Finansminister Magdalena Andersson (S). Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Löfvens regering

”Reformutrymmet i vårbudgeten är obefintligt”

Finansminister Magdalena Andersson drar ned förväntningarna inför vårbudgeten, då hon menar att M- och KD-budgeten har ätit upp reformutrymmet. Det skriver TT.

– Vi har varit vana vid att det finns reformutrymme när vi kommer till budgetarbetet, men här tog de reformutrymmet i anspråk. Dessutom var den stora reformen 20 miljarder i skattesänkningar som inte går att reversera, säger hon och syftar på bland annat jobbskatteavdraget och höjd brytpunkt för att betala statlig skatt.

Regeringen ska enligt uppgift till TT presentera satsningar på cirka 4,5 miljarder varav ungefär hälften ska gå till miljö och klimat.

Tidigare

Toppnyheter

Polisavspärrning vid platsen Magnus Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Hageby

Gängledare pekas ut som måltavla i sprängdådet

En högt uppsatt person i det kriminella mc-gänget ”No Surrender” tros vara måltavlan för bombdådet mot ett flerfamiljshus i Norrköping tidigt på onsdagsmorgonen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

En person som bor på den drabbade adressen ska ha en stark koppling till en av de två män som sköts ihjäl i en skottlossning på en nattklubb i staden i början av december, skriver SVT Nyheter Öst. Båda männen ska ha varit inblandade i ett uppmärksammat utpressningsförsök som de också dömdes för 2018.

Flera personer skadades lindrigt i explosionen som enligt polisen utlöstes av en sprängladdning.

1 tim
Polis på brottsplatsen Magnus Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen: Sprängladdning låg bakom explosionen

En sprängladdning orsakade den kraftiga explosionen i ett flerfamiljshus i området Hageby i Norrköping tidigt på onsdagsmorgonen. Det uppger polisen för Expressen. Polisen vill däremot inte kommentera om sprängladdningen var placerad i trapphuset eller i en lägenhet, eller hur kraftig den var.

– Det får nationella bombskyddet svara på. Sen ska tekniker in och göra en ordentlig brottsundersökning, säger Åsa Willsund vid polisregion Öst till tidningen.

Flera personer skadades lindrigt av explosionen.

2 tim
Läs mer om Explosionen i Hageby
Pernilla Winnhed och bild från Ringhals. Energiföretagen/Daniel Löfstedt och TT
Kärnkraftsdebatten

Branschen: Politiskt styre är helt fel väg att vandra

Den svenska elbranschen är kritisk till att flera riksdagspartier nu vill att Vattenfall ska fortsätta att driva de Ringhals-reaktorer som enligt plan ska stängas. Det skriver medlemsorganisationen Energiföretagen Sverige på sin hemsida.

– Att politiskt överpröva företagsekonomiskt fattade beslut är enligt vår mening att välja fel väg och det skulle snedvrida hela energimarknaden på ett olyckligt sätt, säger Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen.

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill att regeringen ska bromsa avvecklingen av Ringhals. Riksdagen ska rösta om saken i eftermiddag.

38 min
Ringhals andra reaktor. Bjorn Larsson Rosvall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Partier vill rädda Ringhals i eftermiddagens votering

Riksdagen röstar i eftermiddag om Ringhals avveckling ska bromsas eller inte, skriver TT. Sverigedemokraterna vill att riksdagen ska beordra regeringen att ge ägaren Vattenfall nya direktiv rörande reaktor 1 och 2 – och M, KD och L har alla ställt sig bakom förslaget. Partierna är bara några få röster från majoritet.

Den andra reaktorn stängde vid årsskiftet och när 2020 blir 2021 stängs också reaktor ett. Att återskapa reaktorn som redan har stängt skulle kräva stora investeringar och nya tillstånd, skriver nyhetsbyrån.

Beslutet att stänga reaktorerna fattades av ägarna Vattenfall och Uniper, som inte längre såg någon lönsamhet.

3 tim
Läs mer om Kärnkraftsdebatten
Trumps USA Riksrätten mot Trump
Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrätten mot Trump

Analys: ”Frågan om att kalla vittnen är inte över”

Demokraterna hoppas sannolikt att vittnen ska komma fram med något nytt, men främst använder Demokraterna frågan om vittnen till att kunna kritisera republikaner i valrörelsen. Det skriver Wall Street Journal i en kommentar efter att Republikanerna röstat ner Demokraternas krav om att få kalla vittnen i riksrättsprocessen. Att bli nerröstade öppnar för Demokraterna att anklaga republikaner för mörkläggning, skriver WSJ.

Anne Flaherty skriver i en analys för ABC News att det inte är säkert att frågan om vittnen är över. Hon pekar bland annat på att republikanen Susan Collins öppnat för att kalla vittnen senare i riksrättsåtalet.

I andra medier kritiseras president Trumps försvarsadvokater. Washington Posts Amber Phillips skriver i en analys att det var flera uppgifter från advokaterna som inte stämmer. Exempelvis sa administrationens Pat Cipollone att republikaner inte fått inblick i utredningarna, men i själva verket deltog de i arbetet i berörda utskott, skriver Phillips.

Jonathan Allen skriver i en analys för NBC News att det är märkligt att Trumps försvar inte angrep bevisningen eller sakfrågan utan i stället riktar allmän kritik mot åtalet.

32 min
TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter 13 timmar – senaten antar riksrättsregler

Senaten har klubbat reglerna för hur riksrättsprocessen ska gå till efter 13 timmar av debatt, rapporterar amerikanska medier.

Demokraternas elva tilläggsförslag om vilka vittnen som ska höras och vilka bevis som får åberopas föll ett efter ett, nerröstade av den republikanska majoriteten. Bland annat tilläts Demokraterna inte kalla Trumps förra säkerhetsrådgivare John Bolton som vittne.

Mittenrepublikanen Susan Collins röstade för ett förslag, annars röstade senatorerna enligt partilinjen.

Båda sidorna kommer få 24 timmar var att argumentera för sin sak. Under den tiden ges senatorerna ingen tid, men de får lämna in frågor som besvaras senare. Senatorerna får 16 timmar till frågor.

3 tim
John Bolton.  TT
undefined

Demokraterna får inte höra Trumps tidigare rådgivare

Det demokratiska förslaget om att höra Trumps förre nationella säkerhetsrådgivare John Bolton i riksrättsåtalet mot presidenten röstades ner av Republikanerna i senaten. Bolton själv har sagt att han är villig att vittna och vittnen har sagt till representanthusets utredare att Bolton var djupt bekymrad över presidentens kommunikation med Ukraina, skriver New York Times.

Republikanen Mitt Romney öppnar för att höra Bolton i ett senare läge. Vita huset har däremot sagt att man är beredd att ta frågan till federal domstol för att tysta Bolton.

3 tim
Läs mer om Trumps USA
Partiledare Nyamko Sabuni och Johan Pehrson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om datalagringsdirektivet

L ska lyfta Säpos krav om datalagring på möte i dag

Opinion Liberalerna kommer att ta upp Säpochefens krav gällande datalagring i samband med dagens möte på justitiedepartementet.

– Han har centrala poänger, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson till TT.

Partiet har ännu inte tagit ställning i frågan, men Pehrson menar att regeringen bör överväga att uppfylla kravet för att inte stöta på politiskt ”motstånd”.

Säpochefen menar att regeringen just nu bereder ett förslag som riskerar att snuva brottsbekämpande myndigheter på ett nytt EU-direktiv som ska göra det möjligt att få tillgång till information från meddelandetjänster.

9 min
Illustrationsbild. Silas Stein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Regeringen bör godkänna lagring från sociala medier”

Opinion Trafik- och lokaliseringsuppgifter har blivit ett allt viktigare verktyg i brottsbekämpningen och är ofta enda ingången man har i ärenden som rör terrorism och spioneri. Ett nytt EU-direktiv kommer ge polis tillgång till information från meddelandetjänster i sociala medier – men regeringen planerar att undanta dessa från lagringsskyldighet i Sverige. Det skriver Säpochefen Klas Friberg på DN Debatt.

Det här skulle få allvarliga konsekvenser för svenska brottsbekämpande myndigheter, som kommer att sakna viktiga och moderna verktyg för att hantera allvarlig brottslighet, menar han.

”Regeringen måste därför skyndsamt utreda och införa lagringsskyldighet”, skriver Klas Friberg.

Igår 22:16
Läs mer om Debatten om datalagringsdirektivet
Bild från den kraftiga explosionen i Husby i Stockholm i går. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängkriminaliteten

Ledare: Vad är planen när de spränger för att döda?

Opinion Svensk kriminalpolitik breder ut sig på ledarsidorna i dag. Många politiker verkar inte förstå vilken allvarlig situationen landet befinner sig i, skriver Expressens ledarsida, som ändå tycker att det mest skrämmande är att våldsamheterna ännu kan bli värre.

”Än så länge tycks gärningsmännen rikta in sig på objekt – inte på människor. Vad är egentligen planen om de börjar spränga för att döda?” skriver tidningen.

Visst måste polis och socialtjänst ingripa när brott sker, men även tidiga insatser är centrala för att stoppa brottsligheten. Det skriver Aftonbladets Lotta Ilona Häyrynen.

”I det långa loppet handlar det också fortfarande om framtidsutsikter och om att bryta fattigdom. Välfärden är central”, skriver hon.

M-kopplade ledarskribenten Alice Teodorescu Måwe fokuserar på ungdomsrånen. I en ledartext i GP skriver hon att ”påfallande många” som ägnar sig åt detta har utländsk bakgrund, och hon varnar för att personer från den gruppen kan utsättas för kollektiv bestraffning.

2 tim
Ulf Kristersson (M), Isabella Lövin (MP) och Stefan Löfven (S). TT
undefined

M: Tryggheten är det enda regeringen bör fokusera på

Opinion Sverige kan lösa de problem som plågar landet med beslutsamhet, handlingskraft och fokus, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Aftonbladet Debatt.

”Allt annat borde nu läggas åt sidan, för att människor ska kunna känna sig trygga i sina hem och när de är ute med sina barn på stan”, skriver han.

Genom januariöverenskommelsen bedriver regeringen en politik som man inte ens själv tror på, fortsätter Kristersson. Han fokuserar på rättspolitiken och invandringspolitiken, där han menar att Socialdemokraterna och Stefan Löfven har misslyckats.

”För de flesta andra är det uppenbart att gängkriminaliteten är starkt kopplad till stor invandring och dålig integration. Att påstå något annat är obegripligt”, skriver Kristersson.

3 tim
Läs mer om Gängkriminaliteten

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund