Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Omnis valguide

Så ser partierna på ett tiggeriförbud

Var tredje svensk anser att brottslighet/lag och ordning är en av de tre viktigaste valfrågorna, enligt en mätning från DN/Ipsos i augusti. De flesta partierna föreslår fler poliser och att rättsväsendet ska få fler verktyg för att kunna stoppa gängkriminaliteten. Nedan ger alla partier sin syn på följande frågor.

• Hur vill ni öka tryggheten i de särskilt utsatta områdena?

• Ska tiggeri förbjudas?

Moderaterna:

• Partiet vill ha 10 000 nya polisanställda till år 2024 och kraftigt förstärka hela rättsväsendet. M vill även skärpa straffen och ge polisen fler verktyg att knäcka gängkriminaliteten.

• M vill ha ett nationellt tiggeriförbud. Partiet anser att tiggeri låser in människor i fattigdom och varnar för att utsatta EU-medborgare riskerar att utnyttjas i prostitution. Enligt M riskerar lokala förbud att flytta tiggeriet från en plats till en annan.

Sverigedemokraterna:

• SD vill ha fler poliser och installera fler bevakningskameror. Partiet vill också upprätta en nationell handlingsplan för att identifiera otrygga områden och tillgodose deras behov av åtgärder för ökad trygghet.

• Partiet vill se ett tiggeriförbud och pekar på att kriminella ligor kan tjäna pengar. Enligt partiet kan skärpta straff för människohandel ha viss avskräckande effekt, men man menar att det inte räcker för att förhindra agerandet.

Socialdemokraterna

• S vill ha 10 000 fler polisanställda och pekar på att man skärpt straffen och underlättar för kameraövervakning. De skolor som har svårast förutsättningar ska stärkas med sex miljarder under fyra år.

• Partiet vill inte ha ett fullständigt tiggeriförbud. Man menar att det vore en för kraftig åtgärd som skulle göra att polisen får lägga viktigare saker åt sidan. S vill däremot minska möjligheten att tigga jämfört med i dag och vill ha samma regler i alla kommuner.

Miljöpartiet

• MP vill stoppa tillgången på illegala vapen och öka förtroendet för polis och rättsväsende. Partiet vill också ha fler fältarbetare från socialtjänsten, en stärkt avhopparverksamhet, fler områdespoliser och skärpta straff för den som rekryterar unga in i kriminalitet.

• Partiet vill inte ”kriminalisera fattigdom” och pekar på att det redan är förbjudet att utnyttja andra för tiggeri. Enligt MP visar erfarenhet från andra länder att utsattheten för de som tigger ökar vid kriminalisering.

Vänsterpartiet:

• V lyfter att polis, räddningstjänst, kollektivtrafik, vård och annan offentlig service ska finnas tillgänglig även på landsbygd och i förorter. Enligt V är grunden för trygghet ett rättvist samhälle. V vill också se åtgärder för att minska kriminaliteten, få bort illegala vapen från gatan och bryta rekryteringen till gängkriminaliteten.

• Partiet vill inte ha ett tiggeriförbud. V vill i stället se ”en kraftfull politik för rättvisa och jämlikhet”. Man vill också att utsatta ska få bättre samhällsstöd.

Centerpartiet:

• C vill att fler poliser ska utbildas och vara lokalt förankrade, närvarande och synliga. Målet är 10 000 fler polisanställda till år 2024. Partiet vill också se ett större fokus på brottsförebyggande arbete, samt arbetsmarknadsreformer och utbildning för att minska utanförskapet.

• Partiet vill inte se ett generellt förbud mot tiggeri. C vill i stället stärka åtgärderna för att förhindra olagliga tältläger och annan kriminell aktivitet som kan följa i tiggeriets spår.

Liberalerna:

• L vill öka antalet poliser i Sverige från 20 000 till 25 000 och satsa särskilt i de områden där otryggheten är som störst. Man vill också att 2 000 kommunala trygghetsvakter anställs och att sociala insatser sätts in tidigt.

• Enligt L är tiggeri ingen lösning på människors fattigdom men man ser heller inte att ett förbud löser sociala problem. Partiet vill däremot ha tydliga förbud mot bland annat olagliga bosättningar och nedskräpning.

Kristdemokraterna:

• KD föreslår 10 000 fler poliser som ska vara synliga i områden. Ungdomar i riskzonen ska fångas upp i tid genom en förstärkt lokalpolisverksamhet samt genom att samarbetet mellan skola, föräldrar och polis förbättras. Partiet vill också stoppa gängkriminaliteten med skärpta straff, anonyma vittnen och förenklad kameraövervakning.

• Enligt KD ska tiggeriet kunna begränsas på kommunal nivå med hjälp av lokala ordningsstadgar. Partiet vill inte ha ett nationellt tiggeriförbud men öppnar för att tiggeri kan förbjudas lokalt på vissa platser.

Toppnyheter

Anne Ramberg. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Ramberg om förslaget: Väldigt integritetskränkande

Advokaten och den tidigare generalsekreteraren för Advokatsamfundet, Anne Ramberg, är kritisk till att regeringen vill ge polisen möjlighet att gå in i brottsmisstänktas datorer och mobiler. Till SVT Nyheter säger hon att tekniken öppnar för ”väldigt integritetskränkande åtgärder”.

– Det möjliggör att man i princip i realtid kan följa en människa, sätta på kameran och mikrofonen för att lyssna på allt som sägs i ett rum. Det kan sitta andra människor som inte är misstänkta för brott i det rummet.

Hon förstår att polisen kan ha ett behov av åtgärden men menar att det riskerar att urholka demokratin.

1 min
Mikael Damberg.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen ska kunna gå in i brottsmisstänktas datorer

Polisen ska få möjlighet att gå in i brottsmisstänktas datorer och mobiler för att läsa krypterad information, meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff.

– Det finns en radioskugga i den svenska brottsbekämpningen, säger han.

Åtgärden står högst upp på regeringens 34-punktslista över åtgärder mot gängkriminaliteten och remissen lämnas nu till Lagrådet. Damberg säger att avläsningen är ett kraftfullt verktyg som är efterlängtat från myndigheterna.

– Det ska bara användas vid allvarlig brottslighet.

Enligt TT var en utredning i frågan klar redan i november 2017 och en lag föreslogs börja gälla i januari i år, men det har dröjt.

3 tim
Johan Forssell (M).  TT
undefined

Kritiken från M och KD: ”Det här är väldigt klent”

Förslaget från regeringen och inrikesminister Mikael Damberg (S) om att polisen ska kunna gå in i brottsmisstänktas datorer och mobiler kommer för sent, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till TT.

Han välkomnar visserligen förslaget, men menar att det har dröjt alldeles för länge. Dessutom säger han att han gärna hade sett att regeringen införde fler åtgärder, till exempel visitationszoner för att kunna leta efter vapen.

– Det här är väldigt klent i förhållande till de väldigt allvarliga problem vi har, säger han.

Även KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson är kritisk och säger till SvD att det är ”obegripligt” att det har tagit så lång tid.

1 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Behcet Barsom/Tomas Hilmo lämnar krismötet. TT.
Materielbristen på sjukhusen

Ny kritik mot Apotekstjänst – vd slutade före krismötet

Apotekstjänsts kritiserade vd hade redan avgått när han under måndagen dök upp på krismötet mellan bolaget och Varuförsörjningsnämnden, rapporterar SVT som gått igenom dokument från Bolagsverket.

Nämndens ordförande Behcet Barsom (KD) säger att han förutsatte att Tomas Hilmo fortfarande var vd när han kom till mötet.

– Vi hade kallat vd. Då har de farit med osanning, säger han.

Pressen på Apotekstjänst har varit hård den senaste tiden. Flera regioner har tvingats ställa in operationer då bolaget inte kunnat leverera nödvändigt material.

3 min
Sjukvårdsartiklar. Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kravet från läkare: Stoppa avtalet med Apotekstjänst

Häv avtalet med sjukhusleverantören Apotekstjänst. Det kräver flera läkare efter den senaste tidens materielbrist på sjukhus i flera regioner, rapporterar Ekot.

– Vi behöver en mer erfaren aktör som kan sköta det här – det kan inte vara så att lägsta pris alltid vinner utan man måste granska kvalité och erfarenhet på de företag som man anlitar, säger Torbjörn Karlsson, ordförande i Upplands allmänna läkarförening.

Men varuförsörjningsnämnden, som ansvarar för upphandlingen, tänker i nuläget inte bryta kontraktet med leverantören. Apotekstjänsts vd lämnade i går sin tjänst.

42 min
En operation av ett pulsåderbråck på Akademiska sjukhuset i Uppsala/arkivbild.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sjukhus i två regioner opererar igen efter krisen

Regionerna Uppsala och Dalarna börjar genomföra planerade operationer igen efter materielkrisen som orsakat ett stopp. Materielläget ser bättre ut för tillfället, men båda regionerna är beredda på att snabbt ändra besluten om en brist uppstår igen.

– Läget är instabilt, vi kan behöva fatta nya beslut snabbt, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala till TT.

Men sjukhusen har många operationer att ta igen efter stoppet. En lösning för Akademiska kan bli att köpa in operationer från andra sjukhus.

1 tim
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen
Trumps USA Primärvalen 2020
Donald Trump och Tulsi Gabbard. TT
Trumps USA Primärvalen 2020

Trump försvarar demokrat: ”Hillary Clinton är galen”

USA:s president Donald Trump tar Tulsi Gabbards sida i ordkriget mellan henne och Hillary Clinton, under en intervju i programmet ”Hannity” i Fox News. I helgen kallade Clinton den demokratiska primärvalskandidaten för ”ryssarnas favorit” i valet, och menade att Ryssland vill forma Gabbard till en oberoende kandidat som kan plocka röster från Demokraterna.

– Jag önskar att hon hade sagt det tidigare så att människor hade insett att hon är galen. Hon är galen, säger Trump under intervjun.

– Jag känner inte Tulsi Gabbard, men jag vet en sak: hon är inte en tillgång för ryssarna. De här människorna är sjuka, det är något fel på dem, fortsätter presidenten.

Gabbard är en av de demokratiska presidentkandidaterna som ligger sist i mätningarna.

26 min
Mark Zuckerberg. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Iran och Ryssland försöker redan att påverka valet”

Mer än ett år före presidentvalet i USA har Facebook redan hittat flera koordinerade försök från Ryssland och Iran att påverka det. Det säger grundaren Mark Zuckerberg till NBC News.

Kreml-kontrollerade grupper ska sedan början på året ha byggt upp ett nätverk av Instagram-konton som ska efterlikna lokala grupper i flera delstater där presidentvalet kan bli avgörande, skriver CNN.

Facebook kommer att tydligare vara transparent med vilka avsändare som står bakom Facebook-sidor, samt markera vilka nyheter som kommer från statskontrollerade källor.

Igår 17:30
Hillary Clinton och Tulsi Gabbard. TT
undefined

Demokrater i storbråk efter Clintons ryssanklagelse

Ett jättebråk har utbrutit mellan Hillary Clinton och Tulsi Gabbard, primärvalskandidat för Demokraterna. Detta efter att Clinton kallat Gabbard ”ryssarnas favorit” i en podcast under fredagen.

– Jag vill inte göra några förutsägelser, men jag tror att de (ryssarna, red. anm.) har ögonen på någon som kandiderar för Demokraterna som de vill forma till en oberoende kandidat, sa Clinton.

Detta fick Gabbard att gå till vild attack mot Clinton.

”Fantastiskt! Tack Hillary Clinton. Du, drottningen av krigshetsare, som förkroppsligar korruption och rötan som har plågat Demokraterna så länge, har äntligen klivit fram från kulisserna”, twittrade Gabbard.

19 okt
Läs mer om Trumps USA
Tobias Baudin. TT
Svenska jobben

Kommunal ställer sig utanför LO-samordningen

Största facket Kommunal ställer sig utanför LO-samordningen, rapporterar Ekot. LO ska sammanträda i morgon inför att facket ska förhandla fram nya kollektivavtal med arbetsgivarnas organisationer.

– Det var såklart ett tufft beslut, men förbundsledningen var helt enig, säger förbundsordförande Tobias Baudin i Ekots sändning.

Han menar att kärngrupperna i välfärden inte ens skulle få ”två extra tior” med LO:s förslag. Kommunal ska nu i stället gå in i avtalsrörelsen på egen hand, säger Baudin.

– Vi är stora, vi är starka – och nu är det väldigt många som är förbaskade.

3 tim
Statistiska centralbyrån. Karin Wesslén / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Konsultfirma sabbade SCB:s arbetslöshetssiffror

Det var ett misstag hos en underleverantör som gjorde att SCB:s arbetsmarknadssiffror blev missvisande, rapporterar Aftonbladet. Enligt tidningen räknade konsultbolaget Evry fel när underlaget till Arbetskraftsundersökningen (AKU) samlades in.

Resultatet blev att statistiken visade att arbetslösheten var högre än den egentligen var, vilket SCB själva slog larm om.

Förra året outsourcade SCB hälften av arbetet med AKU till Evry.

– Vi arbetar tillsammans för att lösa det här problemet just nu, säger John Kling, enhetschef på SCB till tidningen.

Igår 18:29
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trolig datamiss bakom skarp nedgång för siffror

Statistiska centralbyrån (SCB) har hittat brister i datainsamlingen till Arbetskraftsundersökningarna (AKU), som påverkar kvaliteten i statistiken. Det skriver SCB i ett pressmeddelande i samband med morgonens arbetslöshetsrapport.

Enligt Johan Kling, enhetschef för AKU, gör bristerna att statistiken troligtvis visar en alltför skarp nedgång i sysselsättningen och en för brant uppgång av arbetslösheten.

– Den plötsliga uppgången i arbetslösheten vi sett de senaste månaderna är sannolikt missvisande. Ökningen började redan i våras. Den nuvarande nivån på arbetslösheten bedöms också vara överskattad, säger Kling enligt pressmeddelandet.

17 okt
Läs mer om Svenska jobben
Brexit Storbritanniens framtid
Brexitförespråkare demonstrerar i London. Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Brexits ödesdagar på rad – nu väntar ny tuff drabbning

Ytterligare en intensiv brexitdag väntar i Storbritannien. I dag ska underhuset försöka enas om premiärminister Boris Johnsons utträdesavtal med EU.

Om Johnson går segrande ur dagens omröstningar är målet att föra fram lagstiftningen på tre dagar, så att landet kan lämna EU den 31 oktober. Det korta tidsspannet har kritiserats av oppositionspolitiker, skriver BBC.

Om parlamentarikerna däremot röstar nej kan regeringen komma att dra tillbaka hela lagförslaget, eftersom man då inte kommer att klara av brexit före den 31 oktober.

Det är utträdesavtalet som har slutits med EU som ska behandlas i form av en utträdeslag. Målet är att Storbritannien genom sex steg ska kunna lämna EU. Så här ser stegen ut, enligt TT:

3 tim
Leo Tolstoj till vänster.  Wikimedia / TT
undefined

Nästa steg i brexit: ”Som att läsa Tolstoj på bussen”

Efter att talmannen John Bercow nekat premiärminister Boris Johnson att hålla en ny omröstning om brexitavtalet väntas nya diskussioner i det brittiska parlamentet under tisdagen. Då ska parlamentsledamöterna börja rösta om ett lagstiftningspaket kallat ”Withdrawal Agreement Bill”, som måste godkännas för att brexitavtalet ska gå igenom, skriver SVT Nyheter.

TT skriver att lagförslaget kommer att plöjas igenom i rekordtempo. Dessutom har de brittiska ledamöterna möjlighet att lägga till ändringsförslag till det redan omfattande paketet.

”Det är som att be parlamentsledamöterna läsa klart (Leo Tolstojs) Krig och fred på bussen på väg hem från jobbet”, skriver BBC:s biträdande politikredaktör Norman Smith enligt TT.

SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson säger till den egna kanalen att tisdagen kan bli helt avgörande för vad som blir nästa steg i brexitsoppan.

– Men vad som kommer sen, det vet ingen, säger hon.

Igår 21:31
Boris Johnson och John Bercow House of common
undefined

Analyser: Johnson kan trovärdigt skylla ifrån sig

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är på väg att trassla in sig i parlamentet. Det är analyserna efter att talmannen John Bercow beslutade att inte hålla en omröstning om brexitavtalet på måndagkvällen.

Om EU erbjuder en senareläggning av brexit är Johnson tvungen att acceptera det – den så kallade Bennlagen, skriver DN:s Erik de la Guera. The Telegraphs Asa Bennet är inne på ett liknande spår och menar att Johnson har ryggen fri.

”Johnson kan trovärdigt argumentera för att han inte hade gjort det om inte parlamentet hade bundit hans händer”, skriver Bennet.

Patrick Muggire på New Statesmen tror att det scenariot kan leda till att brexit inte kommer ske innan ett brittiskt parlamentalsval.

”Johnsons enda alternativ kan vara att dra tillbaka avtalet, skylla på parlamentsledamöterna och Berlow, ta med sig avtalet till den brittiska befolkningen – och hoppas på en majoritet”, skriver Patrick Muggire på New Statesmen.

Igår 21:33
Läs mer om Brexit