Hem
Mai-Lis Hellénius. (Claudio Bresciani/TT)

Professor om pausade köttråd: ”Behöver skära ner”

Hälsan är alltid utgångspunkt för nya kostråd, påpekar Livsmedelsverket efter regeringens beslut att skjuta upp råd om minskad konsumtion av kött och chark.

Mai-Lis Hellénius, överläkare och professor vid Karolinska Institutet, påpekar samtidigt att riskerna med rött kött är välkända, och nämner bland annat tjocktarmscancer och typ 2-diabetes.

– Ur hälsohänseende behöver vi skära ned framför allt på chark, säger hon till TT.

Regeringen har pausat råden i väntan på en analys av påverkan på livsmedelsberedskap och livsmedelsproduktion.

– Vi måste se till att vi upprätthåller en bas för den livsmedelsproduktion som vi har väldigt goda förutsättningar att bedriva, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) till DN.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen