Familjen Bencomo Gomez från Kanarieöarna tar tåget genom Sverige. Fredrik Persson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om tågtrafiken

Resor till kontinenten ska underlättas från nästa år

Nästa år kommer det att bli lättare att resa med tåg till kontinenten från Sverige. SJ har haft tryck på sig att av klimatskäl ordna fram bättre nattågsförbindelser, bland annat till kontinenten och till norra Sverige.

I den nya tågplanen som börjar gälla 2020 underlättas resor med nattåg söderut från Stockholm. Resenärerna hinner från och med december med morgontåget Köpenhamn–Hamburg.

– Man kan hoppa på nattåget i Stockholm på kvällen och vara framme i Hamburg klockan 12 dagen efter, säger Petter Essén, chef på SJ.

Toppnyheter

Coronaviruset Anklagelserna mot Cummings
Dominic Cummings. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Anklagelserna mot Cummings

Cummings polisanmäls av ögonvittne i turistorten

Dominic Cummings, nära rådgivare till brittiske premiärministern, har nu polisanmälts av ett vittne som säger sig ha sett honom i turistorten Durham – över 40 mil från hemmet i London, rapporterar The Mirror.

Vittnet tror sig ha sett Cummings med familj i en parkerad bil och hoppas att polisen med hjälp av övervakningskameror ska kunna fastställa om de brutit mot landets reserestriktioner.

Avgångskraven har haglat över Cummings, sedan uppgifterna om att han brutit mot de coronadirektiv han själv varit med och upprättat.

42 min
Boris Johnson och Dominic Cummings TT
undefined

Analys: Chansar – men han är bra på att känna av folket

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tar en politisk chansning när han väljer att ställa sig bakom rådgivaren Dominic Cummings trots dennes långa resor under nedstängningen. Det skriver BBC:s Nick Eardly i en analys efter Johnsons pressträff.

Visst, fortsätter Eardly, Johnsson och Cummings är kända för att känna av folkets känslor på ett bra sätt, men samtidigt tror många att det här är ett felbeslut.

”Det finns dessutom många obesvarade frågor. När fick premiärministern redo på att hans rådgivare hade åkt till Durham?” skriver han.

Tidigare i dag skrev The Times skribent Rachel Stevenson en analys. Hon är själv uppvuxen i staden Durham, dit Cummings körde från London.

”Nästa vecka begravs en av mina skolkompisar, något som sker online, för till skillnad från Cummings kan vi inte åka till Durham”, skriver hon.

Igår 18:28
Keir Starmer. Stefan Rousseau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labourledaren: Ett prov – och Johnson misslyckades

Den brittiske Labourledaren Keir Starmer går till hårt angrepp mot premiärminister Boris Johnson sedan Johnson uttryckt sitt fulla stöd för rådgivaren Dominic Cummings.

”Det här var ett prov för premiärministern, och han misslyckades”, twittrar Starmer efter Johnsons presskonferens. Han skriver vidare att det är en förolämpning mot det brittiska folket att inga åtgärder vidtas mot Cummings som gjort långa resor trots landets nedstängning.

Han ställer också krav på en omedelbar utredning.

Igår 17:55
Läs mer om Coronaviruset
Larsson, illustrationsbild TT
Kungsbackapolitikerns sexköp

Analys: ”Så dumt – M borde tacka sin lyckliga stjärna”

GP:s Arne Larsson skriver i en analys om beskedet att Kungsbackapolitikern Hans Forsberg (M) avgår efter att ha åkt fast för sexköp. Att köpa sex är aldrig okej och att göra det i svallvågorna av Paolo Robertos fall är ”så obeskrivligt dumt att Moderaterna borde tacka sin lyckliga stjärna för att bli av med den politiker som ens tänker tanken”, skriver Larsson.

Expressens krönikör Fredrik Sjöshult är inne på samma linje. Han konstaterar att Moderaterna i en debattartikel förra veckan krävde fängelsestraff för den som köper sex av människohandelsoffer, något han menar gör Forsbergs beslut än mer anmärkningsvärt.

”Att han trots allt vågade ta steget innanför dörren på en lägenhetsbordell i Göteborg i lördags är helt obegripligt.”

1 tim
Hans Forsberg. Kungsbacka kommun/TT
undefined

Toppolitiker i Kungsbacka erkänner sexköp – fast i insats mot lägenhetsbordell

Kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, Hans Forsberg (M), misstänks för sexköp efter en insats mot en utpekad lägenhetsbordell, skriver GP. I ett pressmeddelande bekräftar Moderaterna uppgifterna och meddelar att Forsberg lämnar alla politiska uppdrag.

– Det som han har gjort är oacceptabelt. Även om detta är en personlig tragedi för en partikollega och vän, så är vi helt överens om att Hans måste lämna alla de politiska uppdrag han har för vårt parti, säger förbundsordförande Mikaela Waltersson.

Hans Forsberg själv erkänner händelsen.

– Efter det som hänt har jag inte längre förtroende i partiet och är beredd att ta konsekvenserna. Jag är väldigt ångerfull, men beredd att stå för mitt misstag, säger han i pressmeddelandet.

Igår 17:46
Läs mer om Kungsbackapolitikerns sexköp
Coronaviruset Ekonomiska effekterna
Illustrationsbilder/Christina Nyman. TT
Coronaviruset Ekonomiska effekterna

Handelsbanken: Bopriserna kan falla upp till 20 procent

Om coronakrisen blir långdragen kan bopriserna falla upp till 20 procent, spår Handelsbanken i en ny rapport.

Priserna på bostadsrätter och villor sjönk i april men återhämtade sig lite i maj. Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman säger att man räknar med en fortsatt negativ trend, framför allt på grund av den stigande arbetslösheten.

– Mycket är högst osäkert, men i ett scenario där arbetslösheten stiger upp emot 15 procent räknar vi med att bostadspriserna skulle falla med 20 procent, säger hon, men påpekar att fallet sker från en relativt hög nivå.

3 tim
Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rekordhögt sparande oroar – kan leda till utdragen kris

De europeiska hushållens sparande har skjutit i höjden under coronapandemin och nu befarar ekonomer att det kan leda till en mer utdragen recession, skriver Financial Times.

I Frankrike har hushållen satt in 60 miljarder euro på sina bankkonton sedan nedstängningarna inleddes. En genomsnittsmånad före krisen låg insättningarna på 3,8 miljarder.

I Spanien och Italien har insättningarna femfaldigats och även Storbritannien vittnar om en rekordökning.

– Detta är ett av de stora makroekonomiska problemen, hur länge kommer hushållen avstå från att konsumera? säger ECB:s chefsekonom Philip Lane.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Illustrationsbild från Frankrike.  TT
Coronaviruset Globala spridningen

WHO-expert: Restriktioner kan behövas till nästa vår

Restriktionerna som införts runt om i världen till följd av coronaviruset kan behöva kvarstå fram till nästa vår, tror WHO-epidemiologen Richard Peabody.

– Tills dess att det finns ett vaccin behövs fortfarande de åtgärder som olika länder infört för att se till att viruset inte börjar spridas igen, säger han i en intervju i SVT:s Agenda.

Peabody tror också att de låga antikroppssiffrorna som synts på olika håll innebär att vi kan vänta oss en andra smittovåg.

5 tim
Surfare gör sig redo för att inta Bondi Beach i Sydney den 28 april. Rick Rycroft / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sex miljoner har virusappen – har hjälpt en enda gång

Sex miljoner australiensare har under våren laddat ner smittspårningsappen ”Covidsafe” efter återkommande uppmaningar från landets styrande politiker. Antal gånger som appen faktiskt har gjort någon nytta? En gång. Det skriver The Guardian.

Tanken med appen är att användare ska kunna skriva in om de blir sjuka. Data om hur den insjuknade personen har rört sig under de senaste tre veckorna är sparad i appen, och andra personer kan då varnas.

Premiärminister Scott Morrisson beskrev appen som helt nödvändig för att samhället skulle kunna återgå till det normala. Hälsoministern Greg Munt uppmanade invånarna att ladda hem den.

Igår 15:38
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Södertälje sjukhus.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Dubbelt så mycket övertid som normalt i Södertälje

Personalen på sjukhuset i Södertälje har under april månad jobbat mer än dubbelt så mycket övertid som samma tid förra året, rapporterar SVT.

– Det vittnar om den enorma insats som våra medarbetare har gjort i den här krisen, säger vd:n Christophe Pedroletti.

Sjukhuset har sedan tidigare sparkrav på sig och de extra övertidstimmarna innebär en extra ekonomisk börda på tre miljoner kronor.

2 tim
Illustrationsbild. TT
undefined

Gravida oroliga för att nekas kejsarsnitt i krisen

Bara två regioner har blivit mer restriktiva med att bevilja kejsarsnitt på grund av förlossningsrädsla under coronakrisen, enligt en enkät som Ekot gjort. Men bland många gravida kvarstår oron för att inte få planerat kejsarsnitt.

Sarah Sundström i Skellefteå har fått ett beslut med reservation, vilket innebär att hon med kort varsel kan nekas snitt.

– Det är väldigt stressigt och otryggt att inte ha kunnat få ett fast beslut.

Dalarna har stoppat i princip alla snitt på förlossningsrädda. Verksamhetschefen för kvinnosjukvården säger att man valt canceroperationer framför onödiga kejsarsnitt.

4 tim
Illustrationsbild.  TT
undefined

Hoppade in i vården – såg dödsångest andra passet

Undersköterskan Julia Moback hade skaffat ett nytt jobb på hotell men valde i samband med coronakrisen att gå tillbaka till vården, skriver SvD i ett långt reportage. Nu vet hon inte hur länge till hon orkar.

– Jag ville hjälpa till men känner mer och mer att jag måste tänka på mig själv. Vi får se.

Redan under sitt andra pass på covidintensiven i Södertälje mötte hon en patient som bad om att få dö och efter en månad plågas hon av mardrömmar efter den pressade arbetssituationen.

Igår 08:49
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild.  isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Folkhälsomyndighetens råd: Tillfälligt sex en risk

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina råd om sex i coronatider. Under sektionen med frågor och svar om viruset finns sedan i fredags en fråga om hur man ska tänka kring sexuella relationer. Myndigheten konstaterar att närhet främjar välbefinnandet och att sex inte är något hinder för symptomfria personer i fasta relationer.

”Dejting och tillfälliga sexuella relationer med nya partner utgör däremot en risk för att bli smittad eller smitta andra.”

2 tim
Illustrationsbild/Yngve Gustafson.  TT
undefined

Professor: ”Överdödlighet av frikostig palliativ vård”

Bara 10 procent av de 1 739 människor som dött till följd av covid-19 på äldreboenden fick sjukhusvård, enligt statistik som SVT:s Agenda presenterar.

I stället har många fått palliativ vård, lindrande åtgärder i livets slutskede. Det har varit ett problem i svensk äldrevård länge, menar geriatrikprofessor Yngve Gustafson.

– Vi har haft en överdödlighet på grund av frikostig palliativ vård, sa han i studion.

Men enligt Socialstyrelsen finns inget större systemfel, svarade Thomas Lindén, avdelningschef på myndigheten.

4 tim
Arkivbild. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

1 100 personer samlades för bilträff trots smittan

Trots rekommendationer om social distansering under coronakrisen samlades runt 1 100 personer och 300 bilar till bilträff i Östersund på lördagen, rapporterar P4 Jämtland. Egentligen skulle den årliga träffen Springmeet arrangerats, men den ställdes in på grund av smittan.

Polisen var på plats men valde att inte avbryta tillställningen. Däremot upprättades en anmälan som troligen kommer att rubriceras som brott mot ordningslagen.

Igår 14:19
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Kol i svenska jordar – nytt sätt att klimatkompensera

Hur ska vi klimatkompensera i framtiden? Måste det ske genom trädplantering i ökenområden? 2020 blir ett pilotår för svensk kolinlagring som ett alternativ, rapporterar Lantbrukets Affärstidning som skriver om ett initiativ från företaget Miljömatematik.

Projektet som kommer pågå i tre år går ut på att klimatkompensera för den koldioxid vi tar upp ur jorden på hemmaplan, och har bland annat knutit till sig hamburgerkedjan Max och havredrycksproducenten Oatly som finansiärer.

– Om man kan lagra kol i marken så blir det ju en ny produkt som jordbruket kan sälja. Nu köper vi kolinlagring i Afrika, varför ska man inte kunna köpa svensk? säger Jessica Johansson, omställningskonsult på Miljömatematik, till tidningen.

Tanken är att få till en plattform där man kopplar ihop de som vill klimatkompensera med jordbrukare som genomför åtgärder som bidrar till att binda kol i jordbruksmark, skriver Miljö & Utveckling.

Kolinlagring är också något som regeringen lyfter som en av de åtgärder som ska främjas i sitt klimatpolitiska handlingsprogram. I februari tillsatte man en ny utredning som ska se över hur det svenska jordbruket ska bli helt fossilfritt och kolinlagring nämns som något som har stor potential.

Samtidigt ska utredaren Helena Johansson titta på hur konkurrenskraften inom det svenska jordbruket ska öka. Kanske är det just kolinlagring som blir den nya produkten att marknadsföra för svenska bönder?

3 tim
Illustrationsbild. Shutterstock.
Coronaviruset Passion I Framtidens mat

Coronakrisen kan avgöra digitala matkassens framtid

Coronavirusets spridning över världen har fått näthandeln att blomstra, inte minst när det gäller mat. Allt fler väljer att handla matvaror på nätet istället för i en fysisk affär och e-handelsbutiker satsar på erbjudanden och rabatter för att locka till merköp. Men kommer trenden att avta när krisen är över, eller är mat på nätet framtiden?

Rusningen till e-butikerna skapar på sina håll digitala köer, lagren tar slut och leveranstiderna blir länge, rapporterar bland annat Expressen och Tech Crunch.

Det avgörande för om kunderna kommer stanna online även när krisen är över är hur shoppingupplevelsen funkar, skriver The Spoon.

Coronakrisen är en extrem situation men det finns ändå lärdomar att dra från de problem som uppstått om man vill att kunderna ska fortsätta handla när pandemin är över, menar sajtens skribent.

Företagen har nu ett guldläge att se över teknologi, supportsystem och personalisering av sina hemsidor. Bland annat finns det utrymme för utveckling när det gäller att föreslå matvaror på samma sätt som musik eller böcker föreslås i andra e-handlar.

”Vegankunden som alltid köper bönor och tahini kommer säkerligen att uppskatta att få ett förslag på kryddor från Mellanöstern som precis kommit in”, skriver The Spoon.

Igår 04:30
Matleverans i New York. JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Förändrade matvanor i städer kan ge radikala resultat

Om invånarna i New York och Minneapolis skulle slopa köttet och i stället få sitt protein från linser och baljväxter så skulle det ge 34 procent mindre växthusgaser och vattenförbrukningen skulle minska med 24 procent. Det visar en ny studie som bland andra Science Daily skriver om. Lika stor skillnad skulle det göra om man äter fågel och fläsk istället för nötkött.

– Det jag tycker är verkligt utmanande, men också användbart, är hur snabbt vi i USA hakar på den senaste mattrenden, säger Dana Boyer, en av forskarna bakom studien på Princeton University, till New Food Magazine.

Boyer har tillsammans med kollegan Anu Ramawami analyserat hur livsmedelsystemen fungerar i Delhi och Pondicherry i Indien samt i New York och Minneapolis i USA. Man ser dels stora skillnader i köttkonsumtion mellan de två länderna men också inhemska skillnader.

I de två indiska städerna skulle det göra stor skillnad att byta ut ris till vete i sin basdiet, risodlingen bidrar stort till växthusgaser i landet. Boyer menar att det i Indien jämfört med USA är ett större ingrepp att göra stora ändringar i folks diet, eftersom maten i högre grad är en del av kulturen och mattraditionen.

Tanken är att forskningen ska vara till nytta när man uppskattar hur stor miljöpåverkan en stads livsmedelsystem har och utvärderar vilka politiska åtgärder som behöver vidtas.

Förutom möjligheten att förändra hur folk äter och hur man hanterar matavfall ser man också en potential i att minska mänsklighetens koldioxidavtryck genom att främja urban odling och ändra sättet man lagar mat på, skriver New Food Magazine.

23 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat