Hem
(Marie Birkl/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Halloumilarm uppsving för svenska gårdsmejerier

Den cypriotiska halloumiosten fick en försäljningstörn under sommaren när flera medier uppmärksammade att ursprungslandet har den högsta antibiotikaanvändningen i sin djuruppfödning i hela EU.

Ica, Axfood och Coop såg alla försäljningen minska något, om än tillfälligt, skriver TT. För små gårdsmejerier fick antibiotikalarmet en positiv effekt.

– Den helgen började det ringa hos alla, även från restauranger och detaljhandel. Försäljningen har gått upp så mycket att vi knappt kan tillverka så att vi möter efterfrågan, säger Linda Elvingsson, Sveriges Gårdsmejerister.

bakgrund
 
Halloumi
Wikipedia (en)
Halloumi or haloumi () is a semi-hard, unripened, brined cheese made from a mixture of goat's and sheep's milk, and sometimes also cow's milk. It has a high melting point and so can easily be fried or grilled. Rennet is used to curdle the milk in halloumi production, although no acid-producing bacteria are used in its preparation.Halloumi is often associated with the island of Cyprus, where it has been produced by a multi-ethnic population for many centuries. It is also popular throughout the region broadly known as the Levant. It became widely available in Turkey after 2000. Demand in the United Kingdom surpassed that in every other European country, except Cyprus, by 2013.

Läs även

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen