Hem
Nicholas Bloom/en man som arbetar hemifrån. (Internationella valutafonden/Shutterstock)

Professorn som lovordade hemmajobb har ändrat sig

Tretton procent högre effektivitet. Intäkter som sticker uppåt. Hälften så många som slutar. När 500 medarbetare på en av världens största resebyråer flyttade hem för att jobba år 2014 pekade alla kurvor åt rätt håll. Experimentet blev så lyckat att alla på det kinesiska företaget Ctrip fick möjligheten att flytta hem kontoret.

Bakom studien stod bland andra Nicholas Bloom, ekonomiprofessor vid Stanford-universitetet, som tre år senare berättade om experimentet i ett Ted Talk. Från scenen vände han sig direkt till företagen med en uppmaning.

– Även om ni bara gör det en dag i veckan – ge det ett försök. Ni har inte mycket att förlora, men ni har mycket att vinna, sa Bloom som slutord innan han lämnade scenen.

Det stämmer att forskning
visar att effektiviteten kan öka, att människor blir friare och att många störningsmoment försvinner i hemmakontoret. Det skriver The Conversation, som i nästa andetag fyller den andra vågskålen med lika många nackdelar: mindre kontakt med kollegor, mer stress, sämre nattsömn, minskad innovation och en risk att bli förbisedd vid stora projekt och befordringar.

Enligt CNBC visar annan forskning att distansarbetare blir bättre på vissa moment och sämre på andra. Enligt ekonomisajten tycks tråkiga uppgifter göras bättre i en striktare jobbmiljö, medan de kreativa uppgifterna blir bättre hemmavid.

Tillbaka till ekonomiprofessorn Nicholas Bloom, som intervjuas av Vox mitt under brinnande pandemi. Och nu är han inte längre lika positiv. Han tror att coronakrisens yttre omständigheter, som att medarbetare inte själva valt att jobba hemma och att det inte finns någon möjlighet att besöka kollegorna på kontoret, kommer att skada både innovation och effektivitet.

– Alla trodde att jag skulle vara jätteentusiastisk när människor över hela världen jobbar hemifrån. Tyvärr inte, säger Bloom till Stanfords hemsida.

– Att jobba heltid hemifrån kan vara ganska miserabelt, säger han.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen