Talman Andreas Norlén på väg in till presskonferensen.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Löfvens regering

Omröstningen skjuts upp: ”Jag ger partiledarna 48 timmar att lösa det här”

Talman Andreas Norlén skjuter upp statsministeromröstningen och kommer att hålla en ny talmansrunda på onsdag.

– Jag ger berörda partier 48 timmar att lösa de här problemen och jag förutsätter att alla gör sitt yttersta för att åstadkomma en lösning, säger Norlén på en pressträff.

Detta betyder att en statsministerkandidat kan nomineras på onsdag eftermiddag och gå till omröstning på fredag.

Om förhandlingarna inte går i lås planerar han en fjärde omröstning i nästa vecka. Misslyckas även den går Sverige till ett extra val, som Valmyndigheten har rekommenderat ska ske den 7 april.

Norléns besked kommer efter att flera partier uttryckt en önskan om att statsministeromröstningen skjuts upp.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till över 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset