Jimmie Åkesson och Paula Bieler TT
Svenskt mottagande

SD: Kommuner kan själva besluta om kvotflyktingar

Opinion Om Sverige ska ha ett flyktingmottagande alls under den närmaste tiden måste det bygga på väldigt låga nivåer och att kommunerna själva ber om att få ta emot kvotflyktingar. Det skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson och partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler (SD) i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Partiet vill se ett system med ett maxtak baserat på nationell kapacitet, där nivån på mottagande avgörs av kommunernas förmåga och vilja att ordna mottagande.

”Regeringens höjda kvot och siffror om tusentals kvotmottagna varje år måste sättas i perspektiv till dagens situation, och där kan vi konstatera att Sverige redan nått sin gräns för länge sedan”, skriver Åkesson och Bieler.

Om debattörerna

Opinion Jimmie Åkesson (SD) partiledare
Paula Bieler (SD) migrationspolitisk talesperson

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Jakten på botemedel
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Jakten på botemedel

Forskare: Ångest kan ligga bakom långvariga symtom

En del av dem som insjuknat i covid-19 upplever att de har symtom under flera månader. Nu arbetar forskare med flera olika projekt för att ta reda på varför, rapporterar DN.

Normaltiden för den som insjuknar efter att ha smittats är fjorton dagar. Forskarna vet ännu inte varför vissa känner av symtom betydligt längre än så, men det finns tre teorier om vad som skulle kunna förklara detta. I vissa fall skulle förklaringen kunna handla om att immunsystemet reagerar aggressivt på viruset. I andra fall kan det bero på bakomliggande sjukdomar som aktiverats som en följdverkning av viruset.

Men symtomen skulle även kunna bottna i psykologiska faktorer, enligt Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet i Solna. Han menar att det finns personer vars symtom överlappar med de som återfinns hos patienter med ångestrelaterade sjukdomar.

1 min
En äldre kvinna mäter kroppstemperaturen på en marknad i Bukarest, Rumänien. Vadim Ghirda / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Antikroppar kan avta efter bara två till tre månader

Personer med mild eller asymtomatisk covid-19 kan börja förlora sina antikroppar redan efter två månader, enligt en kinesisk studie som härom veckan publicerades i vetenskapstidskriften Nature.

Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin, säger till SVT Nyheter att rönen inte är oväntade. Sannolikt finns det en relativt stor grupp som infekterats utan att utveckla svårare sjukdom, enligt honom.

– Det är troligt att många av dessa inte kommer att utveckla påtagliga antikroppssvar i blod, eller så kommer de att utveckla antikroppssvar som blir mer kortlivade.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Trumps USA 4th of July-firandet
Donald Trump vid Mount Rushmore Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA 4th of July-firandet

”Våra barn får lära sig att hata sitt land i skolan”

President Donald Trump tjuvstartade firandet av USA:s självständighetsdag med ett tal vid Mount Rushmore i South Dakota på fredagskvällen.

Inför 7 000 anhängare gick Trump till angrepp mot de demonstranter som vill ta bort sydstatssymboler i USA och menade att de försöker radera USA:s historia.

– Den här vänsterkulturrevolutionen är skapad för att omkullkasta den amerikanska revolutionen, sa Trump och fortsatte:

– Våra barn får i skolan lära sig att hata sitt eget land.

Talet följdes av ett enormt fyrverkeri, vilket är kontroversiellt eftersom något sådant, av miljöskäl, inte ägt rum vid minnesmärket sedan 2009. En annan fråga som väckt uppmärksamhet är att det inte krävts munskydd eller social distansering vid evenemanget.

3 tim
Kroganställda i Pennsylvania vill att barerna öppnas igen. Keith Srakocic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nationaldagen firas viralt utan ölservering och bad

USA:s nationaldagsfirande på lördagen kommer inte att vara sig likt på grund av coronapandemin, konstaterar flera medier.

Reuters noterar att det är förbjudet att lägga sig på stränderna i södra Florida och södra Kalifornien och att den traditionella läsningen ur USA:s självständighetsförklaring som undertecknades den 4 juli för 244 år sedan kommer att sändas på nätet i år.

Fox News konstaterar att flera delstater tvingar krögare att fortsätta hålla sina barer stängda under nationaldagsfirandet. I Pennsylvania förbjöds först alkohol helt, men beslutet ändrades efter massiv kritik, skriver kanalen.

Igår 20:49
Fjärde juli i Washington DC förra året. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump vill se fyrverkerier under firandet – får kritik

Medan många delstater stänger ner verksamheter igen har Donald Trump talat sig varm för fest och fyrverkerier vid lördagens nationaldagsfirande i Washington DC, skriver ABC News. Detta har borgmästare Muriel Bowser opponerat sig mot på grund av smittorisken.

Själv flyger presidenten till Mount Rushmore där varken social distansering eller ansiktsmasker kommer att krävas – även det ett kritiserat beslut, rapporterar CNN.

Igår 20:49
Läs mer om Trumps USA