Ulf Kristersson (M) och Jan Björklund (L). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Löfvens regering

Sifo: Varannan L-väljare vill släppa fram Kristersson

Drygt hälften av Liberalernas väljare vill att partiet släpper fram Ulf Kristersson (M) som statsminister nästa vecka, visar en undersökning från SvD/Sifo. I undersökningen svarar 24 procent att L borde ingå i regeringen tillsammans med M, medan 27 procent vill att Kristersson släpps fram med L:s stöd.

Endast 18 procent svarade att L bör rösta nej till Kristersson, vilket är vad L-ledaren Jan Björklund aviserat att partiet kommer att göra.

Bland Centerpartiets väljare svarar betydligt fler, 40 procent, att de anser att partiet bör rösta nej till Kristersson.

Så gjordes undersökningen

Sifo ställde på SvD:s uppdrag frågan "Hur tycker du att Centern och Liberalerna bör agera på det skarpa förslag som talmannen lagt om att rösta om Ulf Kristersson som statsminister nästa vecka?" Svarsalternativen som gavs var:

"Centern och Liberalerna bör rösta ja till Kristersson som statsminister och tacka ja till hans inbjudan om att ingå i en alliansregering, trots att den enligt Annie Lööf och Jan Björklund då blir beroende av SD-stöd."

"Centern och Liberalerna bör släppa fram Kristerssons som statsminister, men inte ingå i hans regering."

"Centern och Liberalerna bör rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister."

1 611 personer tillfrågades mellan den 7 och den 9 november. Personerna intervjuades via webbenkäter genom slumpmässigt urval.

Toppnyheter

Mohammed Buya Turay. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Matchhjälten jublande glad: ”Let’s go, Djurgården!”

Mohammed Buya Turay gjorde matchens enda mål när Djurgården besegrade IFK Göteborg och såg till att sätta sig i förarsätet i jakten på SM-guldet. Efter matchen sparade han inte på känslorna.

– Vi tog tre poäng och det är det viktigaste. Det var därför vi kom hit. Let’s go, Djurgården! skrek matchhjälten när han intervjuades av C Mores Olof Lundh.

Han passade också på att rikta en hälsning till klubbens sportchef Bosse Johansson.

– Jag vill stanna, Bosse ge mig ett kontrakt! sa Buya Turay.

36 min
Mohammed Buya Turay blev matchhjälte. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
undefined

Flera tveksamma domslut när Dif kopplade guldgrepp

Djurgården har skaffat sig guldläge i allsvenskan efter seger 1–0 borta mot IFK Göteborg på måndagen. Men det var Göteborg som inledde bäst och många trodde att laget också tog ledningen när Lasse Vibe rullade in bollen tidigt i matchen. Men domaren valde att blåsa för offside, ett tveksamt domslut.

– Det är inte offside, sa experten Hasse Backe i C Mores studio.

I andra halvlek höjde sig Djurgården – men laget hade också på nytt domaren med sig när Göteborg inte fick straff i en situation mitt i halvleken.

Det dröjde till minut 70 innan matchens första mål kom. Marcus Danielson slog en fin hörna till Mohammed Buya Turay, som nickade in 1–0. Men även den situationen föregicks av en tveksamhet, då det borde ha blåsts för offside i momentet som gav upphov till hörnan.

Segern innebär att Djurgården nu är tre poäng före Hammarby, AIK och MFF när bara två omgångar återstår att spela.

1 tim
Kristoffer Karlsson. MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
undefined

Domaren erkänner misstag: En stor besvikelse för mig

Domaren Kristoffer Karlsson medger att han och hans team gjorde flera avgörande missar i den viktiga matchen mellan IFK Göteborg och Djurgården. Till Expressen säger han dels att Djurgården borde ha fått en straff och att en Djurgården-spelare borde blåsts av för offside före hörnan som gav Djurgården 1–0.

– Precis som en spelare som gör ett stort misstag i en match är det en stor besvikelse för mig. Det var snabbt in i duschen, säger Karlsson.

C Mores expert Alexander Axén sa under sändningen att han anser att missarna visar att VAR behövs i allsvenskan.

– Vi kan inte sitta här och diskutera sådana här saker hela tiden. Jag antar att de som är motståndare mot VAR är nöjda med de här situationerna, sa Axén.

18 min
Läs mer om Herrallsvenskan 2019