett brev till den nordkoreanske ledaren där han skriver att det är ”olämpligt” att genomföra mötet, som var planerat att hållas i Singapore den 12 juni.
I brevet skriver Trump att det är Nordkoreas ”ilska” och ”fientlighet” i uttalanden som landet har gjort den senaste tiden som ligger bakom beslutet.

Igår 13:47
Läs mer om Nordkoreakrisen
Trumps USA USA:s framtid
Ett mynt som gjordes för det nu inställda mötet mellan Trump och Kim STR / AFP
Trumps USA USA:s framtid

Analys: Trump och Kim lyckades inte kommunicera

USA:s och Nordkoreas havererade försök till ett möte liknar filmen Lost in Translation, som skildrar språkförbistringen när en amerikansk skådespelare irrar runt i Tokyo. Det menar Wall Street Journals Gerald F. Seib i en analys. Mötet mellan länderna ställdes in då ledarna inte lyckades kommunicera, anser han.
CNN:s Chris Cillizza skriver om hur Donald Trump både vill medla fred på koreanska halvön och samtidigt bli erkänd som en tuff förhandlare som inte tappar ansiktet. I valet mellan att skriva historia och att undvika att göra en dålig deal så väljer Donald Trump det senare, enligt hans analys.
New York Times och Politico har gått igenom brevet till Kim Jong-Un rad för rad och pekar på att Donald Trump fortfarande håller dörren öppen för fortsatt dialog.

Igår 19:02
Donald Trump och brevet. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

”Ber till Gud att vi inte måste använda kärnvapen”

I ett brev till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un varnar president Donald Trump Nordkorea för USA:s kärnvapen. I samma brev meddelar Trump även att toppmötet mellan de två ledarna ställs in.
”Du pratar om din kärnvapenkapacitet […] men våra är så massiva och kraftfulla att jag ber till Gud att de aldrig kommer att behöva användas, skriver Trump i brevet.
Mötet skulle ägt rum i Singapore den 12 juni.

Igår 14:28
Donald Trump NICHOLAS KAMM / AFP
Trumps USA USA:s framtid

Trump efter inställda mötet: ”Militären är redo”

Den amerikanska militären är redo om Nordkorea skulle göra något dåraktigt eller vårdslöst. Det säger Donald Trump efter torsdagens beslut om att ställa in mötet med den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un, rapporterar flera medier. Samtidigt öppnade han för fortsatt dialog med Kim Jong-Un, och uteslöt inte att mötet kan hållas vid ett senare tillfälle.
– Om Kim Jong-Un väljer att delta i konstruktiva samtal och handlingar så är jag redo, sa Donald Trump.
Till dess kommer USA att sätta press på landet och fortsätta sina hårda sanktioner, meddelade presidenten.

Igår 17:05
Läs mer om USA:s framtid
Arkivbild. isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Bonus ska lösa vårdkrisen på flera håll i sommar

Sommaren nalkas och även i år erbjuder drygt hälften av Sveriges 21 landsting och regioner pengar för att sjuksköterskor och undersköterskor inte ska ta ut semester, rapporterar Kommunalarbetaren.
– De flesta tycker inte att det är värt pengarna att skjuta på semestern. Vi behöver vår ledighet, säger undersköterskorna Hanna Söderberg och Marie Törnlund till tidningen.
De arbetar på Hudiksvalls sjukhus som erbjuder 30 000 kronor till dem som bara tar två veckors ledigt under juni, juli och augusti. Bonusen varierar i olika delar av landet och är i många fall högre för sjuksköterskorna. Region Jönköpings län har ingen sommarbonus alls medan flera regioner och landsting bara erbjuder sjuksköterskor bonus.

Igår 20:59
Arkivbild Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Fler äldre jobbar i vården – barnmorskor i topp

Det är allt fler som jobbar i sjukvården även efter att de fyllt 65 år. Det rapporterar Dagens Samhälle.
Förra året var fem procent av de anställda i landstingen och regionerna äldre än 65 år. Det kan jämföras med år 2005 när motsvarande siffra var drygt en procent.
Den yrkeskategori som ligger i topp är barnmorskor, med 7,5 procent 65-plussare.
– Det är härligt men också lite sorgligt. Barnmorskor tycker så mycket om sitt yrke, men orkar inte riktigt med, säger Mia Ahlberg, ordförande för Barnmorskeförbundet, till Dagens Samhälle.
Rapporten bygger på personalstatistik som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tagit fram åt Dagens Samhälle.

Igår 06:16
Socialminister Annika Strandhäll och statsminister Stefan Löfven hälsar på personalen på onkologikliniken på Länssjukhuset i Kalmar. Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Framtiden i sjukvården

Strandhäll (S): M bryr sig inte om de vårdanställda

Opinion Moderaternas sjukvårdspolitik leder till en sämre arbetsmiljö för de vårdanställda, skriver socialminister Annika Strandhäll (S) i en debattartikel i Aftonbladet.
Strandhäll kritiserar bland annat den så kallade kömiljarden, en satsning på att minska vårdköerna, som hon menar leder till att befintlig personal får ”springa fortare” och att det premieras att behandla de lättast sjuka i stället för dem som har störst behov.
När ska Moderaterna prioritera personalen? frågar sig Strandhäll och utmanar M-ledaren Ulf Kristersson att möta henne i en debatt om frågan. ”Det går inte att skattesänka sig till fler anställda i välfärden”, skriver Strandhäll.

Igår 07:20
Läs mer om Framtiden i sjukvården
Skolbarn i Khan al-Ahmar. Majdi Mohammed / TT / NTB Scanpix
Israel–Palestina-konflikten

Domstol ger grönt ljus för Israel att rasera beduinby

Israels högsta domstol godkände i dag att landet får rasera en palestinsk beduinby på den ockuperade Västbanken – trots försök från flera europeiska länder att rädda byn. Det rapporterar AFP.
Det är än så länge oklart när byn, som är hem för ungefär 180 personer, kommer att förstöras.
– Den här domen tar bort det minimala skydd som beduinsamhällen tidigare fått från domstolen, säger advokaten som företräder byn.

Igår 20:53
Läs mer om Israel–Palestina-konflikten
Lyon lyfter Champions League-bucklan. Nilla Fischer (nummer 4) tittar på. GENYA SAVILOV / AFP
Womens Champions League

Nilla Fischer: ”Det känns väldigt jobbigt just nu”

Nilla Fischer gjorde en mycket bra insats i Wolfsburgs backlinje i Champions League-finalen mot Lyon. Men tyskorna orkade inte stå emot fransyskornas anstormning i förlängningen.
– När vi har ett rött kort och de gör mål vet vi att vi är en spelare mindre, och då är det tufft att komma tillbaka. Vi försökte kontra men hade inte kraften nog att lyckas med det i kväll, säger Fischer till TT.
Svenskan kan ändå se tillbaka på en bra säsong. Wolfsburg vann både tyska ligan och tyska cupen.
– Det känns väldigt jobbigt just nu men i slutändan måste vi vara stolta. Två titlar är bra och vi gav verkligen Lyon en tuff match, säger Fischer.

Igår 21:12
Besvikna Wolfsburgsspelare. FRANCK FIFE / AFP
Womens Champions League

Stjärnans hjärnsläpp sänkte Wolfsburg

Wolfsburg såg ut att gå mot Champions League-titeln när Pernille Harder gjorde 1–0 i förlängningen. Men stjärnan Alexandra Popps utvisning några minuter senare blev ödesdiger – tyskorna orkade inte stå emot Lyons forcering och förlorade med 1–4.
Popp, som redan hade ett gult kort, satsa de våldsamt i en tackling och det andra gula var solklart.
Wolfsburgs Caroline Graham Hansen, som tvingades lämna planen redan i första halvlek, var mycket besviken efter förlusten.
– Jag tror att alla som har varit med om att förlora en sådan här final vet hur det känns.

Igår 20:03
FRANCK FIFE / AFP
Womens Champions League

Lyon CL-mästare igen efter galen förlängning

Lyon tar sin tredje raka Champions League-titel efter seger med 4–1 i finalen mot tyska Wolfsburg-
Matchen slutade 0–0 efter full tid men i den första förlängningshalvleken hände allt. Danskan Pernille Harder gjorde 1–0 för Wolfsburg redan efter tre minuter. Strax därefter fick tyskornas Alexandra Popp sitt andra gula kort och visades ut.
I spel elva mot tio lyckades Lyon vända. Amandine Henry dunkade in 1–1 i den 98:e minuten och Eugénie Le Sommer gjorde 2–1 direkt på avspark. Norska skyttedrottningen Ada Hegerberg satte spiken i kistan med sitt 3–1-mål fyra minuter senare. I den andra förlängshalvleken satte Camille Abily 4–1.
Svenska Nilla Fischer spelade hela matchen för Wolfsburg.

Igår 18:34
Läs mer om Womens Champions League