Illustrationsbild. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapporterna om skolan

Skolsatsning floppar – lärarbonus betalas inte ut

Regeringen har försökt locka erfarna lärare till skolor i socialt utsatta områden med hjälp av lönepåslag, men bara drygt hälften av pengarna i satsningen har betalats ut, enligt TT. Bara 4,5 av 8 miljoner kronor betalades ut i våras.

En av orsakerna till detta är svåruppnåeliga krav för att få bidraget. Men nu ska kriterierna mjukas upp och dessutom ska bidraget höjas från 5 000 kronor extra i månaden till 10 000.

Toppnyheter

Zelenskij på valvakan. GENYA SAVILOV / AFP
Parlamentsvalet i Ukraina

Just nu: Zelenskijs parti leder – får 43,9 procent

Ukrainas president Volodymyr Zelenskijs parti Folkets tjänare får 43,9 procent av rösterna i parlamentsvalet, visar den första vallokalsundersökningen enligt AFP.

I ett första tal efter undersökningen säger Zelenskij att partiets huvudprioritet är att avsluta kriget i landet och att bekämpa korruptionen, enligt AFP.

Det proryska partiet ”Platform for Life” ligger tvåa med 11,5 procent av rösterna.

Folkets tjänare saknar representation i parlamentet sedan tidigare. Men efter att Zelenskij valdes till president tidigare under våren upplöste han parlamentet och tidigarelade parlamentsvalet.

2 tim
Volodymyr Zelenskij och Svyatoslav Vakarchuk i samband med dagens parlamentsval. TT
undefined

Tv-stjärnan Zelenskij vill samtala med rockstjärnan

Ukrainas president och den tidigare tv-stjärnan Volodymyr Zelenskij vill samtala med det nystartade partiet Rösten om att forma en koalition i parlamentet, skriver Reuters. Partiet startades för två månader sedan och leds av rockstjärnan Svyatoslav Vakarchuk.

Zelenskij gav beskedet i talet han höll efter att en vallokalsundersökning visat att hans parti Folkets tjänare får 43,9 procent av rösterna i parlamentsvalet.

En representant för Rösten säger att partiet är öppet för samarbeten med alla partier som inte stöttas av oligarker. Partiet ser ut att få 6,3 procent av rösterna och tar därmed plats i parlamentet, rapporterar Ekot.

1 tim
Ukrainska medborgare röstar i parlamentsvalet. TT
undefined

”Det politiska landskapet har återigen blivit suspekt”

Söndagens parlamentsval i Ukraina handlar egentligen om en enda sak – huruvida den nyvalde presidenten Volodymyr Zelenskyj kommer få det parlamentariska stöd som krävs för att han ska kunna infria sina vallöften, skriver SVT:s korrespondent Bert Sundström. Det var ju det som gjorde ”att hela 73 procent av väljarna röstade på honom” – nämligen för att i första hand ”utrota korruptionen”, fortsätter han.

Alla Hurska på The Ukrainan Weekly noterar dock att de politiska rörelser som hoppas på en plats i Ukrainas parlament rymmer många välkända ansikten från tidigare regeringar – och att flera av rörelserna sponsras av en handfull av landets mäktigaste oligarker. I Zelenskyjs eget parti ”Folkets tjänare” återfinns flera bundsförvanter till en av dessa oligarker.

”Dagens politiska situation känns alltför lik den under mitten på 00-talet, när Ukraina liknande en ’oligarkernas republik’”, skriver Alla Hurska.

Idag 11:24
Läs mer om Parlamentsvalet i Ukraina
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Störningarna i tågtrafiken

Ny prognos: Tågproblemen fortsätter längre än väntat

Tusentals tågresenärer har drabbats av förseningar i helgen efter att en kontaktledning rivits ner mellan Höör och Hässleholm i Skåne under fredagen. Trafikverket tror nu att felet kan vara avhjälpt först på måndagsmorgonen, rapporterar flera medier.

– Allt är åtgärdat och lagat, men anläggningen måste testas, säger Anna-Lena Bergström, presskommunikatör på Trafikverket, till SVT.

I tidigare prognoser beräknades att trafiken skulle rulla på igen under söndagskvällen.

3 tim
Fåglar misstänks ligga bakom tågkaoset. TT
undefined

Fåglar misstänkta bovarna i helgens tågförseningar

Nu har Trafikverket kommit fram till vad som ligger bakom att en kontaktledning revs ned och orsakade en brand i ett ställverk i skånska Sösdala.

– Vi tror oss veta att det är fåglar som har orsakat felet, säger Anna-Lena Bergström, presskommunikatör på Trafikverket, till Ekot.

Tusentals resenärer drabbas av tågproblemen på södra stambanan mellan Stockholm och Malmö som beräknas vara avklarade på söndag kväll, skriver TT.

Igår 12:17
Illustrationsbild. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Har fastnat i Malmö, Lund och Eslöv senaste veckan”

Tågresenären Olivia Björklund är en av de tusentals resenärer som påverkats av inställda och försenade tåg efter en nedriven kontaktledning i Skåne i fredags.

– Den senaste veckan har jag fastnat i både Malmö, Lund och Eslöv på grund av tågstrul. På vintern vet man ju att det brukar vara problem, men på sommaren borde trafiken funka som den ska, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Trafikverkets senaste prognos är att trafiken ska rulla på igen från klockan fem på måndagsmorgonen.

3 tim
Läs mer om Störningarna i tågtrafiken
Reuters TV / TT NYHETSBYRÅN
Spänningarna i Hormuzsundet

Stena vädjar till Iran om kontakt med besättningen

Rederiet Stena Bulk har framfört en begäran till Iran om att få komma ombord på beslagtagna Stena Impero för att träffa de 23 besättningsmedlemmarna.

– Det vi har begärt av de iranska myndigheterna i Teheran är att själva kunna få komma till besättningen, inte bara få andra- och tredjehandsinformation, utan skaffa egen information, säger vd Erik Hånell till TT och lägger till att man ännu inte fått något svar.

Stena Impero beslagtogs i fredags i Hormuzsundet, passagen mellan Persiska viken och Omanbukten, när det var på väg till Saudiarabien.

2 tim
Stena Bulk. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Iran: Alla ombord på brittiska fartyget är säkra

De 23 besättningsmedlemmarna på det beslagtagna brittiska fartyget Stena Bulk ska vara säkra ”och i god hälsa” enligt iransk tv, rapporterar Reuters. Det svenska bolaget som äger oljetankern kommer skicka en formell ansökan till Iran om att få besöka besättningen.

Storbritannien fördömer Irans agerande och menar att det bryter mot internationella lagar. Landet planerar också sanktioner mot landet som svar på fredagens händelser.

Idag 07:17
Storbritanniens premiärminister Theresa May och Irans president Hassan Rouhani. TT
undefined

Expert: Iran ser britterna som ”ärke-manipulatörer”

Iranier är besatta av idén om att Storbritannien är en ”ärke-manipulatör” som genom ett slags dubbelspel bidragit till att försämra relationen mellan USA och Iran. Det säger Ali Ansari, professor i modern historia med inriktning på Mellanöstern, till Bloomberg.

– Du kan inte ens föreställa dig hur pass mycket denna idé dominerar det iranska narrativet, säger han.

Storbritannien och Iran har en lång historia av konflikter bakom sig som också förklarar dagens spända läge. Enligt Bloomberg anklagar Iran fortfarande Storbritannien för att bland annat ha orsakat en svår svält i landet för 100 år sedan.

Idag 10:39
Läs mer om Spänningarna i Hormuzsundet
Helg Långläsning
Stebbins utmärkt på kartan/Illustrationsbild från Alaska. Google Maps/TT
Helg Långläsning

I Stebbins i Alaska är alla poliser dömda brottslingar

Misshandel, våld i hemmet, fordonsstöld, tafsande, hindrande av åtal, oaktsam körning, rattfylleri och försök till sexuellt övergrepp. Det var inget särskilt imponerande cv som Nimeron Mike lämnade över när han sökte jobb som polis i Alaska.

Men redan samma dag anställdes han i byn Stebbins, skriver Pro Publica i ett långt reportage.

– Jag trodde inte att jag hade en chans att bli polis, säger Nimeron Mike.

Faktum är att samtliga sju poliser i den lilla byn tidigare har dömts för brottsliga handlingar, även polischefen. Det är ett lågstatusyrke med låga löner i Alaska, och när få personer söker jobben banar det väg för tidigare dömda brottslingar att få ta på sig polisuniformen.

Läs hela reportaget via länken nedan.

Idag 05:04
Notre Dame.  TT.
undefined

Så nära kollaps var Notre-Dame egentligen i våras

Katedralen Notre-Dame i Paris var närmare en kollaps än vad många förstod, skriver New York Times i ett längre reportage som förklarar hur den ikoniska byggnaden räddades från att slukas helt av lågorna.

Det är en berättelse om ett ödesdigert misstag som upptäcktes först efter nära en halvtimme – och om de enorma risker som brandmännen tog för att rädda kyrkan.

– Det fanns en känsla av att något större än livet stod på spel, sa Ariel Weil, borgmästare i Paris fjärde arrondissement.

Läs texten i länken nedan.

Idag 05:04
Rodrigo Duterte, Filippinernas president.  Bullit Marquez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

”Manilas slum förvandlas till ett slagfält i drogkriget”

20 000 personer har dött i Filippinernas krig mot narkotika. Nu höjer en grupp katolska rebeller rösten mot president Rodrigo Duterte.

”Manilas slum har förvandlats till slagfält för Dutertes drogkrig”, skriver The Guardian i ett långt reportage om situationen.

En person som undkommit döden med en hårsmån är mannen som numera går under namnet broder Jun. 30-åringen körde cykelriksha i Manila när han blev bortförd av en polis som låtsades vara passagerare. På polisstationen misshandlades han brutalt och sköts med flera skott.

Nu är han en del av en katolsk grupp som vill stoppa Dutertes räder.

Läs hela reportaget via länken nedan.

Idag 06:50
Läs mer om Helg