Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Omnis valguide

Så ser partierna på ett tiggeriförbud

Var tredje svensk anser att brottslighet/lag och ordning är en av de tre viktigaste valfrågorna, enligt en mätning från DN/Ipsos i augusti. De flesta partierna föreslår fler poliser och att rättsväsendet ska få fler verktyg för att kunna stoppa gängkriminaliteten. Nedan ger alla partier sin syn på följande frågor.

• Hur vill ni öka tryggheten i de särskilt utsatta områdena?

• Ska tiggeri förbjudas?

Moderaterna:

• Partiet vill ha 10 000 nya polisanställda till år 2024 och kraftigt förstärka hela rättsväsendet. M vill även skärpa straffen och ge polisen fler verktyg att knäcka gängkriminaliteten.

• M vill ha ett nationellt tiggeriförbud. Partiet anser att tiggeri låser in människor i fattigdom och varnar för att utsatta EU-medborgare riskerar att utnyttjas i prostitution. Enligt M riskerar lokala förbud att flytta tiggeriet från en plats till en annan.

Sverigedemokraterna:

• SD vill ha fler poliser och installera fler bevakningskameror. Partiet vill också upprätta en nationell handlingsplan för att identifiera otrygga områden och tillgodose deras behov av åtgärder för ökad trygghet.

• Partiet vill se ett tiggeriförbud och pekar på att kriminella ligor kan tjäna pengar. Enligt partiet kan skärpta straff för människohandel ha viss avskräckande effekt, men man menar att det inte räcker för att förhindra agerandet.

Socialdemokraterna

• S vill ha 10 000 fler polisanställda och pekar på att man skärpt straffen och underlättar för kameraövervakning. De skolor som har svårast förutsättningar ska stärkas med sex miljarder under fyra år.

• Partiet vill inte ha ett fullständigt tiggeriförbud. Man menar att det vore en för kraftig åtgärd som skulle göra att polisen får lägga viktigare saker åt sidan. S vill däremot minska möjligheten att tigga jämfört med i dag och vill ha samma regler i alla kommuner.

Miljöpartiet

• MP vill stoppa tillgången på illegala vapen och öka förtroendet för polis och rättsväsende. Partiet vill också ha fler fältarbetare från socialtjänsten, en stärkt avhopparverksamhet, fler områdespoliser och skärpta straff för den som rekryterar unga in i kriminalitet.

• Partiet vill inte ”kriminalisera fattigdom” och pekar på att det redan är förbjudet att utnyttja andra för tiggeri. Enligt MP visar erfarenhet från andra länder att utsattheten för de som tigger ökar vid kriminalisering.

Vänsterpartiet:

• V lyfter att polis, räddningstjänst, kollektivtrafik, vård och annan offentlig service ska finnas tillgänglig även på landsbygd och i förorter. Enligt V är grunden för trygghet ett rättvist samhälle. V vill också se åtgärder för att minska kriminaliteten, få bort illegala vapen från gatan och bryta rekryteringen till gängkriminaliteten.

• Partiet vill inte ha ett tiggeriförbud. V vill i stället se ”en kraftfull politik för rättvisa och jämlikhet”. Man vill också att utsatta ska få bättre samhällsstöd.

Centerpartiet:

• C vill att fler poliser ska utbildas och vara lokalt förankrade, närvarande och synliga. Målet är 10 000 fler polisanställda till år 2024. Partiet vill också se ett större fokus på brottsförebyggande arbete, samt arbetsmarknadsreformer och utbildning för att minska utanförskapet.

• Partiet vill inte se ett generellt förbud mot tiggeri. C vill i stället stärka åtgärderna för att förhindra olagliga tältläger och annan kriminell aktivitet som kan följa i tiggeriets spår.

Liberalerna:

• L vill öka antalet poliser i Sverige från 20 000 till 25 000 och satsa särskilt i de områden där otryggheten är som störst. Man vill också att 2 000 kommunala trygghetsvakter anställs och att sociala insatser sätts in tidigt.

• Enligt L är tiggeri ingen lösning på människors fattigdom men man ser heller inte att ett förbud löser sociala problem. Partiet vill däremot ha tydliga förbud mot bland annat olagliga bosättningar och nedskräpning.

Kristdemokraterna:

• KD föreslår 10 000 fler poliser som ska vara synliga i områden. Ungdomar i riskzonen ska fångas upp i tid genom en förstärkt lokalpolisverksamhet samt genom att samarbetet mellan skola, föräldrar och polis förbättras. Partiet vill också stoppa gängkriminaliteten med skärpta straff, anonyma vittnen och förenklad kameraövervakning.

• Enligt KD ska tiggeriet kunna begränsas på kommunal nivå med hjälp av lokala ordningsstadgar. Partiet vill inte ha ett nationellt tiggeriförbud men öppnar för att tiggeri kan förbjudas lokalt på vissa platser.

Toppnyheter

Statsminister Stefan Löfven  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Minnet av förintelsen

Löfven om minnesdagen: Högtidlighållandet viktigt

I dag, 75 år efter att koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades, samlas en stor del av världens politiska ledare på platsen för att minnas och hedra offren för Förintelsen

Från Sveriges sida deltar statsminister Stefan Löfven, kronprinsessan Victoria och och riksdagens talman Andreas Norlén.

– Förintelsen och perioden före och under andra världskriget är mänsklighetens mörkaste del. Och vi måste förstå vad som hände för det aldrig ska upprepas. Så därför är högtidlighållandet idag väldigt viktigt, säger Löfven till SVT Nyheter.

38 min
Moderatledaren Ulf Kristersson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M-ledaren: Krävs krafttag mot judehatet i Sverige

Opinion Det krävs kraftfulla insatser mot alla former av antisemitism i Sverige, skriver M-ledaren Ulf Kristersson i en debattartikel i Expressen.

Moderaterna vill se nolltolerans mot antisemitism i svenska skolor och att fler brott med antisemitiska motiv ska leda till utvisning. Kristersson lyfter även fram förbud mot att delta i våldsbejakande organisationer samt att stoppa utbetalningar av skattepengar till organisationer som inte delar grundläggande demokratiska värderingar.

”Sveriges förmåga att framgångsrikt bekämpa antisemitismen är ett lackmusttest på hela vårt samhälles anständighet. I dag klarar inte Sverige det tillräckligt bra. Nu krävs omedelbara krafttag”, skriver han i debattartikeln.

4 tim
Löfven skriver i minnesboken på Yad Vashem  Owe Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Förintelsemuseum i Malmö ett viktigt steg

Opinion Flera ledarsidor uppmärksammar i dag att det är 75 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades.

Förintelsens minnesdag borde inbjuda till försoning, eftertanke och dialog, men har istället blivit föremål för politiska storgräl och historieförfalskning, menar DN:s ledarsida och skriver: ”Vladimir Putins Ryssland har inför minnesdagen trappat upp sitt förvrängande av sanningen för att skapa en krigsberättelse som förskönar Sovjetunionen.”

Sverige måste visa omvärlden att vi tar kampen mot antisemitismen på största allvar, skriver Expressen i en osignerad ledare. Regeringens planer på ett Förintelsemuseum är ett lovvärt initiativ, menar ledarsidan och skriver: ”Löfven måste använda sin offensiv för att skicka ett glasklart budskap – inte minst till det egna partiet – om nolltolerans mot judehat. Att placera Förintelsemuseet i Malmö vore ett steg på vägen.”

Sydsvenskans ledarsida skriver att det är passande att regeringen anordnar en internationell konferens mot antisemitism i Malmö i höst med tanke på att staden blivit något av en symbol för Socialdemokraternas egna problem med detta.

4 tim
Läs mer om Minnet av förintelsen
Trumps USA Riksrätten mot Trump
Representanthusets sju ”impeachment managers”, som fungerar som åklagare mot president Trump i senaten. Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrätten mot Trump

De sju åklagarna: Explosiva uppgifter från John Bolton – måste nu höras i senaten

Rösterna höjs nu för att USA:s tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton ska höras i riksrättsåtalet i senaten, rapporterar Washington Post. Detta efter att delar av Boltons kommande bok har läckt ut i amerikanska medier, där han hävdar att Donald Trump krävde att Ukraina inledde en utredning mot politikern Joe Biden i utbyte mot militärt bistånd.

I ett gemensamt uttalande kallar representanthusets sju demokratiska ”impeachment managers”, som i praktiken fungerar som åklagare mot Trump, de nya uppgifterna för ”explosiva”. De uppmanar den republikankontrollerade senaten att höra vad Trumps tidigare kollega har att säga.

”Det finns inget försvarbart skäl att vänta tills hans bok publiceras när information han har är avgörande för det viktigaste beslut senatorerna nu måste fatta – huruvida presidenten ska dömas”, skriver de.

Bolton har tidigare sagt att han är beredd att vittna om han får frågan.

2 tim
Donald Trump och John Bolton i Bryssel den 12 juli 2018. Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump nekar på nytt: ”Han vill bara sälja fler böcker”

USA:s president Donald Trump förnekar sin tidigare säkerhetsrådgivare John Boltons uppgifter om att Trump villkorade Ukraina-biståndet med en utredning av den politiska rivalen Joe Biden. Uppgifterna från Bolton framkommer i läckta utdrag från en kommande bok.

”I själva verket klagade han aldrig över detta vid sin mycket offentliga uppsägning. Om John Bolton sa det här var det bara för att sälja böcker. Med det sagt: Utskriften av mina samtal med president Zelenskyj är alla bevis som behövs”, skriver Trump på Twitter.

Presidenten betonar också att både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och landet utrikesminister Vadym Prystaiko har sagt att ingen press placerades på landet. Han skriver också att det militära biståndet till Ukraina gavs i god tid utan krav på motprestationer.

2 tim
John Bolton i Ovala rummet med Donald Trump LEAH MILLIS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolton: Trumps villkor för bistånd var Bidenutredning

Donald Trump sa till sin tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton att han ville att stödet till Ukraina skulle vara fortsatt fryst tills dess att landet bistått med en utredning av Demokraterna och Joe Biden, skriver New York Times. Tidningen har kommit över ett utkast till en kommande bok av Bolton där Trump knyter Ukrainabiståndet till utredningen av sin rival.

Utkastet ger en bild av vad Bolton kommer lägga fram om han kallas att vittna i riksrättsrättegången mot Trump i senaten. Bolton har tidigare sagt att han kan tänka sig att förhöras.

Trump sparkade John Bolton som nationell säkerhetsrådgivare i september förra året.

Igår 23:44
Läs mer om Trumps USA
Bild från uppträdandet i natt. Matt Sayles / TT NYHETSBYRÅN
Grammygalan

Krönikor: Uppträdandet så uselt att det nästan blev bra

Årets Grammygala är avslutad och flera nöjesjournalister har kommenterat galan. Entertainment Weeklys Maureen Lee Lenker menar att värden Alicia Keys och Boyz II Mens hyllningssång till avlidne basketlegendaren Kobe Bryant var en av kvällens stora höjdpunkter. Hon menar att framträdandet påminner oss om att arvet efter Bryant kommer att leva vidare.

USA Todays Patrick Ryan gillade också framträdandet. Han placerar det på bronsplats när han listar kvällens 19 uppträdande från bäst till sämst.

”Det var en härlig, hjärtskärande hyllning som båda artisterna förtjänar mycket beröm för att de lyckades få till i sista minuten”, skriver han.

Längst ner på listan placerar han Aerosmiths framträdande, som han kallar ”högljutt, rörigt och totalt underväldigande”. Gruppens framträdande får också bottenbetyg av i Entertainment Weekly.

”Det var så dåligt att det nästan var bra – eller det gav oss i alla fall ett välbehövligt skratt”, skriver Maureen Lee Lenker.

34 min
Alicia Keys och Dua Lipa delar ut priset för årets nykomling till Billie Eilish. Matt Sayles / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Billie Eilish tog hem allt: ”Wow, wow, wow – förlåt”

Grammygalan 2020 tillhörde Billie Eilish. Den 18-åriga storstjärnan plockade hem priserna i de fyra prestigefulla kategorierna årets album, årets skiva, årets låt och årets nykomling.

Få kan ha blivit förvånade när succélåten ”Bad Guy” utsågs till årets låt. Förutom möjligtvis Eilish själv.

– Wow, wow, wow, wow. Herregud, så många andra sånger förtjänade det här. Förlåt, sa Billie Eilish i början av sitt tal, enligt LA Times.

– Det här är mina första Grammys. Jag trodde aldrig att det skulle hända i hela mitt liv, fortsatte hon.

Hon är den yngsta artisten någonsin som vinner de fyra stora kategorierna.

Idag 05:24
Tove Lo uppträder i Texas 2017. Jack Plunkett / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inga svenskar prisades på galan trots nomineringarna

Trots flera nomineringar resulterade årets Grammygala inte i några svenska vinnare, skriver SVT Kulturnyheterna.

Låtskrivaren Ilya Salmanzadeh hade två vinstchanser. Han var nominerad för Beyoncés låt ”Spirit”. Dessutom hade Ariana Grandes album ”Thank u next” chans att prisas som årets bästa album, och Salmanzadeh skrev flera av låtarna tillsammans med sin svenske kollega Max Martin.

Även hårdrocksbandet Candlemass och artisten Tove Lo hade chans på en Grammy. Candlemass låt ”Astorolus – the great octopus” och Tove Los video till ”Glad he’s gone” var båda nominerade.

Galans stora vinnare blev stjärnskottet Billie Eilish.

6 tim
Läs mer om Grammygalan
TT
Kobe Bryant 1978–2020

Vittne till dödskraschen: ”Det var ett stort eldklot”

Dåliga väderförhållanden kan ha varit en orsak till olyckan på söndagen där basketspelaren Kobe Bryant och åtta andra människor dog, skriver amerikanska medier. Polisen berättar för CNN att man på grund av dimman valde att låta sina helikoptrar stå under morgonen.

Los Angeles-bon Jerry Kocharian som blev vittne till olyckan berättar för Los Angeles Times att helikoptern flög lågt och att den inte lät som den skulle. Han såg helikoptern falla i den tjocka dimman – och sedan hörde han en smäll.

– Det var ett stort eldklot. Ingen skulle kunna överleva det, säger han till tidningen.

5 tim
TT
undefined

Presidenterna hyllar Kobe: ”Livet hade just börjat”

Den tidigare amerikanske presidenten Barack Obama hyllade basketspelaren Kobe Bryant efter att han dött i en tragisk helikopterolycka tillsammans med åtta andra människor på söndagen.

”Kobe var en legend på planen och hade precis kommit i gång med vad som skulle ha blivit en lika meningsfull andra akt”, skriver han på Twitter.

Några timmar senare kommenterade även den nuvarande presidenten Donald Trump dödsfallet.

”Trots att Kobe Bryant var en av historiens största basketspelare så hade livet precis börjat. Han älskade sin familj så mycket och hade en så stark passion för framtiden”, skriver han.

4 tim
Uppträdande från nattens Grammisgala Matt Sayles / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Los Angeles, USA och världen har förlorat hjälte”

Sångaren Alicia Keys och den legendariska r’n’b-gruppen Boyz II Men hyllade basketspelaren Kobe Bryant med sången ”It’s So Hard to Say Goodbye to Yesterday” under nattens Grammygala i USA, bara timmar efter att Bryant dött i en helikopterolycka. Det rapporterar flera amerikanska medier.

– Tidigare i dag förlorade Los Angeles, USA och hela världen en hjälte. Och vi står bokstavligt talat med brustna hjärtan i det hus som Kobe Bryant byggde, sa Alicia Keys i samband med uppträdandet som skedde i Bryants hemstad Los Angeles.

Även många andra amerikanska kändisar hyllade basketspelaren under söndagen, bland annat rapparen Lil Nas X, sångaren Jennifer Lopez och skådespelaren Jack Nicholson som i en sällsynt telefonintervju beskrev Bryants död som ”en fruktansvärd händelse”.

Idag 05:01
Läs mer om Kobe Bryant 1978–2020

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund