”Politikerna måste göra det lättare att äta rätt”
Var fjärde svensk riskerar att bli sjuk eller dö i förtid på grund av sina matvanor och utvecklingen går åt fel håll, skriver 15 dietister på DN Debatt. De kräver nu konkreta och kraftfulla politiska åtgärder som främjar mer hälsosamma matvanor.
Bland annat vill de se skärpt lagstiftning så att barn och unga skyddas från marknadsföring av ohälsosam mat. De vill också via ekonomiska styrmedel öka priset på det som är onyttigt och sänka priset på det som är nyttigt.
Vidare vill de begränsa möjligheten att sälja ohälsosam mat i eller nära skolor och att en obligatorisk märkning som vägleder konsumenter införs.
”Politikerna har ett val att göra. Vill man främja hälsosamma matvanor eller ohälsosamma?” skriver de.
Om debattörerna
Christin Anderhov Eriksson, barnhälsovårdsdietist, Region Östergötland
Kajsa Asp Jonson, journalist, författare
Ulrika Backlund, projektledare för Hållbara matval, WWF Sverige
Elisabet Drugge, processledare för hälsofrämjande sjukvård, Region Gotland
Åsa Hedberg, samordnare för primärvårdsdietister, Region Uppsala
Agneta Hörnell, professor i kostvetenskap, Umeå universitet
Anette Jansson, intressepolitisk expert, Hjärt-Lungfonden
Anna Jörnvi, vice ordförande, Dietisternas riksförbund
Vasiliki Karagianni, nutritionist, Rikscentrum barnobesitas, Karolinska universitetssjukhuset
Anna Kempe, sektion folkhälsa, Region Jönköpings län
Kjell Olsson, ordförande, Dietisternas riksförbund
Hanna Olvenmark, författare, driver plattformen ”Portionen under tian”
Anna Stubbendorff, doktorand i nutritionsepidemiologi, Lunds universitet
Liisa Tolvanen, specialist inom obesitas, Akademiskt specialistcentrum, Region Stockholm
Maiju Wetterhall, sakkunnig, Cancerfonden