Tillverkar svensk version av halloumi: ”Helt galet”
Skånska gårdsbonden Maria Tuvesson Lindgren på Soldattorpets mejeri i Hyby utanför Malmö har känt av svenskarnas sug efter halloumi. Hon tillverkar den svenska varianten eldost, rapporterar TT.
– Det har varit helt galet. Det har blivit ett sådant uppsving att kunderna betalar fyra gånger mer i pris för denna än vad den cypriotiska osten kostar. De köper så gigantiskt mycket, säger hon till nyhetsbyrån.
bakgrund
Halloumi
Wikipedia (en)
Halloumi or haloumi () is a semi-hard, unripened, brined cheese made from a mixture of goat's and sheep's milk, and sometimes also cow's milk. It has a high melting point and so can easily be fried or grilled. Rennet is used to curdle the milk in halloumi production, although no acid-producing bacteria are used in its preparation.Halloumi is often associated with the island of Cyprus, where it has been produced by a multi-ethnic population for many centuries. It is also popular throughout the region broadly known as the Levant. It became widely available in Turkey after 2000. Demand in the United Kingdom surpassed that in every other European country, except Cyprus, by 2013.
Läs också
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen