Infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) TT
Tidsomställningen

Regeringen öppnar för att slopa tidsomställningen

Regeringen är försiktigt positiv till att slopa omställningen mellan sommar- och vintertid, rapporterar Sveriges Radio Ekot. I Finland har ett medborgarinitiativ skapat politisk debatt.
– I och med att Finland nu valde att lyfta upp frågan på ett ministerrådsmöte i EU så tror jag att det kommer att leda till en diskussion i flera medlemsländer, säger infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) till Ekot.
Han vill ha en bred samhällsdiskussion om för- och nackdelarna med tidsomställningen, och en utredning från EU-kommissionen. Debatten om att slopa vinter- eller sommartiden har aktualiserats inom EU på senare år. Den debatteras i Finland, men också i de baltiska staterna och i Polen.

Läs mer:

Toppnyheter

Valet 2018 MP-kongressen 2018
Per Bolund och Isabella Lövin. TT
Valet 2018 MP-kongressen 2018

MP-topparna varnar för nya förslaget om flygskatten

Ett förslag om fördubblad flygskatt med Grön Ungdom som avsändare ser ut att vinna gehör på Miljöpartiets kongress. Men flera toppar inom partiet, bland annat språkröret Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund varnar för förslaget, rapporter TT.
– Vi ska inte gå till val på att låsa fast oss i kronor och ören, sa Lövin när frågan debatterades.
Lövin och Bolund argumenterar bland annan för att det är dum t att höja skatten före det att den har utvärderats. De får också stöd av förre språkröret Peter Eriksson, samt många av partiets företrädare från norra Sverige.

17 min
Illustrationsbild/Karin Svensson Smith.  TT
Valet 2018 MP-kongressen 2018

Starkt stöd för fördubblad flygskatt på MP-kongress

Miljöpartiet kan komma att driva krav på fördubblad flygskatt i valrörelsen. Förslaget från Grön ungdom ser ut att kunna vinna över partiledningens linje på partiets kongress, skriver TT.
– Jag har goda förhoppningar om att det går igenom, säger Karin Svensson Smith, trafikpolitisk talesperson för partiet.
Det utskott som arbetar med den del av valmanifestet där flygskatten finns med ställde sig på förmiddagen bakom Grön ungdoms förslag och vill att det ska bli hela kongressens beslut. Partistyrelsens linje har varit ett nej, med hänvisning till att flygskatten infördes så sent som den 1 april i år och att det är för tidigt att redan driva på för ytterligare höjningar.

4 tim
 Klimatminister Isabella Lövin och utbildningsminister Gustav Fridolin.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 MP-kongressen 2018

Ledare: Helt rätt av MP att fokusera på klimatet

Opinion När Gustav Fridolin steg upp i talarstolen på kongressen i Västerås i går var det nästan exakt fyra år sedan MP firade sina framgångar i EU-valet 2014, men språkröret såg ut att ha åldrats åtta år, skriver Aftonbladets ledarskribent Kalle Sundin.
Sedan dess har det gått utför i opinionen för partiet. Kompromisserna som partiet tvingats till i regeringsställning har varit svåra för många väljare att smälta.
”Gårdagens tal antydde att Fridolin nu kommer skala undan det andra och lägga sin tid på klimatet. Det gör han rätt i”, skriver Sundin.
Sydsvenskan är inne på en liknande linje i sin ledare och skriver att MP har ”helt rätt i att klimatfrågorna måste tas på större allvar”.
Tidningen skriver bland annat om en studie som visat att en begränsning av den globala uppvärmningen till 1,5 i stället för 2 grader till slutet av seklet skulle ge en ekonomisk vinst på över 20 000 miljarder dollar.
Nya Wermlands-Tidningen lyfter i stället fram att MP lidit av att fokus i den svenska debatten skiftat till områden som migration och lag och ordning, där partiet inte har särskilt stort förtroende hos väljarna.
”Fridolin må låta hur peppad som helst när han på kongressen föreslår straffskatter och förbud för topspinnar och sugrör, men det lär inte många gå i gång på”.

Idag 06:09
Läs mer om MP-kongressen 2018
Demilitariserade zonen. @TheBlueHouseKR
Nordkoreakrisen

Moon och Kim i möte vid gränsen – talade om USA

Sydkoreas premiärminister Moon Jae-in och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har på nytt träffats vid gränsen mellan länderna, i den demilitariserade zonen, skriver Reuters. Ledarna möttes under lördagen och det planerade mötet mellan USA:s president Donald Trump och Kim diskuterades, enligt Sydkorea.
Mötet är det andra mellan Sydkorea och Nordkorea på lika många månader. På bilder syns de båda ledarna i en omfamning.
I torsdags ställde Trump in mötet som planerades att hållas med Kim i Singapore den 12 juni. Sedan dess har presidenten återigen öppnat för att mötet ska genomföras det datum som man har sagt. Enligt Politico har Vita huset skickat ett förberedande team till Singapore för att ha beredskap om mötet blir av.

3 tim
Sarah Huckabee Sanders med reportrar utanför Vita huset. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Skickar team till Singapore för att ”hålla dörren öppen”

Vita huset kommer att skicka ett förberedande team till Singapore där mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un planerats att hållas, trots de senaste dagarnas turer. Det uppger två källor för Politico Magazine.
Teamet består av 30 Vita huset-medarbetare och tjänstmän från utrikesdepartementet. Deras uppgift är att ”hålla dörren öppen” för ett möte. I veckan meddelade Trump först att han ställde in mötet, varpå Nordkorea reagerade med diplomatiska tongångar vilket fick presidenten att återigen säga att mötet kan komma att äga rum den 12 juni som planerat.
Politico har tagit del av ett planeringsdokument för resan. Enligt det ska teamet anlända till Japan på måndag för att resa vidare till Singapore samma dag. Pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders har avstått från att kommentera uppgifterna.

5 tim
KCNA KCNA / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Nordkoreakrisen

Sydkorea välkomnar att samtal har återupptagits

Samtalen som återupptagits med Nordkorea om att trots allt hålla ett möte den 12 juni i Singapore är ”mycket produktiva”, twittrade Trump under natten. Om nödvändigt kommer samtalen att förlängas och pågå i flera dagar, tillade han. Efter att Trump i veckan meddelade att samtalen ställs in hälsade Nordkoreas regim att den är beredd att mötas och prata ”när som helst”.
Sydkorea välkomnar beskedet om återupptagna samtal.
– Vi följer utvecklingen noga, säger talespersonen Kim Eui-gyeom, enligt AFP.

Idag 03:22
Läs mer om Nordkoreakrisen
Ja-sidan firar framgångarna i folkomröstningen. PAUL FAITH / AFP
Irländska abortomröstningen

Premiärministern hyllar ”tyst revolution” och lovar ny abortlag före årets slut

Den irländske premiärministern Leo Varadkar uppger att en ny abortlag kommer att presenteras före årsskiftet.
– Det har varit ett rungande ja till att ändra den del av grundlagen som förbjuder aborter, sa han i ett tal där han också hyllade den ”tysta revolutionen”.
Nej-sidan i den irländska folkomröstningen har erkänt sig besegrade och ja-sidan går mot en jordskredsseger med runt 70 procent av rösterna. De slutliga röstsiffrorna har ännu inte presenterats.
Irland har en av världens strängaste abortlagstiftningar med förbud mot abort även vid våldtäkt och incest.

2 tim
Anti-abortkampanj på Irland/En kvinna lägger sin röst i folkomröstningen. TT
Irländska abortomröstningen

Motståndarna: ”Tillåter att bebisar dödas i vårt land”

I ett skarpt formulerat kampanjuttalande lovar abortmotståndarna på Irland att ta strid mot varje reform som ger större möjligheter för kvinnor i landet att utföra ingreppet. Man kommer bland annat att protestera om abortkliniker öppnar.
”Vad irländare gjorde i går är en tragedi av historiska proportioner”, skriver kampanjen och anklagar staten för att rättfärdiga mord på ofödda barn. ”Inom kort kommer en lag som tillåter att bebisar dödas i vårt land”.
Folkomröstningen handlade om det åttonde tillägget i den irländska grundlagen, som jämställer fostrets och kvinnans ”rätt till liv”. De som vill riva upp lagen till förmån för en mer liberal lagstiftning ser ut att ha vunnit en jordskredsseger.
– Det har begåtts så många övergrepp på kvinnor genom historien, men det är det slut med nu, säger ja-anhängaren Fiona Coyle till TT.

4 tim
Anhängare av en liberalare lagstiftning lyssnar när valresultaten räknas. På bilder syns aktivister kramas och gråta när de gick mot seger. CLODAGH KILCOYNE / TT NYHETSBYRÅN
Irländska abortomröstningen

Analys: Valtaktik från USA fick inte gensvar på Irland

Försvarare av Irlands hårda abortlagstiftning gjorde flera strategiska misstag i kampanjen som bidrog till förlusten, skriver The Guardians Henry McDonald i en analys. Även om man bortser från anklagelser om att nej-sidans kampanj tagit emot finansiering av den amerikanska kristna högern, så var det tydligt att de försökte använda sig av den amerikanska konservatismens valtaktik, menar han.
Det fanns en förväntan om att många irländska katolska konservativa skulle bli uppeldade och gå och rösta. ”Vad de inte tycks ha förstått är att den väljarbasen är mycket tunnare och mindre ideologiskt driven än den i bibelbältet i den amerikanska södern”, skriver McDonald.
Irish Times Kieran O’Leary skriver att allt de senaste dagarna har pekat på att sidan som vill riva upp de hårda lagarna skulle vinna, men att det stora genomslaget för ett ja bland stora delar av väljarna, inte bara bland unga, kan överraska båda sidorna av kampanjen.

4 tim
Läs mer om Irländska abortomröstningen
Flera har kanske tagit sitt premiärdopp tidigare än vanligt.  Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Badvattnet redan varmt – så länge det inte blåser

Värmen gör att badtemperaturerna är mer behagliga än normalt i maj. Ytvattnet på västkusten ligger på mellan 17–19 grader, enligt klart.se. I Vättern och Vänern är ytvattnet nästan lika varmt. I Mälaren ligger temperaturerna kring 13–16 grader. Ytvattnet blir fort varmt men det är fortfarande kallt längre ner, säger meteorologen Per Holmberg till SvD:
– När det börjar blåsa kan bottenvattnet snabbt komma upp och en plats med 18 grader kan i stället få 12 grader, säger Per Holmberg till SvD.

1 tim
Värmen fortsätter.  TT
Vårvädret

SMHI varnar för skyfall – men värmen fortsätter

Värmeböljan fortsätter i Sverige, i alla fall i Svealand och i delar av Norrland, men i södra Sverige finns risk för skyfall och åska, skriver Kvällsposten. SMHI varnar för risken att det kan komma över 35 millimeter regn på bara några timmar i Skåne, Blekinge, Halland och Kronobergs län.
Västkusten får de varmaste temperaturerna med 25–27 grader under helgen och nästa vecka väntas fortsatt soligt och varmt väder i hela landet undantaget någon skur, enligt SMHI.
På tisdag och onsdag nästa vecka väntas temperaturerna nå nya höjder med 28–30 grader på flera håll i landet.

4 tim
Illustrationsbild från en skogsbrand i Småland förra året.  Anna Hållams/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

MSB varnar för brandrisk: ”Det är extremt torrt”

Det råder extrem brandrisk i Sverige och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) går nu ut med en varning och manar till försiktighet, skriver TT.
– Det är första gången vi gör det i samband med risk för bränder. Vi går ut med det här för att förstärka det många kommuner och länsstyrelser gör nu: utfärdar eldningsförbud, säger Jan Wisén, avdelningschef på MSB.
Han tillägger att det är extremt torrt och uppmanar allmänheten till att vara uppmärksam när man är ute i skog och mark.
Den senaste veckan har flera skogsbränder rasat runt om i landet och enligt SMHI är det just nu risk för skogsbränder i 29 distrikt.

Idag 04:15
Läs mer om Vårvädret