Utrikesminister Margot Wallström (S) och Rysslands  Sverigeambassadör Viktor Tatarintsev. TT/Omni
Förgiftningen av ex-spionen

Ryssland om giftutspelet: ”Bara en gissning”

Rysslands Sverigeambassadör backar nu från tidigare ryska anklagelser om att Sverige skulle kunna vara en källa till det nervgift som används mot den tidigare ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter.
– Det var ingen officiell förklaring för rysk sida, bara en gissning, säger Viktor Tatarintsev till Expressen efter att ha kallats upp till UD.
I helgen uppgav en talesperson för det ryska utrikesdepartementets att nervgiftet skulle kunna kommit från andra länder, däribland Sverige. Ett uttalande som lett till starka svenska protester.

Läs mer:

Toppnyheter

CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bostadsbristen

Polisen: Svarta hyrkontakt grogrund till kriminalitet

Det tar för lång tid att avhysa uppenbart kriminella hyresgäster, anser polisen som lyfter fram att svarta hyreskontrakt skapar otrygghet och är en grogrund för kriminalitet. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot som även kan visa att tvisterna om svarta hyreskontrakt ökar i landets hyresnämnder.
Vid ett tiotal husrannsakningar i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg har polisen inte anträffat person som står på kontrakten, en välkänd ledare i ett kriminellt gäng.
I stället är det andra personer som bor där och vid flera tillfällen har polisen hittat narkotika och vapen i lägenheten. Personen som står på kontraktet bestrider uppsägningen.
– Det är tung bevisbörda, processen är för långdragen. Det står inte i proportion till det jobb vi får göra, säger Jörgen Thorén, polisområdeschef Västra Hisingen, till Ekot.

5 min
Hasse Holmberg / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Bostadsbristen

Tvister om svarta hyreskontrakt ökar

Tvister som gäller svarta hyreskontrakt har ökat i sju av Sveriges åtta hyresnämnder under de senaste två åren, enligt en undersökning som Sveriges Radio Ekot har gjort.
Att bostadsmarknaden är tuff och att fler hyresvärdar är medvetna om problemet kan vara två anledningar till ökningen.
– Det har varit markant ökning av den typen av ärenden som gäller otillåten andrahandsuthyrning och även när man ser att hyresgästen saknar behov av lägenheten, säger Lise-Lott Wilkens, hyresråd på Hyresnämnden i Göteborg.
Sedan 2015 har nästan 640 lägenheter kommit ut på Göteborgs bostadsmarknad igen sedan det kommunala Bostadsbolaget infört en särskild satsning. Genom att jurister bland annat kopplats till störningsjouren både driver och vinner Bostadsbolaget fler ärenden i hyresnämnden.

Idag 04:33
JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bostadsbristen

Medvetna hyresvärdar orsak till fler tvister

Antalet tvister om svarta andrahandskontrakt ökar i hyresnämnderna. En förklaring är att hyresvärdar blivit mer medvetna om problemen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
I Göteborg har det kommunala Bostadsbolaget en särskild satsning med jurister som bland annat är knutna till störningsjouren. Sedan 2015 har nästan 640 lägenheter kommit ut på marknaden igen.
Enligt Elisabeth Sandberg-Selind, uthyrningschef på Bostadsbolaget, både driver och vinner de fler ärenden i hyresnämnden sedan satsningen infördes 2015.
– Juristerna har bra på fötterna när de tar upp ett ärende, säger hon till Ekot.

Idag 05:06
Läs mer om Bostadsbristen
Valet 2018 Svenska brottsbekämpningen
Tobé. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Svenska brottsbekämpningen

M: Betald utbildning ska locka fler att bli poliser

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé har presenterat nya förslag för att göra polisyrket mer attraktivt.
Moderaterna vill vända utvecklingen med att allt fler poliser lämnar yrket, säger de på pressträffen. Totalt vill de göra satsningar på 5,6 miljarder kronor för fler polisanställda och en mer attraktiv polisutbildning:
Bland förslagen:
• Riktad lönesatsning. Moderaterna höjer anslagen med 1,1 miljarder kronor under nästa mandatperiod för att möjliggöra en höjning av polisernas löner med i snitt 3 000 kronor per månad
• Den som blir polis ska få sina studielån avskrivna. Under de första fem åren som polis skrivs en femtedel av lånet av varje år.
• Polisutbildningen ska anpassas med särskilda inriktningar mot utredningsverksamhet och ingripandeverksamhet.
• Personer med erfarenhet från andra områden, som IT-specialister, psykologer, beteendevetare och ekonomer ska anställas i högre grad.

1 tim
Kristersson. Arkiv.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Svenska brottsbekämpningen

”Vi är beredda att tillföra de resurser som krävs”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson menar att regeringen inte satsar tillräckligt för att nå målet om 10 000 fler polisanställda till 2024. Enligt Polismyndighetens egna beräkningar kommer det år 2021 att fattas hela 2,5 miljarder kronor med regeringens politik, menar han.
I dag meddelade Moderaterna att de vill satsa 5,6 miljarder kronor för att få fler polisanställda och en mer attraktiv polisutbildning.
– Till skillnad från regeringen är vi beredda att tillföra de resurser som faktiskt krävs för att polisen ska kunna anställa fler och höja polislönerna, säger Ulf Kristersson.

1 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen. Nikolai Linares / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Åklagaren: ”Denna ohyggliga sak är helt unik”

Att det rör sig om ett planerat mord och inte en spontan handling är tydligt. Det säger specialåklagare Jakob Buch-Jepsen i sin slutplädering i fallet om Kim Wall.
Han anser sig kunna bevisa att Peter Madsen mördade den svenska journalisten ombord på sin ubåt natten mellan den 10 och 11 augusti förra året.
Specialåklagaren berättar bland annat om de många kvinnor som blivit inbjudna till ubåten, kvinnor som vittnat under förhandlingen.
– Denna ohyggliga sak är helt unik, antingen ska Peter Madsen dömas till livstids fängelse eller förvaring, sammanfattar åklagaren, efter att ha gått igenom en lång rad tidigare domar om förvaring.

1 tim
Försvarsadvokat Betina Hald Engmark anländer till Köpenhamns byret. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Psykologens bedömning: ”Trovärdig och pervers”

Det finns stor risk att Peter Madsen, som misstänks för mordet på den svenska journalisten Kim Wall, kommer att återfalla i liknande kriminalitet framöver. Det slår den så kallade sinnesundersökningen fast, rapporterar TT.
Även rättsläkarrådet konstaterar att risken för framtida sexualbrott är hög och att Madsen utgör en fara för andras liv.
Teamet som genomfört undersökningen menar att Madsen sammanfattningsvis framstår som högst trovärdig och pervers. Han är en begåvad man utan tecken på psykos, men med narcissistiska och psykopatiska drag.
De rättspsykiatriska experterna konstaterar att Madsen framstår som välbegåvad, men att han visar på patologisk lögnaktighet och manipulation.
Läkarna och psykologen ser därför att det finns förutsättningar för att han ska dömas till förvaring, det vill säga ett tidsobestämt straff.

5 tim
Mordmisstänkte Peter Madsen som står åtalad på mordet på journalisten Kim Wall i Köpenhamns byret Johan Hallnäs/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Osannolikt att Madsen släpps på fri fot

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen anser sig kunna bevisa att Peter Madsen mördade den svenska journalisten Kim Wall ombord på sin ubåt natten mellan den 10 och 11 augusti förra året.
Oavsett vad domstolen kommer fram till är det osannolikt att Madsen släpps på fri fot efter rättegången, enligt TT.
Peter Madsen har erkänt styckning och att han sänkt kroppsdelarna i havet. Därmed kommer han att dömas för brott mot griftefriden, vilket enligt den danska stjärnadvokaten Mette Grith Stages bedömning betyder att han åtminstone kommer att dömas till mellan ett och två års fängelse.
Om han också ska dömas för mord är upp till Köpenhamns byret, motsvarande tingsrätten, att avgöra – och då kan straffet bli upp till livstid eller förvaring.

5 tim
Läs mer om Mordet på Kim Wall
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Peter Englund: Nödvändiga reformer som aviserats

Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare, Peter Englund är positiv till flera av de beslut som Svenska Akademien meddelade i sitt sitt pressmeddelande i fredags. Det skriver han på sin blogg.
Han skriver vidare att han tror att de reformer som aviseras i meddelandet är nödvändiga för att institutionen ska ”behålla sin relevans, återupprätta sin integritet och fullgöra sina många och viktiga uppgifter”.

4 min
Sara Danius. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

”Akademiens problem är alla snobbar till ledamöter”

Opinion Svenska Akademien vill inte bli ”politisk”, men samtidigt klamrar den sig fast vid en förgylld mansgris vilket också är en politisk handling, skriver DN:s Lisa Magnusson i en ledare. Hon menar att Akademien till stor del består av snobbar som tillsammans utgör en ”kulturell riddarorden”.
”Kallsvetten i att väljas ut till något finare och större skapar inte främst fritänkare, utan medlöpare.”
GP:s Peter Hjörne skriver i en ledare att det är dags för en radikal förändring av Akademien. Även om han anser att fredagens pressmeddelande där den bland annat välkomnade kungens stadgeändringar var positivt, så menar Hjörne att ett antal av ledamöterna måste lämna Svenska Akademien.
”Annars är jag rädd att det enda som återstår av ’snille och smak’, Akademiens stolta valspråk, är ’och’.”

Igår 18:49
Jesper Svenbro. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Svenbro bryter tystnaden och hyllar sekretessen

Jesper Svenbro, som sitter på stol nummer 8 i Svenska Akademien, har brutit tystnaden och uttalat sig om den rådande krisen. I samband med ett framträdande i skånska Klippan förklarar han sin tystnad för Sydsvenskan.
– Till skillnad från åtskilliga andra respekterar jag sekretessen. Om du deltar i en prisdiskussion är det viktigt att du kan uttrycka dig fritt och spontant, allt du säger är inte så lyckat, säger han till tidningen.
Kollegorna som uttalat sig om händelserna har avslöjat att Svenbro gett Sara Danius sitt stöd, vilket han själv anser är ”helt oproblematiskt”.

Igår 20:48
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien
Parisattackerna Rättsprocessen
Rättegångsteckning förställande Salah Abdeslam från februari. BENOIT PEYRUCQ / AFP
Parisattackerna Rättsprocessen

Paristerroristen Abdeslam får fängelse i första dom

Just nu meddelas en dom mot Salah Abdeslam, den enda överlevande gärningsmannen från terrorattackerna i Paris i november 2015. En domstol i Belgien konstaterar att han är skyldig till terrorrelaterat mordförsök, efter att ha skjutit mot poliser. Han döms, tillsammans med en medåtalad, till 20 års fängelse.
Rättegången gäller händelser i samband med att han greps i Bryssel i mars 2016. Han hade då befunnit sig på flykt sedan attackerna i Paris ett halvår tidigare.
Skottlossningen, i Brysselkommunen Forest, slutade med att polisen hittade spår av Abdeslam och hans medåtalade, Soufien Ayari, samt den döda gärningsmannen Mohamed Belkaid, tidigare boende i Sverige.
Tre dagar senare greps Abdeslam i Molenbeek, även det en Bryssel-kommun.
Rättegången för själva Parisattackerna kommer att hållas i Frankrike.

3 tim
Arkivbild: Skärmdump från en film som uppges visa gripandet av Salah Abdeslam TT / NTB Scanpix
Parisattackerna Rättsprocessen

Rättegång för Parisdåden ska hållas i Frankrike

Salah Abdeslam, som tros vara den enda överlevande terroristen från attackerna i Paris i november 2015, har befunnits skyldig för terrorelaterade brott i samband med att han greps i Bryssel.
Abdeslam själv är, likt hans medåtalade, inte på plats i rättssalen när domen mot honom förkunnas. Han befinner sig på ett fängelse i Frankrike. Där kommer han också att ställas inför rätta för själva Parisattackerna, rapporterar BBC.

3 tim
Läs mer om Rättsprocessen
Daniel Rahimi och resten av Lakers-spelarna hyllas vid Vida Arena. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 17/18

Kritiken mot Växjös slutna fest: ”Divalater”

Sedan Växjö Lakers återvänt från Skellefteå med SM-guld så fick hemmafansen möjlighet att hylla dem på flygplatsen och vid Vida Arena. På stadshotellet arrangerades sedan en sluten guldfest för laget, rapporterar Aftonbladet.
– Vi kom hit för att fira med laget och hela Växjö, men då har laget valt att stänga in sig (...) Jag tycker det är divalater, säger Växjö-supportern Jessica Ovesson till tidningen.
Den slutna festen antas vara en konsekvens av guldfirandet 2014 då sportchefen Henrik Evertsson hamnade i slagsmål och polisanmäldes för misshandel. Han friades senare.

5 tim
Elias Pettersson (höger). PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
SHL 17/18

Krönikor: Pettersson mer dominant än Forsberg

Elias Pettersson hyllas av alla efter att Växjö säkrat SM-guldet i dag. Med sina två mål låg 19-åringen bakom segern i Skellefteå Kraft Arena.
Sportexpressens Magnus Nyström är nykär.
”Det var väldigt länge sen jag hade det här pirret i magen. Det är få förunnat att på nära håll så uppleva en spelare av den här klassen”, skriver han i sin matchkrönika.
Sportbladets Mats Wennerholm skriver att Pettersson dominerade det här slutspelet mer än Peter Forsberg eller Mats Sundin någonsin gjorde. Enligt DN:s Malin Fransson är spelintelligensen Petterssons främsta tillgång.
”Han ligger ofta ett steg före motståndarna i tanken, vilket gör att han ser ytorna före alla andra”, skriver hon.

Igår 16:27
Läs mer om SHL 17/18
James Shaw jr på en presskonferens. Jason Davis / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Dödsskjutningen i Nashville

Slet vapnet ur skyttens händer: ”Pipan var het – men jag brydde mig inte”

James Shaw Jr flydde in bakom en dörr på restaurangen i Nashville när skytten stormade in. Vid ett uppehåll i skjutandet rusade han fram, brottade ner skytten och slet vapnet ur händerna på honom.
– När jag tog i pipan på vapnet var den het, men jag brydde mig inte. Det var på liv eller död, säger han på en presskonferens enligt AP.
Han säger att han inte betraktar sig själv som en hjälte, även om han är glad att andra räddades.
– Jag brottade inte ner den där mannen för att rädda alla andra. Det kanske inte är så populärt, men jag tog vapnet för att ta mig själv ur situationen.
Restaurangkedjans vd, Walter Ehmer, håller inte med.
– Man träffar inte allt för många hjältar i livet. Vi står för evigt i skuld till dig.
Skytten, som pekas ut som Travis Reinking, är fortfarande på fri fot på måndagsmorgonen svensk tid. Minst fyra människor dödades vid dådet.

4 tim
Sheriffen talar med en man i jakten på skytten på söndagen. Fred Zwicky / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Nashville

Polisjakt efter skytten – säkerheten höjs vid skolor

Den man som misstänks ha skjutit ihjäl fyra personer på en restaurang i staden Nashville i USA är fortfarande på fri fot. Nu höjs säkerheten runt skolorna inför skolstarten, rapporterar Reuters.
Skytten, som pekats ut som 29-årige Travis Reinking, flydde från restaurangen efter att en kund slet vapnet ur händerna på honom medan han laddade om. Ett stort polisuppbåd har sökt honom sedan dess.

5 tim
Travis Reinking misstänks för dödsskjutningen på Waffle House i Nashville.  TT
Dödsskjutningen i Nashville

Misstänkte skytten greps utanför Vita huset 2017

29-årige Travis Reinking jagas för dödsskjutningen på ett våffelkafé i Nashville i Tennesee på söndagen. Samtidigt framkommer att Reinking greps utanför Vita huset i juli förra året för att ha varit på förbjudet område, rapporterar AP.
Anledningen till att Reinking var på förbjudet område var för att han ville träffa och få prata med Donald Trump.
Reinkings vapenstillstånd upphävdes då på begäran av FBI och fyra vapen togs in, ett av dessa var det vapen av modellen AR-15 som Reinking använde vid dödsskjutningen på våffelkaféet tidig söndag. Vapnen ska ha lämnats till den misstänkte skyttens pappa som erkänner att han gett tillbaka dem till sin son. Det säger polisens talesperson Don Aaron till AP. Polisen har hittat två av vapnen under söndagen.
Fyra människor dödades och fyra människor skadades i attacken.

Igår 20:01
Läs mer om Dödsskjutningen i Nashville

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.