Hem
Illustrationsbild. (FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Malmömejeri kämpar för rätten att kalla ost halloumi

Nablus mejeri i Malmö producerar egen halloumi gjord på skånsk komjölk – och tänker nu ta strid med Cypern om rätten till att få kalla sin ost för just halloumi. Halloumi är nämligen ett varumärkesskyddat namn på en viss speciell ost från Cypern.

Mejeriets affärsutvecklingschef menar att man har all rätt att kalla sin ost för halloumi eftersom man länge gjort den med eget recept.

Läs mer

bakgrund
 
Halloumi
Wikipedia (sv)
Halloumi (grekiska χαλούμι, turkiska hellim, arabiska حلوم ḥallūm), ibland haloumi, är en ost som traditionellt tillverkas på Cypern av fårmjölk. I dag tillverkas den även av get- och komjölk. Den speciella, lite gummiaktiga karaktären fås genom att den i det första steget framställda ostmassan i nästa steg upphettas i vassle från vilket proteinet avskiljs. Osten saltas och äts färsk eller konserveras med saltad vassle. Osten har hög proteinhalt och kan med fördel grillas eller stekas i olivolja, detta då den inte smälter utan tvärtom får en krispig yta. Halloumi kan serveras med honung för en extra smakhöjning.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen