Annie Lööf, Centerpartiets ledare. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Löfvens regering

Statsvetare: Samtal om C i regeringen kan starta i höst

Att misstroendeomröstningen mot ministern Annika Strandhäll (S) misslyckades kan göra att C närmar sig S än mer, menar statsvetare som Expressen talat med. C:s beslut att lägga ner sina röster gjorde att Strandhäll kunde sitta kvar.

En partiföreträdare för C uppger för tidningen att detta tillsammans med framgångar i EU-valet har gjort att falangen som vill ha mer S-samarbete stärkts, då det tolkas som att man har väljarna med sig.

Den politiska ordningen, med ett utökat samarbete mellan S, L och C, kan ytterligare förstärkas om Erik Ullenhag väljs till ny partiledare för L. Det anser Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala nyhetsbyrån. En diskussion om ett faktiskt regeringssamarbete kan komma att ta fart redan i höst, menar han.

Toppnyheter

Unga klimataktivister i New York. Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

”Dagens klimataktivism vår tids svar på Vietnam”

Den våg av klimataktivism som sveper genom unga amerikaner kan bli vår tids motsvarighet till 60-talets politiska protester mot kriget i Vietnam, skriver DN:s Martin Gelin. Konfliktlinjen går i första hand mellan två generationer: de unga och de äldre vuxna.

Martin Gelin skriver att klimataktivismen som sprids genom USA också motbevisar myter om att dagens unga skulle vara bortskämda narcissister. Eftersom de vuxna vägrat ta problemen på allvar, är det nu de som måste kliva in och försöka rädda planeten.

Franklin Foer på The Atlantic menar att vuxna haft monopol på verkligheten och förmågan att kunna bedöma risker, men att det också lett dem in i ett självbedrägeri. Genom att rationalisera bort värstascenarion har man misslyckats att greppa det största hotet: planetens uppvärmning.

Foers dotters har lidit av en klimatångest som han som förälder försökt bygga en skyddande mur runt. ”Men den muren är en barnslig fantasi, ångesten är det vuxna svaret. För att skydda våra barn måste vi våga möta deras förtvivlan”, skriver han.

1 tim
Greta Thunberg under dagens klimatstrejk i New York. Eduardo Munoz Alvarez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Thunberg: Hoppas strejker leder till vändpunkt

Klimataktivisten Greta Thunberg hoppas att dagens klimatstrejker världen över kommer bli en slags ”social vändpunkt” som får beslutsfattare att agera mot klimatförändringarna. Det säger 16-åringen till AFP – och kallar också den globala uppslutningen till klimatstrejkerna ”otrolig”.

– Jag hoppas det här visar hur många människor som verkligen är engagerade och sätter press på ledare, speciellt innan FN:s toppmöte, säger hon, som själv deltar i en klimatstrejk i New York i USA.

5 tim
Skolungdomar i Stockholm strejkar för klimatet Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska klimatstrejkare: ”Stödet för oss har ökat”

På 109 platser i Sverige strejkade skolungdomar för klimatåtgärder i dag. 18-åriga Lovisa Bjärnlid från Stockholm var en av de som valde bort skolbänken för demonstrationståget.

– Det krävs tuffare lagar och att politiker tar sitt ansvar och vågar ställa krav på företagen. Vi som konsumenter kan medverka till en förändring, men politikerna behöver hjälpa till, säger hon till TT.

Isabelle Axelsson har deltagit i skolstrejker under det senaste året och tycker sig se ett ökat tryck på makthavarna.

– Det känns inte alltid som att vi har kommit långt, men vi har faktiskt kommit långt under det senaste året. Jag tycker att stödet för oss har ökat, säger hon.

Idag 14:53
Läs mer om Klimatförändringarna
Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor/strand i Tel Aviv. Arkivbilder. TT
Bindefelds 60-årsfest

Krönikörer: Omdömeslöst, idioti, storm i vattenglas

Opinion Ingenting tyder på att Ulf Kristerssons (M), Ebba Busch Thors (KD) och Nyamko Sabunis (L) deltagande på Micael Bindefelds 60-årsfest är olagligt, skriver SvD:s juridiska krönikör Mårten Schultz.

”Partiledare och riksdagsledamöter får också ta emot gåvor av sina vänner”, skriver han, och påminner om att politikerna måste ge Bindefeld en otillbörlig förmån för att det ska röra sig om mutbrott.

Sydsvenskans Olle Lönnaeus är inne på samma spår men tillägger att politikerna visar dåligt omdöme. Expressens Alex Schulman irriterar sig över att Busch Thor avböjt kommentar med motiveringen att det rör sig om en ”privat fest”.

”Det måste vara någon form av rekord i idioti, alla dumheters mamma, att stå på årets mest publika kändisfest och påstå att den är ’privat’”.

TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson anser att det rör sig om en storm i ett vattenglas.

”Även partiledare har ett privatliv och måste få ha roligt och gå på födelsedagsfest ibland”, skriver han.

4 tim
Micael Bindefeld och Ebba Busch Thor 2017. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Partiledarnas festresa ska granskas av åklagare

Särskilda åklagarkammaren ska granska om partiledarnas resa till Micael Bindefelds 60-årsfest i Tel Aviv utgör mutbrott, skriver Aftonbladet. Detta efter att det kommit in flera anmälningar.

– Anmälan har inkommit från privatpersoner och kommer handläggas enligt gängse rutiner, uppger chefsåklagare Anders Jakobsson för tidningen.

Det är Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M) och Nyamko Sabuni (L) som rest ner för att delta i firandet, som i huvudsak bekostas av Bindefeld själv.

Idag 13:33
Nyamko Sabuni.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabuni om kritiken mot festen: ”Mediedramaturgi”

L-ledaren Nyamko Sabuni kallar kritiken mot hennes deltagande i festfixaren Micael Bindefelds 60-årsfirande för ”mediedramaturgi”, rapporterar Aftonbladet.

– Micael och jag är vänner och jag tackade ja till att delta på festen redan innan jag blev partiledare.

Sabuni deltar, tillsammans med bland andra Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson, vid Bindefelds 60-årsfest i Tel Aviv, något som väckt kritik. Bindefeld har tidigare sagt att han står för alla festdeltagares resor och uppehälle.

Idag 03:46
Läs mer om Bindefelds 60-årsfest
Miljöpartiets Karolina Skog (MP) intervjuas av journalister efter samtalen i dag. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Uppgifter: Visitationszoner är en av knäckfrågorna

Införandet av särskilda visitationszoner är en av knäckfrågorna i samtalen mellan regeringen och oppositionen om gängkriminalitet, uppger Ekots reporter Lova Olsson på Twitter.

Visitationszoner är något som Moderaterna och Kristdemokraterna krävt men som regeringen inte velat gå med på. Ett annat M/KD-förslag som regeringen ratat är kravet på sänkt gräns för obligatorisk häktning, enligt Olsson.

M och KD har krävt att regeringen lägger fram ett nytt bud inför morgondagens samtal.

5 tim
KD:s Andreas Carlson och M:s Johan Forssell. TT
undefined

Förhandlingarna strandade – M och KD är missnöjda

Fredagens samtal om gängkriminaliteten har inte lett till någon uppgörelse, rapporterar flera medier. Samtalen fortsätter under lördagen.

Moderaterna och Kristdemokraterna säger att de åtgärder som regeringen har lagt fram inte räcker till, och har uppmanat dem att återkomma med nya förslag.

– Vi har gett regeringen i uppgift att komma tillbaka i morgon. Det regeringen har lagt på bordet är helt otillräckligt för Moderaterna, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till TT.

KD:s representant Andreas Carlson säger till Aftonbladet att ”regeringen har till i morgon på sig att komma med ett nytt bud”.

Idag 14:08
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Illustrationsbild: Tjurstaty i Shanghai.  Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street på minus efter förkortat Kina-besök

Wall Street öppnade svagt uppåt på fredagen och närmar sig en ny rekordnivå, skriver CNBC. Men drygt fem timmar in i handeln vände indexen nedåt:
• S&P 500: -0,5%
• Nasdaq: −1,0%
• Dow Jones: -0,6%
Indexen vände till negativt territorium efter nyheten om att en kinesisk handelsdelegation ställt in ett planerat besök hos jordbrukare i Montana nästa vecka. Delegationen kommer i stället att åka hem tidigare än vad som ursprungligen var planerat.

Enligt Reuters tolkar marknaden beslutet som ett tecken på att de tidigare förhoppningarna om en upptinad handelsrelation mellan USA och Kina dämpas.

– I det här fallet är det mer oroande, eftersom det är Kina som har fattat beslutet och inte Trump, säger marknadsstrategen Willie Delwiche till nyhetsbyrån.

Åtta av de elva största S&P-sektorerna sjönk, med det tullkänsliga techindexet i botten på minus 0,7 procent.

Samtidigt har handelssamtal hållits i Washington, där president Donald Trump har uttryckt en önskan om att få ihop ett komplett handelsavtal med Kina – inte bara en överenskommelse om att Kina ska köpa mer amerikanska jordbruksprodukter, skriver nyhetsbyrån.

2 tim
Omni
undefined

Haldex förlorare på sval Stockholmsbörs

Stockholmsbörsens ledande index höll sig kring nollstrecket hela eftermiddagen och avslutade dagen åt lite olika håll.
• OMXS: –0,1 procent
• OMXS30: +0,1 procent

Breda OMXS-index nosade på en ny rekordnivå, men missade med en hårsmån. Indexet stängde på den högsta nivån hittills under gårdagen när förra fredagens notering passerades. Storbolagsindexet OMXS30 har en bit kvar till den senaste toppen som nåddes april 2015.

Ericsson avslutade veckan näst högst bland jättarna på OMXS30-listan, upp 1,8 procent efter ett köpråd från DZ Bank. Mest klättrade Tele2, som stängde på plus 1,9 procent.

Verkstadsbolaget Haldex stannade på minus 10,5 procent, sedan den tyska storägaren ZF Friedrichshafen meddelat att man klivit ur bolaget helt. Försäljningen skedde till en kurs som låg 16 procent under torsdagens stängningskurs. 

Idag 15:36
Läs mer om Dagens börs
Illustrationsbilder. TT
Försvunna syskonen

Flickans syskon har varit försvunna sedan i somras

Syskonen till den flicka i 10-årsåldern som misstänks ha blivit kidnappad har varit försvunna sedan i somras. Detta polisanmäldes inte, utan upptäcktes först i veckan när deras syster försvann, skriver GT.

– En av dem försvann i juli. Det är jättekonstigt och vi vet inte hur det har kunnat gå till och hur det hanterats av socialtjänsten, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens rotel för grova brott i Fyrbodal, till tidningen.

De tre barnen omhändertogs i våras efter att en utredning från socialtjänsten visat att familjen präglas av en hederskultur och att deras hälsa riskerar att skadas. Samtliga är nu internationellt efterlysta.

5 tim
Illustrationsbild.  Pavel Koubek/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvunna syskonen levde under hedersförtryck

Den 10-åriga flicka som försvunnit från sitt familjehem i Bohuslän ska tillsammans med sina syskon ha utsatts för våld och levt under hedersförtryck, enligt en utredning från kommunen som P4 Väst rapporterar om.

Barnens pappa ska ha kontrollerat dem och ansett det vara viktigt att de inte skadade familjens rykte.

I våras ska de tre syskonen ha omplacerats akut. Flickan har varit försvunnen sedan i tisdags. Under fredagen framkom att även hennes syskon försvunnit från sina hem.

Två personer har anhållit misstänkta för människorov.

Idag 11:55
Illustrationsbild.  Hagen, Fredrik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

10-åriga flickans syskon har också avvikit hemifrån

Två syskon till den 10-åriga flicka som anmälts försvunnen i Bohuslän är också borta, rapporterar DN. Två personer med kopplingar till flickan har anhållits misstänkta för människorov.

Flickan försvann i tisdags och under torsdagen utfärdades ett rikslarm. Enligt tidningen kan flickan ha försökt ta sig från det familjehem som hon är bosatt i till sina föräldrar. Även hennes två syskon har bott i familjehem, men avvikit därifrån.

Idag 10:20
Läs mer om Försvunna syskonen